Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde, herhangi bir kalemde asgari işçilik birim maliyetleri altında teklif bedeli sunan bir isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılacağına dair bir düzenlemenin bulunmadığı isteklilerin teklif ettikleri bedelle o işi gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerine ilişkin belirlemenin de mevzuatta öngörüldüğü üzere aşırı düşük teklif sorgulaması ile yapılabileceği istekliye aşırı düşük teklif sorgulaması yapılıp yapılmayacağının ise hesaplanacak sınır değere göre belirleneceği mevcut durumda ise başvuru sahibinin teklif bedelinin idare tarafından hesaplanmış olan sınır değerin altında kalmadığından ihale komisyonu kararıyla başvuru sahibinin teklif cetvelindeki işçilik maliyetlerinin asgari işçilik maliyetlerinin altında kaldığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata uygun olmadığı hk 1

Toplantı No 2021/013
Gündem No 5
Karar Tarihi 31.03.2021
Karar No 2021/UH.II-676

BAŞVURU SAHİBİ:

Özel Hayat İnşaat Sağlık İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/30578 İhale Kayıt Numaralı “Vezirköprü Devlet Hastanesi Bilgisayarlı Tomografi Tetkik Hizmeti” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 15.02.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Vezirköprü Devlet Hastanesi Bilgisayarlı Tomografi Tetkik Hizmeti” ihalesine ilişkin olarak Özel Hayat İnşaat Sağlık İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi’nin 26.02.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 04.03.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 11.03.2021 tarih ve 12672 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 11.03.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/460 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, birim fiyat teklif cetvelinde Radyoloji Teknisyeni (Brüt Asgari Ücretin %20 fazlası) kalemi ve Ulusal Bayram ve Resmi Tatil Günleri (Asgari Ücretin %20 Fazlası) kaleminde KİK İşçilik Hesaplama Modülü kullanılarak tespit edilen asgari işçilik maliyetinin altında teklif verildiği gerekçesi ile tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, firmalarının ilgili mevzuat uyarınca sorumluluklarının bilincinde olduğu, tekliflerini işçilik maliyetleri konusundaki düzenlemeler de dahil olmak üzere ihale dokümanının tamamını inceleyip kabul ederek teklif verdikleri ve hakediş ödemeleri sırasında çalıştırılacak personele ilişkin ödemelerin idarenin incelemesinden geçeceği, ayrıca başvuruya konu ihale personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesi olmadığından, tekliflerinin idarece KİK İşçilik Hesaplama Modülü kullanılarak tespit edilen asgari işçilik maliyetinin altında olması nedeniyle değerlendirme dışı bırakılmasının uygun olmadığı, teklifleri sınır değerin üzerinde olduğundan aşırı düşük teklif olarak değerlendirilemeyeceği, istekliler tarafından teklif edilen fiyatların asgari işçilik maliyetini karşılayıp karşılamadığına ilişkin incelemenin ancak aşırı düşük teklif sorgulaması aşamasında yapılabileceği, bu nedenle tekliflerinin değerlendirmeye alınarak en avantajlı teklif olarak belirlenmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve  değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.

Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı  ile  birim  fiyat teklif  cetvellerinde  aritmetik  hata  bulunup  bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırır.

c) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.

 (3) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.

(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan, açık ihale, belli istekliler arasında ihale veya Kanunun 21 nci maddesinin (b), (c) ve (f) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde, ikinci fıkranın (a), (b) veya (c) bendindeki seçeneklerden birinin kullanılması zorunludur.

(5) Aşağıdaki işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.

a) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan ve Kanunun 21 nci maddesinin (a), (d) ve (e) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihaleleri.

b) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri.

c) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif sorgulaması yapılamayacak alımlar listesinde yer alan işlerin ihaleleri.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78’inci maddesinde “78.1. Bu Tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları için öngörülen düzenlemeler, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince ihale edilebilecek personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerine uygulanır. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 ve 24 üncü maddeleri gereğince kadroya geçiş uygulamasına tabi olan hizmet alımları ile bu hizmetlerin karakteristik edimlerini içeren veya alt hizmetleri niteliğinde olan hizmetler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak değerlendirilecektir.

78.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade eder.

78.3. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımına ilişkin ihale dokümanında haftalık çalışma saatlerinin tamamını idarede geçirecek personel sayısının belirtilmesi halinde teklif fiyata dahil giderler arasında işçilik giderine yer verilmesi gerekmektedir.

78.6. Tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücret dikkate alınacaktır.

78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır…” açıklamaları yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1.

