ihale dokümanı düzenlemeleri doğrultusunda demo çalışmalarında 5 kişinin en fazla 10 gün süreyle çalıştırılacağı ve buna ilişkin ulaşım, konaklama ve yemek giderlerinin hesaplandığı; bu doğrultuda yol bedelinin tevsiki için kullanılacak şirket aracının ruhsatı, aracın yakıt sarfiyatını gösteren broşür, şirket merkezinden işin yapılacağı yere uzaklığı gösteren mesafe çıktısı ve Tebliğ açıklamalarına uygun kriterlerde akaryakıt için alınan bir fiyat teklifinin sunulduğu, söz konusu sunulan belgelerde yer alan bilgiler doğrultusunda demonstrasyon için yapılacak gidiş ve geliş olmak üzere yol giderlerinin hesaplandığı, 5 kişinin kahvaltı dahil konaklama giderleri ile öğlen ve akşam yemeği giderleri için 10 gün üzerinden hesaplama yapıldığı anılan giderlere ilişkin olarak Tebliğ açıklamalarına uygun fiyat tekliflerinin sunulduğu, görülmüş olup yapılan açıklamaların bu haliyle uygun olduğu hk

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,          

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,           

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. …” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

  79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, SM, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır.

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatlarının % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmeyecektir. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.” açıklamaları bulunmaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Müdürlüğümüz ve Bağlı Sağlık Tesislerinin 36 aylık SBYS (Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi) Hizmet Alım İhalesi

b) Miktarı ve türü: 36 Aylık SBYS (Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi) Hizmet Alımı

1. kısım

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü

Aydın Atatürk Devlet Hastanesi

Aydın Devlet Hastanesi

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi

Çine Devlet Hastanesi

Didim Devlet Hastanesi

Kuşadası Devlet Hastanesi

Nazilli Devlet Hastanesi

Söke F.F.K. Devlet Hastanesi

Buharkent İlçe Devlet Hastanesi

Karpuzlu İlçe Devlet Hastanesi

Koçarlı İlçe Devlet Hastanesi

Köşk İlçe Devlet Hastanesi

Kuyucak İlçe Devlet Hastanesi

Sultanhisar İlçe Hastanesi

Yenipazar İlçe Devlet Hastanesi

2.kısım

Aydın Ağız Diş Sağlığı Merkezi

Söke Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Nazilli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: 1. kısım Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Aydın Devlet Hastanesi Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çine Devlet Hastanesi Didim Devlet Hastanesi Kuşadası Devlet Hastanesi Nazilli Devlet Hastanesi Söke F.F.K. Devlet Hastanesi Buharkent İlçe Devlet Hastanesi Karpuzlu İlçe Devlet Hastanesi Koçarlı İlçe Devlet Hastanesi Köşk İlçe Devlet Hastanesi Kuyucak İlçe Devlet Hastanesi Sultanhisar İlçe Hastanesi Yenipazar İlçe Devlet Hastanesi 2.kısım Aydın Ağız Diş Sağlığı Merkezi Söke Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Nazilli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. İsteklilerin sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödeyeceği her türlü vergi (KDV hariç), sigorta, resim, harç ve benzeri giderler ile ulaşım, nakliye ve hizmetin ifasına dair giderleri teklif fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. Personelin tüm özlük hakları (Maaş, SGK Primleri, Emeklilik, Hastalık, İzin, Giyim, Yaka kimlik kartı,  vb.) yükleniciye ait olacaktır.

Yol gideri: İstekliler tekliflerinde yol gideri için bir bedel öngörmeyecektir.

Yemek gideri: İstekliler tekliflerinde yemek gideri için bir bedel öngörmeyecektir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1. KİK Genel Tebliği 81. Maddesi ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilen hizmet alımlarında uygulanacak fiyat farkına ilişkin esasların uygulama esasları bölümünün 7. Maddesine istinaden personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanıldığı hizmet alımlarında işçilik maliyetlerine ilişkin fiyat farkı hesaplanacaktır.

Sadece personel ücretleri için, 31 Ağustos 2013 tarihli ve 28751 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 4734 Kamu İhale Kanununa göre ihalesi yapılacak olan hizmet alımlarına ilişkin fiyat farkı hesabında uygulanacak esaslarda değişiklik dair esaslar uyarınca ve bu esasların asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerindeki değişiklikten kaynaklanan fark başlıklı 6. maddesi hükümlerine göre fiyat farkı hesaplanacaktır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İhalenin 1’inci kısmına ait Teknik Şartname’nin “Amaç ve kapsam” başlıklı 1.1’inci maddesinde “İhale, belirtilen sağlık tesisleri, sağlık tesislerinin mevcut ve ilerde açılabilecek tüm ek hizmet binaları ile bağlı Semt Polikliniklerini ve sağlık tesislerine mali yönden bağlı tüm sağlık tesislerinde 36 (otuzaltı) ay süreli, bu şartname kapsamında istenilen özellikler ve personel ile birlikte otomasyon ihtiyaçlarını karşılamak üzere komple Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) hizmet alımıdır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Demonstrasyon” başlıklı 2.2’nci maddesinde “… Demo’ya, İstekli adına aynı anda 5 kişiyi geçmeyecek sayıda üyeler katılabilir.

