İHALE DEVRİ SÖZLEŞMESİ (örnektir)

İHALE DEVRİ SÖZLEŞMESİ

4734 sayılı Kamu İhale Kanununda bu konuda bir hüküm bulunmamakla birlikte, ihalenin her aşamasında tam yetkili olan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, ihale sözleşmesinin 46.madde uyarınca noterlikte onay ve tescili aşamasında gereksiz külfet yüklememek, usul ekonomisi açısından idarenin en kolay ulaşabileceği   noterlikte   onay ve   tescilin    yapılabilmesine  olanak sağlamak açısından, ihale sözleşmesinin ihaleyi yapan Kamu Kurum ve Kuruluşunun bulunduğu yer noterliğinde, Kamu Kurum ve Kuruluşunun bulunduğu yer Belediye Sınırları içerisinde birden çok noterlik var ise bu noterliklerden her hangi birinde onaylanarak tescil edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir

idarelerin onayına bağlı olarak ihale devri

Mutlaka, ihale makamının izni ve muvafakati gerekir.

İhale makamını temsil ve ilzama yetkili kişinin imzası sözleşmenin içeriğine muvafakat eden olarak alınmalıdır.

İhale Devrinde  Vergi

” 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 14/2 maddesinde belli parayı ihtiva eden sözleşmelerin devri halinde aslından alınan verginin 1/4’ünün alınacağı hükme bağlanmıştır.

 Sözü edilen hüküm gereğince, evvelce idare ile müteahhit arasında düzenlenen ihale sözleşmesinin, ilk müteahhit tarafından tüm hak ve vecibeleri ile başka bir müteahhide devredilmesine ilişkin olarak düzenlenen kağıt (devir mukavelesi) ilk mukaveleden alınan verginin ¼ ü üzerinden vergilendirilecektir.

Öte yandan, devir ile ilgili olarak düzenlenen mukavele üzerine, ihale makamınca muvafakat edilmesi hakkında konulan imza işlemini, mukavele konusu işle ilgili yeni bir ihale işlemi olarak yorumlamak mümkün olmadığı gibi, doğrudan ikinci müteahhitle ihale makamı arasında düzenlenen yeni bir mukavele olarak kabul etmek de mümkün değildir. Zira muvafakat şerhi, vasfı itibariyle ihalesi yapılarak sözleşmeye bağlanan işin, “devir mukavelesi” çerçevesinde işi devir alan tarafından yapılmasına rıza göstermektir. Dolayısıyla muvafakat işlemi yeniden düzenlenen kağıdın devir mukavelesi olma özelliğini ortadan kaldırmamaktadır.

Bu nedenle düzenlenen kağıttan sadece devir mukavelesi esasları çerçevesinde damga vergisi alınması gerekmektedir.

İhale Devrinde  Harç uygulaması

492 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi hükmü gereğince birbiriyle ilgili işlerin bir arada yapılması halinde en yüksek harcı gerektiren iş üzerinden tek harç alınması gerekmektedir.

Buna göre ihale makamı ile ilk müteahhit arasında düzenlenen mukavelenin devri ile ilgili işlemin yanı sıra, devir işlemine muvafakat keyfiyetine ilişkin olarak yapılan işlemlerin kaynağını aynı olay teşkil etmektedir. Dolayısıyla muvafakat işleminin ayrıca harç konusu yapılmasına mahal bulunmamaktadır.

Bu nedenle, devir mukavelesinden ihtiva ettiği değer üzerinden, devir eden ve devir alanın imzaları dikkate alınarak harç tahsil edilmesi gerekmektedir.

 

İHALE SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ SÖZLEŞMESİ

MADDE 1- TARAFLAR

İDARE

DEVİR EDEN FİRMA:

DEVİR ALAN FİRMA:

MADDE 2- SÖZLEŞMENİN KONUSU

… İdaresi ile …. Şirketi arasında … tarihinde imza edilen … işine ilişkin sözleşmenin üçüncü bir kişiye devir edilmesidir.

MADDE 3- İDARENİN YAZILI İZNİ

Sözleşmenin devrine yönelik olarak … tarihli dilekçe ile idareye yazılı başvuru yapılmış ve idare tarafından … tarihinde verilen cevapla …  sözleşmenin devri başvurusu uygun bulunmuştur.

