ihale komisyonu kararında anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesi hatalı olarak iş hacmi bilgilerinin beyan edilmemesi olarak belirtilmiş isede anılan kararın üst yazısında değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin geçici teminata ilişkin bilgilerin beyan edilmemesi olarak düzeltildiği hk

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “ 37 ve 38 inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.

En düşük fiyatın ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak değerlendirildiği ihalelerde, birden fazla istekli tarafından aynı fiyatın teklif edildiği ve bunların da ekonomik açıdan en avantajlı teklif olduğu anlaşıldığı takdirde, ikinci fıkrada belirtilen fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınmak suretiyle ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenerek ihale sonuçlandırılır.

İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.

İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Kesinleşen ihale kararlarının bildirilmesi” başlıklı 41’inci maddesinde “İhale sonucu, ihale kararının ihale yetkilisi tarafından onaylandığı günü izleyen en geç üç gün içinde, ihale üzerinde bırakılan dahil olmak üzere, ihaleye teklif veren bütün isteklilere bildirilir. İhale sonucunun bildiriminde, tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçelerine de yer verilir…” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.

 (2) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak e-anahtarlar teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar gönderilir ve teklifler ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır.

(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden gönderilmeyen teklifler kabul edilmez.

(5) e-teklifler EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlanır ve e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Kısmi teklife açık ihalelerde teklif mektubu eklerinin her bir kısım için ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise yeterlik bilgileri tablosunun her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.

(6) Geçici teminat mektupları Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınır ve mektuba ilişkin ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir. Bu maddeye uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları geçerli kabul edilmez. Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgiler de aynı şekilde yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.

(8) Tekliflerin açılması ve değerlendirilmesine ilişkin tutanaklar EKAP üzerinde hazırlandıktan sonra, çıktısı alınarak ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır ve her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir.

(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

(11) İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez.” hükmü,

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Geçici teminatlar” başlıklı 21’inci maddesinde “(1) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(2)(Geçici teminat mektupları Kurumla “EKAP Üzerinden Online Bilgi Alışverişine Yönelik İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol” imzalamış olan kuruluşlardan alınır. İlgilinin talebi halinde, kuruluş tarafından Ek-1’de yer alan “Geçici Teminat Mektubu Bilgileri Formu” düzenlenerek kendisine verilir. Geçici teminat mektupları, elektronik imza kullanılmak suretiyle elektronik veya ıslak imza kullanılmak suretiyle fiziki ortamda düzenlenebilir. Ancak düzenlenen geçici teminat mektubuna kuruluş tarafından ayırt edici bir numara verilerek mektuba ilişkin bilgilerin EKAP’a aktarılması ve verilen ayırt edici numaranın istekli tarafından e-teklif kapsamında EKAP üzerinden gönderilmesi gerekir. Geçici teminat mektuplarına ilişkin bilgilerin, yetkilendirilmiş merkezi bir kuruluş tarafından EKAP’a aktarılması durumunda da düzenlenen mektupların bu fıkraya uygun olarak alındığı kabul edilir.

(3)Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin belgeler bilgisayarda taratılarak, istekli tarafından EKAP üzerinden e-teklif kapsamında gönderilir.” hükmü,

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Diyaliz Hastalarını Taşıma Hizmet

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

1.525.000 Km Diyaliz Hastalarını Taşıma Hizmeti

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Teknik şartnamede belirtilen İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı sağlık tesisleri” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1 İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgilerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

c) Bu şartnamede belirlenen geçiçi teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık yada Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldıklarını gösteren makbuzlar…” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İhale işlem dosyası kapsamında gönderilen belge ve bilgilerden başvuruya konu ihalenin “Diyaliz Hastaları Taşıma” ne ilişkin olduğu, 08.11.2021 tarihinde gerçekleştirilen ihalede 28 adet ihale dokümanı indirildiği, 14 istekli tarafından teklif verildiği, 17.11.2021 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararı ile 6 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı teklifi değerlendirme dışı bırakılan başvuru sahibi istekli Özyüce Turizm Seyahat Pazarlama Ticaret Limited Şirketi’nin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin yeterlik bilgileri tablosunda iş hacmine ilişkin bilgilerin beyan edilmemesi olarak belirtildiği, ihalenin Yakoss Turizm Anonim Şirketi üzerinde bırakıldığı, Ünaldı Turizm Seyahat İnş. ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği tespit edilmiştir.

 

Söz konusu ihale komisyonu kararına ilişkin olarak başvuru sahibi Özyüce Turizm Seyahat Pazarlama Ticaret Limited Şirketi tarafından 29.11.2021 tarihinde idareye yapılan şikâyet başvurusunda, sunmuş oldukları yeterlik bilgileri tablosunda iş hacmine ilişkin bilgilerin beyan edildiği ve ihale komisyonu kararının düzeltilmesi gerektiğinin öne sürüldüğü, anılan başvuru üzerine idarece verilen cevapta ise EKAP üzerinden taraflarına gönderilen kararda değerlendirme dışı bırakılma gerekçelerinin yeterlik bilgileri tablosunun ihalede katılım ve/veya yeterlik kriteri olarak belirlenen geçici teminat mektubuna ilişkin ayırt edici bilgi girişinde bulunulmadığı şeklinde ifade edildiği görülmüştür.

