ihale dokümanı içerisinde kullanılması öngörülen araçların teknik özelliklerine ayrıntılı şekilde yer verilmesine karşın anılan özelliklerin karşılanıp karşılanmadığının tespitine yönelik olarak herhangi bir katalog veya teknik dokümanın yeterlik belgesi olarak belirlenmediği, söz konusu araçların teknik özellikleri karşılamadığı sonucuna ulaşılmasının ihale dokümanı düzenlemeleri ve yukarıda anılan Kanun hükmüne aykırı olacağı anlaşıldığından idare tarafından başvuru sahibinin teklifinin araçların Teknik Şartnamenin söz konusu araçlara ilişkin maddesine uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmaması gerektiği hk

Toplantı No 2022/007
Gündem No 30
Karar Tarihi 02.02.2022
Karar No 2022/UH.I-199

BAŞVURU SAHİBİ:

Yk Turizm Otom. ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Avcılar Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/679885 İhale Kayıt Numaralı “Belediye Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralama Hizmet Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Avcılar Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 25.11.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Belediye Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralama Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Yk Turizm Otom. ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti.nin 15.12.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 15.12.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 24.12.2021 tarih ve 60868 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 24.12.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/2149 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhale komisyonu kararında, tekliflerinin, araç kasko değer listesinde yer alan 8’inci ve 15’inci araç sınıfında yer alan araçların Teknik Şartname’ye uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, söz konusu araçlara ilişkin yapılan düzenlemenin Fiat Doblo Cargo/combi marka aracı işaret ettiği, teklif ettikleri aracın yerlilik oranı ile fiyat ve yakıt avantajı sağladığı, araçların yerli araç sınıfında olması gerektiğinin anlaşıldığı, teklif ettikleri araç dışında kalan araçların yerli araç sınıfında olmadığı, diğer isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, 8+1 sınıfında yer alan araçların kasko değer listesine yazılmasının yanlış olduğu,

 

2) Söz konusu araçlara ilişkin değerlendirmenin sözleşme aşamasında bakılması gereken bir husus olduğu, ihalede katalog, teknik şartnameye cevap istenilmediği,  ayrıca sınır değer altında kalan isteklinin söz konusu işi yapabilmesinin mümkün olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 54’üncü maddesinin birinci fıkrasında “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilirler.” hükmü,

 

“İdareye şikâyet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinde “Şikâyet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.

İlan, ön yeterlik veya ihale dokümanına ilişkin şikâyetler birinci fıkradaki süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir. Bu yöndeki başvuruların idarelerce ihale veya son başvuru tarihinden önce sonuçlandırılması esastır…” hükmü,

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru Süreleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) İdareye şikâyet süresi; ihale sürecindeki şikâyete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.

(2) Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikâyetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’de araçların özelliklerine yer verildiği, İdari Şartname ve Teknik Şartname’de araçların yerli muhteva oranına ilişkin ise herhangi bir bilginin yer almadığı anlaşılmaktadır.

 

4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinde; ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday, istekli ve istekli olabileceklerin anılan Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabileceği hüküm altına alınmış, şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusu, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu bir idari başvuru yolu olarak öngörülmüştür.

 

 

 

Başvuru sahibinin söz konusu iddiasının ihale dokümanına yönelik olduğu anlaşılmaktadır. 4734 sayılı Kanun ve İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in yukarıda belirtilen hükümleri gereği şikâyete yol açan durumun farkına varıldığı tarihin doküman indirilme tarihi olan 17.11.2021 tarihi olduğu, bu tarihi izleyen 10 gün içinde ve en geç ihale tarihinden üç iş günü öncesine kadar (19.11.2021 tarihi mesai bitimine kadar) idareye şikayet başvurusunda bulunulması gerekirken, bu süre geçtikten sonra 15.12.2021 tarihinde şikâyet başvurusunda bulunulduğu, bu çerçevede ihale dokümanına yönelik şikâyet başvurusunun süresinde olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu itibarla, 4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi ile İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 17’nci maddesinin birinci fıkrası gereğince başvurunun süre yönünden reddi gerekmektedir.

 

Başvuru sahibinin teklif ettikleri araç dışında kalan araçların yerli araç sınıfında olmadığı, diğer isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddiası açısından yapılan incelemede, şikayete konu ihalede, araçların, yerli araç sınıfında olmasına yönelik herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinde “…(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Belediye Hizmetlerinde kullanılmak Üzere Araç Kiralama Hizmet Alım İşi

b) Miktarı ve türü:

33 ay süre ile 37 adet araç ve 1 adet üst yapı kiralanması hizmet alım işi. (01.01.2022 – 30.09.2024 tarihine kadardır.)

