ihale kapsamında alınacak toplam kit çeşidine ve sayısına yer verildiği, idare tarafından yükleniciden istenildiği zaman istenildiği kadar kit talep edilebileceği, söz konusu idare talebinin 15 gün içerisinde yüklenici tarafından yerine getirileceği görülmüş olup, kitlerin hangi miktarda ve hangi zaman dilimlerinde teslim edilmesi gerekeceği hususunda idare belirleyici konumda olduğundan yüklenicinin bu taleplere uygun hareket etmesi gerekeceği, bu durum karşısında, idarece talep edilen ancak zamanında tüketilmeyen kitlerin 7 gün öncesinden haber verilerek yükleniciden uzun miadlılarla değiştirtilmesinin istenilmesine yönelik düzenlemenin istekliler açısından belirsizlik yaratacağı, yükleniciden kaynaklanmayan idarenin yanlış stok yönetimi gibi uygulamaları nedeniyle sözleşmenin ifasında yüklenici aleyhine sonuçlar doğuracağı, diğer bir ifade ile istekliler tarafından teklif edilen kit miktarından daha fazla kitin kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle idareye teslim edilmesi sonucunu doğurabileceği, Teknik Şartname’nin başvuruya konu maddesinin isteklilerin sağlıklı teklif oluşturabilmelerini engelleyebilecek ve sözleşmenin ifasında isteklileri haksız zarara uğratabilecek nitelikte olduğu, söz konusu kitlerin miatlarına yedi gün süre varken bu süreçte kullanmak yerine iade edilmek suretiyle hem kaynak israfına hem de yüklenicinin zarara uğratılmasına neden olacağ

Toplantı No 2023/025
Gündem No 44
Karar Tarihi 13.04.2023
Karar No 2023/UH.I-638

BAŞVURU SAHİBİ:

Rda Grup Medikal Malz. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/216851 İhale Kayıt Numaralı “Puan Usulü Kit Karşılığı Kan Transfüzyon Hizmet Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 27.03.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Puan Usulü Kit Karşılığı Kan Transfüzyon Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Rda Grup Medikal Malz. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 21.03.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 23.03.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 03.04.2023 tarih ve 87294 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 03.04.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/490 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname’nin B-12. maddesinde yer alan  “Sözleşme süresi içinde alınan kartlar, son kullanma tarihinden 7 gün öncesinde firmaya yazılı haber vermek kaydıyla miktarı ne olursa olsun firma tarafından uzun miadlılarla değiştirilecektir.” düzenlemesinin yüklenicinin haksız yere zararına neden olacak nitelikte olduğu, şöyle ki, Teknik Şartname’nin B-11, B-13 ve Sözleşme Tasarı’nın 31.1.22. maddesinden hastanelerin siparişine göre teslimat yapılacağı ve her teslimatta teslim edilen kitlerin 2 ay miadlı olacağının açık olduğu, buna göre hastanenin elinde miadının dolmasına 7 gün kalmış kit-kart kalmasının idarenin sorumluluğunda olduğu, idarenin  sipariş verilen kitlerin miadı dolmadan bitirileceğini hesap etme sorumluluğunda olduğu, kaldı ki miadının dolmasına henüz 7 gün olan kitlerin kullanılmasında yasal olarak bir engel ve sakınca  bulunmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Kit alımı ile birlikte kit karşılığı geçici olarak cihaz temini ihaleleri” başlıklı 60’ıncı maddesinde “60.1. Kit alımı ile birlikte kit karşılığı geçici olarak cihaz temini ihalesi kitlerin teslim programına uygun olarak idareye teslim edilmesi ile bu kitlerin tahlil edildiği cihazların sözleşmede belirtilen süre boyunca idarenin laboratuvarında kurulu bulundurulması ve yüklenicinin sözleşmede öngörülen diğer yükümlülükleri yerine getirmesi olarak tanımlanabilir.

60.2. Kit alımı ile birlikte kit karşılığı geçici olarak cihaz temini incelendiğinde; kitlerin, ihale dokümanında belirtilen teslim sürelerine uygun olarak idareye teslim edilmelerine karşın kitlerin tahlil edildiği cihazların kitlerin tamamı kullanılıncaya kadar idarede kaldığı, ihale dokümanlarında cihazların idarede çalıştırılacağı süreye ilişkin açık bir düzenleme yapılmadığı “cihazlar, kitlerin bitimine kadar idarede çalışır halde hazır bulundurulacaktır” gibi ifadelere yer verildiği görülmektedir. Bu düzenlemeler ise hukuki sorunlar ortaya çıkarmakta; cihazların idarede kullanılacağı sürenin belirsizliği isteklilerce kit fiyatlarına yansıtılmaktadır. Kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve hukuki sorunların yaşanmaması için ihale dokümanında kit ve kitlerin tahlil edileceği cihazın teknik özelliklerinin, teslim sürelerinin, cihazların kurulumu ile cihazların idarece kullanılacağı süreye ve yüklenicinin diğer yükümlülüklerine ilişkin açık bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

60.3. … İdarelerce ihale dokümanında toplam test sayısının yanı sıra her bir kitin test sayısının gösterilmesi, kitlerin test sayısı belirlenirken 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.” açıklamaları yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: PUAN USULÜ KİT KARŞILIĞI KAN TRANSFÜZYON HİZMET ALIMI

