iş deneyim belgesine konu iş içerisinde ihale konusu işe veya benzer işe uygun nitelikteki iş kalemlerinin değerlendirmeye alınmasını teminen ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunan iş kalemlerinin tutarlarının sunulan iş deneyim belgesinin toplam tutarından ayrıştırılması gerektiği

Toplantı No 2021/028
Gündem No 8
Karar Tarihi 08.07.2021
Karar No 2021/UY.I-1335

BAŞVURU SAHİBİ:

Erdinç İnşaat Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. – Genkar İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

İller Bankası Anonim Şirketi Yatırım Koordinasyon Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/66027 İhale Kayıt Numaralı “Böcekli (Osmaniye) Kanalizasyon ve Paket Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

İller Bankası Anonim Şirketi Yatırım Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından 30.03.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Böcekli (Osmaniye) Kanalizasyon ve Paket Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı” ihalesine ilişkin olarak Erdinç İnşaat Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. – Genkar İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının 26.05.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 01.06.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 11.06.2021 tarih ve 27178 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 11.06.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/1026 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idarece alınan ilk komisyon kararında ihalenin üzerlerinde kaldığının bildirildiği, ancak sundukları iş deneyim belgesinin uygun görülmemesi gerekçesiyle teklifi değerlendirme dışı bırakılan Elsan Altyapı İnş. Tic. A.Ş+Serdal Aksoy İş Ortaklığının idareye şikayet başvurusu üzerine ikinci komisyon kararı alındığı, ihale komisyonunun aldığı ikinci kararda anılan isteklinin şikayet başvurusunun boyutlarından, sebeplerinden ve delillerinden bahsedilmediği, bu itibarla da anılan isteklinin sunmuş olduğu iş deneyim belgesinin beyan edilen ile aynı olup olmadığının, aynı unsur ve yeterlilik şartlarının taşıyıp taşımadığının, aynı tarih ve sayıyı taşıyıp taşımadığının ve ihale tarihinden sonra düzenlenen yeni bir iş deneyim belgesi olup olmadığının, belgede beyan edilen bilgilerin idareyi tereddüde düşürmeyecek şekilde sunulan iş deneyim belgesi ile örtüşüp örtüşmediğinin tekrar incelenmesi gerektiği, ayrıca DSİ’nin sulama işlerine A-III, A-IV grubu iş deneyim belgeleri ile teklif verilemediği, aynı şekilde ihaleyi yapan idarenin ihalelerine de A-IX grubu iş deneyim belgeleri ile teklif verilemediği, bu nedenle anılan isteklinin sunduğu belgenin sulama işlerine ait bir iş deneyim belgesi olması halinde de, sulama işlerinin tamamının değişik çap ve miktarlarda boru döşeme işini barındırması ve bu işlerin sulama işinin ana unsurunu oluşturup taşıması, dolayısıyla içinden ayrıştırmak sureti ile başka bir iş deneyim belgesine atıfta bulunulmasının ve iş deneyim belgesinin üzerine başka bir grup iş deneyim belgesi grubunun kodunun yazılmasının doğru olmadığı ve bu durumun mevzuat ile Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin usul ve esaslarına aykırı olduğu, söz konusu belgenin proje, şartnameler, yatırım programı kodu, hakedişler veya imalat kalemlerini gösteren listeler ve işin yapım amacının beraber incelenmesi gerektiği, sonuç itibariyle söz konusu belge ile ihaleyi sonuçlandırmanın uygun olmadığı iddia edilmektedir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

2) İstekli tarafından kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak…deneyimi gösteren belgeler…” hükmü,

 

 “İdareye şikayet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinde  “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.

İdare, şikayet başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yaparak on gün içinde gerekçeli bir karar alır.  Alınan karar, şikayetçi ile diğer aday veya istekliler ile istekli olabileceklere karar tarihini izleyen üç gün içinde bildirilir. İlan ile ihale veya ön yeterlik dokümanına yönelik başvurular dışında istekli olabileceklere bildirim yapılmaz.

Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dahil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.

İdareye şikayet başvurusunda bulunulması halinde, başvuru üzerine alınan kararın son bildirim tarihini, süresi içerisinde bir karar alınmaması halinde ise bu sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren on gün geçmeden ve itirazen şikayet başvurusunda bulunulmadığı hususuna ilişkin sorgulama yapılmadan veya itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde ise Kurum tarafından nihai karar verilmeden sözleşme imzalanamaz.” Hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Kuruma itirazen şikayet başvurusu” başlıklı 56’ncı maddesinde de “İdareye şikayet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir…

Kurum itirazen şikayet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceler. ..” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar” başlıklı 62’nci maddesinde “…İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işi ihalelerine başvurularında, toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl, yüzyirmiikibinüçyüzseksenyedi Yeni Türk Lirası (Üçyüzellisekizbindokuzyüzyetmişyedi Türk Lirası) olarak hesaplanmak üzere 10 uncu madde kapsamındaki benzer iş deneyimi olarak dikkate alınır. Bu süre iş deneyimi bulunan mimar ve mühendisler için uygulanmaz. Bu bent kapsamında elde edilen deneyim mühendis ve mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilir…” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “…ı) Esaslı unsur: Proje bütünlüğü çerçevesinde yapının amacı ile işlevi ve/veya gerçekleştirilen toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımı göz önünde bulundurularak belirlenen ana iş grubunu,

ifade eder.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “İstenecek belgeler” başlıklı 30’uncu maddesinde “a) Yaklaşık maliyetine bakılmaksızın…iş deneyim belgesinin her ihalede istenilmesi zorunludur…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.

 (6) İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

(7) İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının tamamını sağlaması halinde; diğer ortaklar, istenen asgari iş deneyim tutarının % 40’ından az olmamak üzere, benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin belge sunabilirler. Bu durumda; yeterlikleri tespit edilenler arasından belli sayıda adayın davet edilmesinin öngörüldüğü belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde, benzer işe ait olmayan yapım işine ilişkin iş deneyimleri, kısa listenin oluşturulmasında yapılan puanlamada dikkate alınmaz.

(9) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan ortağına ait iş deneyim belgesinin sunulması halinde; ticaret sicili müdürlükleri veya meslek mensubu yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir) tarafından, ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartların korunduğunu gösteren ortaklık tespit belgesinin sunulması zorunludur…

(11) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere, en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip mimar veya mühendis ortağının mezuniyet belgesinin sunulması durumunda; ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından, ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son beş yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur.

(17) Bu Yönetmeliğin 43’üncü maddesinin sekizinci fıkrasına göre düzenlenenler hariç olmak üzere belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarca düzenlenecek iş deneyim belgelerinde; belgeye konu işin esaslı unsuru ile belge tutarının iş grupları itibariyle dağılımına yer verilir…” hükmü,

 

 “İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46’ncı maddesinde “(1) İş deneyim belgelerine, fiilen gerçekleştirilen, denetlenen veya yönetilen işlerin tutarı olarak, devam eden işlerde ara hakediş raporlarındaki, geçici kabulü yapılmış işlerde ise hakediş raporları ve varsa kesin hakediş raporundaki iş veya görevle ilgili tutarlar herhangi bir güncelleştirmeye tabi tutulmadan yazılır.

 

(2) Bu tutar;

a) Yurt içinde keşfindeki birim fiyatlar üzerinden ihale indirimi yapılmak suretiyle sözleşmeye bağlanmış işlerde; her türlü fiyat farkları hariç, varsa yasal keşif artışları dahil, ihale indirimi yapılmış, hakedişteki sözleşme yılı birim fiyatları ile yapılan işin tutarı üzerinden,.. belirlenir.

(3) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara doğrudan tek sözleşme ile taahhüt edilmiş işlerin bir bölümünü yapan alt yüklenicilerin iş deneyim tutarının tespitinde; diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla, yaptıkları işin esas sözleşme fiyatları ile hesaplanan tutarını geçmemek üzere, kendi sözleşmelerinde yazılı bedel esas alınır.

