Aşırı düşük savunmada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığının cevabi yazıları doğrultusunda başvuru sahibinin açıklama kapsamında kullandığı akaryakıt bayisinin EPDK ya iletilen bayi motorin pompa satış verileri arasında isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında kullandığı *marka motorinin fiyatı olan * TL/lt fiyat verisinin yer almadığı ifade edilse de aktif satış yapma imkanı bulunduğu gözetildiğinde anılan isteklinin motorin analiz girdisi için öngördüğü fiyatın dayanağının bulunduğu anlaşılması hk 1

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,           

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,           

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,           

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “… 45.1.2.1. İhale komisyonunca, (38.1) maddesi kapsamında idarece hazırlanan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” kullanılarak yaklaşık maliyetin % 80’lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir.

Sıralı listeye göre, tutarlarının yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı % 80 oranına kadar olan iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde % 80 oranının aşılmasına neden olan iş kalemi/grubu, sorgulamaya tabi tutulacak olan iş kalemleri/grupları olarak belirlenecektir. Bunların dışında kalan iş kalemleri/grupları için sorgulama yapılmayacaktır.

45.1.2.2. İhale komisyonu tarafından, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece (38.1) maddesine göre oluşturulan “sıralı analiz girdileri listesi” kullanılarak tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri tespit edilecektir.

 

 

Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemi/grubu analizlerindeki analiz girdilerinden, tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üneeşit ve altında olanlar için isteklilerden açıklama yapılması istenilmeyecektir.

Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda % 15’lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi belirlenecek, tutarı bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmeyecektir.

Aynı girdinin yaklaşık maliyeti oluşturan birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının % 3’ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3’ün üstünde olan analiz girdisi için açıklama istenilecektir.

Analizlerdeki işçilik girdisi, tutarları analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olsa dahi, açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamaz.  

45.1.2.3. İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden (45.1.2.1) maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir.

İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dahil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir.

45.1.5. İsteklilerin iş kalemleri/iş grupları için kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış cari yıl birim fiyatları veya bu fiyatlardan daha yüksek fiyatları teklif etmeleri ve söz konusu iş kalemleri/grupları için; hangi kamu kurum ve kuruluşunun birim fiyatını kullandıklarını, birim fiyat poz numarasını da yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları durumunda analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda; isteklilerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış “kar ve genel gider içermeyen birim fiyatların” üzerine, kendi belirledikleri “kar ve genel gideri” ilave ederek birim fiyatlarını oluşturmaları durumunda da; hangi kamu kurum ve kuruluşunun “kar ve genel gider hariç birim fiyatını” kullandıklarını ve kendi belirledikleri “kar ve genel gider” tutarını yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları halinde de, söz konusu iş kalemleri/iş grupları için analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda isteklilerin analiz düzenlemeleri zorunlu olmayan söz konusu iş kalemleri/grupları için 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına da gerek bulunmamaktadır.

Örneğin; isteklinin, “150 dozlu demirsiz beton” iş kalemi için Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 16.001 poz numaralı birim fiyatını (2010 B.F: 97,86 TL) teklif etmesi, “200 dozlu demirsiz beton” iş kalemi için Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 16.002 poz numaralı birim fiyatının (2010 B.F: 104,00 TL) üzerinde 105,00 TL teklif vermesi, 250 dozlu demirsiz beton” iş kalemi için Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 16.003 poz numaralı birim fiyatının kar ve genel gider hariç tutarına, (110,13/1,25=88,10 TL) kendi belirlediği % 18 kar ve genel gider karşılığı eklemek suretiyle 103,96 TL (88,10 x 1,18) teklif etmesi ve teklif ettiği söz konusu birim fiyatları aşağıdaki örnek listede gösterildiği şekilde tablo halinde göstermesi durumunda; bu üç iş kalemi için analiz düzenlemesi zorunlu değildir.

