ihale Dokümanda araçlara ait bakım onarım başlıklı bölümde “Aracın periyodik trafik muayenesi, sigorta vb. yasal işlemleri ile bir yıllık mutat bakım ve onarımları zamanında yapılmış olacaktır şeklinde yıllık mutat bakım ve onarımların yapılacağının belirtiği istekli tarafından sadece yağ bakımını açıkladıklarının belirtildiği ayrıca Tebliğ maddesine uygun olarak fiyat teklifinin ve eki tutanakların sunulmadığı yapılan açıklamaların bu haliyle uygun olmadığı 

Toplantı No 2024/004
Gündem No 58
Karar Tarihi 25.01.2024
Karar No 2024/UH.I-201

BAŞVURU SAHİBİ:

Kösedağ Taşımacılık İnşaat Petrol Medikal Temizlik İthalat ve İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Ağrı Et Kombinası Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1009347 İhale Kayıt Numaralı “Personel Taşıma Hizmet Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Ağrı Et Kombinası Müdürlüğü tarafından 02.10.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Personel Taşıma Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Kösedağ Taşımacılık İnşaat Petrol Medikal Temizlik İthalat ve İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin 21.12.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 22.12.2023 tarihli yazısı ile üzerine, başvuru sahibince 02.01.2024 tarih ve 124623 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.01.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2024/2 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

 

a) Araç maliyetlerine ilişkin olarak yapılan açıklamalarda araçların ya amortisman maliyeti ya kiralama maliyeti üzerinden açıklama yapılması gerektiği, kendi adına kayıtlı araç için amortisman tespit tutanağının sunulması gerekirken sunulmadığı, ilgili belgenin serbest muhasebeci mali müşavir tarafından düzenlenmediği, meslek mensubu kaşesinin yer almadığı, amortisman giderini gösterir belgede araçların yılı gibi teknik özelliklerin yer almadığı, amortisman giderinin 2 mali yıl üzerinden hesaplanmadığı, kiralama yolu ile yapılan açıklamalarda ise Teknik Şartname’de yer verilen koltuk sayısına uygun olmayan araçların açıklandığı, fiyat teklifleri üzerinde bulunması zorunlu olan beyanın bulunmadığı, meslek mensubu tarafından imzalanıp kaşelenmediği, fiyat teklifinin alındığı firmanın faaliyet alanında kiralama işlerinin yer almadığı, fiyat teklifi içerisine araçların bakım, onarım, MTV, sigorta, akaryakıt, akü, lastik gibi maliyetlerin dahil edildiği,  

b) Akaryakıt giderine ilişkin yapılan açıklamaların uygun olmadığı, eksik kilometreler üzerinden açıklama yapıldığı, 19+1 kişilik araçların kat edeceği toplam mesafenin 12.549 km, 4+1 kişilik aracın kat edeceği toplam mesafenin 18.250 km olduğu, toplam mesafenin 30.799 km olması gerektiği, EPDK tarafından alınan akaryakıt fiyatlarının düşük olarak gösterildiği, ortalama yakıt tüketimini gösterir bayiden alınması gereken belgelerin de sunulmadığı, sıfır olmayan araçların katalog değeri üzerinden açıklanmasının uygun olmadığı,

 

c) Sürücülere ilişkin açıklamalarda, 19+1 araç için personel maliyetinin 145.495,68 TL olduğu, 4+1 araç için personel maliyetinin 124.021,92 TL olduğu, 269.517,60 TL olan toplam işçilik maliyetinin altında yapılan işçilik açıklamalarının kabul edilmemesi gerektiği, personel maliyetinde saatlik 73,04 TL ücretin dikkate alınması gerekirken istekli tarafından brüt 13.414,50 TL lik asgari ücretin dikkate alındığı, sefer başı en az 2 saat çalışma süresi olması gerektiği,

 

d) Trafik sigortası, koltuk sigortası ve kasko giderine ilişkin yapılan açıklamalarında uygun olmadığı, sigorta giderlerine ilişkin bölge müdürlüğü veya genel müdürlükten alınması gereken teyit yazılarının bulunmadığı, yetkililer tarafından onaylanmadığı ve işin süresini kapsamadığı,

 

e) Bakım onarım giderlerine ilişkin açıklamaların uygun olmadığı, fiyat tekliflerinin tespit tutanaklarının sunulmadığı, sunuldu ise tutanakların mevzuatta istenilen kriterleri karşılamadığı, SMMM onaylarının olmadığı, fiyat teklifinde taşıması gereken ibarenin yer almadığı, maliyet tespit ve satış tespit tutanağının sunulmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

