ihale iş kalemine ait birim fiyat tarifinde vidanjör çekiminde kullanılacak araçların “en az 10 ton kapasiteli” olması gerektiği belirtilmekte ise de İdari Şartname’de kendi malı olması istenilen vidanjör aracının “en az 10 m3 kapasiteli” olacağına ilişkin düzenleme yapıldığı ton ve metreküpün birbirinden farklı ölçü birimleri olduğu ve işin konusunun da atıksu, yağmursuyu kanalı ve içmesuyu hatları bakım ve onarımı olduğu hususları bir arada değerlendirildiğinde vidanjör aracına yönelik kapasite değerlendirmesinin ihale dokümanı kapsamında dikkate alınması gereken öncelikli metin olan İdari Şartnameye göre yapılması gerektiği iddialarına ait  kamu ihale kararı

Toplantı No : 2020/017
Gündem No : 73
Karar Tarihi : 10.04.2020
Karar No : 2020/UY.II-728

 

BAŞVURU SAHİBİ:

FTK İnşaat Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. – FHK İnşaat Taah. Turizm İth. İhr. Dış Tic. Ltd. Şti. – Korkmaz Kanal Su İnş. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Doğu Bölgesi Su ve Kanal İşletme Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/588250 İhale Kayıt Numaralı “2019-2021 Yılı Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi İlçeleri Atıksu Yağmursuyu Kanalı ve İçme Suyu Hatları Bakım ve Onarımı Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Doğu Bölgesi Su ve Kanal İşletme Dairesi Başkanlığı tarafından 10.12.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2019-2021 Yılı Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi İlçeleri Atıksu Yağmursuyu Kanalı ve İçme Suyu Hatları Bakım ve Onarımı Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak FTK İnşaat Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. – FHK İnşaat Taah. Turizm İth. İhr. Dış Tic. Ltd. Şti. – Korkmaz Kanal Su İnş. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın 04.03.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 05.03.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 16.03.2020 tarih ve 13842 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 16.03.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/509 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 18.12.2019 tarihli ihale komisyonu kararı ile teklifinin “teklif zarfında sunduğu araç listesinde yer alan 34 PJ 1013 plakalı vidanjör aracına ait ruhsattan aracın net ağırlığının 12.920 kg ve azami yüklü ağırlığının ise 18.000 kg olduğun anlaşıldığı, bu haliyle İdari Şartname’nin 7.5.5’inci maddesinde yer alan kriteri karşılamadığı” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, 27.12.2019 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunulduğu, aynı tarihte ihalenin idarece iptal edildiği, Gülsan Alt Yapı Temizlik ve İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. – Tekinsan Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın itirazen şikayet başvurusu sonucunda Kurum tarafından ihalenin iptali kararının iptal edildiği, bunun üzerinde alınan 24.02.2020 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Gülsan Alt Yapı Temizlik ve İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. – Tekinsan Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın üzerinde bırakıldığı,

 

İdari Şartname’nin 7.5.5’inci maddesinde “Yüklenici Öz Malı Asgari Ana Ekipman Listesi aşağıdaki gibi listelenmiş olup teklif değerlendirme aşamasında ilgili belgelerin yeterliliği sorgulanacaktır… Vidanjör En az 10 m3 kapasiteli (En fazla 10 yaşında)” düzenlemesinin yer aldığı,  idarece aracın ruhsatının ve aracın tonaj ağırlığının incelendiği, söz konusu aracın vakumlayacağı malzemenin cinsi ve özgül ağırlığının bilinemeyeceği, bu sebeple tonajdan metreküp hesabına geçiş yapılamayacağı, dolayısıyla Şartname’de vidanjörün çekeceği malzemenin yoğunluğu ve özgül ağırlığı belirtilmediği için tondan metreküp hesabına çevirme yapılamayacağı, teklif ettikleri vidanjör aracının 2015 model ve 11 m3 tank kapasitesine sahip olup anılan Şartname maddesinde uygun olduğu,

 

Ayrıca, teklif tutarlarının ihale üzerinde bırakılan istekliye ait teklif tutarından daha düşük olduğu, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin kendileri olduğu ve dolayısıyla tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır.

(2) Ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(3) Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(4) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır…” hükmü yer almaktadır.

 

İhaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı:2019-2021 Yılı Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi İlçeleri Atıksu Yağmursuyu Kanalı ve İçme Suyu Hatları Bakım ve Onarımı Yapım İşi

b) Yatırım proje no’su/kodu:

c) Miktarı (fiziki) ve türü: 1.500 metre kanalizasyon şebeke hattı,750 metre kanalizayon abone hattı, 17.000 metre içmesuyu şebeke hattı, 13.000 metre içmesuyu abone şube yolu hattı imalatları ile 12.000 adet kanalizasyon arıza, 23.600 adet içmesuyu arıza ve diğer işler.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Yapılacağı yer: Tekirdağ İli Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi İlçeleri Mücavir Alan Sınırları” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.5.Yüklenici Öz Malı Asgari Ana Ekipman Listesi aşağıdaki gibi listelenmiş olup teklif değerlendirme aşamasında ilgili belgelerin yeterliliği sorgulanacaktır.