(4) Özel sektöre gerçekleştirilen işlerde iş deneyim tutarının tespitinde; diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla, işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme bedelinin % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır…” hükmü,

 

 

 “İş deneyim belgelerinin verilmesi” başlıklı 47’nci maddesinin üçüncü fıkrasında “(3) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara doğrudan tek sözleşme ile taahhüt edilmiş işlerin bir bölümünü yapan alt yüklenicilere; sözleşmesinin tamamını bir bütün olarak gerçekleştirip bitirmeleri ve kısmı kabul öngörülen işlerde idare tarafından kısmı kabulü yapılmak veya asıl sözleşmeye ilişkin işin geçici kabulü yapılmak şartıyla, “alt yüklenici iş bitirme belgesi” verilir. Yüklenici ile alt yüklenici arasında yapılan sözleşmelerde, nevi itibariyle verilen bir işin baştan sona yapılmasının öngörülmesi şartı aranır. Birden fazla alt yüklenici olması durumunda, alt yüklenicilere verilecek iş deneyim belgelerinin tutarlarının toplamı, toplam sözleşme bedelini aşamaz.” hükmü,

 

 “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “…(2) İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir…” hükmü,

 

 “İş deneyim tutarının güncellenmesi” başlıklı 49’uncu maddesinde “(1) İş deneyimini gösteren belgelerde yazılı tutarlar aşağıdaki şekilde güncellenir:

a) Keşfindeki birim fiyatlar üzerinden ihale indirimi yapılmak suretiyle sözleşmeye bağlanan işlere ilişkin iş deneyimini gösteren belgeler; sözleşme birim fiyatlarına esas alınan yıldan bir önceki yılın Aralık ayına ait endeksin, ilk ilan veya davet tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endekse oranlanması suretiyle bulunan katsayı üzerinden güncellenir.

b) 4734 sayılı Kanun kapsamında ihale edilmiş işlere ilişkin iş deneyimini gösteren belgeler, belgeye konu işin ihale tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endeksin, ilk ilan veya davet tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endekse oranlanması suretiyle bulunan katsayı üzerinden güncellenir.

c) (a) ve (b) bendi dışında kalan işlere ilişkin iş deneyimini gösteren belgeler, belgeye konu işin sözleşmesinin yapıldığı aydan bir önceki aya ait endeksin, ilk ilan veya davet tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endekse oranlanması suretiyle bulunan katsayı üzerinden güncellenir…” hükmü,

 

 “İş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi” başlıklı Ek-1 maddesinde “(1) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından 31.08.2014 tarihinden sonra düzenlenecek olan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur.

(2) İlanı veya duyurusu 31.08.2010 tarihinden sonra yapılan Kanun kapsamındaki ihalelere ilişkin olup EKAP’a kayıt edilmeden 01.09.2014 tarihine kadar düzenlenmiş bulunan iş deneyim belgelerinin asıllarının 01.07.2016 tarihine kadar belgeyi düzenleyen idareye teslim edilmesi ve EKAP üzerinden yeniden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur. Bu durumda; EKAP üzerinden düzenlenen yeni belgeye, daha önce düzenlenen belgenin tarih ve sayısının da belirtildiği ve eski belgenin yerine verildiğine dair bir şerh düşülür ve eski belge dosyasında muhafaza edilir.

(3) Birinci ve ikinci fıkralar uyarınca EKAP üzerinden kayıt edilme zorunluluğu getirilen iş deneyim belgeleri EKAP üzerinden kayıt edilmedikleri müddetçe ilanı veya duyurusu 01.07.2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyimini tevsik için kullanılamaz.

(4) İlanı veya duyurusu 01.09.2014 tarihinden sonra yapılan ihalelerde, aday veya istekliler tarafından sunulan ve üzerinde EKAP belge numarası bulunan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden sorgulanması zorunludur…” hükmü,

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Şikayet başvurusu üzerine inceleme” başlıklı 10’uncu maddesinde “(1) İhalelere ilişkin olarak öncelikle ihaleyi yapan idareye şikayet başvurusunda bulunulur. Bu şikayet başvuruları, süresinde ve usulüne uygun sözleşme imzalanmadan önce yapılmış olması halinde idare tarafından incelenerek sonuçlandırılır.

(2) 8 inci maddede belirtilen ve dilekçe ile ekinde yer alması zorunlu olan bilgi ve belgeleri içermeyen şikayet başvurularında, söz konusu eksiklikler başvuru süresinin sonuna kadar başvuru sahibi tarafından giderilebilir. Eksikliklerin başvuru süresi içerisinde tamamlanmaması halinde idare tarafından başvurunun reddine karar verilir.

(3) İdare tarafından yapılan inceleme sonucunda on gün içerisinde 11 inci maddedeki kararlardan biri alınarak başvuru sonuçlandırılır. Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayet başvurularının ihale veya son başvuru tarihinden önce sonuçlandırılması esastır.

(4) İnceleme, ihale yetkilisince bizzat yapılabileceği gibi ihale yetkilisinin görevlendireceği bir veya birden fazla raportör tarafından da yapılabilir. Bu inceleme sonucunda, ihale yetkilisi tarafından gerekçeli bir karar alınır.” Hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Alınacak kararlar” başlıklı 11’inci maddesinde “(1) Şikayet üzerine idare tarafından yapılan inceleme sonucunda gerekçeli olarak;

a) İhale sürecinin devam etmesine engel oluşturacak ve düzeltici işlemle giderilemeyecek hukuka aykırılığın tespit edilmesi halinde ihalenin iptaline,

b) Düzeltme yapılması yoluyla giderilebilecek ve ihale sürecinin kesintiye uğratılmasına gerek bulunmayan durumlarda, düzeltici işlem belirlenmesine,

c) Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşmenin imzalanmış olması veya şikayete konu işlemlerde ihalenin iptalini veya düzeltici işlem belirlenmesini gerektirecek hukuka aykırılığın tespit edilememesi hallerinde başvurunun reddine,

karar verilir.” hükmü,

 

Yine anılan Yönetmelik’in “Kararlarda bulunacak hususlar” başlıklı 12’nci maddesinde “(1) Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınacak kararlarda aşağıdaki hususlar gösterilir:

a) İhalenin adı ve ihale kayıt numarası,

b) Başvuru sahibinin, varsa vekil ya da temsilcisinin adı, soyadı veya unvanı ve adresi

c) Başvurunun idare kayıtlarına alındığı tarih ve sayı,

ç) Başvuru üzerine alınan diğer kararlar ve yapılan işlemlerin özeti,

d) İleri sürülen iddiaların, olayların ve hukuki dayanaklarının özeti,

e) İddiaların ve olayların değerlendirilmesi,

f) Kararın dayandığı hukuki sebepler ile gerekçeleri ve karar sonucu,

g) Şikayetin kısmen veya tamamen haklı bulunması halinde, yapılması gereken düzeltici işlemler,

ğ) Karar tarihi ile kararı alanların adı ve soyadı ile imzası.

h) Kararın tebliğ ediliş şekline göre; iadeli taahhütlü mektupla gönderilme, imza karşılığı elden teslim edilme, faksla gönderilme veya EKAP üzerinden[1] gönderilme tarihi,

         ı) Karara karşı başvuru yapılabilecek itiraz mercii ve başvuru süresi.” hükmü yer almaktadır.

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2.4’üncü maddesinde “(Ek-1)’de yer alan listedeki işlerle ilgili; tamamlama, onarım, sondaj, güçlendirme, montaj işleri vb. yapım işlerine ilişkin benzer işler, yapılacak işin niteliği ile bu listedeki gruplar göz önüne alınarak ve rekabeti engellemeyecek şekilde idarelerce belirlenebilecektir. Örneğin; BII grubu bir idari binanın çatı örtüsü onarım ihalesinde, benzer işin sadece “BII grubu veya BII grubu işin onarım işi” olarak belirlenmesi, ihale konusu işin niteliği çerçevesinde Kanunun 5 inci maddesinde yer alan rekabetin sağlanması ilkesine aykırı olabilecektir…” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in 2.8’inci maddesinde “2.8. İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun belirlenmesinde, işin yapım amacı ile işlevinin ve/veya yapılan toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Örneğin, yapılan iş tutarının %30’unun AI grubuna giren köprü işleri, %30’unun AII grubuna giren tünel işleri ve %40’ının AVI grubuna giren demiryolu işleri olan bir demiryolu yapım işinde, projenin amacı ve işlevinin canlı ve cansız varlıkların bir yerden bir yere nakli için gerekli olan demiryolunun yapılması olduğundan, esaslı unsur “AVI Grup: Demiryolu İşleri (Altyapı + Üstyapı)” olarak belirlenebilecektir.

