aşırı düşük sorgulama yazısından anlaşılacağı üzere, ihale konusu işte kiralanacak araçların maliyetlerinin tevsiki için; trafik ve kasko sigortası giderinin önemli teklif bileşeni olarak kabul edildiği ve istekli tarafından söz konusu trafik ve kasko giderlerine ilişkin olarak sigorta şirketinin acentasından alınmış bir adet fiyat teklifinin sunulduğu, ihale konusu işin süresinin 12 ay olduğu ve fiyat teklifinin ihale konusu işin süresini kapsadığı, ancak yukarıda aktarılan Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.3.4’üncü maddesinde yer alan açıklama doğrultusunda ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmediği görülmüş olup, dolayısıyla söz konusu fiyat teklifinin Tebliğ’in 79.3.4’üncü maddesine uygun olarak alınmadığı hk 1 

aşırı düşük sorgulama yazısından anlaşılacağı üzere, ihale konusu işte kiralanacak araçların maliyetlerinin tevsiki için; trafik ve kasko sigortası giderinin önemli teklif bileşeni olarak kabul edildiği ve istekli tarafından söz konusu trafik ve kasko giderlerine ilişkin olarak sigorta şirketinin acentasından alınmış bir adet fiyat teklifinin sunulduğu, ihale konusu işin süresinin 12 ay olduğu ve fiyat teklifinin ihale konusu işin süresini kapsadığı, ancak yukarıda aktarılan Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.3.4’üncü maddesinde yer alan açıklama doğrultusunda ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmediği görülmüş olup, dolayısıyla söz konusu fiyat teklifinin Tebliğ’in 79.3.4’üncü maddesine uygun olarak alınmadığı hk 1

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

           a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

           b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

           c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

           gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8’inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

 

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. (Değişik ibare: 30/09/2020-31260 R.G./21. md.) Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

 

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

 

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

 

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

 

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

 

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

 

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

 

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

 

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

 

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./15. md.) Ancak birden fazla yılı kapsayan (Ek ibare: 26/01/2021-31376 R.G./4. md.) ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin (Değişik ibare: 30/09/2020-31260 R.G./22. md.) ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. (Ek cümle: 30/09/2020-31260 R.G./22. md.) Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

 

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

 

79.3.6. (Ek madde: 30/09/2020-31260 R.G./23. md.) İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan (Ek ibare: 26/01/2021-31376 R.G./5. md.) ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklaması,

 

İhaleye ait İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dâhildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

Hizmetin sunulması işiyle ilgili olarak (14+1) kapasiteli minibüs tipi araçlar için aylık (22) gün üzerinden fiilen çalışan ve mesainin tamamını kuruluşta geçiren sürücülerin öngörülen; Brüt asgari ücretin %10 fazlası ile işçilik giderleri (işçi ücreti, sigorta prim giderleri) teklif fiyata dahildir.

(4+1) kapasiteli binek ve 4+1 kamyonet-pick up tipi araçlar için aylık (22) gün üzerinden fiilen çalışan ve mesainin tamamını kuruluşta geçiren sürücülerin öngörülen; Brüt asgari ücretin %20 fazlası ile işçilik giderleri (işçi ücreti, sigorta prim giderleri) teklif fiyata dahildir.

(4+1) kapasiteli binek ve 4+1 kamyonet-pick up tipi araçlarda çalışacak şoförlere aylık 22 gün üzerinden ödenecek yemek ücreti teklif fiyata dâhildir, günlük 12,00TL olacak şekilde bordroda brüt olarak gösterilecektir.

(4+1) kapasiteli binek ve 4+1  kamyonet-pick up tipi araçlarda çalışacak şoförlere aylık 22 gün üzerinden ödenecek yol ücreti teklif fiyata dâhildir, günlük 9,00TL olacak şekilde bordroda brüt olarak gösterilecektir.

