ihale Dokümanından bozuk olan malın tespiti ve değerlendirilmesi aşamasında yapılacak her türlü kontrol muayene, analizi giderlerinin teklif fiyata dahil olduğu  idarece, gerek görüldüğü takdirde alınan ürünün  Şartnamede belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığının kontrolü için tüm masraflar yükleniciye ait olmak üzere tam teşekküllü istediği laboratuvara gönderebileceği arızanın yakıttan kaynaklandığı tespit edildiği takdirde aracın onarım ve servis giderlerinin yüklenici tarafından karşılanacağ, yüklenicinin işyerinin ve bu iş nedeniyle kendisine tevdi edilen her türlü ekipman, malzeme araç gereç ile bilgi ve belgelerin güvenliğinin sağlanması için her türlü tedbiri almakla sorumlumudur?

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. İstekliler tekliflerine vergi (KDV Hariç), resim, harç, vb. giderler, Otomatik Yakıt Alma Sistemi “OYAS” gideri, araçlara monte edilecek olan Araç Tanıtım Cihazı “ATC gideri, bunlara ilişkin meydana gelebilecek arızalara ilişkin servis giderleri ve değişim gideri, bozuk olan malın tespiti ve değerlendirilmesi aşamasında yapılacak her türlü masraf (kontrolü, muayenesi, analizi vb.) ve özel teknik şartnamede belirilen diğer hususları dâhil edeceklerdir.

25.2. (25.1) maddede yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Ancak, sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV) ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Yapılacak Testler” başlıklı 5’inci maddesinin ( c) bendi 23.01.2020 tarihli zeyilname ile “İdare, lüzum gördüğü takdirde aldığı akaryakıtın şartnamede belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığının kontrolü için tüm masraflar yükleniciye ait olmak üzere tam teşekküllü istediği laboratuvara gönderebilir. Laboratuvar sonuçlarında istenilen akaryakıtın özelliklerini taşımaması durumunda yakıt depomuzdaki (dolum esnasındaki) tüm akaryakıt yüklenici tarafından boşaltılacak ve aynı miktarda akaryakıt 2 (iki) takvim günü içinde yeni ürün getirilecektir. Dolum esnasında alınacak olan numuneden yapılacak analiz ve test sonucunda yüklenici sadece yakıtın kalitesinden sorumlu tutulacaktır.” şeklinde değiştirilmiş olup, aynı maddede “Tankerler ile teslim edilecek motorinin Marker Analiz sonuçları standardındaki değerlere uygun çıkar ise akaryakıt boşaltılır ve tesellüm işlemleri yapılır. Analiz sonuç değerleri uygun çıkmaz ise, ürün boşaltılmaz ve tutanakla gerekli yasal işlemler başlatılır.

Tankerler ile teslim edilecek motorinin Marker analizi bozuk çıkan akaryakıt yerine yüklenici tarafından en geç 2 (iki) takvim günü içinde yeni ürün getirilecektir.

Akaryakıt alımına ilişkin ayrıntılı raporlar faturalarla birlikte ve her faturanın eki olarak yüklenici tarafından idareye verilecektir.” düzenlemeleri de yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin  “Yakıt Alımı İle İlgili Hususlar” başlıklı 4’üncü maddesinde “Yüklenici idareye ait tankerlerin dolumun yapıldığı yerde (rafineri veya dağıtıcının deposu) vanaları, kapakları, sayacı vs. mühürlenmiş vaziyette teslim edecektir.

Tankerler ile teslim edilecek motorin Büyükşehir Belediyemiz yetkili personeline sevk irsaliyesi ile birlikte teslim edecektir. Elle üzerinde değişiklik yapılmış irsaliyeler kabul edilmeyecektir.

Tankerler ile teslim edilecek motorinin teslimi esnasında yüklenici veya yüklenicinin vek alet vereceği yetkili hazır bulunacaktır.

Tankerler ile teslim edilecek motorinin tesliminde yüklenicinin yetkilisi ile Büyükşehir Belediyemiz personeli tarafından mühürlerin mevcudiyeti ve doğruluğu teyyit edilerek tutanak altına alınacaktır.

Yüklenici firma araçlarda yakıttan kaynaklanan bir arıza söz konusu olduğu hallerde ilgili istasyon ve araçtan alınan numunenin analiz masraflarının tümünü karşılayacaktır. Akaryakıttan doğacak bir arıza veya zarar için, Analiz raporu önce Müdürlüğümüzün teknik elemanları veya yetkili servisler tarafından verilen rapor göz önünde bulundurulacaktır. Analiz sonucunda arızanın yakıttan kaynaklandığı tespit edildiği takdirde, aracın onarım ve servis giderleri yüklenici tarafından karşılanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Yüklenicinin yükümlülükleri” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. Yüklenicinin genel yükümlülükleri

16.4.1. Yüklenici;

a) İşle ilgili olarak uyulması gereken tüm güvenlik kurallarına uymak,

b) İşyerinde bulunma yetkisine sahip tüm personelin güvenliğini sağlamak,

c) İşyerinin ve bu iş nedeniyle kendisine tevdi edilen her türlü ekipman, malzeme, araç gereç ile bilgi ve belgelerin güvenliğinin sağlanması için her türlü tedbiri almak,

ç) Malın temini ile saira yükümlülüklerin yerine getirilmesi nedeniyle üçüncü kişilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla ilgili mevzuat uyarınca her türlü tedbiri almak,

zorundadır.