 

 

Kamu kurum ve kuruluşlarının yayımlanmış birim fiyatları kullanılarak oluşturulan teklif birim fiyat listesi (Örnek)

İş kalemleri/grupları için, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar esas alınarak teklif sunulmuş olmakla birlikte; yukarıda belirtildiği şekliyle liste halinde belirtilmemesi durumunda, söz konusu iş kalemleri/grupları için analiz sunulması zorunludur.

İlan veya davet tarihinde cari yıl birim fiyatın yayımlanmamış olması durumunda, istekli tarafından önceki yılın yayımlanmış birim fiyatları kullanılabilir.

45.1.6. Analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullanan ve söz konusu rayiçleri poz numaralarını da belirtmek suretiyle liste halinde sunan isteklilerin, söz konusu rayiçlere ilişkin olarak 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına gerek bulunmamaktadır.

45.1.9. İş kalemleri/gruplarına ait analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde yer alan işçilik fiyatları ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olamaz.

45.1.13.5 İstekli tarafından açıklaması yapılacak girdinin fiyatı, kamu kurum ve kuruluşlarınca ilan edilen ilgili mala ilişkin asgari fiyatlara uygun olması halinde, sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan asgari fiyatın belgelendirilmesi suretiyle açıklama yapılması yeterlidir.

45.1.13.14. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatlarının % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmeyecektir. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

45.1.14. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (45.1.3 – 45.1.13) maddelerine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları idarece tanımlanan yapım şartlarına uymayan veya teknik şartnameye aykırı hususlar içeren isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir. …” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Aksaray ? Ortaköy – 6. Bl. Hd. Km: 0+000-46+320 arası toprak işleri, sanat yapıları ve üstyapı ikmal işleri yapılması

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): 1986E04-128-65017 (1986E040380-0011 – Kırşehir-Aksaray ),2020E04-152940 ( – Asfalt Kaplama Yapılacak Yolların Fiziki Standardının Yükseltilmesi)

d) Kodu:

e) Miktarı:

24 kalemden oluşan 46 km yol yapım işlerinin yapılması

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Aksaray” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

 

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü tarafından açık ihale usulüyle ihalesi gerçekleştirilen “Aksaray – Ortaköy – 6. Bl. Hd. Km: 0+000-46+320 Arası Toprak İşleri, Sanat Yapıları ve Üstyapı İkmal İşleri Yapılması” işine ilişkin 20.01.2021 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararından; ihaleye ilişkin doküman indirenlerin sayısının 100 olduğu, teklif veren istekli sayısının 42 olduğu, aşırı düşük teklif sayısının 16 olduğu, başvuru sahibinin teklifinin de aşırı düşük teklifler arasında yer aldığı, Mazot ve Mazot (Makine yağı, benzin, üstüpü vs. Karşılığı) analiz girdisine ait idareye sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.13.14’üncü maddesine uygun olmadığı ve iş kalemleri için hangi kurum ve kuruluşun birim fiyatının kullanıldığının belirtilmediği gerekçeleriyle teklifinin reddedildiği, ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen Kayaoğlu İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi – Danış Yapı Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı anlaşılmaktadır.

 

Teklifi aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilere idarece 28.12.2020 tarihinde aşırı düşük teklif açıklama yazısı tebliğ edildiği, anılan yazıda “17.12.2020 tarihinde ihalesi yapılan 2020/599045 İhale Kayıt Numaralı “Aksaray – Ortaköy – 6. Bl. Hd. Km: 0+000-46+320 arası toprak işleri, sanat yapıları ve üstyapı ikmal işleri yapılması” ihalesindeki teklifinizin aşırı düşük teklif olduğu tespit edilmiştir.

            Ekte belirtilen iş kalemleri için Kamu İhale Tebliğinin 45.maddesi uyarınca sorgulama yapılacaktır. Sorgulama yapılacak iş kalemleri ile bunlara ait açıklama istenilecek ve istenilmeyecek olan analiz girdileri tabloları ektedir. Bunun için ihale dokümanı kapsamında verilen analiz formatlarına uygun analizleriniz ile buna ait bilgi ve belgeler ile açıklamalarınızı tebliğ tarihinden itibaren 5 (BEŞ) iş günü içerisinde idaremize sunmanız gerekmektedir.