  1. Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

            b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

           c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

           gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin  “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “İhale komisyonu tarafından 59 uncu madde kapsamında seçilen yönteme bağlı olarak ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespitinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:

10)

 hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4.  Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5.  Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.6.  Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyt bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

açıklaması yer almaktadır.

a) Adı: 3 Adet Şoförlü Servis Hizmet Alım İşi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu:

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Et Ve Süt Kurumu Ağrı Et Kombina Müdürlüğü Merkez/Ağrı (Teknik Şartnamede Detaylı Olarak Belirtilmiştir.)” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. Her türlü ulaşım sigorta, her türlü vergi, resim ve harç giderleri ile araçlar ve şoförlerle ilgili her türlü ücret, vergi, sigorta, akaryakıt, bakım onarım  SGK ödemeleri gibi tüm giderler isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil olup yükleniciye ait olacaktır. Teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin ilgili düzenlemelerine aşağıda yer verilmiştir.

 

1.Araç 19+1 (Sabah ve Akşam)

2.Araç 19+1 (Sadece Sabah)

3. Vardiya Aracı 4+1 Kişilik olacaktır, (her gün)

Toplam: En düşük 2015 ve üzeri model toplam 3 adet servis aracı.”,

 

Ayrıca Teknik Şartname’nin “Çalışma esasları” başlıklı 1’inci maddesinde “Servis taşımacılığı 19+1 kişilik 2 araç haftaiçi mesai günlerinde çalışacak, 4+1 kişilik bir adet vardiya aracı ise haftaiçi saat 15:00-23:00 te 2 sefer, haftasonu ve resmi tatil günlerinde saat 07:00-15:00-23:00 te 3 sefer olmak üzere her gün (365 gün) servis taşımacılığı yapacaktır. Yüklenici ihale teklif bedelini hesaplar iken günlük bedel şeklinde hesaplayacaktır.

19+1 kişilik 1 .araç belirtilen güzergâh doğrultusunda bulunan personelleri toplamaya başlayarak sabah saat 07:00 de Kuruma gelmiş olacak, akşam saat 16:50 de Kurum önünde hazır bulunacak ve 17:00 de Kurumdan hareket ederek belirtilen güzergâh doğrultusunda personelleri götürecektir.

İdare gerektiğinde servis güzergâhlarında 5 km gidiş, 5 km geliş olmak kaydıyla toplam 10 km’ye kadar uzatma yapabilir. Bu değişiklikten dolayı yüklenici ek ücret talep edemez.

İdarenin iş yoğunluğu olduğu zamanlarda (resmi tatil, bayram, hafta sonu çalışması vb.) ek sefer talep etmesi durumunda yüklenici yerine getirmekle yükümlüdür. Ek sefer ücreti hizmet veren mevcut araçlar üzerinden (hangi güzergâhı kullandı ise) emsal alınıp, aynı ayın hakedişine dahil edilecektir.

Kurumumuzda geçici görevli çalışan personeller ile staj yapan öğrenciler araçta yer olması durumunda mevcut güzergâhlar dâhilinde servisten faydalanacaktır.

Servis aracı içinde tek personel olsa dahi araçlar tespit edilmiş güzergâhın son durağına kadar gitmek zorundadır. Personeller sürekli inip bindiği durak dışında zaruri durumlarda güzergâh kapsamındaki diğer duraklarda da servis aracına inip binebilir.”

“Taşımayı Yapacak Araçlara İlişkin Hususlar” başlıklı 2’nci maddesinde “Araçlar en düşük 2015 model olacaktır.

Araç lastikleri aşınmış ve eski olmayacak, jantlarda çatlak bulunmayacak ve yedek lastik (stepne) bulundurulacaktır. Aralık-Nisan aylarında kış lastikleri takılacaktır.

Aracın periyodik trafik muayenesi, sigorta vb. yasal işlemleri ile bir yıllık mutat bakım ve onaranları zamanında yapılmış olacaktır.” düzenlemesi,

“Yüklenici Yükümlülüğü” başlıklı 3’üncü maddesinde “İdare servis hareket saatlerini değiştirmeye yetkilidir. Yüklenici mesai saatlerindeki değişiklik, personel sayısında eksilme veya artış olduğunda (bu şartnamede yazılan güzergahlara denk mesafede olacak şekilde) yeni güzergâh ve duraklar konusunda idarenin talebi yönünde hareket edecektir.