(14+1) kapasiteli minibüs tipi araçlarda çalışacak şoförlere aylık 22 gün üzerinden ödenecek yol ücreti teklif fiyata dâhildir, günlük 9,00TL olacak şekilde bordroda brüt olarak gösterilecektir. Hizmet alımı yoluyla çalışacak 1 (bir) sürücünün yemeği İdare tarafından ayni olarak verilecek olup, bu gider için istekli tarafından ayrıca maliyet hesabı yapılmayacaktır.

 

 

25.3.2 Akaryakıt hariç olmak üzere, araçların aylık kiralama giderleri ile araçların bakım, onarım, yağ, yağlama, adblue, araç takip sistemi, yedek parça ve diğer masrafları, tüm vergi, sigorta, kasko vb. giderleri ve teknik şartnamede yer verilen diğer giderler teklif fiyata dâhildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Bu iş için; iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta prim oranı % 2 (iki) dir.” düzenlemesi,

 

İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin son kısmında aşağıdaki tablo yer almaktadır.

 

Sıra No

Açıklama

Birimi

İşçi Sayısı

Ay/gün/saat

1

Binek tipi (4+1 kapasiteli) araç için Sürücü Gideri (yol ve yemek ücreti dahil)(Brüt asgari ücretin %20 fazlası)

Ay

3,00

12

2

Kamyonet-Pick up (4+1 kapasiteli) araç için Sürücü Gideri (yol ve yemek ücreti dahil)(Brüt asgari ücretin %20 fazlası)

Ay

26,00

12

Sıra No

Açıklama

Birimi

Miktarı

1

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

2

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

3

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

4

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

5

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

6

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

7

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

8

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

9

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

10

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

11

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

12

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

13

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

14

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

15

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

16

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

17

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

18

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

19

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

20

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

21

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

22

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

23

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

24

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

25

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

26

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

27

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

28

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

29

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

30

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

31

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

32

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

33

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

34

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

35

1 adet (4+1 kapasiteli) Kamyonet-pick up tipi araç için kiralama bedeli – T7

ay

12

36

1 adet (4+1 kapasiteli) Binek tipi araç için kiralama bedeli – T2

ay

12

37

1 adet (4+1 kapasiteli) Binek tipi araç için kiralama bedeli – T2

ay

12

38

1 adet (4+1 kapasiteli) Binek tipi araç için kiralama bedeli – T2

ay

12

39

1 adet (14+1 kapasiteli) Minibüs tipi araç için kiralama bedeli. (Sürücü, yol Dahil ve Brüt asgari ücretin %10 fazlası) – T5

ay

12

40

1 adet (14+1 kapasiteli) Minibüs tipi araç için kiralama bedeli. (Sürücü, yol Dahil ve Brüt asgari ücretin %10 fazlası) – T5

ay

12

41

1 adet (14+1 kapasiteli) Minibüs tipi araç için kiralama bedeli. (Sürücü, yol Dahil ve Brüt asgari ücretin %10 fazlası) – T5

ay

12

 

Teklifi sınır değerin altında kalan Ömer Mutlu’ya 09.03.2021 tarihinde EKAP üzerinden aşırı düşük teklif sorgulama yazısının gönderildiği, söz konusu yazıda “2020/595741 İhale kayıt numaralı ‘Yakıt Hariç Şoförlü/Şoförsüz 12 Aylık Araç Kiralama’ ihalesine vermiş olduğunuz teklifiniz idari şartnamenin 33. maddesine istinaden aşırı düşük teklif olarak belirlenmiştir.

Teklifiniz ile ilgili önemli bileşenler olarak işçilik, araç bakım ve onarımı, lastik bakımı, araç takip cihazı, amortismanlar, muayene, trafik ve kasko sigortası, vergi vb. giderlerin belgeleriyle birlikte05.03.2021 tarih ve saat 14:00’a kadar Müdürlüğümüze satın alma servisine teslim edilmesi hususunda;” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan aşırı düşük teklif sorgulama yazısından, ihale konusu işte kiralanacak araçların maliyetlerinin tevsiki için; işçilik, araç bakım ve onarımı, lastik bakımı, araç takip cihazı, amortismanlar, muayene, trafik ve kasko sigortası, vergi giderlerinin açıklanması istenen önemli teklif bileşenleri olarak kabul edildiği anlaşılmıştır.