Yine, gerçekleştirilen iş tutarının %70’inin AII grubuna giren tünel işleri, %15’inin AVI grubuna giren demiryolu işleri ve %15’inin BIII grubuna giren istasyon binası yapım işleri olan bir metro hattı yapım işinde esaslı unsur, projenin amaç ve işlevinin canlı ve cansız varlıkların bir yerden bir yere nakli için gerekli olan demiryolu yapılması olduğundan “AVI Grup: Demiryolu İşleri (Altyapı + Üstyapı)” olarak veya yapılan iş tutarı içerisinde sahip olduğu oranının büyüklüğünden dolayı “AII Grup: Tünel İşleri” olarak belirlenebilecektir.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin ikinci fıkrasında “İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir.” düzenlemesi yer almaktadır. Buna göre, birden fazla gruptan işleri içeren iş deneyim belgelerinde, belgeye konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olması halinde belge tutarının tamamı dikkate alınır…

İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe ilişkin olmaması halinde ise, sadece ihale konusu işe veya benzer işe uygun nitelikteki işler değerlendirmeye alınır…” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

 

 

 

 

a) Adı: Böcekli (Osmaniye) Kanalizasyon ve Paket Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı Yapım İşi

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde):

d) Kodu:

e) Miktarı: 31.980 m kanalizasyon ve terfi hattı, 711 adet muayene bacası, 3.600 m parsel bağlantı hattı, 720 adet parsel bacası, 6 adet paket tip terfi merkezi, 3 adet fosseptik ve Q= 375 m3/gün kapasiteli Paket Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Böcekli (Osmaniye) ” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılmak için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir:

ğ) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere kullanılan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicili müdürlükleri veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartların korunduğunu gösteren, standart forma uygun belge,

h) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere, en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip mimar veya mühendis ortağının mezuniyet belgesinin sunulması durumunda; ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından, ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son beş yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belge,

7.5.1.…İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 100’ünden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir. İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

a) Yapım işlerinde iş deneyimi değerlendirilecek Benzer İşlere Dair Tebliğde yer alan A/III veya  A/IV veya A/XI grubu işler benzer iş olarak kabul edilecektir.
A/III grubu işler:


1)Petrol ve gaz boru hatları ve şebekeleri
2) Su isale hatları,
A/IV Grubu işler:
1) Kanalizasyon  şebekeleri,
2)Yağmur suyu şebekeleri,
3)İçme ve kullanma suyu şebekeleri
4) Mikrotünel işleri,

            A/XI grubu işler,
1)Kanalizasyon Arıtma Tesisleri
2)Atıksu Arıtma Tesisleri
3)Su Arıtma Tesisleri
4)İçmesuyu Arıtma Tesisleri

b) İhale konusu iş ve/veya işlere ilişkin iş deneyim belgeleri sunulabileceği gibi, ihale konusu işi de içeren bir iş deneyim belgesi de sunulabilir.

c)Birden fazla gruptan işleri içeren iş deneyim belgelerinde, ihale konusu işe benzer nitelikteki işler değerlendirmeye alınır.

7.6.1 Mezuniyet belgeleri/diplomalar:

İhale konusu iş veya benzer işe denk sayılacak mühendislik bölümü “İnşaat Mühendisliği” dir.” düzenlemesi yapılmıştır.

 

İşe ait birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki şekilde hazırlanmıştır.

A

B

Sıra No

İş Kalemi No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Ölçü Birimi

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat (Para birimi belirtilerek)

Tutarı (Para birimi belirtilerek)

 

1

Böcekli.K.01

Ø200 mm Çaplı, Buhar Kürlü, Entegre Contalı, Muflu Beton Boru ile Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Kanalizasyon Hattı Yapılması (Hendek dolgusu kazıdan çıkan malzeme ile)

metre

10.124

 

 

2

Böcekli.K.02

Ø200 mm HDPE Koruge Kanalizasyon Borusu ile Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Kanalizasyon Hattı Yapılması (Hendek dolgusu kazıdan çıkan malzeme ile)

metre

74

 

 

3

Böcekli.K.03

Ø200 mm Çaplı, Buhar Kürlü, Entegre Contalı, Muflu Beton Boru ile Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Kanalizasyon Hattı Yapılması (Hendek dolgusu kırma taş malzeme ile)

metre

14.838

 

 

4

Böcekli.K.04

Betonarme Gömlek İçerisinde Ø200 mm Çaplı, Buhar Kürlü, Entegre Contalı, Muflu Beton Boru ile Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Dere Geçişi Yapılması

metre

41

 

 

5

Böcekli.K.05

Ø300 mm Çaplı, Buhar Kürlü, Entegre Contalı, Muflu Beton Boru ile Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Kanalizasyon Hattı Yapılması (Hendek dolgusu kazıdan çıkan malzeme ile)

metre

549

 

 

6

Böcekli.K.06

Ø300 mm Çaplı, Buhar Kürlü, Entegre Contalı, Muflu Beton Boru ile Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Kanalizasyon Hattı Yapılması (Hendek dolgusu kırma taş malzeme ile)

metre

2.191

 

 

7

Böcekli.K.07

Betonarme Gömlek İçerisinde Ø300 mm Çaplı, Buhar Kürlü, Entegre Contalı, Muflu Beton Boru ile Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Dere Geçişi Yapılması

metre

75

 

 

8

Böcekli.K.08

Çıkış Çapı Ø200 mm Olan Buhar Kürlü Prefabrik Entegre Contalı Kanalizasyon Muayene Bacası İmalatlarının Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Yapılması (Temel dolgusu kazıdan çıkan malzeme ile)

adet

271

 

 

9

Böcekli.K.09

Çıkış Çapı Ø200 mm Olan Buhar Kürlü Prefabrik Entegre Contalı Kanalizasyon Muayene Bacası İmalatlarının Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Yapılması (Temel dolgusu kırma taş malzeme ile)

adet

368

 

 

10

Böcekli.K.10

Çıkış Çapı Ø200 mm Olan Buhar Kürlü Prefabrik Entegre Contalı Sığ Kanalizasyon Muayene Bacası (h<1,82) İmalatlarının Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Yapılması (Temel dolgusu kazıdan çıkan malzeme ile)

adet

8

 

 

11

Böcekli.K.11

Çıkış Çapı Ø200 mm Olan Buhar Kürlü Prefabrik Entegre Contalı Sığ Kanalizasyon Muayene Bacası (h<1,82) İmalatlarının Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Yapılması (Temel dolgusu kırma taş malzeme ile)

adet

2

 

 

12

Böcekli.K.12

Çıkış Çapı Ø300 mm Olan Buhar Kürlü Prefabrik Entegre Contalı Kanalizasyon Muayene Bacası İmalatlarının Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Yapılması (Temel dolgusu kazıdan çıkan malzeme ile)

adet

13

 

 

13

Böcekli.K.13

Çıkış Çapı Ø300 mm Olan Buhar Kürlü Prefabrik Entegre Contalı Kanalizasyon Muayene Bacası İmalatlarının Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Yapılması (Temel dolgusu kırma taş malzeme ile)

adet

49

 

 

14

Böcekli.K.14

Buhar Kürlü Dairesel Prefabrik Parsel Bacası İmalatının Yapılması (Temel dolgusu kazıdan çıkan malzeme ile)

adet

288

 

 

15

Böcekli.K.15

Buhar Kürlü Dairesel Prefabrik Parsel Bacası İmalatının Yapılması (Temel dolgusu kırma taş malzeme ile)

adet

432

 

 

