İstekliler tarafından teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’de belirtilen hususlara uygunluğunun, numune değerlendirmesi yapmak suretiyle tespiti konusundaki takdir yetkisinin ve ihale konusu işte kullanılacak ürünlerin Şartname’de yer alan düzenlemelere uygun olup olmadığı yönünde yapılan tespitler neticesinde alınan kararlara ilişkin nihai sorumluluğun idareye ait olduğu hususları çerçevesinde; idarece gerçekleştirilen numune değerlendirmesi işlemi sonucu

İstekliler tarafından ihalede teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’de belirtilen hususlara uygunluğunun, numune değerlendirmesi yapmak suretiyle tespiti konusundaki takdir yetkisinin ve ihale konusu işte kullanılacak ürünlerin Şartname’de yer alan düzenlemelere uygun olup olmadığı yönünde yapılan tespitler neticesinde alınan kararlara ilişkin nihai sorumluluğun idareye ait olduğu hususları çerçevesinde; idarece gerçekleştirilen numune değerlendirmesi işlemi sonucu hk

Toplantı No 2021/002
Gündem No 67
Karar Tarihi 13.01.2021
Karar No 2021/UM.II-112

BAŞVURU SAHİBİ:

Rs Sağlık Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/485457 İhale Kayıt Numaralı “26 Kalem Anestezi ve Yenidoğan Branşı Tıbbi Sarf Malzeme Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 26.10.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “26 Kalem Anestezi ve Yenidoğan Branşı Tıbbi Sarf Malzeme Alımı” ihalesine ilişkin olarak Rs Sağlık Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 30.11.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 02.11.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.12.2020 tarih ve 56273 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan bila tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/2003 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalenin 21’inci kısmında tekliflerinin numune değerlendirmesi sonucunda değerlendirme dışı bırakıldığı, Teknik Şartname’nin 1, 3, 4 ve 7’nci maddelerini teklif ettikleri ürünün karşıladığı, teklif ettikleri ürünün uygun bulunmama gerekçelerinin muğlak, göreceli ifadeler içerdiği, kısmın üzerinde bırakıldığı isteklinin Teknik Şartname’de istenilen özelliklere uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) Teklif edilen malın teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf istenebilir. Özel imalat süreci gerektiren mal alımları hariç, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar içeren doküman istenilmesi durumunda katalog istenilmesi zorunludur. İsteklilerin cevap vermesi ve açıklamada bulunması istenen hususlara ilişkin sorulara teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda yer verilir.

(2) İdare tarafından numune sunulmasının istenilmesi durumunda, hangi kalem/kalemler için numune istenildiği, numunenin sayısı ve gerekli görülen diğer hususlar ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtilir.

(3) Numune sunulması istenilen kalem/kalemler için yeter sayı ve nitelikte numune alınması idarenin sorumluluğundadır. Malın niteliğinin birden fazla numune değerlendirmesi yapmaya uygun olup olmadığı ile kullanım ömrü dikkate alınarak en az bir adet numunenin idarede muhafaza edilmesi gerekir. Kurul ya da yargı kararları üzerine yeniden değerlendirme muhafaza edilen numune üzerinden yapılır.

(4) İhale dokümanında istenilen sayıda ve nitelikte numune, başvuru veya teklif dosyası ile birlikte idareye teslim edilir. Tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde numunenin teslim tarihi ve teslim adresi, idare tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında belirlenir ve ilgililere tebliğ edilir. İhale dokümanında düzenleme yapılması halinde numune, ihale veya son başvuru tarih ve saatine, tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde ise idare tarafından belirlenen teslim tarih ve saatine kadar posta veya kargo yoluyla da teslim edilebilir. Teslim edilen numunenin üzerinde, ihale, aday veya istekli bilgileri ile numune sunulan kalem bilgilerine yer verilir. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınarak, talep edilmesi halinde tutanağın bir sureti aday veya istekliye verilir.