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Şehir içi, Yurt içi ve Yurt dışı taşıma servis hizmeti

ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

“İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

h)

İstekli firma, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (B2) yetki belgesini şirketi adına alınmış olarak (kiralık belge olmayacak) aslını veya noter onaylı suretini ihale evraklarıyla birlikte sunmaları zorunludur.

İstekli firma, Kültür ve Turizm Bakanlığı A Gurubu Seyahat Acentesi işletme belgesi şirketi adına alınmış (kiralık belge olmayacak) aslını veya noter onaylı suretini ihale evraklarıyla birlikte sunmaları zorunludur.

1, 3, 6, 7,8 ve 15 SIRA NUMARALI TAŞITLARDA; 02.10.2014 TARİH VE 29137 SAYILI RESMİ GAZETE YAYIMLANAN “HİZMET ALIMI SURETİYLE TAŞIT EDİNİLMESİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KARAR” HÜKÜMLERİ KAPSAMINDA TEMİN EDİLECEK OLUP, BU HÜKÜM DOĞRULTUSUNDA TEKLİF EDİLEN ARAÇLARA AİT KASKO DEĞERLERİNİ GÖSTEREN BİLGİ VE BELGELERİN TEKLİF ZARFI İÇERİSİNDE SUNULMASI ZORUNLUDUR.

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

{Belirtilmemiştir}

7.5.5. Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’de çalıştırılacak araçlar aşağıdaki listede belirtilmiştir.

 

SIRA NO

AÇIKLAMA

ARAÇ SAYISI

BİRİM

1

Binek Oto (sürücüsüz 15 adet*33 ay )

15

33 ay

2

İlaçlama Aracı (sürücüsüz 1 adet*33 ay)

1

33 ay

3

Hayvan Toplama Aracı (sürücüsüz 1 adet*33 ay)

1

33 ay

4

Hayvan Toplama Üst Yapısı (1 adet*33ay )

1

33 ay

5

Hayvan Acil Müdahale Aracı (sürücüsüz 1 adet*33 ay)

1

33 ay

6

Kamyonet BB Van (sürücüsüz 1 adet*33 ay)

1

33 ay

7

Çift Kabin Kamyonet Açık Kasa (sürücüsüz 2 adet*33 ay)

2

33 ay

8

4+1 Yolcu Kapasiteli Camlı Van (sürücüsüz 4 adet*33 ay)

4

33 ay

9

Çift Kabin Zabıta Aracı (sürücüsüz 3 adet *33 ay )

3

33 ay

10

Engelli Aracı 1 Engelli +1 Refakatçi+1 Sürücü Kapasiteli (sürücüsüz 1 adet*33 ay)

1

33 ay

11

31 Yolcu Kapasiteli Sürücü Hariç Midibüs-Otobüs (sürücüsüz 1 adet* 33 ay)

1

33 ay

12

35 Yolcu Kapasiteli Sürücü Hariç Midibüs-Otobüs (sürücüsüz 4 adet *33 ay )

4

33 ay

13

16+1 Yolcu Kapasiteli Minibüs (sürücüsüz 1 adet *33 ay)

1

33 ay

14

44 Yolcu Kapasiteli Otobüs (sürücülü 1 adet*33 ay)

1

33 ay

15

8+1 Yolcu Kapasiteli Otomobil (sürücüsüz 1 adet *33 ay)

1

33 ay

 

Teknik Şartname’nin “Araçlarda İstenen Teknik Özellikler” başlıklı maddesinde

“8. Sıra No’Iu Araçlar : 4+1 yolcu kapasiteli camlı van araç

Model yılı                   : En az 2018 model

Silindir hacmi             : En az 1450 cc

Motor gücü                : En az 100 hp olacaktır.

Vites tipi                     : Manuel/Otomatik/Tiptronik

Yakıt tipi                     : Dizel

Güvenlik donanımı    : ABS/, önde ve arkada disk frenler, sürücü ve yolcu hava yastığı ve arka park sensörü olacaktır.

Diğer donanımlar       : Klima, radyo/cd/mp3 çalar, elektrikli ısıtmalı yan aynalar, elektrikli ön camlar, 4+1 koltuk kapasiteli camlı van olacaktır.

İstenilen araçlardan 2 tanesinde Araç üzerinde tepe lambası, anons sistemi ve siren sistemi takılacaktır ve Zabıta yönetmeliğine uygun olarak yüklenici tarafından giydirmesi yaptırılacaktır.

Aracın dizel akaryakıt giderleri idaremiz tarafından, Adblue yakıt gideri yüklenici tarafından karşılanacak olup genel giderler içerisinde değerlendirilecek ve birim fiyat teklifi buna göre hazırlanacaktır.