16

Böcekli.K.16

Ø150 mm Çaplı Buhar Kürlü, Entegre Contalı, Muflu Beton Boru İle Parsel Bağlantısı Yapılması (Hendek dolgusu kazıdan çıkan malzeme ile)

metre

1.440

 

 

17

Böcekli.K.17

Ø150 mm Çaplı Buhar Kürlü, Entegre Contalı, Muflu Beton Boru İle Parsel Bağlantısı Yapılması (Hendek dolgusu kırmataş malzeme ile)

metre

2.160

 

 

18

Böcekli.K.18

TM1, TM2, TM3, TM4, TM5 ve TM6 Paket Tip Terfi Merkezleri İmalatı (Kazı ve dolgu imalatı dahil, elektrik ve mekanik işleri hariç) (Himaye çiti dahil)

adet

6

 

 

19

Böcekli.K.19

Ø90 mm PE 100 PN10 Boru İle Terfi Hattı İnşaatı Yapılması (Hendek dolgusu kırmataş malzeme ile)

metre

1.980

 

 

20

Böcekli.K.20

Ø110 mm PE 100 PN10 Boru İle Terfi Hattı İnşaatı Yapılması (Hendek dolgusu kırmataş malzeme ile)

metre

2.087

 

 

21

Böcekli.K.21

Betonarme Gömlek İçerisinde Ø110 mm PE 100 PN10 Terfi Hattı ile Ahşap Kaplamalı İksa Kullanılarak Dere Geçişi Yapılması (Hendek dolgusu kırmataş malzeme ile)

metre

21

 

 

22

Böcekli.K.22

FS2 ve FS4 Foseptik İnşaatı Yapılması (50 kişilik) (10 m3 kapasiteli)

adet

2

 

 

23

Böcekli.K.23

FS7 Foseptik İnşaatı Yapılması (100 kişilik) (20 m3 kapasiteli)

adet

1

 

 

24

BÖCEKLİ.KNL.MEK.01

BTM1 Paket Terfi Merkezi Mekanik Ekipmanlarının Temini ve Montajı

adet

1

 

 

25

BÖCEKLİ.KNL.MEK.02

BTM2 Paket Terfi Merkezi Mekanik Ekipmanlarının Temini ve Montajı

adet

1

 

 

26

BÖCEKLİ.KNL.MEK.03

BTM3 Paket Terfi Merkezi Mekanik Ekipmanlarının Temini ve Montajı

adet

1

 

 

27

BÖCEKLİ.KNL.MEK.04

BTM4 Paket Terfi Merkezi Mekanik Ekipmanlarının Temini ve Montajı

adet

1

 

 

28

BÖCEKLİ.KNL.MEK.05

BTM5 Paket Terfi Merkezi Mekanik Ekipmanlarının Temini ve Montajı

adet

1

 

 

29

BÖCEKLİ.KNL.MEK.06

BTM6 Paket Terfi Merkezi Mekanik Ekipmanlarının Temini ve Montajı

adet

1

 

 

30

Böcekli.Kan.Elk.01

Güç Trafoları

takım

5

 

 

31

Böcekli.Kan.Elk.02

DİZEL-JENERATÖR GRUPLARI

takım

6

 

 

32

Böcekli.Kan.Elk.03

TM1 Paket Terfi Merkezi Enerji Nakil Hattı

takım

1

 

 

33

Böcekli.Kan.Elk.04

TM2 Paket Terfi Merkezi Enerji Nakil Hattı

takım

1

 

 

34

Böcekli.Kan.Elk.05

TM3 Paket Terfi Merkezi Enerji Nakil Hattı

takım

1

 

 

35

Böcekli.Kan.Elk.06

TM4 Paket Terfi Merkezi Enerji Nakil Hattı

takım

1

 

 

36

Böcekli.Kan.Elk.07

TM5 Paket Terfi Merkezi Enerji Nakil Hattı

takım

1

 

 

37

Böcekli.Kan.Elk.08

TM1, TM2, TM3, TM4, TM5 TERFİ MERKEZLERİ ELEKTRİK İŞLERİ (TRAG, AG Ölçü, Dağıtım ve Jeneratör Transfer Panosu, Güç Kumanda Sinyal Kabloları, Topraklama Tesisatı, Saha Aydınlatması, Enstrümantasyon, Kablo Taşıma Sistemi)

takım

5

 

 

38

Böcekli.Kan.Elk.09

TM6 TERFİ MERKEZİ ELEKTRİK İŞLERİ (Enerji Temini, AG Ölçü, Dağıtım ve Jeneratör Transfer Panosu, Güç Kumanda Sinyal Kabloları, Topraklama Tesisatı, Saha Aydınlatması, Enstrümantasyon, Kablo Taşıma Sistemi)

takım

1

 

 

39

Böcekli.Kan.Elk.10

Gaz Algılama ve Güvenlik Sistemi

takım

1

 

 

40

Böcekli.Kan.Elk.11

Sürekli Enerji Kullanımı Bağlantı (Abonelik+Güvence) Bedeli

takım

5

 

 

41

Böcekli.PAT.01

By-pass Rögarı İnşaatı Yapılması

adet

1

 

 

42

Böcekli.PAT.02

Dengeleme Haznesi İnşaatı Yapılması

adet

1

 

 

43

Böcekli.PAT.03

Paket Atıksu Arıtma Ünitesi Kaidesi İnşaatı Yapılması

adet

1

 

 

44

Böcekli.PAT.04

Çamur Deposu İnşaatı Yapılması

adet

1

 

 

45

Böcekli.PAT.05

Tesis Etrafına Beton Parke Taşı ile Döşeme Kaplaması Yapılması

metrekare

270

 

 

46

Böcekli.PAT.06

Prefabrik Beton Bordür İmali ve Yerine Döşenmesi

metre

70

 

 

47

Böcekli.PAT.07

Çevre Koruma Duvarı İnşaatı Yapılması

metreküp

50

 

 

48

Böcekli.PAT.08

Çevre Koruma Duvarı Üstüne Panel Çit İnşaatı Yapılması

metre

112

 

 

49

Böcekli.PAT.09

Tesis Giriş Kapısı İnşaatı Yapılması

adet

1

 

 

50

Böcekli.PAT.10

Ø75mm PE100 PN10 Boru ile İçme-Kullanma Suyu Hattı Döşenmesi (Hendek dolgusu kırmataş malzeme ile)

metre

1.803

 

 

51

Böcekli.PAT.11

Ø200 mm PE100 PN10 Boru Döşenmesi (Hendek dolgusu kırmataş malzeme ile)

metre

70

 

 

52

Böcekli.PAT.12

Deşarj Yapısı İmalatı Yapılması

adet

1

 

 

53

Böcekli.PAT.13

İşletme Personeli Eğitimi

adet

1

 

 

54

Böcekli.PAT.14

İşletme Talimatnamesi Hazırlanması

adet

1

 

 

55

Böcekli.PAT.15

Tesisin 12 Aylık İşletilmesi ve Bakımı (Enerji Bedeli Hariç)

adet

1

 

 

56

Böcekli.Pat.Mek.01

Atıksu Paket Arıtma Tesisi (375 m3/gün kapasiteli) Mekanik, Enstrüman, Elektrik İşleri Temini ve Montajı

adet

1

 

 

57

Böcekli.Pat.Elk.01

Güç Trafosu

takım

1

 

 

58

Böcekli.Pat.Elk.02

Dizel-Jeneratör Grubu

takım

1

 

 

59

Böcekli.Pat.Elk.03

Paket Arıtma Tesisi Enerji Nakil Hattı

takım

1

 

 

60

Böcekli.Pat.Elk.04

PAKET ARITMA TESİSİ ELEKTRİK İŞLERİ (TRAG-AG Dağıtım-Jeneratör Transfer- Kompanzasyon Panosu, Güç, Kumanda ve Sinyal Kabloları, Topraklama Tesisatı, Saha Aydınlatması, Enstrümantasyon, Kablo Taşıma Sistemi)

takım

1

 

 

61

Böcekli.Pat.Elk.05

Gaz Algılama ve Güvenlik Sistemi

takım

1

 

 

