İhale dokümanında gıda mühendisi için öngörülecek ücrete ilişkin bir belirleme yapılmadığından istekli tarafından gıda mühendisi için öngörülen ücretin, Gıda Mühendisleri Odası ücret tarifesine uygun olma zorunluluğunun bulunmadığı

Başvuru sahibi tarafından ticaret borsası bültenlerdeki fiyatların teyit edilmesi gerektiğine dair genel ifadelere yer verilmek suretiyle iddiada bulunulduğu, ancak ilgili kurumlardan fiyatların teyit edilmesi gerektiğine dair somut bir gerekçenin belirtilmediği ve sunulan bültenlere web üzerinden erişiminin mümkün olduğu.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;.
An) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,.
B) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,.
C) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,.
Gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır. ” hükmü bulunmaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79. 2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

79. 2. 1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79. 2. 2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79. 2. 2. 1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O. 5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O. 6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O. 5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan  tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim. ” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O. 6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim. ” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8. 4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79. 2. 2. 2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79. 2. 2. 3. Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79. 2. 2. 4. Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki child 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79. 2. 2. 5. Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki child 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79. 2. 2. 6. Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79. 2. 2. 7. İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O. 7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O. 7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin child veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O. 7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.

İsteklinin child veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O. 7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, SM, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8. 4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79. 2. 2. 8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8. 4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79. 2. 3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O. 5, Ek-O. 6 ve Ek-O. 7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci mali Müşavirler anlaşılır.
79. 2. 4. Ek-O. 5, Ek-O. 6 ve Ek-O. 7 numaralı tutanakların child veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Child veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11. 1. 2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede child geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15. 7. 2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede child geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79. 2. 5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79. 2. 6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.

Bu ihalelerde; teklifi aşırı düşük bulunan istekli öncelikle “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek- H. 4) hazırlayarak açıklaması kapsamında sunar. Açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Bu maddede yer alan ana girdi ibaresi kapsamında, kırmızı et; beyaz et; balık; işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi); kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve; toz şeker, süt; yoğurt, ayran; yağ ürünleri (ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı) kahvaltı malzemeleri (peynir, zeytin, yumurta, reçel, bal gibi); pet su, ekmek açıklama yapılacak unsurlar olarak dikkate alınır. İdarenin ihale dokümanında bu girdilerin dışında ana girdi niteliğinde malzeme içeren yemek öğünü düzenlemesi durumunda aşırı düşük teklif açıklama yazısında açıklama istenecek unsurlar arasında bu malzemelerin de belirtilmesi zorunludur. Bu çerçevede, isteklinin beyan ettiği orana uygun teklif sunması durumunda, yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb. ) gibi unsurlar “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilir ve bu unsurlar için açıklama sunulması gerekmez.

Örneğin; 1. 000 öğün yemek alımı için çıkılan bir ihalede, birim fiyat olarak 5 tl teklif veren bir isteklinin, 5. 000 tl olan toplam teklif bedelinin aşırı düşük olarak değerlendirilmesi ve istekli tarafından sunulan Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinde “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,90 olarak belirtilmesi halinde, teklifin 4. 500 TL’sinin ana çiğ girdi ile işçilik toplamını içerdiği kabul edilir ve isteklinin sadece bu kısma ilişkin açıklama yapması gerekir. Teklifin 500 TL’lik kısmının ise yardımcı giderlere ilişkin olduğu kabul edildiğinden, bu kısma ilişkin açıklama yapılması gerekmemektedir.

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde, kırmızı et; beyaz et; balık; kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve maliyetlerinin tevsiki amacıyla üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri kullanılamaz. Ancak 79. 2. 2 nci maddede yer alan diğer yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklama yapılabilir.

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde sadece iki haftalık örnek menüdeki ana girdiler ve işçilik giderleri dikkate alınarak açıklama yapılmalıdır. İsteklilerin örnek menüdeki girdiler ve işçilik gideri kullanılarak teklif ettikleri birim fiyatı açıklamaları gerekmekte olup toplam miktar ve tutar açıklaması yapılmayacaktır. Örneğin ordinary kahvaltı, diyet kahvaltı, ara öğün, typical yemek ve diyet yemek gibi birim fiyatları içeren bir ihalede, isteklilerin teklif ettikleri birim fiyatı; örnek menüyü ve bu menünün üretimi için gerekli işçilik tutarını kullanarak tevsik etmeleri durumunda açıklama uygun kabul edilecektir.

79. 2. 7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatlarının % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmeyecektir.

79. 3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

….
79. 3. 3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www. Ihale. Gov. Tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

….
79. 3. 5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır. ” açıklaması bulunmaktadır.

İhaleye ait İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25. 1.

