ihale kapsamında çalıştırılacak personelin nitelikleri ve deneyim süresine ilişkin teknik şartnamede düzenlemeler yapılabileceği, asgari deneyim süresi öngörülmesi halinde bu sürenin 5 yıldan fazla olamayacağı, Teknik Şartname’nin ilgili maddesinde 8, 10 15 yıllık deneyimlerin öngörülmüş olduğu, dolayısıyla bu düzenlemenin mevzuat hükmüne aykırılık içerdiği

Teknik Şartname’nin “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinde; “…Bu şartname kapsamında yapılacak hizmetler aşağıdaki şekilde tarif edilmiştir;

Sözleşme kapsamında bulunmak kaydı ile yeni modüllerin eklenmesi,…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Söz konusu düzenleme uyarınca sözleşme kapsamında yeni modüllerin eklenilmesinin öngörüldüğü anlaşılmakta olup, ihale dokümanına uygun olarak sözleşme kapsamında eklenecek modüllerin maliyete yansıtılması ve teklif fiyatının belirlenmesinin mümkün olduğu, söz konusu düzenlemenin isteklileri tereddüde düşürecek nitelikte olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

Teknik Şartname’nin “Mevcut Modül Listesi” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.1 EBYS Modülü, 4.2 Adres Bilgi Sistemi, 4.3 Sicil Bilgi Sistemi Modülü, 4.4 Sistem Yönetimi Modülü, 4.5 Personel Maaş Modülü, 4.6 Özlük Yönetimi Modülü, 4.7Varlık Yönetimi (Satın Alma) Modülü, 4.8 Bütçe Modülü, 4.9 Muhasebe Modülü, 4.10Ön Muhasebe Uygulaması, 4.11 Belediye Gelirleri Sistemi, 4.12 E-Belediye, 4.13 Kurumsal Mali Konsolidasyon Ekranı, 4.14 Makine ikmal Modülü, 4.15 Sosyal Yardım Modülü, 4.16 Entegrasyonlar, 4.16.1 10 Adet E-Devlet Servisi, 4.16.2 E-belediye ye e-devlet üzerinden giriş, 4.16.3 2 Banka Entegrasyonu, 4.16.4 NVİ, 4.16.5 GİB, 4.16.6 HİTAP, 4.16.7 KEP,  4.16.8 İBB, 4.16.9 Komşu Esnaf, 4.16.10 Çağrı Merkezi, 4.16.11 Kuruma ait Web Siteleri” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdare tarafından mevcut ihtiyaçlarına istinaden hangi modüllerin ihale konusu iş kapsamına alınacağının belirlenebileceği, söz konusu maddede mevcutta yer alan ve ihale konusu iş kapsamına alınan modüllerin idare tarafından sayılmış olduğu, mevcutta var olmasına bakılmaksızın hangi modülerin iş kapsamında olacağının belirlenmesinin idarenin takdir yetkisi kapsamında bulunduğu, söz konusu maddede yer alan modüllere ilişkin teknik şartnamede belirtilen özellikler esas alınarak istekliler tarafından tekliflerin oluşturulabileceği, dolayısıyla başvuru sahibinin iddiasının yerinde bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Personel durumuna ilişkin belgeler” başlıklı 40’ıncı maddesinde “(1) İhale konusu işin niteliği esas alınarak, çalıştırılması öngörülen personelin sayısı ve nitelikleri dokümanda belirtilir. Ancak, idare tarafından ihaleye katılım ve yeterlik kriteri olarak, personel çalıştırıldığına, çalıştırılacağına veya personelin sayısı ya da niteliklerine ilişkin belge istenemez.

(2) Çalıştırılacak personelin nitelikleri ve deneyim süresi ile bunları tevsik edecek belgelere ilişkin düzenleme teknik şartnamede yapılır. Asgari deneyim süresi öngörülmesi halinde, bu süre bir yıldan az beş yıldan fazla olmamak üzere idare tarafından belirlenir. Deneyim süresi mezuniyet tarihi esas alınarak mezuniyete ilişkin belge ile tevsik edilir. Personelin niteliğini ve deneyim süresini gösteren belgeler sözleşmenin imzalanmasının ardından işe başlanmadan önce yüklenici tarafından idareye sunulur.” hükmü,

 

Teknik Şartname’nin “Yüklenici Merkez Ekibi” başlıklı 7’nci maddesinde; “7.1 Genel

7.1.1 Yüklenicin proje süresi boyunca tam zamanlı olarak çalışması gereken personellerin bilgisi aşağıda yer almaktadır.

7.1.2 Dijital Güngören Fazında Yüklenici 1 Proje Yöneticisi ve 2 Eğitim Destek Personelini tam zamanlı olarak kurum bünyesinde çalıştıracaktır.