62

Böcekli.Pat.Elk.06

Sürekli Enerji Kullanımı Bağlantı (Abonelik+Güvence) Bedeli

takım

1

 

 

63

Böcekli.Pat.Elk.07

İşletme Enerji Tüketim Bedeli (Geçici kabul talep bildirim tarihinden geçici kabul gününe kadar harcanan bedel)

kilowatt-saat

10.850

 

 

64

Böcekli.Pat.Elk.08

12 Aylık İşletme Enerji Tüketim Bedeli

kilowatt-saat

130.200

 

 

TOPLAM TUTAR(K.D.V Hariç)

 

 

           Ayrıca idarece hazırlanan ve ihale işlem dosyası içerisinde yer alan yaklaşık maliyet belgeleri ekindeki 03.02.2021 tarihli “Bilgi Notu”nda işin adının “Böcekli (Osmaniye) Kanalizasyon ve Paket Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı Yapım İşi” kazı klasının “Kanalizasyon şebeke, terfi, deşarj hatları ve fosseptik: %15 toprak, %25 küskü, %30 yumuşak kaya, %30 sert kaya(kazı ve dolgularda, %5 el ile kazı, %95 makine ile kazı) “Paket Atıksu Arıtma Tesisi: %20 Toprak, %30 küskü, %50 yumuşak kaya (kazı ve dolgularda %5 el ile kazı, %95 makine le kazı), işin kapsamının “31.980 m kanalizasyon ve terfi hattı, 711 adet muayene bacası, 3600 m parsel bağlantı hattı, 720 adet parsel bacası, 6 adet paket tip terfi merkezi, 3 adet fosseptik ve Q=375 m3/gün kapasiteli Paket Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı” olarak belirtildiği görülmüştür.

 

İdarece alınan ilk ihale komisyonu kararında Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığının teklifinin “Benzer iş tanımına uymayan iş deneyim belgesi sunması” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin başvuru sahibi olan Erdinç İnş. Mad. Tic. San. A.Ş-Genkar İnş. San. Tic. A.Ş İş Ortaklığı üzerinde bırakılmasına karar verildiği,

 

Bu karar üzerinde Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığının 29.04.2021 tarihli dilekçe ile idareye şikayet başvurusunda bulunarak beyan etmiş oldukları iş deneyim belgesinin birden fazla iş grubunu içeren “Samsat Pompaj Sulaması 1. Kısım İnşaatı” işine ait olduğu, “Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda” “Diğer Belgeler” kısmında iş deneyim belgesini tevsik etmek üzere “kesin hakediş raporunun” taraflarınca beyan edildiği ve idarece istenilmesi halinde sözleşme kapsamında yapılan işlerin içeriğinin ve bedellerinin ihale konusu işe benzerliğinin görülebileceğinin belirtildiği, ayrıca anılan başvuru ekinde de bu durumu tevsik edici bilgi ve belgelere yer verildiği,

 

Buradan hareketle, söz konusu başvuru üzerine anılan isteklinin şikayetinin sunulan bilgi ve belgeler de dikkate alınmak suretiyle değerlendirilmesi sonucunda isteklinin teklifinin geçerli bulunduğu ve alınan 20.05.2021 tarihli ikinci ihale komisyonu kararıyla ihalenin Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığı üzerinde bırakılması ve ikinci en avantajlı teklif sahibi olarak ise başvuru sahibi olan Erdinç İnş. Mad. Tic. San. A.Ş-Genkar İnş. San Tic. A.Ş İş Ortaklığının belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İdarece 05.05.2021 tarihinde Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığına gönderilen “Beyan edilen Bilgileri Tevsik Eden Belgelerin Sunulması” na yönelik yazı ile  “İş deneyim Belgesi” nin istenildiği ve anılan istekli tarafından beyan edilen iş deneyim belgesi ile birlikte kesin hakediş belgelerinin de sunulduğu,

 

İkinci ihale komisyonu kararıyla ihale üzerinde bırakılan Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığı tarafından yeterlik bilgileri tablosunun “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Belgeler” bölümünün “EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi” kısmında, “Belgeye EKAP Tarafından Verilen Sayı” satırında “25435-Y-KD-111-1” bilgi ile yine aynı tablonun “Diğer Belgeler” bölümünün “Belge adı ve açıklaması” satırında “Benzer iş grubu, Samsat Pompaj Sulamasına Ait Kesin Hakediş Raporu” bilgisinin beyan edildiği görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ile ihale dokümanında yer alan düzenlemelerden; inceleme konusu ihalede istekliler tarafından e-teklif kapsamında, teklif edilen bedelin % 80’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin beyan edilmesinin zorunlu olduğu, Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nde belirtilen A/III veya  A/IV veya A/XI grubu işlerin benzer iş olarak kabul edileceği, ihale konusu iş ve/veya işlere ilişkin iş deneyim belgeleri sunulabileceği gibi, ihale konusu işi de içeren bir iş deneyim belgesinin de sunulabileceği, birden fazla gruptan işleri içeren iş deneyim belgelerinde, ihale konusu işe benzer nitelikteki işlerin değerlendirmeye alınacağı, öte yandan iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamının değerlendirileceği, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun belirlenmesinde ise işin yapım amacı ile işlevinin ve/veya yapılan toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımının göz önünde bulundurulması gerektiği ve yine anılan Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinin ikinci fıkrası ile Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2.8’inci maddesinin son fıkrası uyarınca da iş deneyim belgesine konu iş içerisinde ihale konusu işe veya benzer işe uygun nitelikteki iş kalemlerinin değerlendirmeye alınmasını teminen ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunan iş kalemlerinin tutarlarının, sunulan iş deneyim belgesinin toplam tutarından ayrıştırılması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Ayrıca, iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından 31.08.2014 tarihinden sonra düzenlenecek olan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenerek kayıt edilmesi gerektiği, ilanı veya duyurusu 31.08.2010 tarihinden sonra yapılan Kanun kapsamındaki ihalelere ilişkin olup EKAP’a kayıt edilmeden 01.09.2014 tarihine kadar düzenlenmiş bulunan iş deneyim belgelerinin asıllarının ise 01.07.2016 tarihine kadar belgeyi düzenleyen idareye teslim edilmesi ve EKAP üzerinden yeniden düzenlenerek kayıt edilmesinin zorunlu olduğu, kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen söz konusu iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden kayıt edilmedikleri müddetçe ilanı veya duyurusu 01.07.2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyiminin tevsiki için kullanılamayacağı anlaşılmaktadır.

 

Bu kapsamda yapılan incelemede, şikayete konu edilen iş ortaklığının pilot ortağı Elsan Altyapı İnşaat ve Tic. A.Ş tarafından yeterlik bilgileri tablosunda EKAP’a kayıtlı olan iş bitirme belgesinin ve bu belgeye dair kesin hakediş raporunun beyan edildiği tespit edilmiştir.

 

Söz konusu iş bitirme belgesinin ve kesin hakediş raporunun idarece istenilmesi üzerine anılan iş ortaklığı tarafından sunulan iş bitirme belgesi ile aynı sayı ve aynı idarenin aynı işine ait olduğu görülmüş olup, dolayısı ile sunulan belgelerle beyan edilen belgeler arasında herhangi bir uyumsuzluğa rastlanmamıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının şikayete konu pilot ortağı Elsan Altyapı İnşaat ve Tic. A.Ş tarafından beyan edilen 25435-Y-KD-111-2 sayılı belgenin sorgulanması neticesinde, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen “Samsat Pompaj Sulaması 1. Kısım İnşaatı” işine ait iş bitirme belgesinin sunulduğu, söz konusu iş bitirme belgesinde uygulanan yapı tekniğinin “Brüt 2806 ha sulama sahasında 22944 m anakanal, 71215 m HDPE borulu şebeke, 4446 m CTP boru, 1 adet pompa istasyonu, 340 m spiral kaynaklı çelik botu, 54 m çelik boru imalatları yapılmıştır. Belgeye konu işin esaslı unsuru: AIX Grup: Su yapıları” olduğu, sözleşme tarihinin 11.02.1998, ilk sözleşme bedelinin 1.554.000,00 TRY, toplam sözleşme bedelinin ve gerçekleştirilen iş tutarının 1.919.413,85 TRY, işin geçici kabul/tasfiye veya iskan tarihinin 22.12.2008 olduğu, belge tutarının 1.919.413,85 TRY olduğu ve belge tutarının iş grupları itibariyle dağılımının “A/III Grup: 788.359,40 TRY ” şeklinde ifade edildiği görülmüştür.