1- Vergi(KDV Hariç), resim, harç ve benzeri giderler, ulaşım giderleri, Ulaşım, nakliye, haberleşme ve sözleşme ile ilgili diğer giderler ve personel giderleri,. 2- İşin yürütülmesi için gerekli olan ve ayrıntısı teknik şartnamede yazılı olan araç ve gereçler ve demirbaş malzemelere ait giderleri.
3- Hazırlanacak olan yemekler için her türlü gıda, temizlik ve diğer malzeme giderleri. 4- İşin yürütülmesi için gerekli olan ve ayrıntısı teknik şartnamede detayları verilen her türlü sarf malzeme, amortismana tabi araç gereç ve malzemeler, söz konusu işte kullanılacak araca dair her türlü giderler.
25. 2. 25. 1. Maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25. 3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:.
25. 3. 1. İdari şartname, teknik şartname ve sözleşme hükümlerince belirtilen tüm giderler (personel giderleri dahil) teklif birim fiyata dahildir.

25. 4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25. 5. Bu madde boş bırakılmıştır. ” düzenlemesi,.
Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33. 1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33. 2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;.
An) Verilen hizmetin ekonomik olması,.
B) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,.
C) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,.
Gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40. 1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır. ” düzenlemesi yer almaktadır.

Teklifi sınır değer tutarının altında olduğu tespit edilen Tanrıverdi Gıda Tem. İnş. Elk. Nak. San. Ve tic. Ltd. Şti. Ye 22. 10. 2019 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen “Aşırı Düşük Açıklama Talep” yazısında “Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi için Müdürlüğümüzce 15. 10. 2019 tarihinde saat I0:00’da ihalesi yapılan 2019/382333 İKN’li 2020 Yılı MALZEME DAHİL YEMEK PİŞİRME, DAĞITIM VE SONRASI HİZMETLERİ ALIMI İhalesine 5 numaralı teklif dosyanız İhale Komisyonu tarafından değerlendirilmiş olup, teklifinizin sınır değerin altında olduğu tespit edilerek aşırı düşük sorgulama yapılmasına karar verilmiştir.

Teklifiniz ile ilgili Kamu İhale Kanunu tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda, Kamu İhale Genel Tebliği 79. Maddelerine göre;.
An) Verilen hizmetin ekonomik olması,.
B)Seçilen teknik çözümler ve işin yerine getirilmesinde kullanacağınız avantajlı. Koşullar,.
C) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü hususlarında;.
Teklif bileşenleri ile ilgili (Çiğ girdi maliyetleri, işçilik giderleri, iki haftalık menü, diğer yardımcı giderler. ) tevsik edici belgelere dayalı yazılı açıklamanızı 30. 10. 2019 tarihi saat 14:00’e kadar Müdürlüğümüze göndermeniz hususunda; Gereğini bilgilerinize rica ederim. ” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür.

Başvuru sahibi isteklinin iddiaları kapsamında, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi Tanrıverdi Gıda Tem. İnş. Elk. Nak. San. Ve tic. Ltd. Şti. Nin idarece gönderilen aşırı düşük teklif açıklama dosyası üzerinde yapılan incelemede;.
Başvuru sahibinin 11. 1, 11. 2, 11. 3, 11. 4, 11. 5, 11. 6 ve 11. 14’üncü maddelerde belirtilen iddialarına ilişkin olarak;.

Anılan istekli tarafından sunulan Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinin “A) ana girdileri” kısmında ekli belgelerin kaçıncı sayfada olduklarının açıkça yazıldığı,.
Ayrıca tevsik edici belgeler ile ana girdi listesinde bulunan birim fiyatların birbiriyle aynı olduğu, sunulan aşırı düşük teklif açıklamasında teklif edilen birim fiyatların açıklandığı, toplam miktar ve tutar açıklaması yapılmadığı, Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinin (Ek-H. 4) açıklamalar kapsamında sunulduğu, söz konusu cetvelde “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği, ana girdi fiyatlarının hangi belgelerle belgelendirildiğinin tabloda belirtildiği, anılan tabloda ana girdi oranının 0,606587 ve işçilik maliyeti oranının 0,332976 olarak hesaplandığı, ana girdi maliyeti+işçilik maliyeti/toplam teklif tutarı oranının 0,939562 olduğu ve bu oranın 0,80 ve 0,95 arasında olduğu, birim öğün tutarı ile birim işçilik tutarının toplamlarının ihalede teklif edilen bedelin üzerinde olmadığı,.
İhale dokümanında gıda mühendisi için öngörülecek ücrete ilişkin bir belirleme yapılmadığından istekli tarafından gıda mühendisi için öngörülen ücretin, Gıda Mühendisleri Odası ücret tarifesine uygun olma zorunluluğunun bulunmadığı,.
Diğer taraftan, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından açıklamasında, 2020 yılında asgari ücrete % 15 oranında zam yapılacağı öngörülerek işçilik hesaplamasının yapıldığı,.
Ayrıca, çalıştırılacak olan 50 personelin 26 gün üzerinden 12 ay yemek gideri, öğle-akşam yemeği üzerinden hesaplanarak işçilik hesabına dahil edildiği,.
Çalıştırılacak personele ilişkin giyim giderinin yardımcı giderler kapsamında değerlendirildiği, söz konusu giderin işçilik giderlerine dahil edilmediği,.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde 25 personel çalıştırılacağı öngörülerek gider hesabının yapıldığı, yapılan hesaplamada hata bulunmadığı,.
Anlaşıldığından başvuru sahibinin bu husustaki iddiaları uygun görülmemiştir.

