tüzel kişiliğe ait pay defterine ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunun yukarıda yer verilen ilgili kısmının Pay Defteri (Anonim şirketler tarafından yukarıdaki bilgilere ilave olarak pay defteri bilgisi bu alana girilmelidir) başlıklı bölümünde beyan edilmesi gerektiği ihaleye katılan anonim şirket statüsündeki istekliler tarafından anonim şirket ortaklarının sayısına veya tescile tabi husus olup olmadığına bakılmaksızın pay defterinin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesinin zorunlu olduğu ancak başvuru sahibi isteklinin yeterlik bilgileri tablosunda pay defterlerine yönelik herhangi bir beyanının bulunmadığı dolayısıyla idare tarafından başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması hk 1

tüzel kişiliğe ait pay defterine ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunun yukarıda yer verilen ilgili kısmının Pay Defteri (Anonim şirketler tarafından yukarıdaki bilgilere ilave olarak pay defteri bilgisi bu alana girilmelidir) başlıklı bölümünde beyan edilmesi gerektiği ihaleye katılan anonim şirket statüsündeki istekliler tarafından anonim şirket ortaklarının sayısına veya tescile tabi husus olup olmadığına bakılmaksızın pay defterinin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesinin zorunlu olduğu ancak başvuru sahibi isteklinin yeterlik bilgileri tablosunda pay defterlerine yönelik herhangi bir beyanının bulunmadığı dolayısıyla idare tarafından başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması hk 1

Tek ortaklı anonim şirketlerin, yeterlik bilgileri tablosunda pay defterine ilişkin bilgileri beyan etmesi zorunlu mudur?

Toplantı No        : 2021/009

Gündem No       : 56

Karar Tarihi         : 03.03.2021

Karar No              : 2021/UY.I-525

BAŞVURU SAHİBİ:

Skm Yapı Anonim Şirketi,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Şanlıurfa Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/704565 İhale Kayıt Numaralı “Şanlıurfa İli Karaköprü İlçesi Sevgi Evleri Sitesi Yapım İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Şanlıurfa Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü tarafından 20.01.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Şanlıurfa İli Karaköprü İlçesi Sevgi Evleri Sitesi Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Skm Yapı Anonim Şirketi’nin 05.02.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 08.02.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 16.02.2021 tarih ve 8190 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 16.02.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2021/292 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, başvuruya konu ihaleye teklif verildiği, ancak EKAP üzerinden tebliğ edilen kesinleşen ihale kararına göre, sunmuş oldukları yeterlik bilgileri tablosunda pay defteri bölümü doldurulmadığından tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, anonim şirketlerde normal hisse devrinin tescile tabi olmadığı, ancak şirketin tek ortaklı hale gelmesi veya şirkette tek pay sahibinin değişmesi ya da tek ortaklı şirketten çok ortaklı şirkete geçilmesi hallerinin tescile tabi olduğu, sunmuş oldukları yeterlilik bilgileri tablosunda beyan edilen 11 Ağustos 2020 tarih ve 10135 numaralı Ticaret Sicil Gazetesinde görüldüğü üzere şirketlerinin tek ortaklı bir anonim şirket olduğu, aynı şekilde yeterlik bilgileri tablosunda temsile yetkili kişilerin gösterildiği 11 Ağustos 2020 tarih ve 10135 sayılı ve 9 Ekim 2020 tarih ve 10178 sayılı Ticaret Sicil Gazetelerinin de beyan edildiği, bu doğrultuda tek paylı anonim şirketlerde limited şirketlerde olduğu gibi tescil zorunluluğu bulunduğundan pay defteri sunulmasına gerek bulunmadığı, bu kapsamda tekliflerinin değerlendirmeye alınarak ihalenin kendileri üzerinde bırakılması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

  1. a) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,
  1. b) Tüzel kişi olması halinde, bu Yönetmelik ekinde yer alan Tüzel Kişilerde Ortaklık Bilgilerine ve Yönetimdeki Görevlilere İlişkin Son Durumu Gösterir Belge ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin,

teklif kapsamında sunulması zorunludur…” hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 60/A maddesinde “(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.

(2) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak e-anahtarlar teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar gönderilir ve teklifler ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır.

(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden e-teklif şeklinde gönderilmeyen teklifler kabul edilmez…

(5) e-teklifler EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlanır ve e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Kısmi teklife açık ihalelerde teklif mektubu eklerinin her bir kısım için, ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise yeterlik bilgileri tablosunun her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir…

(10) Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ile yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan veya yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgelere ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir. Yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler yenileri ile veya ihalede istenen şartları sağladığını gösteren başka belgelerle tevsik edilirler. Verilen süre içerisinde beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Geçici teminat mektubu ve sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlamayan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir. Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektubunu idarenin talebi üzerine sunmayan istekliler hakkında, Kanunun 17 nci maddesi uyarınca işlem yapılır…” hükmü,

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “…(3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.