            İhale komisyonu tekliflerin,

            a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

            b) Seçilen teknik çözümler,

            c) İşin yerine getirilmesinde kullanacağınız avantajlı koşullar,

            d) Yapım işinin özgünlüğü

hususlarında belgelendirmek suretiyle istekliler tarafından yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle ihaleyi sonuçlandıracaktır.” ifadelerine yer verildiği görülmektedir.

 

Başvuru sahibinin idareye aşırı düşük teklif açıklamalarını 05.01.2021 tarihinde sunduğu, idarece yapılan değerlendirme sonucunda anılan istekliye 20.01.2021 tarihinde “Aşırı Düşük Teklif Değerlendirme Tutanağı” tebliğ edildiği, anılan tutanakta “İstekli, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri için hazırladığı; Amonyum nitrat, Fuel – oil karışımı (ANFO), Şok tüpü v.s„ C 30/37 hazır beton harcı, Nervürlü Beton Çelik Çubuğu ( 0 14- 0 50 ) mm.lik (Bağlama Teli ve Diğer Zayiat Dahil), Nervürlü Beton Çelik Çubuğu (08-012) mm.lik (Bağlama Teli ve Diğer Zayiat Dahil), Mazot ve Mazot (Makine yağı, benzin, üstüpü v.s. Karşılığı) ile işçilik dışındaki tüm analizlerde 2020 yılı için belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullandığını beyan etmiş olup, söz konusu rayiç için hangi kamu kurum ve kurulusunun birim fiyatını kullandığını belirtmemiştir. Kamu İhale Genel Tebliğinin 45.1.5 maddesi gereği söz konusu iş kalemleri/grupları için; hangi kamu kurum ve kuruluşunun birim fiyatını kullandığını belirtmemesinden dolayı açıklama uygun bulunmamıştır.

İstekli, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri için hazırladığı analizlerde, açıklama istenilen ve açıklama istenilmeyen analiz girdileri de dahil olmak üzere analizlerini oluşturan tüm girdileri göstermiştir. Açıklama istenilmeyecek tüm analiz girdileri için 0,01 TL birim fiyatı öngörülmüş olup örneğin “Amortisman, yedek parça v.s.(Elektronik duyargalı asfalt finişeri (Yaklaşık 60-100 HP lik, 300 ton/saat kapasiteli, 5-10 M3 hazneli)) “ ya da “Amortisman, yedek parça v.s.(Büyük asfalt kurutma makinası (Takriben 100-120 HP gücünde, 100 ton/saat kapasiteli) plent)” gibi büyük iş makineleri için 0,01 TL saatlik ücret belirlenmesi hayatın olağan akışına çok aykırıdır.

EPDK sitesi üzerinden alınan tablolar incelendiğinde WOOG’S adlı markanın sorgulama aralığı olan 30 gün içerisinde 8 gün fiyat bildirimi yaptığı ortalama motorin litre fiyatının 5,81 TL/lt olduğu, diğer markaların ortalama (GO marka 0 TL olduğu için dahil edilmemiştir.) motorin litre fiyatının 6,50 TL/lt olduğu hesaplanmıştır. Bu fiyatlar karşılaştırıldığında, WOOG’S markasının fiyatlarının diğer markalara (51 adet) oranla % 11 daha düşük olduğu bunun da hayatın olağan akışına aykırı olduğu görülmektedir.

İhale konusu işte kullanılacak motorin (Mazot ve Mazot (Makine yağı, benzin, üstüpü v.s. Karşılığı)) miktarı sıralı iş kalemleri listesinde yer alan ve yaklaşık maliyetin % 80’lik kısmına giren iş kalemleri için 3.251.048,68 kg’dır. Bu miktarın 1/20 ‘si ise 162.552,43 kg’dır.

İstekli Mazot ve Mazot (Makine yağı, benzin, üstüpü v.s. Karşılığı) için vermiş olduğu fiyat teklifinde baz aldığı WOOG’S markasına ait Aksaray ilindeki Zeybek Akaryakıt Nakliyat Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi ünvanlı bayi bilgisini vermiştir.