2.2.9.Teknik şartname maddelerinde bulunan özelliklerin demoda gösterilmesi için gerekli olan tüm donanım ve sarf malzemeler İsteklilerce karşılanacaktır. İstekli demo için getirmiş olduğu donanımların kontrollerini yapmak ve bu donanımları çalışır vaziyette tutmakla sorumludur. Demo esnasında donanımsal problemlerin oluşması durumunda istekli bu donanımların yedeği ile demoya devam etmelidir.

2.2.11. Demo da Mobil internete erişim için gerekli donanımlar isteklilerce karşılanır. SMS iletişimi gerektiren modüllerin tanıtımı ve teknik şartname maddelerinin sorgulanması için istekliler teklif ettikleri uygulama yazılımı ile entegre ettikleri herhangi bir GSM operatörü ile uygulamaları gösterebilirler. GSM iletişim giderleri demo süresince isteklilerce karşılanacaktır.

2.2.23. Demo süresi her bir İstekli için bildirim süreleri hariç olmak üzere en fazla 10 (on) iş gününü aşmayacaktır. Demo planı idare tarafından İsteklilere Demo daveti ile birlikte gönderilecektir. Demo için davetler bildirilen elektronik posta, faks, veya resmi yazıyla yapılabilir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Karar destek ve iş zekası sistemi” başlıklı 18.6’ncı maddesinde “Bu sistem, İdareye sağlık tesisi/tesisleri ile ilgili verecekleri kararlarda yardımcı olmak amacı geliştirilmiştir. Bu sistem ile sağlık tesislerinde üretilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek İdareye grafik arayüzleri ile sunulmaktadır. Bu sistem 10 adet üst düzey yönetici içindir.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İhale işlem dosyası kapsamında gönderilen bilgi ve belgelerden, başvuruya konu ihalenin Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 30.04.2019 tarihinde birim fiyat teklif alınmak suretiyle ve açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Müdürlüğümüz ve Bağlı Sağlık Tesislerinin 36 Aylık Sbys (Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi) Hizmet Alım İhalesi” olduğu, söz konusu ihalenin 2 kısımdan oluştuğu, ihalede 10 adet ihale dokümanı indirildiği, ihalenin 1’inci kısmına 5 istekli, 2’nci kısmına 4 istekli tarafından teklif sunulduğu,

 

İhalenin 1’inci kısmında İdari Şartname’nin 33’üncü maddesinde yer alan düzenleme doğrultusunda ihale komisyonu tarafından sınır değerin 4.758.127,06 TL olarak hesaplandığı, teklif tutarları sınır değerin altında kalan 4 isteklinin (Fonet Bilgi Teknolojileri A.Ş., Akgün Bilgisayar Program ve Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti., Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti. ve Kardelen Bil. İnş. Rek. Orm. Ürün. Tek. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.) tekliflerinin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği, anılan istekliler tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının idarece uygun bulunduğu; daha sonra teklif fiyatı en düşük olan istekliden başlanılarak sırasıyla demonstrasyon gerçekleştirildiği, gerçekleştirilen demonstrasyon işlemleri sonucunda ilk olarak Fonet Bilgi Teknolojileri A.Ş.nin demonstrasyonuna uygunluk verildiği, Kardelen Bil. İnş. Rek. Orm. Ürün. Tek. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin demonstrasyona katılmayacağını bildirdiği, ardından Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti.nin demonstrasyonuna uygunluk verildiği, sonuç olarak ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif sahipleri belirlendiğinden diğer isteklilere demonstrasyon gerçekleştirilmediği ve ihalenin 1’inci kısmının Fonet Bilgi Teknolojileri A.Ş. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği,

 

İhalenin 2’nci kısmında ise teklifi sınır değerin altında olan istekli bulunmadığı, teklif fiyatı en düşük olan istekliden başlanılarak sırasıyla demonstrasyon gerçekleştirildiği, gerçekleştirilen demonstrasyon işlemleri sonucunda ilk olarak Akgün Bilgisayar Program ve Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin demonstrasyonunun Teknik Şartname’yi karşılamadığı belirtilerek değerlendirme dışı bırakıldığı, ardından Trtek Teknolojik Ürünler Bil. Yaz. Don. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin demonstrasyonuna uygunluk verildiği, daha sonra Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti.nin demonstrasyonuna uygunluk verildiği, sonuç olarak bu doğrultuda ihalenin 2’nci kısmının Trtek Teknolojik Ürünler Bil. Yaz. Don. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İdare tarafından teklifleri sınır değer tutarının altında kalan isteklilere 09.05.2019 tarihinde gönderilen yazıda “… Açıklanması İstenen Bileşenler

1)İşçilik Maliyetleri

2)SBYS Yazılım Maliyeti

3)Lisans ve Diğer Belge Giderleri

4)Sözleşme Genel Giderleri

5)Firma Karı

6)Demo Maliyetleri

7)Karar Destek Maliyetleri

8)Kurulum Maliyetleri

9)Eğitim Giderleri Maliyetleri

10)Entegrasyon Maliyetleri …” ifadelerine yer verilerek önemli teklif bileşenlerinin belirlendiği görülmüştür.

