ihale itirazen şikâyet dilekçesinde yapılan hesaplamalar incelendiğinde, analiz girdilerinin tutarları itibarıyla küçükten büyüğe sıralanmış halini gösteren tablo oluşturulurken işçilik girdilerinin sıralamaya dâhil edilmediği hk

Toplantı No : 2019/055
Gündem No : 17
Karar Tarihi : 18.12.2019
Karar No : 2019/UY.I-1658
BAŞVURU SAHİBİ:Ant İnş. Mad. San. A.Ş.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:2019/449599 İhale Kayıt Numaralı “Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolunun Bahçe Kavşağı-Gaziantep Doğu Kavşağı, Gaziantep Doğu Kavşağı-9 Bölge Sınırı Arasında ve Gaziantep Çevre Otoyolunda Muhtelif Kesimlerinin ve Bağlantı Yollarının Üstyapı Onarımı İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından 31.10.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolunun Bahçe Kavşağı-Gaziantep Doğu Kavşağı, Gaziantep Doğu Kavşağı-9 Bölge Sınırı Arasında ve Gaziantep Çevre Otoyolunda Muhtelif Kesimlerinin ve Bağlantı Yollarının Üstyapı Onarımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Ant İnş. Mad. San. A.Ş.nin 15.11.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 19.11.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 28.11.2019 tarih ve 50890 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 27.11.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1511 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, aşırı düşük teklif sahibi isteklilerce açıklanması istenilen 2200/P poz numaralı iş kalemine ait [07.006/K S-N Suyun İş Başına Nakli (M=62 km) (330) F=Kx(0,0007xM+0,01)] girdisi ile BSK/1-P poz numaralı iş kalemine ait (KGM/A-2 Plentin Bedeli A=255.645,94 Euro TCMB 31 Aralık Döviz Alış Kuru ile TL’ye çevrilir) ve [07.006/K B-N Bitümün Rafineriden Şantiyeye Nakli (M=435 km) (K=330) F=Kx(0,0007xM+0,01)] girdilerinin açıklama istenilmeyen analiz girdisi olarak belirlenmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aşırı düşük teklif sorgulaması öngörülen ihalelerde yaklaşık maliyetin hesaplanması sırasında yapılacak işlemler” başlıklı 38’inci maddesinde “38.1. İdare, yaklaşık maliyetin hesaplanması sırasında her bir iş kalemi/grubunun yaklaşık maliyete oranını tespit edecektir. Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemleri/grupları tutarlarının büyükten küçüğe sıralandığı ve oranların kümülatif toplamının da gösterildiği “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” ile iş kalemleri/gruplarına ait ayrıntılı analizler ve analiz girdilerinin tutarları itibarıyla küçükten büyüğe sıralanmış halini gösteren “sıralı analiz girdileri tablosu” hazırlanarak yaklaşık maliyet hesap cetveli kapsamında ihale onay belgesine eklenecektir. Sıralı iş kalemleri/grupları listesi oluşturulurken, iş kalemleri/grupları tutarlarının yaklaşık maliyete oranları, en yakın dört ondalık basamaklı sayıya getirilecek biçimde yuvarlanacak ve bu oranların toplamının, yuvarlama nedeni ile 1 den farklı olması dikkate alınmayacaktır…” açıklamalarına,

Aynı Tebliğ’in “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “45.1.2. Sınır değerin altındaki teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin % 80’lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntılar yazılı olarak istenir. Bu çerçevede; istenen açıklamanın niteliği dikkate alınarak, isteklilere beş (5) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir. Yazıda ayrıca, ihale konusu işe özgü alanlara (malzeme ocağı vb.) ilişkin olan ve açıklama istenecek girdi niteliğinde bulunan nakliyelere dair yaklaşık maliyet hesabında esas alınan mesafeler belirtilir.
45.1.2.1. İhale komisyonunca, (38.1) maddesi kapsamında idarece hazırlanan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” kullanılarak yaklaşık maliyetin % 80’lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir.
Sıralı listeye göre, tutarlarının yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı % 80 oranına kadar olan iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde % 80 oranının aşılmasına neden olan iş kalemi/grubu, sorgulamaya tabi tutulacak olan iş kalemleri/grupları olarak belirlenecektir. Bunların dışında kalan iş kalemleri/grupları için sorgulama yapılmayacaktır.
45.1.2.2. İhale komisyonu tarafından, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece (38.1) maddesine göre oluşturulan “sıralı analiz girdileri listesi” kullanılarak tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri tespit edilecektir.
Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemi/grubu analizlerindeki analiz girdilerinden, tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üne eşit ve altında olanlar için isteklilerden açıklama yapılması istenilmeyecektir.
Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda % 15’lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi belirlenecek, tutarı bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmeyecektir.
Aynı girdinin yaklaşık maliyeti oluşturan birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının % 3’ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3’ün üstünde olan analiz girdisi için açıklama istenilecektir.
Analizlerdeki işçilik girdisi, tutarları analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olsa dahi, açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamaz.
45.1.2.3. İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden (45.1.2.1) maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir.
İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dahil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir…” açıklamalarına yer verilmiştir.

