ihale Geçici Teminat Mektubuna ilişkin satırda geçici teminat mektubunun son geçerlik tarihinde yapılan hatalar

Toplantı No : 2020/001
Gündem No : 36
Karar Tarihi : 08.01.2020
Karar No : 2020/UM.I-30
BAŞVURU SAHİBİ:

Kace Et Tavuk Gıda Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/492567 İhale Kayıt Numaralı “8 Kısım Gıda Ürünleri Alımı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu tarafından 18.11.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “8 Kısım Gıda Ürünleri Alımı” ihalesine ilişkin olarak Kace Et Tavuk Gıda Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin 29.11.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 03.12.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 10.12.2019 tarih ve 53308 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.12.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1594 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1) 12.11.2019 tarihinde yapılması gereken ihalenin idarece ihale tarihinden altı gün önce düzenlenen zeyilname ile 18.11.2019 tarihine ertelendiği, işlemin 4734 sayılı Kanun’un zeyilnamelerin teklif verme gününden en az 10 gün öncesinde ilgililere gönderilmesi yönündeki hükmüne aykırı olduğu, ayrıca, değişikliğe ilişkin sadece üst yazının EKAP üzerinden taraflarına tebliğ edildiği, dokümanın zeyilname ile değiştirilmiş halinin EKAP’a yüklenmesinin yeterli olmayacağı ve ayrıca bildirim yapılması gerektiği,

2) Tavuk eti ürünleri kısmına ilişkin tekliflerinin en düşük teklif olduğu, idarece teklifin değerlendirme dışı bırakılması işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kanun’un “ İhale dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı 29’uncu maddesinde “İlân yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilânlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilân olunur.

Ancak, ilân yapıldıktan sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanında değişiklikler yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname, son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilir. Zeyilname ile yapılan değişiklikler nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebilir. Zeyilname düzenlenmesi halinde, teklifini bu düzenlemeden önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkanı sağlanır.” hükmü yer almakta olup, düzenleme ile idarelere ihale tarihi öncesinde dokümanda tespit edilen aykırılıkların ihale sürecini yeniden başlatmaksızın ortadan kaldırılması ve gerekirse ihale tarihini erteleme yönünde imkan tanınmıştır.

Madde metninde getirilen kural, yapılan değişikliğin ihale tarihinden en az 10 gün öncesinde istekli olabileceklere bildirilmesi olup, zeyilname düzenlenmesine ilişkin işlemin 06.11.2019 günü isteklilere EKAP üzerinden bildirildiği, aynı yazıda “İhale tarihi 18.11.2019 tarih ve saat 10:00 olarak değiştirildi ve teknik şartnamenin kahvaltılık ürün grubundan Üçgen Peynir 12 gr. olarak güncellendi. “ bildiriminin yapıldığı görülmüştür. İdare tarafından ihalenin 6 gün ertelendiği ve ertelenen ihale gününden 12 gün önce istekli olabileceklere bildirim yapıldığı görüldüğünden, söz konusu işlemin mevzuata aykırılık içermediği sonucuna varılmıştır.

İdari Şartname’nin “İhale dokümanında değişiklik yapılması” başlıklı 14’üncü maddesinde “14.1. İlan yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Ancak, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin İdarece tespit edilmesi veya İdareye yazılı olarak bildirilmesi halinde, zeyilname düzenlenmek suretiyle ihale dokümanında değişiklik yapılabilir. Bu değişikliklere ilişkin zeyilname, ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olarak EKAP’a kaydedilir.

14.2. Zeyilname, ihale tarihinden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde e-imza kullanarak dokümanı indirmiş olanların tamamına EKAP üzerinden gönderilir.

14.3. Zeyilname düzenlenmesi nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde İdare, ihale tarihini bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün süreyle zeyilname ile erteleyebilir. Erteleme süresince, ihale dokümanının EKAP üzerinden indirilmesine ve teklif alınmasına devam edilecektir.

14.4. Zeyilname düzenlenmesi halinde, e-tekliflerini bu düzenlemeden önce vermiş olan istekliler EKAP üzerinden e-imza kullanarak e-tekliflerini silmek suretiyle geri çekerek, yeniden e-teklif verebilirler.” yönünde düzenleme yapılmış olup, düzenleme doğrultusunda 06.11.2019 tarihinden önce doküman alan herkese zeyilname yapıldığının bildirildiği ve ihale dokümanının zeyilname ile değişik halinin zeyilname tarihinde EKAP’a yüklendiği fakat zeyilname fark dokümanına yazı ekinde yer verilmediği, yazı ekinde zeyilname fark dokümanının eklenilmemiş olmasının isteklilerin teklif vermesinde tereddüde düşürecek bir husus oluşturmadığı, zira teknik şartnamede yapılan değişikliğin üst yazıda belirtildiği, yeni ihale tarihi ve asgari geçici teminat geçerlik süresinin ihaleye teklif verecek istekliler tarafından hesaplanabileceği, kaldı ki EKAP’ta güncellenen yeni ihale dokümanına istekli olabilecekler tarafından ulaşılabileceği anlaşıldığından söz konusu işlemde mevzuata aykırı bir husus olmadığı anlaşılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

26.11.2019 günü düzenlenen ihale komisyonu kararı ile ihalenin tavuk eti ürünlerine ilişkin yedinci kısmında başvuru sahibinin teklifinin, yeterlik tablosunda geçici teminat mektubu süresinin İdari Şartname’de belirtilen asgari süreyi karşılamaması gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

İdari Şartname’nin “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde “26.3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 15.02.2020 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Geçici teminatı ihalede istenilen katılma şartlarını sağlamayan teklifler degerlendirme dışı bırakılacaktır.” şeklinde düzenleme yapıldığı,

Başvuru sahibi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda, “Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan Geçici Teminat Mektubu”na ilişkin satırda geçici teminat mektubunun son geçerlik tarihinin 10.02.2020 olarak belirtildiği görülmüş olup, İdari Şartname’nin yukarıda yazılı 26.3 maddesindeki düzenleme karşısında idarece teklifin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık görülmemiştir.

Öte yandan, ihalenin şikâyete konu kısmının/kısımlarının yaklaşık maliyeti dikkate alındığında 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi uyarınca ödenmesi gereken itirazen şikâyet başvuru bedelinin 11.442,00 TL olduğu, başvuru sahibi tarafından toplam yaklaşık maliyet üzerinden 17.163,00 TL’nin Kurum hesaplarına yatırıldığı, bu nedenle fazla ödendiği tespit edilen 5.721,00 TL’nin yazılı talebi halinde başvuru sahibine iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

1) Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

2) Fazla ödenen başvuru bedelinin başvuru sahibinin yazılı talebi halinde iadesine,

Oybirliği ile karar verildi.