ihale itirazen şikayetlerde her ihalenin kendi doküman düzenlemeleri çerçevesinde şikâyete ve itirazen şikâyete konu edilebileceği Aynı kişi tarafından birden fazla ihaleye, birden fazla kişi tarafından aynı ihaleye veya birden fazla ihaleye tek dilekçe ile başvuruda bulunamayacağı

ihale  itirazen şikâyete konuları

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,

 

 Anılan Kanun’un “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.

İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır…” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik şartname” başlıklı 16’ncı maddesinde “(1) İşin teknik ayrıntılarını ve şartlarını gösteren bir teknik şartname hazırlanarak ihale dokümanına dahil edilir. Teknik şartnamelerde belirlenecek teknik kriterlerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlaması zorunludur. (Ek cümle: 30/09/2020-31260 R.G/1. md., yürürlük: 20/10/2020) Bu şartnamelerde yerli isteklilerin katılımını engelleyici düzenlemelere yer verilemez.

(2) Teknik şartnamede, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamede teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemez. Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.

(3) Teknik şartnamenin idare tarafından hazırlanması esastır. Ancak, işin özelliğinin gerektirdiği hallerde ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla teknik şartname, Kanun hükümlerine uygun olarak danışmanlık hizmet sunucularına hazırlattırılabilir.

(4) (Değişik fıkra: 30/09/2020-31260 R.G/1. md., yürürlük: 20/10/2020) İhale konusu işte kullanılacak malzeme, araç, teçhizat, makine ve ekipmanın teknik özellikleri, öncelikle yerli malının da kullanılmasını sağlayacak şekilde belirlenir. Bunlara ilişkin kullanım kılavuzlarına yönelik teknik şartnamede düzenleme yapılabilir.” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 24 Aylık Kemoterapi İlaç Hazırlama Hizmet Alımı

b) Türü: Hizmet alımı

e) Miktarı: 24 Aylık Kemoterapi İlaç Hazırlama Hizmet Alımı 24 Aylık Kemoterapi İlaç Hazırlama Hizmet Alımı (36.500.000,00 Puanlık)

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Kapsam” başlıklı 1’inci maddesinde “1. Bu Şartname, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi bünyesinde tüm ayaktan ve yatarak kemoterapi tedavisi alan hastaların tedavilerinin uygulanabilmesi için gerekli olan onkolojik ilaç hazırlama işinin tek bir merkezden yapılması, ilaçların hazırlanması ve uygulama seti ile birlikte hastaya uygulamaya hazır hale getirilmesi esnasında kullanılacak cihazların tedarikine yönelik 24 (yirmidört) ay süreyle yapılacak çalışmalarda uygulanacak kriterlerin belirlendiği bir teknik şartnamedir…” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Hizmetin miktarı” başlıklı 3’üncü maddesinde “Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesinin 24 (yirmidört) ay süreyle, ayaktan ve yatarak kemoterapi tedavisi alan hastalarının tedavilerinin uygulanabilmesi için gerekli olan; onkolojik hastalar için Tam Otomatik İnfuzyon, yarı otomatik infuzyon, manuel infuzyon kemoterapisi ile ilaç hazırlama hizmetinin aşağıdaki tabloda yer alan işlem karşılıklarının, sözleşme süresi içinde yürürlükte olacak Sağlık Uygulama Tebliği Ek-2/B listesindeki puanlarının fatura edilebilir işlem puanı üzerinden toplam 36.500.000 (otuzaltımilyon beşyüzbin) puanlık ilaç hazırlama hizmetidir.

Yürürlükteki SUT işlem Puanı yaklaşık maliyet hesabı için listeye eklenmiştir, işlem Puan ve SUT Kodu değişmesi durumunda yeni yürürlükteki Sut kodu ve İşlem puanı geçerli olacaktır.

 

 

SUT

KODU

SUT ADI

SUT İŞLEM PUANI

HİZMET

PUANI

704.691

Manuel İnfüzyon Kemoterapisi

356,43

1.500.000

704.692

Yarı Otomatik İnfüzyon Kemoterapisi

458,27

5.000.000

704.693

Tam Otomatik İnfüzyon Kemoterapisi

763,80

30.000.000

 

” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Hizmet sürecinde bulundurulacak cihaz sayıları” başlıklı 4’üncü maddesinde “Firma aşağıdaki aşağıdaki özellikleri belirtilen en az 1 adet tam otomatik, 1 adet yarı otomatik ilaç hazırlama cihazı ile hazırlama aparatlarını, pump cihazı, ilaç Hazırlama cihazı, 65 adet infüzyon pompası, temiz oda ve antineoplastik ilaç uygulama setlerini temin etmekle yükümlüdür.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Anılan Şartname’nin “Hizmet genel hususları” başlıklı 5’inci maddesinde “…17. İdare tarafından da kabul edilen olağanüstü durumlarda (örneğin; herhangi bir afet, deprem, vs gibi durumlarda) merkezde tahribat meydana gelmesi sonucu sistemin çalışamaz duruma gelmesi halinde, yüklenici firma; hizmet verilebilir duruma getirilmesine kadar geçecek sürede hizmetin aksamaması için, idarenin de onayı ile hazırlamanın kesintiye uğramadan yapılmasını (diğer cihaz ve manuel sistemler kullanılarak) sağlamakla yükümlüdür.

23. Sistemde arızanın bildirilmesi durumunda, yüklenici firma/yetkili servis personeli en geç 12 (oniki) saat içinde müdahale edecektir. Müdahaleden itibaren parça gerekmeyen durumlarda en geç 12 (oniki) saat içerisinde, parça gereken durumlarda en geç 2 gün içerisinde arıza giderilmiş olacaktır. Parçanın yurtdışından gelme durumları söz konusu olduğunda hastane idaresi ve ilgili bölüm izniyle bu süre uzatılabilecektir. Arızanın süre uzatımda, arıza giderilinceye kadar Kemoterapi İlaç Hazırlama işleminin yarı otomatik cihazlar veya manuel olarak hazırlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca, Otomatik Kemoterapi İlaç Hazırlama sisteminde teknik olarak hazırlanması mümkün olmayan ilaçlar da yüklenici tarafından hazırlayıcıyı ve uygulayıcı riske etmeyecek tarzda yarı otomatik veya manuel olarak hazırlanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Aynı Şartname’nin “Hizmet süresince bulundurulacak cihazların teknik özellikleri” başlıklı 8’inci maddesinin (A) bendinde “Otomatik kemoterapi ilaç hazırlama cihazı teknik özellikleri”ne, aynı maddenin (B) bendinde “Yarı otomatik kemoterapi ilaç hazırlama cihazı teknik özellikleri”ne ilişkin düzenlemelerin,

 

Aynı Şartname’nin “Yüklenici tarafından hizmet süresince bulundurması gereken tıbbi sarf malzemelerin teknik ve genel özellikleri” başlıklı 10’uncu maddesinin (A) bendinde “Manuel, yarı otomatik ve tam otomatik kemoterapi ilaç hazırlama sistemlerinde kullanılacak sarfların teknik özellikleri” ne ilişkin düzenlemelerin yer aldığı görülmüştür.

 

 

 

 

Başvuru konusu ihaleye ilişkin birim fiyat teklif cetveli aşağıda yer aldığı şekildedir:

 

 

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

 

        Miktarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Personel (biyoloji, kimya, tıbbi laborant, hemşirelik)(Brüt asgari ücret)

Ay

5

24

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Birimi

Miktarı

1

MANUEL İNFÜZYON KEMOTERAPİSİ (704691)

puan

1.500.000

2

YARI OTOMATİK İNFÜZYON KEMOTERAPİSİ (704692)

puan

5.000.000

3

TAM OTOMATİK İNFÜZYON KEMOTERAPİSİ (704693)

puan

30.000.000

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi “24 Aylık Kemoterapi İlaç Hazırlama Hizmet Alımı” işine ilişkin başvuru konusu ihalenin 04.09.2023 tarihinde e-ihale olarak gerçekleştirildiği, söz konusu ihaleye tek istekli tarafından teklif verildiği, teklif değerlendirme sürecinin devam ettiği görülmüştür.

 