 

EKAP üzerinden idarece 02.12.2021 tarihinde başvuru sahibine yapılan tebligat incelendiğinde “Kesinleşen ihale kararı” konulu üst yazıda “Diyaliz Hastaları Taşıma işine ait ihale Yakoss Turizm Anonim Şirketi’da kalmıştır. Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Ünaldı Turizm Seyahat İnş. Ve Gıda Sanayi Tic. Ltd. Şti’dır. İhale yetkilisince onaylanan ihale kararı ekte yer almaktadır.

 

İstekli Adı

Değerlendirme Dışı Bırakılma Gerekçesi

Özyüce Turizm Seyahat Pazarlama Ticaret Limited Şirketi

Yeterlik Bilgileri Tablosunun ihalede katılım ve/veya yeterlik kriteri olarak belirlenen geçici teminat mektubuna ilişkin ayırt edici bilgi girişinde bulunulmamıştır.

 

Bu kararın bildiriminden itibaren on gün içinde idaremize yazılı şikayet başvurusunda bulunabilmeniz mümkündür.

4734 sayılı Kanunun 41 inci maddesi hükmüne göre bilgi edinilmesi hususunu rica ederim.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 

Anılan yazı ekinde gönderilen ihale komisyonu kararında “… 11 no’lu istekli Özyüce Turizm Seyahat Paz. Tic. Ltd. Şti.’ın yeterlik bilgileri tablosunun ihalede katılım ve/veya yeterlik kriteri olarak belirlenen iş hacmine ilişkin bilgi girişinde bulunulmadığı tespit edilmiş ilk oturum kapatılmıştır.

2. oturumda ihaleye teklif veren isteklilere ait belgeler ile tekliflerin uygunluğu değerlendirilmiştir. Buna göre yeterlik kriterlerini sağlamayan …. ve Özyüce Turizm Seyahat Paz. Tic. Ltd. Şti. firmalarının tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına …..  

 

Komisyonumuzca
Oybirliği ile karar verilmiştir.” 
ifadelerinin yer aldığı belirlenmiştir.

 

Başvuru sahibi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosu incelendiğinde ise İdari Şartname’nin 7.1.C maddesi gereğince geçici teminata ilişkin olarak beyan edilmesi gereken bilgilerin beyan edilmediği, anılan Şartname’nin 7.4.3’üncü maddesi gereğince iş hacmi bilgilerinin beyan edildiği tespit edilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden elektronik teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen ihalelerde e-tekliflerin EKAP üzerinden yalnızca teklif mektubu ve eklerinin doldurularak hazırlanacağı ve e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderileceği,  geçici teminat mektuplarının Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması halinde, mektuba ilişkin ayırt edici numaranın yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtileceği, idarelerce 4734 sayılı Kanun’un 37 ve 38’inci maddesine uygun olarak tekliflerin değerlendirileceği, yapılan değerlendirmeler neticesinde ihale komisyonunun gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunacağı,  ihale sonucunun, ihale kararının ihale yetkilisi tarafından onaylandığı günü izleyen en geç üç gün içinde ihaleye teklif veren bütün isteklilere bildirileceği, bildirimde tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçelerine de yer verileceği anlaşılmaktadır

 

Başvuru sahibine 02.12.2021 tarihinde EKAP üzerinden tebliğ edilen yazı ekinde yer alan ihale komisyonu kararında anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesi hatalı olarak iş hacmi bilgilerinin beyan edilmemesi olarak belirtilmişse de anılan kararın üst yazısında değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin geçici teminata ilişkin bilgilerin beyan edilmemesi olarak düzeltildiği anlaşılmıştır.

 

Her ne kadar 4734 sayılı Kanun’un 41’inci maddesi gereğince ihale komisyonu kararında yer verilmesi gereken başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin anılan komisyon kararında hatalı olarak belirtildiği görülmüşse de anılan kararın üst yazısında yer verilen bilgilerde anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesine doğru olarak yer verildiği, başvuru sahibinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesini söz konusu üst yazıdan öğrenebildiği, diğer bir ifade ile idarece yapılan bildirimde başvuru sahibinin teklifinin geçersiz sayılma sebebinin görülebildiği, bu nedenle idarece ihale komisyonu kararında farklı olarak belirtilen gerekçenin hatalı olmasının başvuru sahibi isteklinin teklif geçerlilik durumunda değişiklik yaratmadığı, idarece ihale komisyonu kararında yapılan hatanın esasa etkili olmadığı, geçici teminata ilişkin olarak yeterlik bilgileri tablosunda beyanda bulunulmadığından başvuru sahibi isteklinin geçici teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Toplantı No 2022/001
Gündem No 49
Karar Tarihi 05.01.2022
Karar No 2022/UH.I-40