 

 

Başvuruya konu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı istekli olan Ömer Mutlu’nun aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında, ihale konusu işte çalıştırılacak olan araçların maliyetlerinin tevsikine ilişkin olarak; 2 adet araç kira sözleşmesi, 3 adet yıllık periyodik bakım ücretine ilişkin fiyat teklifi, yıllık araç takip (GPRS)’e ilişkin fiyat teklifi, yıllık lastik fiyat teklifi, yıllık sigorta ücretine ilişkin fiyat teklifi ve amortisman payı tespit tutanağı adlı belgenin sunulduğu görülmüştür.

1’inci iddia)  İhale uhdesinde bırakılan Ömer Kutlu’nun aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında, kendi malı olan araçlara ilişkin olarak amortisman maliyeti öngördüğü, söz konusu maliyete ilişkin olarak açıklama ekinde “Amortisman Payı Tespit Tutanağı”nın sunulduğu, belgede ihale konusu iş için istenen araçların yer aldığı, diğer taraftan anılan belgenin SMMM veya YMM kaşeli ve imzalı olmadığı, bu itibarla söz konusu belgenin aşırı düşük teklif açıklamasında geçerli bir belge olarak değerlendirilemeyeceği anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

2’nci iddia) Yukarıda aktarılan aşırı düşük sorgulama yazısından anlaşılacağı üzere, ihale konusu işte kiralanacak araçların maliyetlerinin tevsiki için; trafik ve kasko sigortası giderinin önemli teklif bileşeni olarak kabul edildiği ve istekli tarafından söz konusu trafik ve kasko giderlerine ilişkin olarak sigorta şirketinin acentasından alınmış bir adet fiyat teklifinin sunulduğu, ihale konusu işin süresinin 12 ay olduğu ve fiyat teklifinin ihale konusu işin süresini kapsadığı, ancak yukarıda aktarılan Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.3.4’üncü maddesinde yer alan açıklama doğrultusunda ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmediği görülmüş olup, dolayısıyla söz konusu fiyat teklifinin Tebliğ’in 79.3.4’üncü maddesine uygun olarak alınmadığı, bu itibarla başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

3, 4, 5, 7, 10, 12, 14, 21’inci iddialar) Aşırı düşük teklif açıklaması sunan tek istekli Ömer Kutlu tarafından; fiyat teklifi alınmak suretiyle yapılan “2 adet Yıllık Periyodik Bakım Ücreti, Yıllık Araç Takip (GPRS) Sistemi, Yıllık Lastik Maliyeti, Yıllık Sigorta Ücreti”ne ilişkin belgelerin sunulduğu, söz konusu fiyat tekliflerinin, Kamu İhale Genel Tebliği’nin ilgili maddelerinde aranan beyanı ihtiva etmediği, diğer taraftan söz konusu fiyat tekliflerinin yetkili SMMM veya YMM tarafından imzalanıp, kaşelenmediği, alınan fiyat tekliflerinin ekinde ilgili tutanaklar (Ek-O.5, Ek-O.6, Ek-O.7 veya Ek-O.8) ile eki meslek mensubuna ait faaliyet belgesi sunulmadığı, bu itibarla anılan istekli tarafından sunulan açıklamanın kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Öte yandan, ihale konusu işin yürütülmesinde kullanılacak olan taşıtların edinim giderlerine ilişkin olarak ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında Deniz Öğrenci Servisleri Tur. Taş. Ltd. Şti.yle imzalanan 2 adet kiralama sözleşmesi sunulduğu, bahse konu sözleşmenin ekinde herhangi bir belgenin yer almadığı anlaşılmıştır.