(5) İhale komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda diğer katılım ve yeterlik belgeleri uygun bulunan aday ve isteklilerin numunelerinin değerlendirilmesine geçilir. İdare tarafından gerekli görülen hallerde, numune değerlendirilmesinin yapılacağı yer, tarih ve saat bilgisi aday veya isteklilere bildirilir. Numune değerlendirilmesinde numunenin fiziksel nitelikleri ile ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Yapılan inceleme sonucunda, hazırlanacak tutanakta numunenin uygunluk durumu belirtilir ve uygun bulunmaması durumunda buna ilişkin gerekçelere yer verilir.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.9’uncu maddesinde “Katalog, kılavuz, çizim, fotoğraf vb. belgeler ve/veya numune istenen ihalelerde, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında bu belgelerden ve/veya numune üzerinden teknik şartnameye uygunluk değerlendirmesi yapılır. Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında anılan belgeler ve/veya numune üzerinden teknik değerlendirme yapılmasının öngörülmemesi halinde ise bu durumun ihale dokümanında belirtilmesi koşuluyla istenen belgelerin ve/veya numunenin sadece teklif ekinde sunulup sunulmadığına bakılır.” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 57.2’nci maddesinde “57.1. İdareler tarafından malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümana yönelik düzenlemelerde, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43 üncü maddesi esas alınmalıdır.

57.2. Aday veya istekli tarafından numunenin idareye teslim şekli ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ayrıntılı bir şekilde yapılacaktır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınacak; bu tutanağın bir sureti de aday veya istekliye verilecektir.

57.3. İdare tarafından teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümanın yeterlik belgesi olarak istenilmesi durumunda ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin ilgili maddesinde bu husus belirtilecek; aday veya istekli tarafından bu dokümanın nasıl hazırlanacağı ile bu dokümanda açıklanacak hususlar ise ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin “Diğer Hususlar” Bölümünde ya da teknik şartnamede düzenlenecektir.” açıklamaları yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 26 Kalem Anestezi ve Yenidoğan Branşı Tıbbi Sarf Malzeme Alımı

b) Türü: Mal alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

26 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer:

İdaremiz ve İdaremize bağlı Kütahya SBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Doç. Dr. Mustafa Kalemli Tavşanlı Devlet Hastanesi, Simav Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesi, Gediz Devlet Hastanesi, Emet Devlet Hastanesine ait” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir

7.5.6. Komisyonca gerek görülmesi halinde numune ve/veya katalog istenecektir.

7.7. Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi:

7.7.1. Komisyonca gerek görülmesi halinde numune istenecek olup; istenilen numuneler Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü Merkezi Satınalma Birimine gönderilecektir. Gönderilen numuneler komisyon tarafından değerlendirilecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde “…48.4.İdare ihale değerlendirmesi aşamasında gerekli gördüğü takdirde gerekli gördüğü testlerden ve klinik değerlendirmeden (Bu testler; lif cinsi tayini, boya sabitliğinin tayini testleridir. Bunların hepsi veya sadece gerekli gördüğü testleri yaptırabilecektir.) Geçirmek üzere bu testleri yapabilen istediği laboratuara gönderebilecek ve test sonuçlarını değerlendirmede kullanabilecektir.

5. İsteklilerce teklif edilen numunelerin hastaya zarar verdiği ve ya kullanmanın uygun olmadığı tespit edildiğinde teklif değerlendirme dışı bırakılacaktır.

6.İhale Komisyonunca gerekli hallerde numune istenebilecek, istendiği takdirde 1 değerlendirme , 1 şahit numune teslim edilecektir.

7.İsteklinin teklif ettiği ürünün teknik şartname hükümlerini karşılamak zorundadır.