Başvuru sahibinin 11. 7, 11. 8, 11. 9, 11. 10, 11. 11 ve 11. 12’nci maddelerde belirtilen iddialarına ilişkin olarak;.
Anılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklamalarında ticaret borsası bültenleri ve maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O. 7) ile açıklamaların sunulduğu, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 2. 1’inci maddesinde belirtilen üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri, 79. 2. 2. 2’nci maddesinde belirtilen merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyatlar, 79. 2. 2. 3’üncü maddesinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilen fiyatlar ve 79. 2. 2. 5’inci maddesinde belirtilen toptancı hal fiyatları ile herhangi bir girdinin açıklamasının yapılmadığı, kullanılan ticaret borsası bültenlerinin ilgili malların ihale tarihinden önceki child 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatlarını gösterdiği, ana girdi birim fiyatlarının bültenlerde yer alan fiyatlarla uyumlu olduğu, başvuru sahibi tarafından ticaret borsası bültenlerdeki fiyatların teyit edilmesi gerektiğine dair genel ifadelere yer verilmek suretiyle iddiada bulunulduğu, ancak ilgili kurumlardan fiyatların teyit edilmesi gerektiğine dair somut bir gerekçenin belirtilmediği ve sunulan bültenlere web üzerinden erişiminin mümkün olduğu,.
Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında toplam 65 kalem ana girdinin fiyatlarının tevsiki için 2019 yılı 2’nci vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O. 7) sunulduğu, söz konusu tutanağın standart formda belirtilen sınıflandırmaya uygun şekilde ticari mallar hesabında kayıtlı malların “ağırlıklı ortalama birim maliyeti” esas alınarak düzenlendiği, anılan ürünlere ilişkin teklif edilen birim fiyatların aynı tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmadığı, açıklama kapsamında işin süresi boyunca kullanılacak çiğ girdi miktarının iş kalemleri bazında hesaplandığı, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7) hesaplanan toplam mal miktarının en az yarısı kadar alım yapılmış olduğu, kişi başına düşen gramajlar üzerinden hesaplama yapılmadığı, söz konusu tutanağın her sayfasının meslek mensubu tarafından Kamu İhale Genel Tebliği’nin 8. 4’üncü maddesine uygun olarak onaylanarak kaşelenip imzalandığı, adı geçen tutanağın ekinde meslek mensubunun geçerli faaliyet belgesine yer verildiği,.
Anlaşıldığından başvuru sahibinin bu husustaki iddiaları uygun görülmemiştir.

Başvuru sahibinin 11. 13, 11. 15, 11. 16, 11. 17, 11. 18, 11. 19, 11. 20, 11. 21, 11. 22, 11. 23, 11. 24, 11. 25, 11. 26 ve 11. 27’nci maddelerde belirtilen iddialarına ilişkin olarak;.
Teknik Şartname’nin 11. 3. 3’üncü maddesinde “Hastane personeline yemeklerde hastane idaresinin uygun gördüğü ağzı emniyet kapaklı 0,5 Lt pet şişe su verilecektir” düzenlemesi yer almakta olup bu çerçevede, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından açıklamasında ordinary öğle ve akşam yemeği ile diyet öğle ve akşam yemeklerinin yanında kişi başı birer adet 0,5 lt pet şişe su verileceği belirtilmiş ve söz konusu ürünün ağırlıklı ortalama birim maliyetinin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7) gösterildiği görüldüğünden başvuru sahibinin bu husustaki iddiası uygun görülmemiştir.