İhale konusu işin/alımın;

 

a) Adı: Vezirköprü Devlet Hastanesi Bilgisayarlı Tomografi Tetkik Hizmeti alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı: 60.480 adet BT çekim hizmeti

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Vezirköprü Devlet Hastanesi” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta vergi, resim ve harç giderleri, isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil edilecektir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

BT HİZMETİ Kapsamında Çalıştırılacak Personel Giderleri:

Hizmet kapsamında Bilgisayarlı Tomografi (BT) hizmetinde çalışacak olan 2 Radyoloji Teknisyeni için Brüt asgari ücretin % 20 fazlası üzerinden hesaplanacak ücret ödenecek olup, işçinin ücret bordrosunda gösterilecektir.

Ulusal Bayram ve Tatil Günlerinde 1 Radyoloji Teknisyeni toplam 46,5 gün çalışacaktır.

Yemek, Yol ve Giyecek Giderleri:

Çalışacak olan personellerin yemek ihtiyaçları hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanması imkânı verileceği için yemek giderine ait bir bedel öngörülmeyecektir.

Ayda 22 gün üzerinden işçi başına 1 günlük yol parası brüt (gidiş-dönüş) 11,00 TL nakdi olarak ödenecek ve ücret bordrosunda gösterilecek olup, teklif fiyata dahildir.

Çalıştırılacak olan personeller için giyim bedeli öngörülmemiş olup, Kurum kıyafet yönetmeliğine göre kıyafet ile çalışabilecekler.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı % 2’dir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı (D) bölümünde “D.1.Bilgisayarlı tomografi tetkikleri (çekimleri) Yüklenici firma tarafından Sağlık Bakanlığı Akılcı Radyoloji Uygulaması’na göre yapılacak, yüklenici firma tetkikleri yapacak iş deneyimi olan, Radyoloji Kliniği tarafından istenilen protokollerde çekim yapabilecek 2(iki) Röntgen Teknisyeni veya  teknikeri sağlayacaktır. Bu personeller için Brüt asgari ücretin %20 fazlası üzerinden hesaplanacak ücret ödenecek. Çalışacak Röntgen Teknisyenlerin işe alımında ve çalışmaya devam etmesinde Hastane idaresine bilgi verilecektir ve personel kontrolleri yine hastane idaresi ve başteknisyen tarafından yapılacak. Hastane idaresinin uygun görmediği hiçbir personeli çalıştırmayacaktır. Yüklenici firma verilen hizmeti gerçekleştirirken kendisine ait (idareye bildirdiği) çalıştırdığı tüm personelin özlük hakları,) SGK işlemleri, tazminatları ve diğer tüm hukuki sorumluluklarının tamamını karşılamak zorundadır. Yüklenici firma çalışacak personellerin kanuni izinli oldukları dönemde yerine personel getirecektir. Bu personeller hastanemiz yemekhanesinden ücretsiz faydalanacaklardır. Bu personellerin tüm özlük ve sosyal hakları yüklenici firma tarafından karşılanacaktır …” düzenlemesi yer almaktadır.

Birim fiyat teklif cetvelinde ise ihale konusu işte çalıştırılacak personele ilişkin olarak “Radyoloji Teknisyeni(Brüt asgari ücretin %20 fazlası)” ve “Ulusal Bayram ve Resmi Tatil Günleri (Asgari Ücretin %20 fazlası)” olmak üzere 2 farklı satırın açıldığı görülmüştür.

 

15.02.2021 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye başvuru sahibi Özel Hayat İnşaat Sağlık İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi ile Bilcan Medikal Tıbbi Görüntüleme Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nin teklif verdiği, aynı tarihli E-Teklif Açma ve Belge Kontrol Tutanağı’nda her iki isteklinin de teklif mektubu ve geçici teminatlarının uygun olduğu, yeterlik bilgileri tablolarının bulunduğu ve gerekli bilgi/beyanların mevcut olduğunun ihale komisyonunca tespit edildiği, daha sonra sınır değerin 1.726.600,67 TL olarak belirlendiği görülmüştür.

 

18.02.2021 tarihli ihale komisyonu kararı ile birim fiyat teklif mektubu ile eki birim fiyat teklif cetvelinin incelenmesi neticesinde, başvuru sahibi Özel Hayat İnşaat Sağlık İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi’nin teklifinin birim fiyat teklif cetvelinde Radyoloji Teknisyeni (Brüt Asgari Ücretin %20 fazlası) kalemi ve Ulusal Bayram ve Resmi Tatil Günleri (Asgari Ücretin %20 Fazlası) kaleminde KİK İşçilik Hesaplama Modülü kullanılarak tespit edilen asgari işçilik maliyetinin altında teklif verildiği gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı, elektronik ortamda gerçekleştirilen ihalede Bilcan Medikal Tıbbi Görüntüleme Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nden beyan edilen bilgileri tevsik eden belgeleri sunmasının istendiği, söz konusu istekli tarafından istenilen belgelerin sunulduğu görüldüğünden ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesine karar verildiği ve bu kararın 19.02.2021 tarihinde ihale yetkilisi tarafından onaylandığı görülmüştür.