(4) Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir…” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tüzel kişilerin teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 10/A maddesinde “10/A.1. İhaleye katılabilmek için başvuru veya teklif dosyasında sunulması gereken, tüzel kişi aday ve isteklilerin teklif vermeye yetkili olduğu hususunda son durumu gösterir belgelere ilişkin mevzuatta geçen “tüzel kişi ortakları” ifadesinden, bu ortakların ilgisine göre ad, soyad/ticaret unvanı, T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası ile ortaklık oranları (halka arz edilen hisseler hariç); “tüzel kişilerin yönetimindeki görevliler” ifadesinden ise, teklif veya başvuru mektubu ya da sözleşme imzalamaya ve sözleşmenin yürütülmesi konusunda yetkili olanlar da dahil olmak üzere; tüzel kişiliği temsile ve yönetime yetkili kişilerin ad, soyad/ticaret unvanı, T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası anlaşılır. Ancak, bu bilgileri göstermek üzere teklif ekinde sunulan belgelerde T.C. kimlik numaralarının beyan edilmemesi veya beyan edilen T.C. kimlik numaralarının teyit edilememesi durumunda teklif bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılmaz.”  açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

  1. a) Adı: ŞANLIURFA İLİ KARAKÖPRÜ İLÇESİ SEVGİ EVLERİ SİTESİ YAPIM İŞİ
  1. b) Türü: Yapım işleri
  1. c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde):

  1. d) Kodu:
  1. e) Miktarı:

7 ADET BETONARME KARKAS YAPIDA BİNA YAPIMI İŞİ İLE 1 ADET SAHA TANZİM İŞLERİ

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

  1. f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Şanlıurfa İli Karaköprü İlçesi” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

  1. a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri (anonim şirketler tarafından her durumda bu bilgileri gösterir pay defteri)…” düzenlemesi,

“Tekliflerin sunulma şekli” başlıklı 22’nci maddesinde “22.1. e-teklifler istekliler tarafından EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlandıktan sonra e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Teklife ilişkin e-anahtar, e-teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderilir.

22.2. Yeterlik bilgileri tablosunda ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlar, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda ise açıklama istenen teknik özellikler için ayrı satırlar açılmış olup, istekliye ait hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise o belgelere ilişkin tarih, sayı, yevmiye numarası gibi bilgiler ile istenen kriterlere ve açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgiler eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle ekli standart formalara uygun şekilde doldurulacaktır. Yabancı istekli tarafından ihaleye teklif verilmesi halinde, bu şartnamede istenilen belgelere veya isteklinin kendi ülkesindeki mevzuat uyarınca düzenlenmiş olan dengi belgelere ilişkin bilgilerin beyan edilmesi gerekir. …” düzenlemesi,

“Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “31.1. İlk oturumun kapatılmasından sonra, ihale komisyonu belirleyeceği bir tarih ve saatte toplanır ve EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirilmesine başlanır. Teklif değerlendirme işlemleri birden fazla oturumda yapılabilir. Her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir ve düzenlenen tutanakların bir çıktısı alınarak ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır.

31.2. Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 30 uncu madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya teklif mektubu ile geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

31.3. İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde ise, ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler dahil yeterlik sertifikası üzerindeki bilgiler; yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için ise yeterlik bilgileri tablosunda istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır …” düzenlemesi,

“Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Sınır değerin altında teklif sunan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenmeyecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

İhale dokümanı kapsamında “Standart Formlar” arasında yer alan “Yeterlilik Bilgileri Tablosu”nun; “Teklif vermeye Yetkili Olunduğuna İlişkin Bilgiler” sütununun “Ticaret Sicil Bilgileri” kısmının “Pay Defteri” bölümünde “Anonim Şirketler tarafından yukarıdaki bilgilere ilave olarak pay defteri bilgisi bu alana girilmelidir.” bilgisi yer almaktadır.

İhale komisyonunun 27.01.2021 tarihli kararı incelendiğinde, başvuruya konu ihaleye 14 istekli tarafından teklif sunulduğu, 7 teklifin geçerli teklif olarak belirlendiği ihalede, başvuru sahibi Skm Yapı Anonim Şirketi’nin sunmuş olduğu yeterlik bilgileri tablosunda pay defteri bölümü boş bırakıldığından anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin Mehmet Çetin İnşaat Taahhüt İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin Baydemir Mühendislik İnş Tem Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. –  Mirzade Mühendislik İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı olarak belirlendiği görülmüştür.

İhale dokümanında tekliflerin elektronik ortamda alınacağının belirtildiği ihalelerde, istekliler tarafından ihale dokümanında yer alan “Yeterlik Bilgileri Tablosu” doldurulmak suretiyle tekliflerin sunulması gerektiği, ihaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin değerlendirmenin de yeterlik bilgileri tablosunda istekli tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler üzerinden yapılacağı,

İstekliler tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet siteleri üzerinden sorgulanabilenlerin, sorgulama sonucunda elde edilen belgelerdeki kayıtlı bilgiler esas alınarak değerlendirmeye tabi tutulacağı, belirtilen yöntemle sorgulanamayan bilgi ve belgelere yönelik ilk değerlendirmenin ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı, bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı,