 

Sıra No Araç İsmi Özelliği Toplam Adet
1 Beko Loder Beko Tipli Lastik Tekerlekli (Kazıcı – Kırıcılı Yükleyici) (En fazla 10 yaşında) 4
2 Kamyon Kasalı ve Damperli en az 5 m3’lük (En fazla 10 yaşında) 3
3 Kanal Açma Aracı Kuka (En fazla 10 yaşında) 2
4 Kamyon Damperli (En fazla 10 yaşında)( En az 15m3’ lük) 1
5 Vidanjör En az 10 m3 kapasiteli (En fazla 10 yaşında)   4
6 GPS Takımı 1

 

Kendi malı şartı aranan araçların yukarıdaki belirtilen ve Teknik Şartnamede detayları sunulan özelliklere haiz olduğunu gösterir bilgi ve belgelerin aslını veya aslına uygunluğunu noterce onaylanmış örneğini, araç ruhsatlarının teklif kapsamında sunulması zorunludur.

İsteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile isteklinin kendi malı sayılır.

İş ortaklığında makine, teçhizat ve ekipman ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir.

Makine ve araçlara ilişkin öz malı kamyonlar için K1 belgesi bulundurulması zorunludur. Teklif değerlendirme aşamasında ilgili belgelerin yeterliliği sorgulanacaktır. K1 belgesinin teklif zarfı içerisinde sunulması zorunludur.” düzenlemesi,

 

İhale dokümanı kapsamında bulunan Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmenin ekleri” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1. Sözleşme, ekindeki ihale dokümanı ve diğer belgelerle bir bütündür, İdareyi ve Yükleniciyi bağlar. Ancak, Sözleşme hükümleri ile ihale dokümanını oluşturan belgelerdeki hükümler arasında çelişki veya farklılık olması halinde, ihale dokümanında yer alan hükümler esas alınır.

8.2.İhale dokümanını oluşturan belgeler

8.2.1. İhale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralaması aşağıdaki gibidir

1-Yapım İşleri Genel Şartnamesi

2-İdari Şartname,

3-Sözleşme Tasarısı,

4-Birim Fiyat Tarifleri ve Cetveli,

5-Mahal Listesi,

6-Özel Teknik Şartname,

7-Genel Teknik Şartname,

8-Ön / Kesin Projeler,

9-Açıklamalar (varsa),

10-Diğer Ekler.

8.3. Varsa, zeyilnameler ait oldukları dokümanın öncelik sırasına sahiptir.” düzenlemesi,

 

İhaleye ait Teknik Şartname’nin “İşin Konusu” başlıklı 1’inci maddesinde “Bu şartnamenin konusu; Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Doğu Bölgesi Su ve Kanal İşletme Dairesi Başkanlığı tarafından ihale edilen bölgede bulunan Süleymanpaşa ve Marmara Ereğlisi ilçe sınırları içerisindeki tüm mahallelerin “2019-2021 Yılı Süleymanpaşa ve Marmara Ereğlisi İlçeleri Atıksu, Yağmursuyu Kanalı ve İçmesuyu Hatları Bakım ve Onarımı Yapım İşi” yapım işidir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale dokümanı kapsamında yer alan “SK_03” Poz numaralı “Vidanjör Çekimi” iş kalemine ilişkin birim fiyat tarifinde “Yüklenici tarafından temin edilen vidanjör ile birikmiş evsel nitelikli atık suların çekilmesi ve İdarenin Atıksu Arıtma Tesisine (Arıtma tesisinde arıza olması durumunda İdarenin göstereceği yere boşaltım yapılacaktır) suyun taşınarak boşaltılması için işçilik ve her türlü sigorta masrafları, araçlara ait akaryakıt ve her türlü malzeme giderleri, genel gider ve yüklenici karı dahil, “VİDANJÖR ÇEKİMİ” adet fiyatıdır.

ÖLÇÜ: Birikmiş atık suların tamamının çekilebilmesi için yapılan sefer başına adet cinsinden miktarıdır.

NOT1: Vidanjör çekimi işlerinde İdare tarafından verilen “Hizmet Yapım Tutanakları” düzenlenecek ve günlük olarak İdareye teslim edilecektir. Hizmet yapım tutanağı düzenlenmemiş işlerde Yükleniciye bedel ödenmeyecektir.

NOT2: Vidanjör çekiminde kullanılacak araçlar en fazla 10 yaşında ve en az 10 ton kapasiteli olmalıdır.

NOT3: Dar sokakların bulunduğu yerleşim bölgelerinde Yüklenici daha küçük kapasiteli araç temin ederek tıkanıklığı giderecektir.” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür.

