ihale komisyonu kararında yer alan Bu aşamada geçerli sayılabilecek bir teklif olmasının temin edilen ihale dokümanı sayısının da göz önünde bulundurulmasıyla her kuşkudan uzak bir şekilde rekabetin oluşmadığı ve temel ilkelerin sağlanmasına halel getirecek bir durumun ortaya çıktığı anlamına gelemeyeceği açık olarak düşünülmektedir ifadesinde de belirtildiği gibi söz konusu ihalede dört istekli tarafından doküman indirildiği, üç istekli tarafından teklif verildiği hususları birlikte değerlendirildiğinde, ihalenin idarece rekabetin oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilmediği hk

ihale komisyonu kararında yer alan Bu aşamada geçerli sayılabilecek bir teklif olmasının temin edilen ihale dokümanı sayısının da göz önünde bulundurulmasıyla her kuşkudan uzak bir şekilde rekabetin oluşmadığı ve temel ilkelerin sağlanmasına halel getirecek bir durumun ortaya çıktığı anlamına gelemeyeceği açık olarak düşünülmektedir ifadesinde de belirtildiği gibi söz konusu ihalede dört istekli tarafından doküman indirildiği, üç istekli tarafından teklif verildiği hususları birlikte değerlendirildiğinde, ihalenin idarece rekabetin oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilmediği hk

Toplantı No 2021/015
Gündem No 9
Karar Tarihi 14.04.2021
Karar No 2021/UH.II-798

BAŞVURU SAHİBİ:

Fec Reklamcılık Turizm İnşaat ve Restaurant İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Buca Belediye Başkanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/67587 İhale Kayıt Numaralı “2021 Yılı Tanıtım Materyalleri ve Baskı İşi” İhalesi

 

KURUMCA YAPILAN İNCELEME:

Buca Belediye Başkanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından 05.03.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2021 Yılı Tanıtım Materyalleri ve Baskı İşi” ihalesine ilişkin olarak Fec Reklamcılık Turizm İnşaat ve Restaurant İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından 25.03.2021 tarih ve 15733 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 25.03.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/561 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; ihalede tek geçerli teklif olmalarına ve yaklaşık maliyetin altında teklif vermelerine rağmen ihalenin iptal edilmesinin yerinde olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasında “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinde “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin

a) Adı: 2021 :YıLı Tanıtım Materyalleri ve Baskı İşi

bn) Miktarı (fiziki) ve türü: 31 Kalem Malzeme ve Baskı İşi olup, Hizmet Alımıdır.

ç) Yapılacağı yer: Buca İlçe Sınırlarıdır..” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptal edilmesi” başlıklı 34’üncü maddesinde “34.1. İhale komisyonu kararı üzerine İdare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez.

34.2. İhalenin iptal edilmesi halinde, bu durum bütün isteklilere gerekçesiyle birlikte derhal bildirilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

4734 sayılı Kanun’un temel ilkelerini belirleyen 5’inci maddesinde, idarelerin anılan Kanun’a göre yapılan ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu belirtilmiştir.

 

Öte yandan, anılan Kanun’un 39’uncu maddesinde, ihale komisyonu kararı üzerine idare tarafından ihalenin iptali düzenlenmiştir. Bu çerçevede, idarelere ihalenin iptali konusunda takdir yetkisi tanındığı, ancak bu takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız bir yetki niteliği taşımadığı bu yetkinin anılan Kanun’un 5’inci maddesinde sayma suretiyle belirtilen temel ilkeler ile kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun şekilde hareket edilerek kullanılması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Yapılan incelemede, söz konusu ihalede idarenin 08.03.2021 tarihinde onaylanan ihale komisyon kararı ile “..Komisyonumuzca yapılan değerlendirme neticesinde aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19. maddesine istinaden açık ihale usulü ile ihalesi gerçekleştirilen 2021/67587 İhale Kayıt Numaralı 2021 Yılı Tanıtım Materyalleri ve Baskı İşi Hizmeti Alım İşine ilişkin olarak EKAP üzerinden 4 istekli olabilecek tarafından doküman indirildiği dolayısıyla teklif sayısının sınırlı olacağı anlaşılmaktadır.