Yüklenici arıza, bakım, kaza vb. sebeplerle sefere çıkmayacak ve seferden alıkonan aracın yerine sözleşme şartlarına uygun olarak yeni araç temin edecektir.

Servis ücretleri sadece çalışılan günler için olup tatil günleri ücret talebinde bulunulamaz.

Araçların periyodik bakım, trafik muayenesi,MTV, sigorta vb. her türlü yasal işlemlerin zamanında yapılıp yapılmamasından yüklenici sorumlu olacaktır.

Taşman personelin herhangi bir trafik kazasından dolayı doğacak her türlü zararı yüklenici tarafından karşılanacaktır. Taşman personelde hâsıl olacak yaralanma, sakat kalma ve ölüm hallerinde kişinin kendisi ve yakınlarının her türlü hak ve tazminat taleplerinde yüklenici sorumlu olacaktır.

düzenlemesi,

 

  • .GÜZERGÂH: 1. Araç
  • Kuruma Geliş Güzergahı: Şeker Fabrikası-TOKİ-Batıkent-Valilik- Kerim Yıldız Cami-İş

    Bankası-Ağrı Et Kombinası

    Kurumdan Gidiş Güzergahı:Ağrı Et Kombinası-Vali Konağı Cad.-Kağızman Cad.-Valilik- Batıkent-TOKİ-Şeker Fabrikası

  • .GÜZERGÂH: 2. Araç
  • Kuruma Geliş Güzergahı:Fatih Mah.Mezarhk başı- Eski Milli Eğitim-Eski Kütüphane-

    Cumhuriyet ilkokulu-Çocuk Yetiştirme Yurdu- Ağrı Et Kombinası

    Kurumdan Dönüş Güzergahı : Ağrı Et Kombinası-Iş Bankası-Valilik-Batıkent-TOKl-Şeker Fabrikası

  • GÜZERGÂH: 4+1 kişilik araç ile haftaiçi mesai günlerinde 2 sefer,haftasonu ve resmi tatil günlerinde 3 sefer atılacaktır.
  • Kuruma Geliş Güzergahı: Şeker Fabrikası-TOKİ-Batıkent-Valilik- Kerim Yıldız Camisi-Eski Milli Eğitim- -İş Bankası-Ağrı Et Kombinası

    Kurumdan Dönüş Güzergahı : Ağrı Et Kombinası-İş Bankası—Eski Milli Eğitim- Kerim Yıldız Cami -Valilik-Batıkent-TOKİ-Şeker Fabrikası” düzenlemesi yer almaktadır.

     

    İhaleye ait birim fiyat teklif cetveline aşağıda yer verilmiştir.

     

    A1

    B2

    Sıra No

    İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

    Birimi

    Miktarı

    Teklif Edilen4 Birim Fiyat

    Tutarı

    1

    1 Adet 19+1 kişilik Şoförlü Servis Hizmet İşi 1. güzergah (sabah ve akşam)

    gün

    249

     

     

    2

    1 Adet 19+1 Kişilik Şoförlü Servis Hizmet İşi 2. güzergah (Sadece Sabah)

    gün

    249

     

     

    3

    1 Adet 4+1 Kişilik Şoförlü Vardiya Aracı Hizmet İşi 3.Güzergah

    gün

    365

     

     

    TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

     

     

    İncelemeye konu ihalenin 02.10.2023 tarihinde yapıldığı, ihaleye 8 istekli tarafından teklif verildiği, 3 isteklinin teklifinin sınır değerin altında kalması üzerine idare tarafından 02.10.2023 tarihli yazı ile “aşırı düşük teklif açıklama” konulu yazının EKAP üzerinden teklifi sınır değerin altında kalan  isteklilere gönderildiği, başvuru sahibi isteklinin ihale üzerinde bırakılan istekliye ait aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun olmadığı yönündeki şikayet başvurusu süreçleri sonunda, Kurum tarafından alınan 22.11.2023 tarih ve 2023/UH.I-1442 sayılı Kurul Kararı ile “teklifi sınır değerin altında olan geçerli teklif sahibi isteklilere idarece teklifte önemli kabul edilen maliyet bileşenlerinin açık ve tereddüde mahal vermeyecek şekilde belirlenerek aşırı düşük teklif sorgulamasının yeniden yapılması” yönünde düzeltici işlem kararı verilmesi üzerine, idare tarafından 30.11.2023 tarihli yazı ile teklifi sınır değerin altında kalan 3 istekli için aşırı düşük teklif sorgulamasının yenilendiği,

     