8. Sözleşme aşamasında KİK uzantılı XML dosyası getirilecektir.

9. Şahit numuneler sözleşme süresi bitimini izleyen 15 gün içerisinde yüklenicinin talebi doğrultusunda iade edilecektir. 15 Gün içerisinde numuneler talep edilmediği takdirde idaremiz sorumlu olmayacaktır.” düzenlemesi,

 

Otomatik Vantilatör Tek Kullanımlık Teknik Şartnamesi’nde  “1 -İnvaziv yada noninvaziv hastalarda ventilasyon desteği sağlama amacı ile dizayn edilmiş olmalıdır.

2-Her sette maske, bağlama parçası, oksijen bağlantı hortumu ve acil transfer ventilatörüolmalıdır.

3-Ventilatör hava basıncını algılayıcı sisteme sahip olmalı ve otomatik olarak ayar yapabilmelidir,

4-Ventilatör sağlanan hava basıncım ve hacmini kontrol etme imkanı olmalıdır,

5-Ventilatörde peep ayarı yapılabilmeli ve üzerindeki gösterge sayesinde bu ayar izlenebilmelidir.

6-Set Inspiratory-expiratory resistance 3±lcm H20/lt/dakika olmalıdır.

7-Ambulanslarda bulunan mevcut oksijen monometreleri ve transfer tüplerine uyum sağlamalıdır.”  düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalenin “26 Kalem Anestezi ve Yenidoğan Branşı Tıbbi Sarf Malzeme Alımı” olduğu ve ihalenin e-teklif alınarak gerçekleştirildiği, ihalenin 26 kısımdan oluştuğu, başvuru sahibi Rs Sağlık Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 21’inci kısımda teklifinin Teknik Şartname’nin 1, 3, 4 ve 7’nci maddelere uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin 21’inci kısmının numune değerlendirmesi yapılarak Kurtbaş Medikal Elektronik Bilgisayar İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı  anlaşılmıştır.

 

İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde komisyonca gerek görülmesi halinde numune isteneceği düzenlenmiş olup, başvuru sahibinden 05.11.2020 tarihinde EKAP üzerinden tebliğ edilen yazı ile numune değerlendirmesi için numune talep edildiği, isteklinin de numuneleri sunduğu anlaşılmıştır.

 

Numune değerlendirmesine ilişkin değerlendirme tutanağının düzenlendiği, tutanağın ihale komisyonunun iki uzman üyesi tarafından imzalandığı tespit edilmiştir.

 

İhale komisyonu kararında da  “…21. Kalem Otomatik Ventilatör Tek Kullanımlık Malzemesi İçin Teklif Veren Rs Sağlık Teknolojileri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Firması (980,00 Tl) Yerli malı belgesi sunmuştur.