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyası incelendiğinde, idare tarafından şikayet başvurusuna ilişkin inceleme yapılmak üzere Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Onkoloji Bölüm Dalı Başkanlığı’ndan rapor talep edildiği, Onkoloji Bilim Dalı Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda “Manuel ilaç hazırlama sistemleri günümüzde sadece özel ilaçlarda kullanılan yöntemler halini almıştır. Onun yerine yarı otomatik sistem önerilmektedir. Manuel sistemdeki bulaş riski ve görsel eşleştirmenin olmaması, daha hızlı ve zamanında dolum yapması, yarı otomatik sistemin manuel sistemin yerini almasını sağlamıştır. Tam otomatik sistemlere göre eskiden manuel olarak hazırlanan ilaçlar, artık tam otomatiğe göre daha seri üretim yapan yarı otomatik sistemler ile hazırlanmaktadır. Zaten hali hazırda birçok merkezde bu şekilde (Ege Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi gibi) tam otomatik ve yarı otomatik sistemler birlikte kullanılmaktadır. Bu konuda da SUT’un herhangi bir kısıtlaması bulunmamaktadır. Ayrıca manuel sistem sayısını azaltıp yarı otomatik sistemin onun yerini almasını sağlamak kurumumuzun kazancını da artırmaktadır.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi “https://khgmsaglikhizmetleridb.saglik.gov.tr” üzerinden ulaşılan, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkiye’de Özellikli Planlama Gerektiren Sağlık Hizmetleri 2011-2023 Kitabı”nın “Tıbbi Onkoloji” bölümünde kemoterapi uygulamaları hakkında bilgilerin yer aldığı görülmüştür.

 

Söz konusu kitapta kanser tedavisinde kullanılan ajanların normal hücrelere etki ederek ciddi yan etkilere yol açabileceği, söz konusu olumsuz etkilere yalnızca tedavi edilen hastaların değil, aynı zamanda ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, hastaya verilmesi, atıkların bertaraf edilmesi sırasında sağlık çalışanlarının bu ilaçların zararlı etkilerine maruz kalabileceği, bu nedenle hastaların yanında bu tedaviyi uygulayan sağlık çalışanlarının da ilaçlarla maruziyet riskinden korunması ve güvenli çalışma ortamının sağlanmasının büyük önem taşıdığı,

 

Ayrıca tam otomatik sistem merkezi ilaç hazırlama ünitesi planlaması yapılan hastanelerin, sistemin verimli çalışması için günlük 50 ve üzeri hasta ihtiva edecek potansiyele sahip olmasının, yarı otomatik sistem merkezi ilaç hazırlama ünitesi planlaması yapılan hastanelerin ise günlük 20’den fazla hasta ihtiva edecek potansiyele sahip olmasının, manuel sistem merkezi ilaç hazırlama ünitesinin günlük 7-20 arası hastası olan merkezler için uygun olduğu,

 

Yarı otomatik sistem merkezi ilaç hazırlama ünitesinin avantajları, hastanın hassas antineoplastik ürün hazırlanma ihtiyaçlarını karşılayacağı, hızlı dolum yapabileceği, kullanımının kolay, çabuk, öğrenilebilir ve pratik olduğu, daha az mekanik ve elektronik parça içerdiğinden arıza yapma ihtimalinin düşük olduğu şeklinde ifade edilmiştir. Anılan kitapta bahse konu sistemler üzerinden yapılan planlamalar içerisinde 2011-2023 yılları arasında idarenin (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi) onkoloji alanında ileri düzeyde bilgi birikimi ve yapılanmaya sahip Kapsamlı Onkoloji Merkezi ile standart onkoloji hizmetlerinin halka ulaştırılmasında aktif rol oynayabilecek merkezler olan Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi standardına ulaşabilecek üniversite hastaneleri arasında yer aldığı görülmektedir.

 

Ayrıca idarece Teknik Şartname’de, ihalenin ilan tarihinde (02.08.2023) yürürlükte olan ve tarafımızca Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Finansal Analiz ve Faturalandırma Dairesi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi “https://khgmfinansalanalizdb.saglik.gov.tr” üzerinden teyit edilen Hizmet Başı İşlem Puan Listesi EK-2/B’de yer alan puanların kullanıldığı tespit edilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, teknik şartnamelerde idareler tarafından alınacak hizmetin teknik kriterleri ve özelliklerinin belirleneceği, bunların verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliğini sağlaması gerektiği, kural olarak belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürünün belirtilemeyeceği ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemeyeceği, ihale konusu işin özellikleri göz önünde bulundurulmak suretiyle teknik şartnamelerde belirlenecek kriterlerin idarelerin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olarak rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacak şekilde hazırlanması gerektiği anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra, idarenin ihtiyacını karşılarken ihale konusu hizmet alımında hizmetin teknolojik gerekliliklerini ve performansını belirleme yetkisi bulunmaktadır.