 

Söz konusu iş deneyim belgesini düzenleyen DSİ Genel Müdürlüğü’ne gönderilen 30.06.2021 tarih ve E.2021/11214 sayılı yazı ile “iş deneyim belgesinde, belge tutarı başlığı altında A/III Grup İşler Tutarının “788.359,40 TRY” olarak belirlendiğinin görüldüğü belirtilerek, belirlenen A/III Grubu tutarın belirlenmesine dayanak teşkil eden bilgi, belge ve hesaplamalar” ile ilgili bilgi ve belge talebinde bulunulmuş olup, idarenin gönderdiği 03.07.2021 tarih ve 1370626 sayılı yazıda”.. Konu incelenmiştir. Bahse konu iş deneyim belgesinin A/III grubu tutarının belirlenmesinde kullanılan belge ve hesaplamalar yazımız ekindedir. ” şeklinde ifadelere ve ekinde de belgelere yer verildiği tespit edilmiştir.

 

Şikayete konu Böcekli (Osmaniye) Kanalizasyon ve Paket Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı işinin benzer iş tanımının A/III veya  A/IV veya A/XI grubu kapsamındaki işler olduğu ve İdari Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde birden fazla gruptan işleri içeren iş deneyim belgelerinde, ihale konusu işe benzer nitelikteki işlerin değerlendirmeye alınacağına yönelik düzenleme yapıldığı anlaşılmıştır.

 

Bu kapsamda sunulan şikayete konu iş deneyim belgesine konu işin, belgeyi düzenleyen idarenin gönderdiği A/III grubu işlere dair ayrıntılı bilgi ve belgeler ile sunulan kesin hakediş raporları (yeşil defter) ve yapılan işler listesinde gerçekleştirilen imalatlar doğrultusunda değerlendirilmesinde, A/III grubu işler uyarınca iş deneyimine konu iş ile ihale konusu işin uygulanan yapı tekniğinin birbirine benzer teknoloji ve imalatlar içerdiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu iş deneyim belgesinin mevzuata uygun olmadığı yönündeki iddiasına karşılık iş deneyim belgesi üzerinde belirlenen 788.359,40 TRY tutarındaki A/III grubu işlerin, belirlenmesine dayanak teşkil eden bilgi, belge ve hesaplamaların söz konusu belgeyi düzenleyen DSİ Genel Müdürlüğü Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı’ndan talep edilen görüş yazısı ekinde yer alan belgeler doğrultusunda incelenmesinde, yapılan A/III grubu işlerin boru ve iletim hatları işlerinden oluştuğu, boru ve iletim hatları işlerinin ise kazı işleri, pompa istasyonu teçhizat, pompa mekanik, nakliyeler ve pompa elektrik işleri olarak ifade edildiği ve söz konusu işlerin toplam tutarının 788.359,40 TL olduğunun görüldüğü, bu haliyle incelenen ihalede sunulan iş deneyim belgesinde belirtilen A/III grubu işlerin tutarı ile uyumlu olduğu, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun A/IX grubu olduğu, iş deneyim belgesindeki A/III grubu işleri tevsik eden belgelerin var olduğu ve bu grup işlerinde incelenen ihalenin benzer iş tanımına uygun olduğu tespit edildiğinden, bu haliyle idarece A/III grubu işlerin dikkate alınarak değerlendirme yapılmasında ve Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığının teklifinin değerlendirmeye alınması yönünde düzeltici işlem belirlenmesinde mevzuata bir aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Öte yandan idarece şikayet üzerine yapılan inceleme sonucunda gerekçeli olarak; işlem yapılabileceği ve ayrıca şikayet başvurusu üzerine dilekçede yer verilen iddialar ve olayların değerlendirilmesi sonucunda alınacak kararın dayandığı hukuki sebeplere dayalı olarak karar neticesine ulaşılacağı, idareye şikayet başvurusu ekinde istekli tarafından sunulan diğer bilgi ve belgeler dikkate alınarak esas değerlendirme dışı bırakılma gerekçesine ek hususlara yer verilmiş olmasının mevzuata aykırılık olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir. İdarenin şikayet üzerine aldığı karar üzerine bu durumdan etkilenen isteklilerin Kurum’a başvuru hakkının bulunduğu, başvuru sahibi tarafından bu hakkın kullanılarak ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifi ile ilgili tüm gerekçelerini itirazen şikayet başvurusuna konu ettiği göz önüne alındığında, idareye şikayet üzerine ihale komisyon kararında belirtilen gerekçenin ortadan kaldırılmak suretiyle teklifin uygun görülmesi işleminde, idarenin şikayeti hukuka uygun ve sağlıklı sonuçlandırma yetkisi dahilinde hareket ettiği değerlendirilmiştir. Ayrıca alınan ikinci komisyon kararında herhangi bir gerekçe belirtilmeksizin ihalenin anılan iş ortaklığı üzerinde bırakıldığı yönünde karar verildiği anlaşılmış olmakla birlikte, başvuru sahibinin idareye yapmış olduğu şikayet başvurusu üzerine idarece verilen cevap yazısında Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığının şikayete başvurusu ekinde sunmuş olduğu bilgi ve belgelerden iş deneyim belgesinin benzer işe uygunluğu yönünde haklı bulunduğu hususunun bildirildiği anlaşıldığından, başvuru sahibinin bu yönde herhangi bir hak kaybına uğramadığı sonucuna ulaşılmıştır.

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARŞI OY

 

İncelemeye konu ihalede,

 

Başvuru sahibinin itirazen şikâyet dilekçesinde yer alan iddiasının incelenmesi neticesinde, Kurul çoğunluğunca, “itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.

 

Anılan kararda, başvuru sahibinin ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu iş deneyim belgesinin mevzuata uygun olmadığı yönündeki iddiasına karşılık iş deneyim belgesi üzerinde belirlenen 788.359,40 TRY tutarındaki A/III grubu işlerin, belirlenmesine dayanak teşkil eden bilgi, belge ve hesaplamaların söz konusu belgeyi düzenleyen DSİ Genel Müdürlüğü Proje ve İnşaat Dairesi lığı’ndan talep edilen görüş yazısı ekinde yer alan belgeler doğrultusunda incelenmesinde, yapılan A/III grubu işlerin boru ve iletim hatları işlerinden oluştuğu, boru ve iletim hatları işlerinin ise kazı işleri, pompa istasyonu teçhizat, pompa mekanik, nakliyeler ve pompa elektrik işleri olarak ifade edildiği ve söz konusu işlerin toplam tutarının 788.359,40 TL olduğunun görüldüğü, bu haliyle incelenen ihalede sunulan iş deneyim belgesinde belirtilen A/III grubu işlerin tutarı ile uyumlu olduğu, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun A/IX grubu olduğu, iş deneyim belgesindeki A/III grubu işleri tevsik eden belgelerin var olduğu ve bu grup işlerinde incelenen ihalenin benzer iş tanımına uygun olduğu tespit edildiğinden, bu haliyle idarece A/III grubu işlerin dikkate alınarak değerlendirme yapılmasında ve Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığının teklifinin değerlendirmeye alınması yönünde düzeltici işlem belirlenmesinde mevzuata bir aykırılık bulunmadığı ifade edilmektedir.