Komisyonumuz yukarıda bahsi geçen nedenler ve Kamu İhale Kurulunun 02.12.2020 tarih ve 2020/UY.I- 1977 kararma istinaden EPDK sisteminden Petrol Piyasası Bayilik Lisansları (http://lisans.epdk.org.tr/epvysweb/faces/pages/lisans/petrolBayilik/petrolBayilikOzetSorgula.xhtml) sorgulaması (tarih aralığı belirtilmeden ve lisans durumu “fark etmez” seçilmek suretiyle en geniş arama yapılmıştır) yapmış olup, sorgulama sonucundan söz konusu bayinin 18.12.2019 tarihinde “Petrol piyasası lisans yönetmeliğinin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca 18.12.2019 tarih ve 56882 sayılı karar ile sonlandırılmıştır.” lisansının sonlandırıldığı görülmüştür. WOOG’S markanın Aksaray ilinde bulunan tek bayisinin lisansının iptal edildiği ve bu doğrultuda söz konusu bayinin aktif satış yapma imkânının bulunmadığı anlaşılmış olduğundan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasında motorin analiz girdisi için öngörülen fiyatın dayanağının bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” ifadelerine yer verildiği ve başvuru sahibinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı anlaşılmaktadır.

 

05.01.2021 tarihinde isteklinin idareye sunduğu aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde; Mazot ve Mazot (Makine yağı, benzin, üstüpü vs. Karşılığı) analiz girdisi için Aksaray ili baz alınarak ilan tarihi ile ihale tarihi (17.11.2020-17.12.2020) arasında EPDK tarafından yayınlanan 20.11.2020 tarihli WOOG’S marka motorinin fiyatı olan 5,67 TL/lt dayanak alındığı, anılan tutar üzerinden %18 oranında KDV indirilerek ve 0,845 litre kilogram dönüşüm katsayısı uygulanmış tutarın %90’ına tekabül eden 5,11784 TL/kg olarak hesaplandığı, aşırı düşük teklif açıklamalarında 5,12 TL/kg kullanıldığı görülmektedir.

 

Açıklama istenilecek analiz girdilerinden rayiç fiyat kullanılanlar için poz numaralarının ayrı ayrı belirtildiği, pozların açık adlarının yazıldığı, 2020 yılı rayiç fiyatlarının kullanıldığı, ancak hangi kamu kurum ve kuruluşunun fiyatlarının kullanıldığına ilişkin bir açıklama veya tablo sunulmadığı, açıklama istenilmeyecek tüm analiz girdileri için ise birim fiyatın 0,01 TL olarak açıklandığı görülmektedir.

 

Başvuru sahibinin Mazot ve Mazot (Makine yağı, benzin, üstüpü vs. Karşılığı) analiz girdisine ilişkin iddiasının neticelendirilmesi bakımından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı’ndan 05.03.2021 tarihinde “Bahse konu inceleme kapsamında 17.11.2020 ile 17.12.2020 tarihleri arasında (bu tarihler de dahil) Aksaray ili içerisinde SOYPET ve WOOG’S akaryakıt firmalarının faal satış bayilerinin bulunup bulunmadığına, faal satış bayileri bulunuyor ise bu bayilerin ticaret unvanlarına ve 20.11.2020 tarihinde Aksaray ili içerisinde SOYPET firması için ilan edilen 5,4128 TL motorin birim satış fiyatının hangi SOYPET bayisi/bayilerinden temin edildiği bilgisine, 20.11.2020 tarihinde Aksaray ili içerisinde WOOG’S firması için ilan edilen 5,67 TL motorin birim satış fiyatının hangi WOOG’S bayisi/bayilerinden temin edildiği bilgisine ihtiyaç duyulmuştur.” ifadelerine yer verilerek bilgi istenmiştir.