Amortisman, yedek parça, bakım onarım, sigorta, vergi, (Makine yağı, Zorunlu Trafik Sigortası – Muayene – Kasko, Bakım, Amortisman, Harç ve vergiler dahil), genel giderler ve her türlü giderler dahil birim fiyata dahil olarak Yüklenici tarafından karşılanacaktır.

Araçların rengi beyaz veya idarenin belirleyeceği yakın renkler olacaktır.

Araçlar aylık olarak ortalama 4000 km yol yapacaktır.

15. Sıra No’lu Araçlar: 8+1 yolcu kapasiteli Otomobil

Model yılı                   : En az 2021 model

Silindir hacmi             : En az 1800 cc olacak

Motor gücü                : En az 200 hp olacak

Vites tipi                     : Tiptronik/otomatic

Yakıt tipi                     : Dizel

Koltuk sayısı              : 8+1

Çekiş                          : 4×4

Güvenlik Donanımı : ASR/ABS/, önde ve arkada disk frenler, otomatik fren, sürücü ve yolcu hava yastığı, arka park sensörü, ihtiyaç halinde ön sönsörü olacaktır.

Diğer Donanım         : Klima, radyo/cd/mp3 çalar, elektrikli ısıtmalı yan aynalar, elektrikli ön camlar, Araç içi yolcu tarafı klimalı olacaktır.

Araç içi sarsıntı ve titreşimi engelleyici havalı süspansiyon takılacaktır.

Olası deprem ve doğal felaketlerde ekip ve ekipmanların kolay koordine edilerek hizmet akışının kolaylaştırılabilmesi, her türlü arazi şartlarında hizmet verebilmesi, kriz masasının yerinde yönetilmesi için içerisinde internet bağlantısı olan görsel ve işitsel sosyal medya ve haberleşme ağlarının takip edilebilmesi için televizyon ve seyyar araç içi ofisi olarak kullanılabilecek (iç dizaynı ihtiyaca göre koltuklar dahil değiştirilebilecektir) donanıma sahip 8+1 koltuk kapasiteli Otomobil olacaktır.

Aracın dizel akaryakıt giderleri idaremiz tarafından, Adblue yakıt gideri yüklenici tarafından karşılanacak olup genel giderler içerisinde değerlendirilecek ve birim fiyat teklifi buna göre hazırlanacaktır.

Amortisman, yedek parça, bakım onarım, sigorta, vergi, (Makine yağı, Zorunlu Trafik Sigortası – Muayene – Kasko, Bakım, Amortisman, Harç ve vergiler dahil), genel giderler ve her türlü giderler dahil birim fiyata dahil olarak Yüklenici tarafından karşılanacaktır.

Araçlar aylık olarak ortalama 7500 km yol yapacaktır.” düzenlemesi,

 

 

 

 

“Araçlarda İstenen Diğer Şartlar ve Kullanım Sırasında Uygulanacak Kurallar ve Genel Hususlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “…3.29.Araçların tamamı dizel yakıt özelliğine sahip olacak, (1,3,6,7,8 ve 15 nolu araçların ) ; 02.10.2014 tarih ve 29137 sayılı Resmi Gazete yayımlanan “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullerde Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” hükümleri kapsamında temin edilecek olup, bu hüküm doğrultusunda teklif edilen Binek, Kaptı Kaçtı, Arazi pikap tipi Araçlara ait kasko değerlerini gösteren bilgi ve belgelerin teklif zarfı içerisinde sunulması zorunludur…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname çalıştırılacak araçlar listesine ve araçların teknik özelliklerine yer verildiği görülmektedir. Yine aynı Şartname’de ve İdari Şartname’de 8’inci ve 15’inci grupta yer alan araçlar dahil olmak üzere 6 grup aracın (1, 3, 6, 7, 8 ve 15 nolu araçlar) “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullerde Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” hükümleri kapsamında temin edileceği ve bu hüküm doğrultusunda teklif edilen binek, kaptı kaçtı, arazi pikap tipi araçlara ait kasko değerlerini gösteren bilgi ve belgelerin teklif zarfı içerisinde sunulmasının zorunlu olduğu düzenlenmiştir.

 

İdare tarafından alınan 07.12.2021 tarihli ihale komisyonu kararında “araç kasko değer listesinde 8. ve 15. Sıra numaralı araç sınıfına sunmuş olduğu araçların teknik şartnamede istenilen özellikleri karşılamadığı görülmüş olup değerlendirme dışı bırakılmıştır.” ifadesine yer verildiği görülmüştür. Bu bağlamda başvuru sahibi isteklinin teklifinin, teklifinde yer alan 8’inci ve 15’inci sırada yer alan araçların teknik özelliklerinin uygun olmadığından değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Yukarıda yer verilen doküman düzenlemeleri incelendiğinde, İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde ihale konusu işte kullanılması öngörülen araçlara ilişkin teknik doküman veya katalog türü belgelerin ihale dokümanı içerisinde yeterlik belgesi olarak belirlenmediği anlaşılmıştır. Sadece 1, 3, 6, 7,8 ve 15 sıra numaralı taşıtların; 02.10.2014 tarih ve 29137 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullerde Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” hükümleri kapsamında temin edileceği, teklif edilen araçlara ait kasko değerlerini gösteren bilgi ve belgelerin teklif zarfı içerisinde sunulması gerektiği düzenlenmiştir.