16.4.2. Yüklenicinin bu zorunluluklara uymaması nedeniyle İdarenin ve/veya üçüncü şahısların bir zarara uğraması halinde, her türlü zarar ve ziyan Yükleniciye tazmin ettirilir.

16.6. Malların taşınması

16.6.1. Yüklenici, iş için gerekli tüm mal ve malzemenin montajından, ambalajlanmasından, yüklenmesinden, taşınmasından, teslim edilmesinden, boşaltılmasından, depolanmasından ve korunmasından sorumludur. Malzemelerin taşınması sırasında meydana gelebilecek her türlü hasardan Yüklenici sorumludur.

16.6.2. Yüklenici malın taşınması sırasında kendi personelinden dolayı yolların, köprülerin zarar görmemesi için gerekli çabayı gösterecektir. Bu amaçla uygun taşıtların ve yolların kullanılması esastır. Yolların kullanımı ile ilgili olarak yetkili makamlardan izin alınması gerekiyorsa, gerekli izinler taşıma işleminin başlamasından önce Yüklenici tarafından temin edilir. Erişim yollarının kullanılması nedeniyle, ilgili kurum ve kuruluşlardan gelecek her türlü talep, Yüklenici tarafından karşılanır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Anılan Tasarı’nın “Denetim, muayene ve kabul işlemleri” başlıklı 30’uncu maddesinde “30.1. Mal alımları uygulama yönetmeliği ve özel teknik şartnamede belirtilen esaslar çerçevesinde muayene ve kabul işlemleri yapılacaktır..

30.2. Bu sözleşme ve eklerinde, muayene ve kabul işlemlerine ilişkin düzenlenmeyen hususlarda; Kamu İhale Kurumu tarafından yayımlanan Mal Alımları Denetim Muayene ve Kabul İşlemlerine Dair Yönetmelik’te hüküm bulunması halinde bu düzenlemeler esas alınacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Dokümandan, bozuk olan malın tespiti ve değerlendirilmesi aşamasında yapılacak her türlü kontrol, muayene, analizi giderlerinin teklif fiyata dahil olduğu,  idarece, gerek görüldüğü takdirde alınan akaryakıtın Şartname’de belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığının kontrolü için tüm masraflar yükleniciye ait olmak üzere tam teşekküllü istediği laboratuvara gönderebileceği, arızanın yakıttan kaynaklandığı tespit edildiği takdirde, aracın onarım ve servis giderlerinin yüklenici tarafından karşılanacağı, yüklenicinin işyerinin ve bu iş nedeniyle kendisine tevdi edilen her türlü ekipman, malzeme, araç gereç ile bilgi ve belgelerin güvenliğinin sağlanması için her türlü tedbiri almakla sorumlu olduğu, Mal Alımları Uygulama Yönetmeliği ve Teknik Şartnamede belirtilen esaslar çerçevesinde muayene ve kabul işlemlerinin yapılacağı anlaşılmaktadır.

 

Yüklenici tarafından işlerin gereken özen ve ihtimam gösterilmek suretiyle planlanması gerektiği, sözleşmede öngörüldüğü şekilde işlerin yürütüleceği, tamamlanacağı ve işlerde olabilecek kusurların sözleşme hükümlerine uygun olarak giderilmesi gerektiği, ayrıca ihale konusu iş kapsamında istenilen malzemenin şartnamelere uygun olup olmadığının denetimi için kontrol teşkilatının istediği şekilde deney yapabileceği ve ister işyerinde ister özel veya resmi laboratuvarlarda olsun, bu deneylerin giderlerinin sözleşmesinde başka bir hüküm yoksa yüklenici tarafından karşılanacağı değerlendirilmekte olup, somut ihale dokümanında yüklenicinin sorumluluğu ihale konusu işin konusunu oluşturan yakıt alımı ile sınırlı tutulmuş ve yakıt kalitesinden kaynaklı olabilecek sıkıntılar nedeniyle sorumlu olacağı düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemelerde bir aykırılık bulunmadığından başvuru sahibinin iddiası uygun bulunmamıştır.

Toplantı No 2020/008
Gündem No 60
Karar Tarihi 26.02.2020
Karar No 2020/UM.I-443