Teknik Şartname’nin “Gıdaların türlerine göre aranacak” özellikler başlığı altında etlerin kemiksiz olarak karkas alınacağı ve çiğ girdi gramajlarına ilişkin listede yemeklerde kullanılacak etin “dana eti” olduğu belirtilmiş olup, bu çerçevede başvuru sahibi tarafından açıklaması kapsamında “dana eti (kemiksiz karkas)” ifadesine yer verilerek söz konusu girdinin ağırlıklı ortalama birim maliyetinin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7) gösterildiği,.
Teknik Şartname’nin “Gıdaların türlerine göre aranacak” özellikler başlığı altında tavuk etinin göğüs ve Be that olarak alınacağı belirtilmiş olup, bu çerçevede başvuru sahibi tarafından açıklaması kapsamında “Tavuk baget”, “tavuk but” ve “tavuk göğüs” ifadelerine yer verilerek söz konusu girdinin ağırlıklı ortalama birim maliyetinin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7) gösterildiği,.
Teknik Şartname’nin “Gıdaların türlerine göre aranacak” özellikler başlığı altında balığın iç organları temizlenmiş olarak alınacağı belirtilmiş olup, bu çerçevede başvuru sahibi tarafından açıklaması kapsamında “alabalık (temizlenmiş)” ifadesine yer verilerek söz konusu girdinin ağırlıklı ortalama birim maliyetinin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7) gösterildiği,.
Açıklama kapsamında sunulan maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7), “un (yemeklik-Tip. 1 )” ifadesine yer verildiği,.
Teknik Şartname’nin “Gıdaların türlerine göre aranacak” özellikler başlığı altında beyaz peynirin birinci sınıf yağlı peynir olacağı belirtilmiş olup, bu çerçevede başvuru sahibi tarafından açıklaması kapsamında “beyaz peynir (yağlı)” ifadesine yer verilerek söz konusu girdinin ağırlıklı ortalama birim maliyetinin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7) gösterildiği,.
Açıklama kapsamında sunulan maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7), “yumurta (A sınıfı-70 gr)” ifadesine yer verilerek anılan ürünün birim maliyetinin açıklandığı,.
Açıklama kapsamında sunulan maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7), “ekmek roll (poşetli) 50 gr (tuzlu-tuzsuz-kepekli)” ifadesine yer verilerek anılan ürünün birim maliyetinin açıklandığı,.
Açıklama kapsamında sunulan maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7), “paket tahin helva (80 gr)” ifadesine yer verildiği,.
Teknik Şartname’nin “Gıdaların türlerine göre aranacak” özellikler başlığı altında yoğurdun yağlı ve yarım yağlı olacağına ilişkin bir düzenleme yer almaktayken gramına ilişkin bir düzenleme yer almadığı, bu çerçevede başvuru sahibi tarafından açıklaması kapsamında ayrı ayrı “paket yoğurt 200 gr (200 ml) (Tam Yağlı)”, “paket yoğurt 200 gr (200 ml) (Yarım Yağlı)” ve “yoğurt (Tam Yağlı-Yarım Yağlı)” ifadelerine yer verilerek söz konusu girdinin ağırlıklı ortalama birim maliyetinin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7) gösterildiği, yine Teknik Şartname’nin “Gıdaların türlerine göre aranacak” özellikler başlığı altında sütün UHT clean süt, 0,2-1 lt kaplarda ambalajlanmış olacağının belirtildiği, bu çerçevede başvuru sahibi tarafından açıklaması kapsamında ayrı ayrı “paket Süt 200 ml (UHT) (Tam Yağlı)”, “paket Süt 200 ml (UHT) (Yarım Yağlı)” ve “süt (UHT clean ) (Yağlı)” ifadelerine yer verilerek söz konusu girdinin liter ve kg cinsinden ağırlıklı ortalama birim maliyetinin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7) gösterildiği, meyve suyu girdisinin örnek menülerde yer almadığı, Teknik Şartname’de ayranın 200 ml olacağının belirtildiği, bu çerçevede başvuru sahibi tarafından açıklaması kapsamında “paket ayran 200 ml (Tam Yağlı)” ifadesine yer verilerek söz konusu girdinin ağırlıklı ortalama birim maliyetinin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7) gösterildiği,.
Açıklama kapsamında sunulan maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7), “hazır kek 50 gr”, “çörek hazır (100 gr)”, “simit 80 gr”, “poğaça 80 gr” ve “açma 80 gr” ifadelerine yer verildiği,.
Açıklama kapsamında sunulan maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7), “paket dondurma 100 gram” ifadesine yer verildiği,.
Teknik Şartname’nin “Gıdaların türlerine göre aranacak” özellikler başlığı altında çam fıstığının iç çam fıstığı olacağına ilişkin bir ifadenin yer almadığı, bu çerçevede başvuru sahibi tarafından açıklaması kapsamında “çam fıstığı” ifadesine yer verilerek söz konusu girdinin ağırlıklı ortalama birim maliyetinin maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7) gösterildiği,.
Açıklama kapsamında sunulan maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O. 7), salçanın “biber salçası” ve “domates salçası” olarak ayrı ayrı çeşidine yer verilerek söz konusu girdilerin ayrı ayrı ağırlıklı ortalama birim maliyetinin gösterildiği,.
Anlaşıldığından başvuru sahibinin bu husustaki iddiaları uygun görülmemiştir.

Toplantı no : 2019/055. Gündem no : 35. Karar Tarihi : 18. 12. 2019. Karar no : 2019/UH. II-1673.