 

Uyuşmazlık konusu ihalenin “ Böcekli (Osmaniye) Kanalizasyon ve Paket Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı Yapım İşi” olduğu, İdari Şartname’nin “İhaleye katılmak için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde, benzer işin;

 

“ a) Yapım işlerinde iş deneyimi değerlendirilecek Benzer İşlere Dair Tebliğde yer alan A/III veya  A/IV veya A/XI grubu işler benzer iş olarak kabul edilecektir.
A/III grubu işler:
          1)Petrol ve gaz boru hatları ve şebekeleri
2) Su isale hatları,
A/IV Grubu işler:
1) Kanalizasyon  şebekeleri,
2)Yağmur suyu şebekeleri,
3)İçme ve kullanma suyu şebekeleri
4) Mikrotünel işleri,

            A/XI grubu işler,
1)Kanalizasyon Arıtma Tesisleri
2)Atıksu Arıtma Tesisleri
3)Su Arıtma Tesisleri
4)İçmesuyu Arıtma Tesisleri

b) İhale konusu iş ve/veya işlere ilişkin iş deneyim belgeleri sunulabileceği gibi, ihale konusu işi de içeren bir iş deneyim belgesi de sunulabilir.

c)Birden fazla gruptan işleri içeren iş deneyim belgelerinde, ihale konusu işe benzer nitelikteki işler değerlendirmeye alınır.

7.6.1 Mezuniyet belgeleri/diplomalar:

İhale konusu iş veya benzer işe denk sayılacak mühendislik bölümü “İnşaat Mühendisliği” dir.” şeklinde tanımlandığı, İdari Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde birden fazla gruptan işleri içeren iş deneyim belgelerinde, ihale konusu işe benzer nitelikteki işlerin değerlendirmeye alınacağına yönelik düzenleme yapıldığı anlaşılmıştır.

 

Uyuşmazlık konusu ihalede, idarece alınan ilk ihale komisyonu kararında Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığının teklifinin “Benzer iş tanımına uymayan iş deneyim belgesi sunması” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin başvuru sahibi olan Erdinç İnş. Mad. Tic. San. A.Ş-Genkar İnş. San. Tic. A.Ş İş Ortaklığı üzerinde bırakılmasına karar verildiği, bu karar üzerine Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığının idareye şikayet başvurusunda bulunarak beyan etmiş oldukları iş deneyim belgesinin birden fazla iş grubunu içeren “Samsat Pompaj Sulaması 1. Kısım İnşaatı” işine ait olduğu, “Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda” “Diğer Belgeler” kısmında iş deneyim belgesini tevsik etmek üzere “kesin hakediş raporunun” taraflarınca beyan edildiği ve idarece istenilmesi halinde sözleşme kapsamında yapılan işlerin içeriğinin ve bedellerinin ihale konusu işe benzerliğinin görülebileceğinin belirtildiği, ayrıca anılan başvuru ekinde de bu durumu tevsik edici bilgi ve belgelere yer verildiği söz konusu başvuru üzerine anılan isteklinin şikayetinin sunulan bilgi ve belgeler de dikkate alınmak suretiyle değerlendirilmesi sonucunda isteklinin teklifinin geçerli bulunduğu ve ihalenin Elsan Altyapı İnş. ve Tic. A.Ş-Serdal Aksoy İş Ortaklığı üzerinde bırakılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının şikayete konu pilot ortağı Elsan Altyapı İnşaat ve Tic. A.Ş tarafından beyan edilen belgenin sorgulanması neticesinde, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen “Samsat Pompaj Sulaması 1. Kısım İnşaatı” işine ait iş bitirme belgesinin sunulduğu, söz konusu iş bitirme belgesinde uygulanan yapı tekniğinin “Brüt 2806 ha sulama sahasında 22944 m anakanal, 71215 m HDPE borulu şebeke, 4446 m CTP boru, 1 adet pompa istasyonu, 340 m spiral kaynaklı çelik botu, 54 m çelik boru imalatları yapılmıştır. Belgeye konu işin esaslı unsuru: AIX Grup: Su yapıları” olduğu, sözleşme tarihinin 11.02.1998, ilk sözleşme bedelinin 1.554.000,00 TRY, toplam sözleşme bedelinin ve gerçekleştirilen iş tutarının 1.919.413,85 TRY, işin geçici kabul/tasfiye veya iskan tarihinin 22.12.2008 olduğu, belge tutarının 1.919.413,85 TRY olduğu ve belge tutarının iş grupları itibariyle dağılımının “A/III Grup: 788.359,40 TRY ” şeklinde ifade edildiği görülmüştür.

 

Söz konusu iş deneyim belgesini düzenleyen DSİ Genel Müdürlüğü’ne gönderilen 30.06.2021 tarih ve E.2021/11214 sayılı yazı ile “iş deneyim belgesinde, belge tutarı başlığı altında A/III Grup İşler Tutarının “788.359,40 TRY” olarak belirlendiğinin görüldüğü belirtilerek, belirlenen A/III Grubu tutarın belirlenmesine dayanak teşkil eden bilgi, belge ve hesaplamalar” ile ilgili bilgi ve belge talebinde bulunulmuş olup, idarenin gönderdiği 03.07.2021 tarih ve 1370626 sayılı yazıda”.. Konu incelenmiştir. Bahse konu iş deneyim belgesinin A/III grubu tutarının belirlenmesinde kullanılan belge ve hesaplamalar yazımız ekindedir. ” şeklinde ifadelere ve ekinde de belgelere yer verildiği anlaşılmıştır.

 

Ancak; söz konusu iş deneyim belgesini düzenleyen DSİ Genel Müdürlüğü’nce gerek iş deneyim belgesinde belirtilen A/III Grup İşler tutarı ve tespitleri ile 03.07.2021 tarih ve 1370626 sayılı yazılarında belirtilen hususların kesinlikle hatalı ve yanlış olduğu tarafımızca tespit edilmiştir.

 

Söz konusu iş deneyim belgesinde işin adının “Samsat Pompaj Sulaması 1. Kısım İnşaatı” olduğu esaslı unsurunun ise “AIX Grup: Su yapıları “ olarak belirtildiği ve belirtilen işe esas iş gruplarında ise  A/III grubuna yer verildiği görülmüştür.

 

İhale işlem dosyası ve DSİ Genel Müdürlüğünce KİK’e gönderilen söz konusu iş deneyim belgesine esas işe ait “Kesin Hesap” raporu incelendiğinde “Samsat Pompaj Sulaması 1. Kısım İnşaatı” işinin 8 adet üniteye ayrıldığı ve bu ünitelerin aşağıda sıralandığı şekilde olduğu tespit edilmiştir.

 

SAMSAT POMPAJ SULAMASI 1. KISIM İNŞAATI İŞİNE AİT KESİN HAKEDİŞ RAPORU’nda belirtilen iş üniteleri:

 

  1. Proje ve Kamulaştırma Planı (sh:1)
  2. Kazı İşleri (sh:2-3)
  3. İmalat İşleri (sh:4-5)
  4. Borulu Şebeke İşleri (sh:6-26)
  5. ENH İşleri (Enerji Nakil Hatları) (sh:27-28)
  6. Pompa İstasyonu Elektrik Teçhizat (sh:29-31)
  7. Pompa İstasyonu Mekanik teçhizat (sh:32)
  8. Taşıma İşleri (sh:33)

 

Söz konusu iş deneyim belgesini düzenleyen DSİ Genel Müdürlüğü’ne gönderilen 30.06.2021 tarih ve E.2021/11214 sayılı yazı ile “iş deneyim belgesinde, belge tutarı başlığı altında A/III Grup İşler Tutarının “788.359,40 TRY” olarak belirlendiğinin görüldüğü belirtilerek, belirlenen A/III Grubu tutarın belirlenmesine dayanak teşkil eden bilgi, belge ve hesaplamalar” ile ilgili bilgi ve belge talebinde bulunulmuş olup, idarenin gönderdiği 03.07.2021 tarih ve 1370626 sayılı yazı ekinde “Boru ve İletim Hattı İşleri” adında bir tablo gönderilmiştir.

 

Yapılan bu tespitler neticesinde;

 

Bilindiği üzere ilk olarak; 4734 sayılı Kanun ve bu çerçevede Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre gerçekleştirilen ihalelerde bazı idarelerce yapılan benzer iş belirlemelerinin Kanunun 5 inci maddesindeki rekabet ilkesine ve anılan Yönetmeliğin 3 üncü maddesindeki benzer iş tanımına aykırı olduğu görülmüş ve İdarelerce işin niteliğine uygun ve rekabeti artıracak şekilde benzer iş belirlemesi yapmasına esas olmak üzere “Benzer İş Grupları Listesi” oluşturularak 29.12.2005 tarih ve 26038 sayılı resmi gazetede “Yapım İşlerinde İş Deneyiminde Değerlendirilecek Benzer İşlere Dair Tebliğ” ekinde yayınlanmıştır.