 

Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı’nın 10.03.2021 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan cevabi yazısında “…Başkanlığımız kapsamında yapılan incelemede söz konusu tarih aralığında AKSARAY ilinde DAĞ/7080-5/38529 numaralı WOOG’S markası ile faaliyet gösteren Akaryakıt Dağıtıcı Lisansı sahibi Emir Group Petrolcülük Anonim Şirketi (EK-1) ve SOYPET markası ile faaliyet gösteren DAĞ/7294- 1/39019 numaralı Akaryakıt Dağıtıcı Lisansı sahibi Aksaray Akaryakıt Dağıtım Nakliye Enerji Gıda İnşaat İthalat İhracat Sanayi Ticaret Anonim Şirketi (EK-2) ile sözleşmesi olduğu tespit edilen Akaryakıt Bayi ile ilgili bilgi işbu yazı ile gönderilmekte olup, yazınızla talep edilen diğer konulara ilişkin hususlar cevaplandırılmak üzere Kurumumuz ilgili Daire Başkanlığına iletilmiştir.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 

Ayrıca Tarifeler Dairesi Başkanlığı’nın 15.03.2021 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan cevabi yazısında “…Aksaray ilinde yer alıp 17/11/2020- 17/12/2020 tarihleri arasında Aksaray Akaryakıt Dağıtım Nakliye Enerji Gıda İnşaat İthalat İhracat Sanayi Ticaret Anonim Şirketi bayisinin satış verisi bulunmamakta olup, Emir Group Petrolcülük Anonim Şirketi bayisi olan akaryakıt istasyonlarına ilişkin ilgili dağıtım firması tarafından Kurumumuza iletilen ve ekte tarafınıza da gönderilen bayi motorin pompa satış verileri içerisinde yazınızda belirtmiş olduğunuz fiyat verisine rastlanılmamıştır.

Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğinin (Yönetmelik) 12 nci maddesi (2)İletim ve depolama tarifeleri ile akaryakıt toptan ve dağıtım fiyatlarına ilişkin en az, en çok ve ortalama veriler, Kurum internet sayfası aracılığıyla kamuoyuna açıklanır. Dağıtıcılarca, bayilerine, iller bazında; tavsiye edilen veya tavan olarak belirlenen fiyatların internet aracılığıyla açıklanması Kurumca kararlaştırılabilir. …” hükmünü amirdir. Bu kapsamda, dağıtıcıların bayilerine, iller bazında, tavsiye edilen veya tavan olarak belirlenen fiyatları dağıtıcı lisansı sahiplerince 27/05/2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, EBİS Bildirim Sistemi üzerinden Kuruma bildirilmekte ve bu fiyatlar otomatik olarak Kurum internet sitesinde görünmektedir. Kurum tarafından söz konusu fiyatlar üzerinde doğrudan değişiklik ve düzeltme de yapılmamaktadır. Yazınızda bahsi geçen fiyatlar SOYPET ve WOOG’S markalarına sahip yukarıda adı geçen akaryakıt dağıtım firmalarının Kuruma bu kapsamda bildirdiği Aksaray ili için tavsiye veya tavan fiyattır. Kurum internet sitesinde yer alan iller bazında akaryakıt fiyatları, ilgili dağıtıcının herhangi bir bayisinde fiili olarak uygulanan bir fiyatı göstermemektedir. Kaldı ki, il içinde aynı dağıtıcı firmanın bayileri arasında da fiyatların farklılaşabildiği görülmektedir.

Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğinin (Yönetmelik) 7’nci maddesi

“… c) Bayilik (istasyonlu) lisansı sahipleri akaryakıt teslimlerini fiyat ilanlarına göre yapmakla yükümlüdür. … ” hükmünü,

12’nci maddesi

“… (2) İletim ve depolama tarifeleri ile akaryakıt toptan ve dağıtım fiyatlarına ilişkin en az, en çok ve ortalama veriler, Kurum internet sayfası aracılığıyla kamuoyuna açıklanır. Dağıtıcılarca, bayilerine, iller bazında; tavsiye edilen veya tavan olarak belirlenen fiyatların internet aracılığıyla açıklanması Kurumca kararlaştırılabilir. …” hükmünü,