 

Yapılan tespitler ışığında, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde sayma yoluyla belirlenen aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulabilecek tevsik edici belgeler arasında kiralama sözleşmesinin yer almadığı, istekliler tarafından aşırı düşük teklif açıklamasının üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ya da anılan Tebliğ’de belirtilen yöntemler ile yapılabileceği göz önünde bulundurulduğunda, anılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklamasında, ihale konusu iş kapsamında istenilen araçlara ilişkin olarak araç kiralama sözleşmesinin sunulmasının mevzuata aykırı olduğu anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

6’ncı iddia) Yukarıda aktarılan tablodan anlaşılacağı üzere, istekli tarafından 41 aracın temin edilmesi gerektiği, söz konusu araçların, kamyonet-pick up, binek tipi ve minibüs tipi araç niteliğinde olduğu istekli tarafından da söz konusu araçlara göre araç muayene giderinin hesaplanması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından muayene girdisine ilişkin açıklamanın, 2020 yılı için “TÜVTÜRK”’ün resmi internet adresinde öngörülen tutarlar esas alınarak hesaplandığı, (2020 yılı için kamyonet-pick up, binek tipi, minibüs tipi 342,20TL) ve söz konusu açıklamada her araç tipine ilişkin olarak ayrı ayrı maliyet öngörülmesinin zorunlu olmadığı, diğer taraftan MTV, egzoz emisyon ölçüm giderlerinin idarece aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli teklif bileşenleri olarak belirlenmediği, bu nedenle ihale uhdesinde bırakılan isteklinin bu hususları açıklaması ve bunları tevsik etmesinin zorunlu olmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

8, 13, 15, 16, 17, 18, 19 ve 20’nci iddialar) Yukarıda aktarılan aşırı düşük teklif sorgulama yazısından anlaşılacağı üzere, işçilik, araç bakım ve onarımı, lastik bakımı, araç takip cihazı, amortismanlar, muayene, trafik ve kasko sigortası, vergi giderlerinin açıklanması istenen önemli teklif bileşenleri olarak kabul edildiği, diğer yandan, başvuru sahibinin yukarıda anılan iddialarında belirtmiş olduğu giderlerin, idarece aşırı düşük teklif sorgulamasında açıklama yapılmasına gerek görülen önemli teklif bileşenleri olarak belirlenmediği, bu nedenle ihale uhdesinde bırakılan isteklinin bu hususları açıklaması ve bunları tevsik etmesinin zorunlu olmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

9’ncu iddia) Yukarıda aktarılan aşırı düşük teklif sorgulama yazısından, vergi giderlerinin açıklanması istenen önemli teklif bileşenleri olarak kabul edildiği, söz konusu genel ifadeden sözleşmeye ait damga vergisi, karar pulu ve ödenecek kik payı bedelinin açıklanması gerektiği değerlendirilmektedir.

 

Bu itibarla, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi istekli tarafından, aşırı düşük teklif sorgusunda önemli teklif bileşeni olarak kabul edilen sözleşmeye ait damga vergisi, ihale kararına ait karar pulu ve ödenecek kik payı bedelinin açıklandığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

11’inci iddia) İhale uhdesinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması ekinde sunmuş olduğu açıklamalar incelendiğinde, aşırı düşük teklif açıklamasında önemli teklif bileşeni olarak kabul edilen “Araç Takip Sistemi (GPRS Cihazı) Maliyeti” için anılan isteklinin öngörmüş olduğu maliyet tutarının “41 X 175,00 TL= 7.145,00 TL” şeklinde hesaplandığı ancak, söz konusu tutarın çarpım hesabının yanlış olduğu (7.175,00 TL olması gerektiği) ve söz konusu yanlış tutarın hesap cetveline olduğu şekliyle yansıtıldığı, dolayısıyla isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasında aritmetik hata yapıldığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, ihale uhdesinde bırakılan istekli olan Ömer Kutlu’nun aşırı düşük teklif açıklamasının kabul edilmeyerek teklifinin reddedilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

Toplantı No 2021/014
Gündem No 44
Karar Tarihi 07.04.2021
Karar No 2021/UH.I-764