    Kik İşçilik Hesaplama Modülü üzerinden alınmış  doküman

    ihale kapsamında çalıştırılacak olan araçlara  ait

    EPDK üzerinden alınmış akaryakıt fiyatlarına ait rapor

    ortalama yakıt tüketimi için bayiden onaylı alınmış belge

    işin süresini kapsayan trafik sigortası, koltuk sigortası ve kasko giderleri için genel müdürlük veya bölge müdürlüğü onaylı  teyit yazısı 

    bakım onarım ve diğer amortisman giderleri için SMM onaylı fiyat teklifi 

    yukarıda istenen tüm belgelerin YMM onayı ile sunulması hususunda…” ifadelerine yer verilmek suretiyle önemli teklif bileşenlerinin belirlendiği görülmüştür.

     

    İdarenin yenilenen aşırı düşük teklif sorgulamasına süresi içerisinde 1 isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarını sunduğu, diğer 2 isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasını sunmadığı görülmüştür.

     

    Akabinde Yusufoğlu Global Yemek Tem. İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamaları idare tarafından uygun bulunarak ihalenin anılan istekli üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen teklifi sınır değerin üzerindeki başvuru sahibi Kösedağ Taşımacılık İnşaat Petrol Medikal Temizlik İthalat ve İhracat San. Tic. Ltd. Şti.nin ise başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklamalarının araç maliyetleri, akaryakıt giderleri, personel giderleri, sigorta giderleri, bakım-onarım giderleri yönüyle uygun olmadığını iddia ettiği görülmektedir.

     

     

    İhale kapsamında dokümana göre 3 adet servis aracı çalıştırılacağı, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından kendi malı olan 3 adet servis aracını teklif ettiği,

     

    Araçlara ait amortisman değerini kasko değeri üzerinden açıkladığını belirttikleri, araç bedelini 1.798.605,00 TL olarak hesapladıkları, amortisman ömrünü 5 yıl olarak hesapladıkları,  amortisman oranını %20 olarak belirttiği, yıllık 3 aracın amortisman değerinin 71.944,2 TL olarak hesapladıkları, kendi hazırladıkları tablonun üzerinde serbest muhasebeci mali müşavir tarafından imza ve kaşenin yer aldığı görülmüştür.

     

    İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından amortisman hesabına yönelik herhangi bir belgelendirmenin yapılmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin söz konusu iddiası bu yönüyle uygun bulunmuştur.  

     

     

    İhalenin ilan tarihinin 25.09.2023, ihale tarihinin 25.10.2023 olduğu, istekli tarafından hesaplanan motorin litre fiyatının  “Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.7’nci maddesinde yer alan 79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez.” açıklamasına istinaden taraflarınca yapılan %20 KDV hariç 32,15 TL yakıt litre fiyatının “…Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında olmadığı” tespit edildiğindenihale üzerinde bırakılan isteklinin akaryakıta ilişkin yapmış olduğu açıklama uygun olduğundan, başvuru sahibinin söz konusu iddiası uygun bulunmamıştır.

     

     

      İhale üzerinde bırakılan isteklinin açıklamalarında Kik İşçilik Hesaplama Modülü yardımıyla saatlik ücretin 75,96 TL olarak hesaplandığı, her işçinin günde 1 saat çalışacağının belirtildiği,

     

  • .GÜZERGÂH: 1. Araç
  • Kuruma Geliş Güzergahı: Şeker Fabrikası-TOKİ-Batıkent-Valilik- Kerim Yıldız Cami-İş

    Bankası-Ağrı Et Kombinası

    Kurumdan Gidiş Güzergahı:Ağrı Et Kombinası-Vali Konağı Cad.-Kağızman Cad.-Valilik- Batıkent-TOKİ-Şeker Fabrikası

  • .GÜZERGÂH: 2. Araç
  • Kuruma Geliş Güzergahı:Fatih Mah.Mezarhk başı- Eski Milli Eğitim-Eski Kütüphane-

    Cumhuriyet ilkokulu-Çocuk Yetiştirme Yurdu- Ağrı Et Kombinası

    Kurumdan Dönüş Güzergahı : Ağrı Et Kombinası-Iş Bankası-Valilik-Batıkent-TOKl-Şeker Fabrikası

  • GÜZERGÂH: 4+1 kişilik araç ile haftaiçi mesai günlerinde 2 sefer,haftasonu ve resmi tatil günlerinde 3 sefer atılacaktır.
  • Kuruma Geliş Güzergahı: Şeker Fabrikası-TOKİ-Batıkent-Valilik- Kerim Yıldız Camisi-Eski Milli Eğitim- -İş Bankası-Ağrı Et Kombinası