 

İdarenin değerlendirme dışı bırakma gerekçesi incelendiğinde; araçların teknik özelliklerine ilişkin herhangi bir belgenin istenilmediği göz önüne alındığında, başvuru sahibi istekli tarafından sunulan kasko değer listesinde 8’inci ve 15’inci sıra numaralı araç sınıfına sunmuş olduğu araçların teknik şartnamede istenilen özellikleri karşılamadığı gerekçesine yer verildiği görülmüştür.

 

4734 sayılı Kanun’un 37’nci maddesi gereği ihale komisyonlarınca yapılacak olan yeterlik değerlendirmelerinin ihale dokümanı içerisinde yer verilen yeterlik belgeleri ve kriterleri üzerinden sonuçlandırılması gerektiği hüküm altına alınmış olup ihale dokümanında yeterlik belgesi olarak belirlenmediğinden istekli tarafından teklifi ile birlikte sunulmayan belgeler (katalog vb.) üzerinden değerlendirme yapılması mümkün bulunmamaktadır.

 

 

 

Mevcut durumda, idare tarafından ihale dokümanı içerisinde kullanılması öngörülen araçların teknik özelliklerine ayrıntılı şekilde yer verilmesine karşın anılan özelliklerin karşılanıp karşılanmadığının tespitine yönelik olarak herhangi bir katalog veya teknik dokümanın yeterlik belgesi olarak belirlenmediği, söz konusu araçların teknik özellikleri karşılamadığı sonucuna ulaşılmasının ihale dokümanı düzenlemeleri ve yukarıda anılan Kanun hükmüne aykırı olacağı anlaşıldığından idare tarafından başvuru sahibinin teklifinin araçların Teknik Şartname’nin söz konusu araçlara ilişkin maddesine uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması işlemi mevzuata uygun bulunmamıştır.

 

İdare tarafından şikayete konu ihale sürecinde yukarıda anılan teknik özelliklerin isteklilerce karşılanıp karşılanmadığına yönelik bir tespit yapılması mevcut ihale dokümanı düzenlemeleri ile mümkün bulunmamakla birlikte Teknik Şartname’de yer alan tüm özellikleri karşılayan araçların sözleşmeyi imzalayacak olan yüklenici tarafından sözleşme süresince temin edilmesi zorunlu olduğundan, anılan özellikleri taşımayan araçların sözleşmede kullanılması durumunun 4735 sayılı Kanun’un 25’inci maddesinde yer alan “ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak taahhüdünü yerine getirmemek” hükmü dahlinde değerlendirileceği ve söz konusu yüklenici hakkında cezai işlemlerin uygulanacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Sonuç olarak, mevcut doküman düzenlemeleri ile anılan araçların teknik özelliklerinin uygunluğunun sözleşme aşamasında değerlendirilmesi gerektiği dolayısıyla başvuru sahibinin teklifinin idarenin belirlemiş olduğu gerekçeler ile değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Başvuru sahibinin sınır değer altında kalan isteklinin söz konusu işi yapabilmesinin mümkün olmadığı iddiası açısından yapılan incelemede; başvuru sahibi tarafından sınır değer altında kalan isteklinin işi yapabilmesinin hangi açıdan mümkün olmadığı hususunda somut bir delil/iddia ortaya konulmadığı, bu yöndeki iddiaların dayanaktan yoksun ve mesnetsiz  olduğu, söz konusu istekli tarafından dilekçesi kapsamında kanıtlayıcı herhangi bir bilgi ve belgeye yer verilmediği, bu ifadenin araştırma talebine yönelik olduğundan somut iddia niteliğinin de bulunmadığı anlaşıldığından söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

Özener Turizm Sağlık Tem. Gıda Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin de araç kasko değer listesinde (1) sıra numaralı araç sınıfına sunmuş olduğu araçların teknik şartnamede istenilen özellikleri karşılamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, mevcut doküman düzenlemeleri ile anılan araçların teknik özelliklerinin uygunluğunun sözleşme aşamasında değerlendirilmesi gerektiği dolayısıyla anılan isteklinin teklifinin idarenin belirlemiş olduğu gerekçeler ile değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

 Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Yk Tur. Oto. ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti. ve Özener Turizm Sağlık Tem. Gıda Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.