İlgili mevzuat ve doküman düzenlemeleri uyarınca anonim şirket niteliğindeki tüzel kişiliklere yönelik olarak yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde tüzel kişiliğe ait pay defterine ilişkin bilgilerin her durumda beyan edilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

İdarece gönderilen ihale işlem dosyası incelendiğinde, başvuru sahibi Skm Yapı Anonim Şirketi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun ilgili kısmında;

– “Ortaklara Ait Bilgiler (Halka Arz Edilen Hisseler Hariç) [Ortakların: Gerçek Kişi Olması Durumunda Ad-Soyad/TC Kimlik Numarası/ Ortaklık Oranı/ Varsa İşletme Adı ve Ticaret Unvanı; Tüzel Kişi Olması Durumunda Ticaret Unvanı/Vergi Kimlik Numarası/Ortaklık Oranı/Varsa İşletme Adı]”  başlıklı bölümünün boş bırakıldığı,

– “Yöneticilere Ait Bilgiler (Ad-Soyad/TC Kimlik Numarası ve Görevi)” başlıklı bölümlerinin “İbrahim Cemil Ayhan, 16****, Yönetim Kurulu Üyesi Olmayan Yetkili” , “Serhat Gürkan, 56*****, Yönetim Kurulu Üyesi”, “Serhat Gürkan, 56*****, Yönetim Kurulu Başkanı” şeklinde doldurulduğu,

– “Ticaret Sicil Gazetesi/Gazetelerinin Tarihi, Sayısı ve Sicil Müdürlüğü” başlıklı bölümlerinin “08.03.2017, 9279, Şanlıurfa Ticaret Sicil Müdürlüğü ”, “27.06.2018, 9608,Şanlıurfa Ticaret Sicil Müdürlüğü”, “08.07.2019, 9864, Şanlıurfa Ticaret Sicil Müdürlüğü”, “11.08.2020,110135, Şanlıurfa Ticaret Sicil Müdürlüğü” ve “09.10.2020,10178, Şanlıurfa Ticaret Sicil Müdürlüğü” şeklinde doldurulduğu,

– “Pay Defteri (Anonim şirketler tarafından yukarıdaki bilgilere ilave olarak pay defteri bilgisi bu alana girilmelidir)” başlıklı bölümünün ise boş bırakıldığı görülmüştür.

Yapılan incelemede, başvuru sahibi isteklinin anonim şirket olduğu, dolayısıyla ilgili mevzuat hükümleri ve doküman düzenlemeleri doğrultusunda tüzel kişiliğe ait pay defterine ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunun yukarıda yer verilen ilgili kısmının “Pay Defteri (Anonim şirketler tarafından yukarıdaki bilgilere ilave olarak pay defteri bilgisi bu alana girilmelidir)” başlıklı bölümünde beyan edilmesi gerektiği, ihaleye katılan anonim şirket statüsündeki istekliler tarafından anonim şirket ortaklarının sayısına veya tescile tabi husus olup olmadığına bakılmaksızın pay defterinin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesinin zorunlu olduğu, ancak başvuru sahibi isteklinin yeterlik bilgileri tablosunda pay defterlerine yönelik herhangi bir beyanının bulunmadığı, dolayısıyla idare tarafından başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığından anılan isteklinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY

İnceleme konusu ihalede;

Başvuru sahibinin itirazen şikayet dilekçesinde yer alan iddialarının incelenmesi neticesinde, Kurul çoğunluğunca, “itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.

Anılan kararda, başvuru sahibi isteklinin yeterlik bilgileri tablosunda pay defterlerine yönelik herhangi bir beyanının bulunmadığı, dolayısıyla idare tarafından başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığından anılan isteklinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı ifade edilmektedir.

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “…(3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.

…” hükmü bulunmaktadır.

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

  1. a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri (anonim şirketler tarafından her durumda bu bilgileri gösterir pay defteri)…” düzenlemesi yer almaktadır.

Uyuşmazlık konusu ihalede, başvuru sahibi Skm Yapı Anonim Şirketi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda, yöneticilere ait kimlik bilgilerinin, Ticaret Sicil Gazeteleri bilgilerinin beyan edildiği, ancak “Pay Defteri (Anonim şirketler tarafından yukarıdaki bilgilere ilave olarak pay defteri bilgisi bu alana girilmelidir)” başlıklı bölümünün ise boş bırakıldığı görülmüştür

İncelenen ihalede, başvuru sahibi istekli tarafından, yeterlik bilgileri tablosunda yönetimdeki görevlilere ilişkin bilgilere ve ilgili Ticaret Sicil Gazetelerinin bilgisine yer verilmiş olmasına karşın yeterlik bilgileri tablosunda pay defterine ilişkin bilgi sunulmamış olmasının teklifin esasına etkili bir husus olmadığı, idarece gerekli görülürse, ortaklık bilgilerine EKAP ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının internet sayfasından sorgulanarak ulaşılabileceği değerlendirildiğinden, idarece gerçekleştirilen işlemin yerinde olmadığı ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu  sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, uyuşmazlık konusu ihalede, “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemle, Kurul çoğunluğunca verilen “itirazen şikayet başvurusunun reddine” niteliğindeki karara katılmıyorum.