Kurtbaş Medikal Elektronik Bilgisayar İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Tarım Ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi firması yerli malı belgesi sunmamıştır. (1200,00+( 1200,00*15/100)=1440,00 TL) Yerli malı avantajı uygulanması neticesinde; avantajlı teklifi veren RS Sağlık Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firmasının teklif ettiği ürünün numunesinin teknik şartnamenin 4. Maddesinde belirtilen “ Ventilatör, sağlanan hava basıncını ve hacmini kontrol etme imkanı olmalıdır. Cihaz üzerinde FİO2 ayarlama portu olmalı bu sayede %50-%100 arasında FİO2 sağlanabilmelidir” ifadesine, 3. Maddesinde belirtilen “ Ventilatör hava basıncını algılayıcı sisteme sahip olmalı ve otomatik olarak ayar yapabilmelidir. Verilen basınç, basınç göstergesinden görülebilmelidir. Ventilasyon ayarlamaları ve sonrasında ventilasyon kesinlikle kesintiye uğramamalıdır” ifadesine ve teknik şartname 1. Maddesinde belirtilen “Entübe hastalarda güvenilir, tutarlı ve kesintisiz ventilasyon desteği sağlama amacı ile dizayn edilmiş olmalıdır.” ifadesine karşın tutarlı ve kesintisiz ventilasyon sağlamaması, 7. Maddesinde belirtilen “Ambulanslarda bulunan mevcut oksijen manometreleri ve transfer tüplerine uyum sağlamalıdır” ifadesine karşın cihaz üzerinde ayar butonu ile manometre arasında uyumsuzluk olması, maksimum basınçta expirium bulunmaması nedeniyle uygun bulunmamıştır. Bu sebeple teklifi değerlendirme dışı kalmıştır. İkinci avantajlı teklifi veren Kurtbaş Medikal Elektronik Bilgisayar İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi Firmasının teklif ettiği numune teknik şartname hükümlerine uygun bulunmuştur. Firmanın teklif ettiği fiyatın (1.200,00 TL) yaklaşık maliyetin (170,00 TL) üzerinde olması nedeniyle, ihale sonrasında ÜTS koduna göre yapılan MKYS sorgulaması neticesinde; yaklaşık maliyetin 1.400,00 TL olarak güncellenmesine karar verilmiştir. Malzemenin Kurtbaş Medikal Elektronik Bilgisayar İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi Firmasından alınmasına karar verilmiştir. İkinci avantajlı teklifi sahibi bulunmamaktadır.” ifadelerine yer verildiği ve başvuru sahibinin teklif ettiği cihaza ilişkin sunduğu numunenin Teknik Şartname’nin 1, 3, 4 ve 7’nci maddesine uygun olmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığının ifade edildiği tespit edilmiştir.

Yukarıda aktarılan ihale dokümanı düzenlemelerinde, Teknik Şartname’ ye uygunluk değerlendirmelerinin numune üzerinden yapılacağı düzenlemelerine yer verildiği anlaşılmıştır.

 

Aktarılan mevzuat hükümleri ve yapılan tespitler bir arada değerlendirildiğinde, istekliler tarafından teklif edilen ürünlerin idarece belirlenen teknik kriterleri karşılayıp karşılamadığı hususunda, ihale dokümanında öngörülmüş olmak kaydıyla, idarelerce numune değerlendirmesi yapılarak, teklif edilen ürünün ilgili kriterler bakımından Teknik Şartname’ye uygunluğunun tespiti yapılabilmekte olup, söz konusu işlemlerdeki yetki ve sorumluluk idarelerde bulunmaktadır.

 

İstekliler tarafından teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’de belirtilen hususlara uygunluğunun, numune değerlendirmesi yapmak suretiyle tespiti konusundaki takdir yetkisinin ve ihale konusu işte kullanılacak ürünlerin Şartname’de yer alan düzenlemelere uygun olup olmadığı yönünde yapılan tespitler neticesinde alınan kararlara ilişkin nihai sorumluluğun idareye ait olduğu hususları çerçevesinde; idarece gerçekleştirilen numune değerlendirmesi işlemi sonucu başvuru sahibi Rs Sağlık Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin ihalenin 21’inci kısmına ait teklifinin Teknik Şartname’nin 1, 3, 4 ve 7’inci maddelerini karşılamadığı gerekçeleriyle değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır. Diğer taraftan ihale komisyonu kararında başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin numune değerlendirmesi sonucunda oluşturulduğu, teklifin uygun bulunmama gerekçesine ilişkin olarak ise muğlak ya da öznel ifadelere yer verilmediği anlaşıldığından, başvuru sahibinin anılan iddiasının da yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

İhalenin 21’inci kısmının Kurtbaş Medikal Elektronik Bilgisayar İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı, teklifin değerlendirme işleminin numune değerlendirmesi üzerinden yapıldığı, bu çerçevede alınan kararlara ilişkin nihai sorumluluğun idareye ait olduğu hususları çerçevesinde, başvuru sahibinin “kısmın üzerinde bırakıldığı isteklinin Teknik Şartname’de istenilen özelliklere uygun olmadığı” iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

 

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.