 

İhalenin 1’inci kısmı üzerinde bırakılan istekli Fonet Bilgi Teknolojileri A.Ş. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde;

 

a) Anılan istekli tarafından demo maliyetlerine ilişkin olarak yapılan açıklamada, demo çalışması için firmalarının donanım giderlerinin olmadığı ve demirbaşlarında kayıtlı bulunan amortismanı tamamlanmış donanımlarının kullanılacağının beyan edildiği, söz konusu amortisman listesinin de açıklamalar ekinde sunulduğu, demoda kullanılacak olan donanımların, yalnızca ihale konusu iş kapsamında kullanılacak olan yazılımın dokümanda istenilen özellikleri karşılayıp karşılamadığını göstermek için gerekli olan geçici mahiyetteki donanım ve sarf malzemeleri olduğunun anlaşıldığı,

 

Ayrıca demo çalışmasında kullanılacak olan mobil internet ve SMS giderleri için maliyet öngörüldüğü, buna ilişkin olarak fiyat tekliflerinin açıklamalar kapsamında sunulduğu, anılan fiyat tekliflerinde Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan ibarenin bulunduğu ve meslek mensubu tarafından iletişim bilgilerine de yer verilerek kaşelenerek imzalandığı,

 

Diğer taraftan, ihale dokümanı düzenlemeleri doğrultusunda demo çalışmalarında 5 kişinin en fazla 10 gün süreyle çalıştırılacağı ve buna ilişkin ulaşım, konaklama ve yemek giderlerinin hesaplandığı; bu doğrultuda yol bedelinin tevsiki için kullanılacak şirket aracının ruhsatı, aracın yakıt sarfiyatını gösteren broşür, şirket merkezinden işin yapılacağı yere uzaklığı gösteren mesafe çıktısı ve Tebliğ açıklamalarına uygun kriterlerde akaryakıt için alınan bir fiyat teklifinin sunulduğu, söz konusu sunulan belgelerde yer alan bilgiler doğrultusunda demonstrasyon için yapılacak gidiş ve geliş olmak üzere yol giderlerinin hesaplandığı, 5 kişinin kahvaltı dahil konaklama giderleri ile öğlen ve akşam yemeği giderleri için 10 gün üzerinden hesaplama yapıldığı anılan giderlere ilişkin olarak Tebliğ açıklamalarına uygun fiyat tekliflerinin sunulduğu, görülmüş olup yapılan açıklamaların bu haliyle uygun olduğu anlaşılmıştır.

 

b) Anılan istekli tarafından karar destek maliyetlerine ilişkin olarak, karar destek ve iş zekâsı sistemi yazılımı için Oracle Business Intelligence Suite Extented Edition yazılımının maliyetinin hesaplandığı, ürünün üreticisi tarafından minimum 20 kullanıcılı olarak lisanslandırma yapılması sebebiyle 20 kullanıcılı maliyetlendirme yapıldığının beyan edildiği,  anılan gidere ilişkin olarak bir fiyat teklifinin sunulduğu, anılan fiyat teklifinde Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan ibarenin bulunduğu ve meslek mensubu tarafından iletişim bilgilerine de yer verilerek kaşelenerek imzalandığı görülmüş olup yapılan açıklamaların bu haliyle uygun olduğu anlaşılmıştır.

 

c) Anılan istekli tarafından eğitim giderleri maliyetlerine ilişkin olarak, Teknik Şartname’nin 2.9’uncu maddesinde yer alan tüm eğitim hizmetleri giderlerini kapsadığı ifade edilen bir fiyat teklifinin sunulduğu, anılan fiyat teklifinde Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan ibarenin bulunduğu ve meslek mensubu tarafından iletişim bilgilerine de yer verilerek kaşelenerek imzalandığı görülmüş olup yapılan açıklamaların bu haliyle uygun olduğu anlaşılmıştır.

 

d) Anılan istekli tarafından entegrasyon maliyetlerine ilişkin olarak, ihale konusu iş kapsamında bulunan birimlerin tümüne yönelik olarak hesaplama yapıldığının belirtildiği, buna ilişkin olarak Teknik Şartname’de yer alan tüm entegrasyon giderlerini kapsadığı ifade edilen bir fiyat teklifinin sunulduğu, anılan fiyat teklifinde Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan ibarenin bulunduğu ve meslek mensubu tarafından iletişim bilgilerine de yer verilerek kaşelenerek imzalandığı görülmüş olup yapılan açıklamaların bu haliyle uygun olduğu anlaşılmıştır

Toplantı No : 2020/005
Gündem No : 53
Karar Tarihi : 05.02.2020
Karar No : 2020/UH.II-298