 

Şikâyete konu “2019-2021 Yılı Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi İlçeleri Atıksu Yağmursuyu Kanalı ve İçme Suyu Hatları Bakım ve Onarımı Yapım İşi” ihalesine 4 isteklinin katıldığı, 2 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, 18.12.2019 tarihli ihale komisyonu kararı ile Gülsan Alt Yapı Temizlik ve İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. – Tekinsan Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak, Tekin Yapı Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.- ZMS Mühendislik/Mehmet Fatih Tekin İş Ortaklığı’nın ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İdare tarafından 27.12.2019 tarihinde ihalenin iptal edildiği, Gülsan Alt Yapı Temizlik ve İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.- Tekinsan Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından ihalenin iptaline karşı Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulduğu, 12.02.2020 tarih ve 2020/UY.II-320 sayılı Kurul kararı ile “İdarenin ihalenin iptali kararının iptaline” karar verildiği görülmüştür.

 

Anılan Kurul kararı üzerine idarece alınan 24.02.2020 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Gülsan Alt Yapı Temizlik ve İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.- Tekinsan Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, Tekin Yapı Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.- ZMS Mühendislik/ Mehmet Fatih Tekin İş Ortaklığı’nın ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Başvuru sahibi FTK İnşaat Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. – FHK İnşaat Taah. Turizm İth. İhr. Dış Tic. Ltd. Şti. – Korkmaz Kanal Su İnş. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’na ait teklifin “araç listesinde yer alan 34 PJ 1013 plakalı aracın ruhsatı incelendiğinde, aracın net ağırlığının 12.920 kg, azami yüklü ağırlığının ise 18.000 kg olduğunun tespit edildiği” gerekçesiyle kendi malı olan vidanjör aracının istenilen kriteri karşılamadığı belirtilerek değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, ihale konusu işin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verileceği, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu, İdari Şartname’de isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin teklif kapsamında sunulmasının zorunlu olduğu anlaşılmıştır.

 

Bu çerçevede, şikâyete konu ihalede 4 adet vidanjör aracının isteklinin kendi malı olması gerektiği, bahse konu araçların “en az 10 m3 kapasiteli ve en fazla 10 yaşında” olması gerektiğine ilişkin İdari Şartname’de düzenleme yapıldığı görülmüştür.

 

Ayrıca, Vidanjör Çekimi iş kalemine ait birim fiyat tarifinde vidanjör çekiminde kullanılacak araçların “en az 10 ton kapasiteli” olması gerektiğinin belirtildiği görülmüştür.

 

Yapılan incelemede, başvuru sahibi İş Ortaklığı tarafından teklif dosyası kapsamında kendi malı araçlara ilişkin özel ortak Korkmaz Kanal Su İnş. Tic. Ltd. Şti.ne ait Sabit Kıymet Araç Listesinin sunulduğu, meslek mensubu kaşe ve imzasını taşıyan söz konusu belgede yer alan bilgilerle uyumlu olarak 34 PJ 1013 plakalı özel amaçlı vidanjör aracına ait ruhsatın ve söz konusu araca ilişkin teknik özellikleri gösterir belgenin sunulduğu görülmüştür.

 

– 34 PJ 1013 plakalı Ford marka CKK1 tip özel amaçlı vidanjör aracına ait ruhsatta aracın net ağırlığının 12.920 kg, azami yüklü ağırlığının ise 18.000 kg olduğu görülmüştür.

 

– Söz konusu plakalı aracın teknik özelliklerine ilişkin sunulan belgede ise tank hacminin “11.000 lt kapasiteli” olduğunun belirtildiği tespit edilmiş olup, 11.000 lt’nin 11 m3’e eşit olduğu anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede, Vidanjör Çekimi iş kalemine ait birim fiyat tarifinde vidanjör çekiminde kullanılacak araçların “en az 10 ton kapasiteli” olması gerektiği belirtilmekte ise de, İdari Şartname’de kendi malı olması istenilen vidanjör aracının “en az 10 m3 kapasiteli” olacağına ilişkin düzenleme yapıldığı, ton ve metreküpün birbirinden farklı ölçü birimleri olduğu ve işin konusunun da “atıksu, yağmursuyu kanalı ve içmesuyu hatları bakım ve onarımı” olduğu hususları bir arada değerlendirildiğinde, vidanjör aracına yönelik kapasite değerlendirmesinin ihale dokümanı kapsamında dikkate alınması gereken öncelikli metin olan İdari Şartname’ye göre yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Bu çerçevede, başvuru sahibi istekli tarafından kendi malı olarak sunulan 34 PJ 1013 plakalı vidanjör aracının 11.000 lt tank hacmine sahip olduğu, bir diğer ifadeyle 11 mkapasiteye sahip olduğu ve İdari Şartname’de yer alan “en az 10 m3 kapasiteli” düzenlemesini karşıladığı tespit edilmiş olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi FTK İnşaat Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. – FHK İnşaat Taah. Turizm İth. İhr. Dış Tic. Ltd. Şti. – Korkmaz Kanal Su İnş. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’na ait teklifin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.