 

Tebliğ ekinde yayınlanan ilk benzer iş grupları incelendiğinde; söz konusu iş deneyim belgesinde belirtilen iş kalemlerinin;

 

 A) ALT YAPI İŞLERİ

 

II. GRUP:  DİĞER SU YAPILARI

1. I.Grup İşler

2. Büyük su yapıları, regülatörler,tersip bendleri, nehir Islahı işleri, sedde ve dolgu işleri

3. Sulama ve drenaj tesislerigrup içme suyu inşaatı,

4. İdarece belirlenecek benzer nitelikteki işler

 

V.GRUP: İÇME-KULLANMA SUYU VE KANALİZASYON İŞLERİ

1. Kanalizasyon ve/veya yağmur suyu şebekeleri

2. Yer altı ve/veya yer üstü sulama suyu tesisleri, su isale hatları

3. Su depoları, su kuleleri, terfi hatları, pompa istasyonları

4. İdarece belirlenecek benzer nitelikteki işler

 

Alt yapı işleri II. Diğer Su Yapıları grubunun 3 maddesinde ve V. İçme – Kullanma Suyu ve Kanalizasyon İşleri grubunun ise 2. ve 3. maddesinde açık ve net bir şekilde bulunduğu anlaşılmaktadır.

Ancak ilerleyen zaman içerisinde idareler ve isteklilerce benzer iş gruplarının belirlenmesi ve değerlendirilmesinde yaşanan problemler neticesinde benzer iş grupları yeniden belirlenmiş ve 11.06.2011 tarih ve 27961 sayılı resmi gazetede “Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği” ekinde yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve mezkur ihaleye konu edilen iş grupları aşağıda şekilde teşkil edilmiştir.

 

A) ALT YAPI İŞLERİ

III. GRUP: BORU VE İLETİM HATTI İŞLERİ :

1) Petrol ve gaz boru hatları ve şebekeleri
2) Su isale hatları,

           IV. GRUP: İÇME-KULLANMA SUYU VE KANALİZASYON İŞLERİ :
1) Kanalizasyon  şebekeleri,
2) Yağmur suyu şebekeleri,
3) İçme ve kullanma suyu şebekeleri
4) Mikrotünel işleri,

IX. GRUP: SU YAPILARI

 

1) AVIII. Grup işler

2) Sulama ve drenaj tesisleri

3) Regülatörler, bentler, rezervuarlar

4) Akarsu düzenleme işleri

5) Nehir ıslahı işleri

6) Taşkın koruma tesisleri

7) Sel kapanları

8) Arazi toplulaştırmasına ilişkin yapım işleri (Mülga: 27/04/2016–29696 R.G. / 2. md.)

9) Tarla içi geliştirme hizmetlerine ilişkin yapım işleri (Mülga: 27/04/2016–29696 R.G. / 2. md.)

            XI. GRUP: ARITMA TESİSLERİ

           1) Kanalizasyon Arıtma Tesisleri
2) Atıksu Arıtma Tesisleri
3) Su Arıtma Tesisleri
4) İçmesuyu Arıtma Tesisleri

 

 

Yukarıda da görüleceği üzere söz konusu iş deneyim belgesine esas yapım işinin (sulama tesisi) yayınlanan ilk benzer iş  gruplarında Alt yapı işleri II. Diğer Su Yapıları grubunun 3 maddesinde ve V. İçme – Kullanma Suyu ve Kanalizasyon İşleri grubunun ise 2. ve 3. Maddesinde yer almaktadır.

 

Ancak 11.06.2011 tarihinde yapılan değişiklik ile II. Grupta yer alan Sulama ve drenaj tesisleri ile V. Grupta yer alan Yer altı ve/veya yer üstü sulama suyu tesisleri benzer iş grubundan çıkarılmış ve IX grupta Sulama ve drenaj tesisleri altında birleştirilmiştir.

 

11.06.2011 tarihinde yayınlan Benzer iş grupları incelendiğinde; Su isale, terfi hatları, petrol ve gaz iletim hatları A/III grupta, tüm borulu şebeke işleri ise (sulama ve doğalgaz şebekeleri hariç) A/IV grupta belirlendiği, sulama suyu şebekelerinin ise A/IX grupta sulama ve drenaj tesisleri altında yer aldığı anlaşılmaktadır.

 

  Diğer taraftan, DSİ Genel Müdürlüğü ile TOKİ lığınca ihalesi yapılan sulama suyu şebeke ve tesisleri yapım işlerinin ihale ilanları incelendiğinde, benzer iş olarak münhasıran A/IX  grubuna yer verildiği A/III ve A/IV grubuna yer verilmediği bu grupta yer alan işlerin benzer iş tutarından düşürüldüğü bilinmektedir.

 

Bu durumda, DSİ Genel Müdürlüğünün 03.07.2021 tarih ve 1370626 sayılı yazısında belirtilen değerlendirmelerin doğru olduğu kabul edilirse 19.06.2018 tarihinde yapım işlerinde esaslı unsur belirlenmesi ve iş deneyim belgelerin buna göre yeniden verilen idarelerince tanzim edilmesinin zorunlu tutulmasından önce DSİ Genel Müdürlüğünce yapılan sulama suyu ihalelerinde sunulan iş deneyim belgelerinde bulunan  A/III ve A/IV grubuna ait tutarların düşülmemesinin ihale sonuçlarının sağlık ve selahiyetlerinin tartışılmasına sebep verecektir.

 

 Diğer taraftan, A/III Grup İşler Tutarının “788.359,40 TRY” olarak belirtildiği DSİ Genel Müdürlüğünün 03.07.2021 tarih ve 1370626 sayılı yazısı ekinde gönderilen tablo ve kesin hesap raporu incelendiğinde, 19.06.2018 tarihindeki Benzer İş Gruplarında yapılan değişiklikler kapsamında yapılan değerlendirmelerin dahi yanlış olduğu görülecektir.

 

Şöyle ki; DSİ Genel Müdürlüğünün yaptığı değerlendirmelerin kabul edildiği takdirde,

 

ENH (enerji nakil hatları) ve Pompa Elektrik işlerinin D/I Grubu (Elektrik İşleri I. Grup: Enerji İletim Şebekesi ve Tesis İşleri),

 

Borulu Şebeke İşlerinin, A/IV grubu (İçme-Kullanma Suyu Ve Kanalizasyon İşleri)

 

Pompa mekanik tesislerinin, A/III grubu (Boru Ve İletim Hattı İşleri)

 

Proje ve Kamulaştırma Planı İşlerinin, yapım işine ait hizmet alımı işi

 

İmalat işleri (Pompa binası (Sifon hariç)), B/III grubu (Bina İşleri III. Grup),

 

Olarak değerlendirmek gerektiği anlaşıldığı gibi, bu haliyle belgenin tutarı itibarıyla esaslı unsurunun A/IX sulama tesisleri olarak belirlenmesi yürürlükte bulunan mevcut Yapım İşlerinde İş Deneyiminde Değerlendirilecek Benzer İşlere Dair Tebliğde belirtilen esaslara göre mümkün değildir.

 

Bu itibarla; istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesi pompajlı sulama tesisi inşaatı işi olduğu, içerisinde alt grup olarak A/III ve A/IV grubuna ait herhangi bir imalat ve bedel olmadığı gibi bu şekilde bir değerlendirmenin yapılmasının mümkün olmadığından, söz konusu iş deneyim belgesinin ihale konusu işe ve idarece tanımlanan benzer işe uygun olmadığı, dolayısıyla idarece gerçekleştirilen işlemin yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.    

 

Açıklanan nedenlerle; uyuşmazlığa konu ihalede, “düzeltici işlem belirlenmesine karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemizle, “itirazen şikayet başvurusunun reddine ilişkin karara katılmıyoruz.