13’üncü maddesi

“a) İstasyonlarında veya köy pompalarında, satışa sundukları akaryakıtların resmi isimlerini ve tavan fiyatlarını istasyonların ön cephesinde, yoldan açıkça görünür şekilde konuşlandırılmış ilan panosunda ilan etmekle, ürün farklılaştırılması yapılmış olması halinde her bir farklılaştırılmış ürünün kendisi için geçerli tavan fiyatı yazmakla,

b) İlan panosunda yer alan akaryakıt türlerini istasyonunda veya köy pompalarında satışa hazır bulundurmakla,

c) Her bir akaryakıt pompasında, pompada satılan akaryakıtın resmi ismini, ürün farklılaştırılması yapılmış olması halinde resmi isim ile birlikte her bir farklılaştırılmış ürün için kullanılan ticari ismini ve fiyatını belirtmekle,”

ç) İlan panosunda yer alan tavan fiyatların üzerinde akaryakıt satışı yapmamakla, … yükümlüdür. ” hükümlerini amirdir.

Mezkur mevzuat hükümlerinden de anlaşıldığı üzere, bayilik lisansı sahipleri fiyat ilanlarını akaryakıt istasyonlarında yer alan ilan panolarında yapmak ve ilan panosunda yer alan tavan fiyatların üzerinde akaryakıt satışı yapmamakla yükümlüdür. Bayilerin ilan panosunda yer alan fiyatların üzerinde akaryakıt satışı yapması mümkün değildir.” ifadelerine yer verildiği görülmektedir.

 

a) Yukarıda aktarılan Mevzuat hükümleri ve incelemeler birlikte değerlendirildiğinde idarenin başvuru sahibine tebliğ ettiği Aşırı Düşük Teklif Değerlendirme Tutanağında, isteklinin Mazot ve Mazot (Makine yağı, benzin, üstüpü vs. Karşılığı) analiz girdisi için EPDK tarafından yayınlanan WOOG’S markasına ait motorin fiyatının diğer yayınlanan fiyatlarla karşılaştırma yapılarak %11 daha düşük olduğu ve bunun hayatın olağan akışına aykırı olduğu yönünde yapılan değerlendirmenin Tebliğ’in 45.1.14’üncü maddesinde de açıklandığı üzere mevzuata uygun olmadığı, ayrıca isteklilerin analiz girdilerine ilişkin açıklama yöntemlerinden fiyat teklifi alarak açıklama yaptıkları taktirde fiyat teklifini veren kişi tarafından son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılması öngörülen fiyat teklifi konusu mamul/mal/hizmet miktarının en az 1/20’si kadar satış yapılmış olma şartının aranacağı, bu nedenle 1/20 oranında Mazot ve Mazot (Makine yağı, benzin, üstüpü vs. Karşılığı (motorin) analiz girdisinin satışının EPDK sitesi üzerinden öngörülen birim fiyat üzerinden tevsikinin gerektiği yönünde yapılan değerlendirmenin de mevzuata uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı’nın cevabi yazıları doğrultusunda başvuru sahibinin açıklama kapsamında kullandığı WOOG’S markası ile faaliyet gösteren DAĞ/7080-5/38529 numaralı Akaryakıt Dağıtıcı Lisansı sahibi Emir Group Petrolcülük Anonim Şirketi’nin; BAY/939-82/43424, BAY/939-82/38789, BAY/939-82/38657, BAY/467-329/10146 lisans numaralı 4 adet faal satış bayisinin bulunduğu, her ne kadar Aksaray ilinde yer alıp 17.11.2020 – 17.12.2020 tarihleri arasında (ilan tarihi ile ihale tarihi arasında) Emir Group Petrolcülük Anonim Şirketi bayisinin EPDK’ya iletilen bayi motorin pompa satış verileri arasında isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında kullandığı 20.11.2020 tarihli WOOG’S marka motorinin fiyatı olan 5,67 TL/lt fiyat verisinin yer almadığı ifade edilse de aktif satış yapma imkanı bulunduğu gözetildiğinde anılan isteklinin motorin analiz girdisi için öngördüğü fiyatın dayanağının bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmuştur.

Toplantı No 2021/013
Gündem No 33
Karar Tarihi 31.03.2021
Karar No 2021/UY.II-703