MADDE 4- İLK İHALEDEKİ ŞARTLAR ve DEVİR ALACAK KİŞİNİN ÖZELLİKLERİ

Sözleşmeyi devir alacak kişilerde ilk ihaledeki şartların bulunması zorunludur. Sözleşmeyi devir alacak kişi bu şartlara sahip olduğunu kabul ve taahhüt eder.

Sözleşme devir tarihi itibarıyla ilk ihaledeki şartlara sahip olduğunu gösterir bütün belgelerin idareye sunulması zorunludur.

Söz konusu belgelerin gerçeğe aykırı hususlar içermesi veya ilk ihaledeki şartları taşımaması hallerinde devir gerçekleşmemiş kabul edilecektir.

Bu halde devir eden yüklenici olarak işe devam etmek zorundadır.

MADDE 5- YASAKLAR ve YAPTIRIMLAR

İsim ve statü değişikliği gereği yapılan devirler hariç olmak üzere, bir sözleşmenin devredildiği tarihi takip eden üç yıl içinde aynı yüklenici tarafından başka bir sözleşme devredilemez veya devir alınamaz.

İzinsiz devredilen veya devir alınan ya da bir sözleşmenin devredildiği tarihi takip eden üç yıl içinde devredilen veya devir alınan sözleşmeler feshedilerek, devreden ve devir alanlar hakkında 4735 sayılı Kanunun 20, 22 ve 26 ncı madde hükümleri uygulanır.

Sözleşmeyi devir eden kişinin sözleşme devir tarihinden geriye yönelik olarak 3 yıl boyunca başka bir sözleşme devretmediği kabul ve taahhüt edilir. Bu duruma aykırı bir tespitin yapılması halinde, belirtilen müeyyideler uygulanacaktır.

Tam külli halefiyet halleri sözleşmenin devri olarak kabul edilmez.

MADDE 6- SÖZLEŞMENİN SÜRESİ

Asıl işin sözleşmesinin süresi …. Gündür. (Ya da, … tarihinden … tarihine kadardır.)

Devir alacak kişi kalan süre için ihale konusu işi yerine getirecektir. (Bu süre hesaplanabiliyorsa yazılır.)

MADDE 7- SÖZLEŞMENİN BEDELİ

Asıl sözleşmenin bedeli … TL’dir. İhale konusu işte ortaya çıkan iş artış ve eksilişlerinin devir alan kişiye devir eden tarafından bildirilmesi gerekmektedir.

Devir alacak kişiye denk gelen sözleşme bedeli … TL’dir. (Bu bedel, birim fiyatlı sözleşmelerde kalan teslimat miktarlarına göre hesap edilecek, anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelerde ise işin gerçekleşme yüzdesine göre belirlenecektir.)

MADDE 8- TEMİNATLAR

Devir alacak kişi, devir eden kişinin yapmış olduğu işlerden sorumlu olduğu gibi, vereceği teminat sadece kendi kısmına yönelik olmayacaktır.

Devir alacak kişi, devir eden kişinin idareye sunmak zorunda olduğu kesin ve ek kesin teminat tutarından aşağı teminat veremez. Verilecek olan teminat nakit veya mektup olarak sunulabilir. Mektup olarak sunulacak teminatlarda, devir eden kişinin kullandığı standart formlara göre teminat mektubu sunulacak olup, devir alan yüklenici olarak addedilecektir.

Devir alan kişinin devir eden tarafından yapılan işlerin kusurundan, hatasından, yanlışlığından dolayı sorumlu olmadığına yönelik olarak yapacağı her türlü bildirim, anlaşma, sözleşme, yazışma geçerli değildir.

MADDE 9- DEVİR ALAN ve DEVİR EDEN KİŞİLERİN SORUMLULUĞU

MADDE 10- ADRESLER

İDARE:

DEVİR EDEN:

DEVİR ALAN:

Belirtilen adreslere yapılan bildirimler tebligat olarak kabul edilecektir. Adres değişikliği halinde, yeni adresler en geç 15 gün içerisinde diğer taraflara bildirilecek olup, bildirim yapılmaması halinde eski adrese yapılacak tebligatlar kabul edilmiş sayılacaktır.

MADDE 11- SÖZLEŞME TARİHİ

İşbu sözleşme … tarihinde taraflarca imzalanmıştır.