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

PUAN USULÜ KİT KARŞILIĞI KAN TRANSFÜZYON HİZMET

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Sinop Atatürk, Boyabat 75. Yıl ve Ayancık Devlet Hastanesi” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşe başlama tarihi 01.05.2023; işi bitirme tarihi 30.06.2024

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi,

 

Anılan Tasarı’nın “Montaj, işletmeye alma, eğitim, bakım, yedek parça gibi destek hizmetlerine ait şartlar” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. 22. Firma testlerin ve cihazların çalışabilmesi için gerekli olan şartnamede adı geçsin veya geçmesin her türlü malzeme ve cihazı yeterli miktarda ve zamanında sağlamakla yükümlüdür. Kit ve sarf siparişleri, yazılı olarak yüklenici firmaya iletilmesini takiben en geç 15 (onbeş) gün içinde laboratuvarlara teslim edilecektir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’de “…4-İŞİN KAPSAMI

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi, Ayancık Devlet Hastanesi, Boyabat Devlet Hastanesi Kan Transfüzyon Merkezi’ni kapsar. Bu kapsamda, teknik şartnamede adı geçen tetkiklerin hastane laboratuvarında çalışılarak sonuçlarının verilmesine kadar yapılacak teknik şartnamede belirtilen tüm iş, işlemleri ve gerekli tüm sarf malzemeleri ve kitleri kapsar. Test sonuçlarının onayı, kurumun uzmanları/teknisyenleri tarafından yapılacaktır.

A-KONU

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi, Ayancık Devlet Hastanesi ve Boyabat Devlet Hastanesi Kan Transfüzyon Merkezi ihtiyacı için jel santrifügasyon/kolon aglutinasyon yöntemi ile çalışan Forward-Reverse ABO kan grubu, cross-match, indirekt coombs, direkt coombs tayin kartları

B-JEL KARTLARININ ÖZELLİKLERİ VE LİSTESİ

B-11. Kartlar teslim tarihinden itibaren en az 2 (iki) ay miadlı olacaktır.

B-12. Sözleşme süresince alınan kartlar, son kullanma tarihinden 7 gün öncesinde firmaya yazılı haber vermek kaydıyla miktarı ne olursa olsun firma tarafından uzun miadlılarla değiştirilecektir.

B-13. Kartların hatalı sonuç vermesi durumunda, bu kitler firma tarafından yenileri ile değiştirilecektir.

B-14. Sistem için malzemeyi temin eden firma; kan grubu tayini ve antikor tarama konularında kurulan sistemin yurt dışında kabul gören bir kalite kontrol kuruluşu tarafından ekstemal kalite kontrol programına dahil edilmesini sağlayacaktır. Ekstemal kalite kontrol ihaleye dahil olan tüm hastaneleri kapsayacaktır.

B-15. İhalede belirlenen sözleşme bitiş süresine kadar gerekli cihazlar laboratuvarda kalacaktır.

B-16. İhaleye çıkılan sayıda tüketilemeyen test, ihale fiyatları esas alınarak, beklenenden çabuk tükenen parametre ile değişecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan düzenlemelerden, kit ve sarf siparişlerin, idarenin yazılı istemi üzerine en geç 15 gün içinde teslim edileceği, kartların miadının teslim tarihinden itibaren 2 aydan az olmaması gerektiği ve alınan kartların son kullanma tarihinden 7 gün öncesinde firmaya yazılı haber vermek kaydıyla miktarı ne olursa olsun firma tarafından uzun miadlılarla değiştirilmesine yönelik düzenleme yapıldığı görülmüştür.

 

Yapılan incelemede, ihale kapsamında alınacak toplam kit çeşidine ve sayısına yer verildiği, idare tarafından yükleniciden istenildiği zaman istenildiği kadar kit talep edilebileceği, söz konusu idare talebinin 15 gün içerisinde yüklenici tarafından yerine getirileceği görülmüş olup, kitlerin hangi miktarda ve hangi zaman dilimlerinde teslim edilmesi gerekeceği hususunda idare belirleyici konumda olduğundan yüklenicinin bu taleplere uygun hareket etmesi gerekeceği, bu durum karşısında, idarece talep edilen ancak zamanında tüketilmeyen kitlerin 7 gün  öncesinden haber verilerek yükleniciden uzun miadlılarla değiştirtilmesinin istenilmesine yönelik düzenlemenin istekliler açısından belirsizlik yaratacağı, yükleniciden kaynaklanmayan idarenin yanlış stok yönetimi gibi uygulamaları nedeniyle sözleşmenin ifasında yüklenici aleyhine sonuçlar doğuracağı,  diğer bir ifade ile istekliler tarafından teklif edilen kit miktarından daha fazla kitin kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle idareye teslim edilmesi sonucunu doğurabileceği, Teknik Şartname’nin başvuruya konu maddesinin isteklilerin sağlıklı teklif oluşturabilmelerini engelleyebilecek ve sözleşmenin ifasında isteklileri haksız zarara uğratabilecek nitelikte olduğu, söz konusu kitlerin miatlarına yedi gün süre varken bu süreçte kullanmak yerine iade edilmek suretiyle hem kaynak israfına hem de yüklenicinin zarara uğratılmasına neden olacağı anlaşıldığından, başvuruya konu iddianın yerinde olduğu sonucuna  varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

 

Öte yandan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru sahibi tarafından 27.322,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu tüm iddialarında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde 27.322,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1) 4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,

 

2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde iadesine,

 


Oybirliği  ile karar verildi.