İdarece teklifi aşırı düşük teklif sınır değeri altında kalan isteklilerden İdari Şartname’nin 33’üncü maddesi çerçevesinde açıklama istenildiği, aktarılan Tebliğ açıklamaları doğrultusunda oluşturulmuş olan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” ile “sıralı analiz girdileri listesi” dikkate alınarak açıklanması istenilen iş kalemleri ile açıklanması istenilmeyen analiz girdilerinin açıklama isteme yazısı ekinde isteklilere bildirildiği, açıklanması istenilmeyen analiz girdileri arasında başvuruya konu girdilere yer verilmediği tespit edilmiştir.

İlgili iş kalemleri bakımından idarece yapılan hesaplamalar incelendiğinde; 2200/P poz numaralı iş kalemi bakımından, 0,88 TL’lik [07.006/K S-N Suyun İş Başına Nakli (M=62 km) (330) F=Kx(0,0007xM+0,01)] girdisi tutarının, 29,49 TL’lik kâr ve genel gider hariç analiz toplamının %3’ünün (0,8847 TL) altında olduğu, ancak bu girdi ile birlikte sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdileri tutarlarının kümülatif toplamının 4,63 TL’ye ulaşarak kâr ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini (4,4235 TL) aştığı, dolayısıyla tutarı %15’lik tutarın aşılmasına neden olan bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmemesi, bu girdiden ise açıklama istenilmesi gerektiği; BSK/1-P poz numaralı iş kalemi bakımından, 0,74 TL’lik (KGM/A-2 Plentin Bedeli A=255.645,94 Euro TCMB 31 Aralık Döviz Alış Kuru ile TL’ye çevrilir) girdisi tutarı ile 1,26 TL’lik [07.006/K B-N Bitümün Rafineriden Şantiyeye Nakli (M=435 km) (K=330) F=Kx(0,0007xM+0,01)] girdisi tutarının, 44,90 TL’lik kâr ve genel gider hariç analiz toplamının %3’ünün (1,347 TL) altında olduğu, ancak analiz girdi tutarları küçükten büyüğe sıralandığında (KGM/A-2 Plentin Bedeli A=255.645,94 Euro TCMB 31 Aralık Döviz Alış Kuru ile TL’ye çevrilir) girdisinden bir önceki girdide sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdileri tutarlarının kümülatif toplamının 7,00 TL’ye ulaşarak kâr ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini (6,735 TL) aştığı, dolayısıyla tutarı %15’lik tutarın aşılmasına neden olan bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmemesi, bu girdi tutarından daha fazla tutardaki başvuruya konu girdiler için açıklama istenilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

Öte yandan, başvuru sahibince itirazen şikâyet dilekçesinde yapılan hesaplamalar incelendiğinde, analiz girdilerinin tutarları itibarıyla küçükten büyüğe sıralanmış halini gösteren tablo oluşturulurken işçilik girdilerinin sıralamaya dâhil edilmediği, bu kapsamda analiz toplamının %15’inin aşılmasına neden olan analiz girdilerinin idareden farklı şekilde tespit edildiği anlaşılmaktadır. Ancak yukarıda aktarılan Tebliğ açıklamalarında sıralı analiz girdileri tabloları oluşturulurken işçilik girdilerinin küçükten büyüğe yapılan sıralamaya dâhil edilmeyeceğine dair bir ifadeye yer verilmediği, analizlerdeki işçilik girdilerinin açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamayacağının belirtilmesinin bu sonucu doğurmadığı, dolayısıyla sıralamanın ve hesaplamaların işçilik girdileri de dikkate alınarak yapılması gerekliliğinin ortaya çıktığı görülmektedir.

Yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler çerçevesinde, başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.