7.1.3 Destek Fazında; Yüklenici 1 adet uzman personelini idare bünyesinde çalıştıracaktır.

7.1.4 Yüklenici personeli İdare’nin giriş-çıkış kurallarına, genel disiplin ve kılık kıyafet kurallarına uyacaktır.

7.1.5 İdare isterse yükleniciden bedeli karşılığında ilave personel temini gerçekleştirebilir.

7.1.6 Proje destek ekibinin yapacağı her türlü harcamalar (resmî tatiller, yemek, yol) yüklenici tarafından karşılanacaktır.

7.1.7 Proje destek ekibinde yer alan personel, herhangi bir şekilde işten çekilme yani istifa hakkına sahip olmakla birlikte bu hakkın kullanımı bazı şartlara bağlanacaktır. Görevinden ayrılabilmesi için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekecektir.

7.1.7.1 İstifa eden personel kendisine verilen projenin/işinin devir ve teslimi ile yükümlü olacak, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamayacaktır.

7.1.7.2 Devir ve teslim işlemlerini tamamlamadan görevinden çekilen personel için yüklenici, projenin aksamaması için gerekli tedbirleri alarak işin devamlılığını sağlayacaktır.

7.1.8 Yüklenici personelinin terfi ettirilmesi, pozisyon değişikliği vb. işlemleri Bilgi İşlem tarafından değerlendirilecektir.

7.1.9 Yüklenici ve İdare projeyi gerçekleştirmek için ortak bir ekip kuracaktır. Projeye İdare’nin ve yüklenicin sağlayacağı ekip yapısı aşağıda yer almaktadır. Ekiplerin organizasyon yapısı ve proje görevleri yüklenici ile hazırlanacak proje planı içerisinde belirtilecektir.

7.2 İdare Proje Ekibi

7.2.1 Proje Denetim Kurulu: 3 (üç) asil ve 3 (üç) yedek kişiden oluşacak. Projenin durumunun gözden geçirilmesi amacıyla 15 (on beş) günlük periyotlarla PYT’ler gerçekleştirecektir. İlgili toplantılarda yüklenici tarafından verilen bilgiler ışığında, proje ilerleme durumu, risk değerlendirme, konfigürasyon, hata, kalite ve güvence yönetimi konuları görüşülecektir.

7.2.2 İdare aşağıdaki sayıda personeli projede yüklenici ile çalışabilmesi için hazır edecektir.

Proje Yöneticisi: 1 Kişi

İş Analisti: 2 Kişi

7.3 Yüklenici Merkez Ekibi

7.3.1 Yüklenici projenin zamanında ve hedeflenen seviyede bitirilmesi için aşağıdaki personel kadrosunu bünyesinde bulundurması gerekmektedir. Bu personeller yüklenici bünyesinde çalışacak olup, projenin hangi aşamasında kullanılması gerektiğine yüklenicinin proje yöneticisi karar verecektir.

Proje Yöneticisi:(1 kişi) Lisans mezunu, ayrıca PMI proje metodolojisi uygulayabilecek yetenekte, daha önce en az 5 (beş) kamu kurumunda kurumsal sistemlerin dönüşümü projelerini yönetmiş olması gerekmektedir.

Çözüm Mimarı:(1 kişi) Minimum mühendislik disiplini almış ve üniversitelerin 4 yıllık fakültelerinden mezun olmuş, en az 8 yıl kamu da bilişim projeleri ve Java konusunda deneyime sahip TDD (Test Driven Development) , DDD (Domain Driven Development), MDA (Model Driven Development) veya benzer geliştirme tekniklerini daha önce kullanmış olacaktır. Projede yarı zamanlı bulunacaktır, projenin hangi aşamasında dahil olacağını Proje Yöneticisi belirleyecektir.  

Veri Mimarı:(1 kişi) Minimum mühendislik disiplini almış ve üniversitelerin 4 yıllık fakültelerinden mezun olmuş, kamu kurumlarında veri aktarımı konusunda en az 15 yıl bilişim projeleri deneyimine, 10 senelik kamu projeleri deneyimine ve en az 10 senelik UI Framework tecrübesine, Jenkis, Nexus, Tomcat, SOAP ve REST teknolojilerinde de deneyim sahibi olmalıdır.

Yazılım Uzmanı: (5 kişi) Üniversite mezunu, en az 3 (üç) yıl Java projelerinde yazılım geliştirme deneyime sahip olmalıdır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 40’ıncı maddesi uyarınca ihale kapsamında çalıştırılacak personelin nitelikleri ve deneyim süresine ilişkin teknik şartnamede düzenlemeler yapılabileceği, asgari deneyim süresi öngörülmesi halinde bu sürenin 5 yıldan fazla olamayacağı, Teknik Şartname’nin ilgili maddesinde 8, 10 15 yıllık deneyimlerin öngörülmüş olduğu, dolayısıyla bu düzenlemenin mevzuat hükmüne aykırılık içerdiği anlaşılmıştır.

Toplantı No 2022/034
Gündem No 32
Karar Tarihi 29.06.2022
Karar No 2022/UH.I-781