 

Yapılan incelemede, başvuruya konu ihalenin konusunun Vezirköprü Devlet Hastanesi Bilgisayarlı Tomografi Tetkik Hizmeti alımı olduğu, ihale konusu işte 2 adet radyoloji teknisyeni çalıştırılacağının öngörüldüğü, idare tarafından yaklaşık maliyetin 2.305.322,32 TL olarak belirlendiği, KİK İşçilik Hesaplama Modülü kullanılarak 2 radyoloji teknisyeni için 36 aylık işçilik bedelinin 444.871,12 TL olarak hesaplandığı, bu hesaplama çerçevesinde asgari işçilik maliyetin toplam yaklaşık maliyetin % 19,29’una tekabül ettiği anlaşılmıştır.  

İdare tarafından yaklaşık maliyet hesabında 1 Radyoloji Teknisyeninin (Brüt Asgari Ücretin %20 fazlası) 1 aylık Asgari İşçilik Maliyetinin 5.555,38 TL, % 4 Sözleşme ve Genel Gider Dahil Maliyetin 5.777,60 TL olarak; 1 işçinin 1 günlük Ulusal Bayram ve Resmi Tatil Günleri (Asgari Ücretin %20 Fazlası) Asgari İşçilik maliyetinin 175,29 TL, % 4 Sözleşme ve Genel Gider Dahil Maliyetin 182,30 TL olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Başvuru sahibi firmanın birim fiyat teklif cetvelinde ise Radyoloji Teknisyeni (Brüt Asgari Ücretin %20 fazlası) kaleminde 1 işçi için 1 aylık teklif edilen birim fiyatın 4.293,00 TL, 1 işçinin ulusal bayram ve resmi tatil günleri için teklif edilen birim fiyatın 143,10 TL olduğu tespit edilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat düzenlemelerinden personel çalıştırılmasına dayalı olan hizmet alımı ihalelerinde sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin tekliflerinin, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılacağı, ayrıca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında KİK İşçilik Hesaplama Modülü’nün kullanılmasının da zorunlu olduğu anlaşılmaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nde personel çalıştırılmasına dayalı olan hizmet alımı ihalelerinde sözleşme gideri ve genel giderler dâhil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin tekliflerinin ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılacağı açıklanmakla birlikte, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılacağına ve hesaplamalarda KİK İşçilik Hesaplama Modülü’nün kullanılmasının zorunlu olduğuna ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

 

Bahsi geçen mevzuat düzenlemeleri uyarınca bir hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak nitelendirilebilmesi için çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlenmiş olması, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanılacak olması, yaklaşık maliyetin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluşması ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımı niteliğine sahip olması gerektiği, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kâr hariç yaklaşık maliyet tutarının sınır değer olarak kabul edileceği, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değerin ise Tebliğ’in yukarıda aktarılan 79.1.2’nci maddesinde yer alan formül gereğince hesaplanması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu çerçevede incelenen ihalede, idarece belirlenen yaklaşık maliyet hesabında, işçilik maliyeti toplamının yaklaşık maliyetin %70’den daha az kısmını oluşturduğu, dolayısıyla aktarılan koşulların bir arada gerçekleşmediği dikkate alındığında,  başvuruya konu ihalenin personel çalıştırmasına dayalı bir hizmet alımı ihalesi olmadığı anlaşılmıştır.

 

Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde, herhangi bir kalemde asgari işçilik birim maliyetleri altında teklif bedeli sunan bir isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılacağına dair bir düzenlemenin bulunmadığı, isteklilerin teklif ettikleri bedelle o işi gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerine ilişkin belirlemenin de mevzuatta öngörüldüğü üzere aşırı düşük teklif sorgulaması ile yapılabileceği, istekliye aşırı düşük teklif sorgulaması yapılıp yapılmayacağının ise hesaplanacak sınır değere göre belirleneceği, mevcut durumda ise başvuru sahibinin teklif bedelinin idare tarafından hesaplanmış olan sınır değerin altında kalmadığından ihale komisyonu kararıyla başvuru sahibinin teklif cetvelindeki işçilik maliyetlerinin asgari işçilik maliyetlerinin altında kaldığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata uygun olmadığı sonucuna ulaşılmış ve bu nedenle başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Özel Hayat İnşaat Sağlık İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi’nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.