    Kurumdan Dönüş Güzergahı : Ağrı Et Kombinası-İş Bankası—Eski Milli Eğitim- Kerim Yıldız Cami -Valilik-Batıkent-TOKİ-Şeker Fabrikası” düzenlemelerinin yer aldığı,

     

    Dokümanda sürücülerin tam zamanlı çalışacağına yönelik bir düzenlemenin yapılmadığı,  işçilerin günlük kaç saat çalışacakları yönünde bir düzenlemenin yer almadığı, servis hizmetine başlayacakları saat bilgisine yer verildiği, genel olarak güzergah bilgilerine yer verildiği, toplam 3 adet araç için 3 işçinin çalışması gerektiğinin düzenlendiği, 2 aracın 249 gün, 1 aracın 365 gün çalışacağının düzenlendiği,  başvuru sahibinin iddia ettiği üzere sefer başı en az 2 saat çalışma süresi olması gerektiği yönünde bir doküman düzenlemesinin yer almadığı,

     

    Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan ihalede anılan istekli tarafından işçilik maliyetinin KİK İşçilik Hesaplama Modülü yardımıyla hesaplandığı, anılan istekli tarafından her bir işçinin günlük 1 saat çalışacağı öngörülerek işçilik giderinin açıkladığı, tarafımızdan yapılan kik işçilik hesaplama modülü kontrolünde başvuru sahibi tarafından yapılan hesaplamanın uygun olduğu görüldüğünden başvuru sahibinin iddiası bu yönüyle uygun bulunmamıştır.

     

     

    Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.3.4’üncü maddesinde hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gerektiği, ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasının zorunlu olmadığı belirtilmiş ve sigortaya ilişkin alınan fiyat teklifi/poliçenin işin süresini karşılaması gerektiği açıklamalarına yer verilmiştir.

     

    İstekli tarafından aşırı düşük teklif açıklamasında sigorta giderlerine yönelik “araç sigorta ve vergi giderleri” başlıklı açıklamaların yapıldığı, idare tarafından önemli teklif bileşeni olarak belirlenmeyen MTV giderine yönelik açıklamalara da bu kapsamda yer verildiği,

     

    İhale üzerinde bırakılan isteklinin idare tarafından önemli teklif bileşeni olarak belirlenen “işin süresini kapsayan trafik sigortası, koltuk sigortası ve kasko giderleri için genel müdürlük veya bölge müdürlüğü onaylı  teyit yazısı “ şeklindeki sigorta giderlerine ait açıklamalarında yukarıda yer verilen tebliğin 79’uncu maddesinde yer aldığı şekliyle uygun açıklanmadığı, aşırı düşük açıklama belgelerleri haricinde ayrıca bir sigorta teklifi ve  ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının sunulmadığı yalnızca açıklama belgeleri üzerine Aras Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd.Şti. tarafından kaşe basıldığı, görülmüş olup, başvuru sahibinin iddiaları bu yönüyle uygun bulunmuştur.

     

     

    İhale üzerinde bırakılan isteklinin bakım onarım giderlerine yönelik açıklamalarının araç bakım giderleri başlığı altında yapıldığı, bakım olarak sadece yılda en fazla 1 kez yağ bakımını ön gördükleri kendi oluşturdukları tabloya yer verdikleri ve yalnızca açıklama belgeleri üzerinde Sk Başarı Turizm İnş. Elek. Tem. Gıda Yakıt Tic. San. İth. Ltd. Şti.ye ait imza ve kaşe ile SMMM’ye ait imza ve kaşenin yer aldığı görülmüştür.

     

    Dokümanda araçlara ait bakım onarım başlıklı bölümde Aracın periyodik trafik muayenesi, sigorta vb. yasal işlemleri ile bir yıllık mutat bakım ve onarımları zamanında yapılmış olacaktır.” şeklinde yıllık mutat bakım ve onarımların yapılacağının belirtiği, istekli tarafından sadece yağ bakımını açıkladıklarının belirtildiği, ayrıca Tebliğ’in yukarıda yer verilen 79’uncu maddesine uygun olarak fiyat teklifinin ve eki tutanakların sunulmadığı yapılan açıklamaların bu haliyle uygun olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibi isteklinin söz konusu iddiası bu yönüyle uygun bulunmuştur.

    Öte yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez. Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

     

     bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

     

    B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

     

    Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Yusufoğlu Global Yemek Tem. İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin reddedilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

     

     

     

     

     


    Oybirliği ile karar verildi.