ihale komisyonu kararından ihaleye teklif veren isteklilerin yeterlik bilgileri tablolarının incelenerek bir istekli için görülen eksikliklerin tespit edildiği ve söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin beyanları ve belgeleri uygun görülen başvuru sahibi  üzerinde bırakılmasına karar verildiği görülmüş olup, isteklilerin ihaleye teklif sunmaktaki nihai amacının, ihalenin kendileri üzerinde bırakılmasının sağlanması hususu olduğu da dikkate alındığında yapılan işlemlerde mevzuata bir aykırılık bulunmadığı 

Toplantı No 2022/054
Gündem No 49
Karar Tarihi 23.11.2022
Karar No 2022/UY.I-1464

BAŞVURU SAHİBİ:

Zasu İnşaat Anonim Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Keçiören Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2022/868207 İhale Kayıt Numaralı “Sancaktepe Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Keçiören Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 30.09.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Sancaktepe Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Zasu İnşaat Anonim Şirketi’nin 19.10.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 29.10.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 08.11.2022 tarih ve 59681 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 08.11.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/1279 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, tekliflerinin yaklaşık maliyetin yaklaşık %50 altında olduğu, sehven teklif verildiği ve tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılarak ihalenin iptaline karar verilmesi gerektiği, zira sehven verilmiş olan teklif fiyatıyla işi yapabilme imkanları olmadığı, basiretli bir tacirin bu şekilde teklif vermesinin mümkün bulunmadığı, sehven verildiğinin idarece düşünülmesi gerektiği, yargı kararlarının da bu doğrultuda olduğu, kendilerince diğer ihalelerde sunulmuş olan teklif fiyatları dikkate alındığında incelenen ihalede verilen teklifin sehven olduğunun anlaşılabileceği, ihalenin bu şekilde kendilerinde bırakılmasının kamu hizmetinin görülmesini de sekteye uğratacağı ve bu hususlara rağmen de idarece ihalenin üzerlerinde bırakılması kararının hukuka aykırı olduğu iddia edilmektedir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, isteklinin mesleki ve teknik yeterliğinin belirlenmesi için teklif vermeye yasal olarak yetkili olduğunu kanıtlayan belgelerin istenebileceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinin ikinci fıkrasında “…teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir.” hükmü,

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “(3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.

(4) Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir.

(5) EKAP üzerinden sorgulanmasının mümkün olmaması nedeniyle bilgisayarda taratılarak sunulması gereken belgeler ve eklerinden herhangi birinin e-teklif kapsamında sunulmamış olması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılamaz ve bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Ancak, bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulan belgelerde, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, bilgi eksikliği bulunması halinde idare tarafından bilgilerin tamamlanması istenir. Bu çerçevede, bilgi eksikliklerinin tamamlanması için iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Bu süre içerisinde istekli tarafından eksik bilgilere ilişkin belgeler idareye sunulur. Belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayanların teklifleri dördüncü fıkrada belirtildiği şekilde değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “45.1.1.4 Yaklaşık maliyetin % 120’sinin üzerinde ve % 40’ının altındaki teklifler dışında tek geçerli teklif bulunması durumunda; “Tort2” değeri tek geçerli teklife eşittir…” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Tekliflerin sunulma şekli” başlıklı 22’nci maddesinde “22.2. Yeterlik bilgileri tablosunda ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlar, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda ise açıklama istenen teknik özellikler için ayrı satırlar açılmış olup, istekliye ait hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise o belgelere ilişkin tarih, sayı, yevmiye numarası gibi bilgiler ile istenen kriterlere ve açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgiler eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle ekli standart formalara uygun şekilde doldurulacaktır. …” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Aynı Şartname’nin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “31.2. Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 30 uncu madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya teklif mektubu ile geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

31.3. İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde ise, ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler dahil yeterlik sertifikası üzerindeki bilgiler; yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için ise yeterlik bilgileri tablosunda istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır.

31.6. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar ve aşırı düşük teklifleri 33 üncü maddeye göre değerlendirir.

31.8. Yapılan değerlendirme sonucunda, ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan veya yeterlik sertifikasının geçerlik süresi ihale tarihinden önce dolan teklifler değerlendirme dışı bırakılarak ya da aşırı düşük teklif açıklaması yeterli görülmeyen teklifler reddedilerek, EKAP üzerinden “Uygun Olmayan e-Teklif Kontrol Tutanağı” düzenlenir ve değerlendirme dışı bırakma işleminin gerekçeleri belirtilir.” düzenlemesine,

 

Yine Şartname’nin “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “Sınır değerin altında teklif sunan isteklilerin teklifleri açıklama istenilmeksizin reddedilecektir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

İdarece düzenlenen “E-Teklif Açma ve Belge Kontrol Tutanağı”nda bir isteklinin teklifi ile ilgili Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda geçici teminata ilişkin satırların doldurulmamış ve EKAP üzerinde e-gtm bilgisine ulaşılamamış olması ve başvuru sahibi olan Zasu İnş. A.Ş’nin teklifi ile ilgili ise Yeterlik Bilgileri Tablosunda bilgiler/beyanların mevcut ve teklif mektubu ile geçici teminatın uygun olduğu yönüyle tespit yapıldığı görülmüş olup, buradan hareketle alınan ihale komisyonu kararından da Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda geçici teminata ilişkin satırların doldurulmamış ve EKAP üzerinde e-gtm bilgisine ulaşılamamış istekli olan Hacıoğulları Gıda Nak. İnş. Tic. San. ve Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ve ihalenin başvuru sahibi Zasu İnş. A.Ş üzerinde bırakılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.

 

İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterlerine ilişkin değerlendirmenin, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı, bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmaktadır.

 

Bu itibarla İdari Şartname’nin 22.2’nci maddesi uyarınca, istekliler tarafından hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise, istenen açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgilerin eksiksiz olarak yeterlik bilgileri tablosu standart formunda açılan satırlara uygun şekilde belirtilmesi gerektiği ve bunun kontrolünün sağlanması yetkisi ve sorumluluğunun idarede olduğu dikkate alındığında yapılan incelemede, idarece alınan ihale komisyonu kararından ihaleye teklif veren isteklilerin yeterlik bilgileri tablolarının incelenerek bir istekli için görülen eksikliklerin tespit edildiği ve söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin beyanları ve belgeleri uygun görülen başvuru sahibi olan Zasu İnş. A.Ş üzerinde bırakılmasına karar verildiği görülmüş olup, isteklilerin ihaleye teklif sunmaktaki nihai amacının, ihalenin kendileri üzerinde bırakılmasının sağlanması hususu olduğu da dikkate alındığında yapılan işlemlerde mevzuata bir aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.