Teklif sunan isteklilerden ikisinin ihale dokümanına göre yeterliliği sağlayamadığı, piyasa şartları ve gerçeklerine uygun teklif sunmadığı ve geçerli bir istekli olduğu görülmüştür.

Bu aşamada geçerli sayılabilecek bir teklif olmasının temin edilen ihale dokümanı sayısının da göz önünde bulundurulmasıyla her kuşkudan uzak bir şekilde rekabetin oluşmadığı ve temel ilkelerin sağlanmasına halel getirecek bir durumun ortaya çıktığı anlamına gelemeyeceği açık olarak düşünülmektedir.

Ancak tüm bu bilgilerin yanı sıra söz konusu hizmet alımının gerçekleşmemesi durumunda hayati öneme haiz bir durumun oluşmayacağı da göz önünde bulundurularak idarece ihalenin tekrar hazırlanması ve gözden geçirme fırsatının oluşturulmasının yerinde olacağı kanaati hasıl olmuştur.” ifadelerine yer verildiği ve ihalenin iptal edildiği görülmüştür.

 

İdarece 05.03.2021 tarihinde gerçekleştirilen ihalede, dört istekli olabilecek tarafından ihale dokümanı indirildiği, ihaleye üç istekli tarafından teklif verildiği, isteklilerden Hermes Dijital Reklam ve Savunma San. Paz. Dış Tic. Ltd. Şti.nin geçici teminat mektubu, numune örnekleri, banka referans mektubu ve kalite yönetim sistem belgesi; Toreksan Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti.nin banka referans mektubu, kalite yönetim sistem belgesi, kapasite raporu, bilanço ve gelir tablosu sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, başvuru sahibi olan Fec Reklamcılık Tur. İnş. ve Rest. İşl. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin geçerli bir teklif olarak değerlendirildiği, ihalenin yaklaşık maliyetinin 2.099.886,67 TL; geçerli teklif olarak değerlendirilen başvuru sahibinin teklifinin ise 2.094.500,00 TL tutarında olduğu anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen ihale komisyonu kararında yer alan “Bu aşamada geçerli sayılabilecek bir teklif olmasının temin edilen ihale dokümanı sayısının da göz önünde bulundurulmasıyla her kuşkudan uzak bir şekilde rekabetin oluşmadığı ve temel ilkelerin sağlanmasına halel getirecek bir durumun ortaya çıktığı anlamına gelemeyeceği açık olarak düşünülmektedir.” ifadesinde de belirtildiği gibi söz konusu ihalede dört istekli tarafından doküman indirildiği, üç istekli tarafından teklif verildiği hususları birlikte değerlendirildiğinde, ihalenin idarece rekabetin oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilmediği anlaşılmıştır.

 

İdarenin ihalede rekabetin ve temel ilkelerin sağlandığını kabul etmesine rağmen hizmet alımının gerçekleşmemesi durumunda hayati öneme haiz bir durumun oluşmayacağı, ihalenin tekrar hazırlanması ve gözden geçirilmesi fırsatı verdiği yönündeki değerlendirmesinin hukuki bir gerekçe içermediği; ihalenin, yaklaşık maliyetin altındaki geçerli teklif üzerinde bırakılmaması sonucunu doğurduğu; bu durumun da Kanun’la idarelere ihalenin iptali hususunda verilen yetkinin kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı kullanımına yol açtığı sonucuna varıldığından, ihalenin iptalinin mevzuata uygun olmadığı anlaşılmıştır.

 

 

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptal kararının iptal edilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

İdarenin ihalenin iptali kararının iptaline,

 


Oybirliği ile karar verildi.