 

Bu bağlamda, idarelerin gerek ihtiyacı olan alımın tespiti, gerek ihale konusu hizmet alımının miktar ve niteliklerini dikkate alarak teknik şartnamelerde hangi kriterleri belirleyip belirleyemeyecekleri, gerekse de belirledikleri kriterlerin ihtiyacı karşılamada yeterli olup olmadığı noktasında belli bir serbestiye sahip oldukları açıktır. Ancak, alımın konusuna ilişkin teknik kriter ve özellikleri belirleme hususundaki bu takdir yetkisi yukarıda yer verilen Kanun maddesi ile belli ölçüde sınırlandırılmıştır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri, başvuruya konu Teknik Şartname düzenlemeleri ile başvuru sahibinin iddiaları bir arada değerlendirildiğinde, hizmetin konusunun “Kemoterapi İlaç Hazırlama Hizmet Alımı” olduğu, ihaleye konu hizmet alımı işinin gerçekleştirilmesi sırasında kullanılacak olan cihazların idare tarafından manuel, yarı otomatik ve tam otomatik olmak üzere üç çeşidinin de istekliler tarafından sunulmasının istenildiği ve dokümanda hizmetin ifasında kullanılması öngörülen cihazlara ilişkin ayrıntılı teknik bilgilere yer verildiği, başvuru sahibinin talebinin ise yarı otomatik cihazlara ilişkin özelliklerin Teknik Şartname’den kaldırılmasına yönelik olduğu ve kendi teklif edeceği cihaza uyumlu Teknik Şartname değişikliğini ihtiva ettiği, ancak yukarıda bahsedilen Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkiye’de Özellikli Planlama Gerektiren Sağlık Hizmetleri 2011-2023 Kitabı”nda yer alan bilgiler ile idarenin şikayete cevap yazısına dayanak oluşturan ihale dokümanı kapsamında yer alan ve idare nezdinde çalışan Onkoloji Bilim Dalı Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, manuel ilaç hazırlama sistemleri yerine yarı otomatik sistemlerin önerildiği, manuel sistemdeki bulaş riski ve görsel eşleştirmenin olmaması, daha hızlı ve zamanında dolum yapması, yarı otomatik sistemin manuel sistemin yerini almasını sağladığı,  hali hazırda birçok merkezde tam otomatik ve yarı otomatik sistemlerin birlikte kullanıldığı, SUT’un da bu hususta herhangi bir kısıtlaması olmadığı, ayrıca manuel sistem sayısını azaltıp yarı otomatik sistemin onun yerini almasını sağlamak ve Teknik Şartname’de tam otomatik, yarı otomatik ve manuel sistemlerin birlikte düzenlenmesinin idare yararına olduğu şeklinde ifade edildiği üzere başvuruya konu talebin idarenin ihtiyaçları ile örtüşmediği anlaşılmıştır.

 

Ayrıca Teknik Şartname’nin “Hizmet genel hususları” başlıklı 5’inci maddesinde yer alan idarece kabul edilen tam otomatik sistemin çalışamaz hale geldiği olağanüstü durumlarda hizmetin aksamaması ve ilaç hazırlamalarının kesintiye uğramaması adına diğer cihaz ve manuel sistemlerin kullanılacağı, sistemde arıza olması durumlarında arıza giderilinceye kadar kemoterapi ilaç hazırlama işleminin yarı otomatik cihazlar veya manuel olarak hazırlanmasının sağlanacağı, otomatik kemoterapi ilaç hazırlama sisteminde teknik olarak hazırlanması mümkün olmayan ilaçların da yüklenici tarafından hazırlayıcıyı ve uygulayıcıyı riske etmeyecek tarzda yarı otomatik veya manuel olarak hazırlanacağına ilişkin düzenlemeler bir arada değerlendirildiğinde, başvuru konusu ihalede tam otomatik, yarı otomatik ve manuel sistemlerin üçüne de idare tarafından ihtiyaç duyulduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Başvuru sahibi tarafından 06/04/2022 tarihinde yapılan 2022/157696 İKN’li ihalede ve idare tarafından daha önce yapılmış ihalelerde yarı otomatik sistemlerin yer almadığı iddiasına ilişkin olarak; her ihalenin kendi içinde değerlendirileceği, her ihalenin kendi doküman düzenlemeleri çerçevesinde şikâyete ve itirazen şikâyete konu edilebileceği, dolayısıyla İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuruların şekil unsurları” başlıklı 8’inci maddesinin dokuzuncu paragrafında yer alan “(9) Aynı kişi tarafından birden fazla ihaleye, birden fazla kişi tarafından aynı ihaleye veya birden fazla ihaleye tek dilekçe ile başvuruda bulunulamaz.” hükmü gereğince aynı kişi tarafından birden fazla ihaleye tek dilekçe ile başvuruda bulunulamayacağından, başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2023/047
Gündem No 24
Karar Tarihi 20.09.2023
Karar No 2023/UH.I-1240