ihale komisyonu kararına esas olan numune değerlendirmelerinin ihale komisyonu üyesi olmayan kişi tarafından yapıldığı anlaşılmış olup, ihale komisyonu dışında başka kişilere teknik değerlendirme yaptırılması ve bu teknik değerlendirmelere istinaden nihai bir karara varılmış olmasının kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda yapılan inceleme neticesinde, istekliler tarafından sunulan numunelere ilişkin değerlendirmenin, Teknik Şartname’de belirtilen özellikler çerçevesinde ihale komisyonunun en az bir üyesi veya en az bir üyesinin bulunduğu bir heyet tarafından mevzuata uygun olarak yeniden yapılması ve buna göre ihalenin sonuçlandırılması gerektiği

Toplantı No 2022/044
Gündem No 29
Karar Tarihi 21.09.2022
Karar No 2022/UM.I-1140

BAŞVURU SAHİBİ:

İştegüvenlik Korunma ve Çevre Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

İstaç İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Tic. A.Ş.,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2022/460305 İhale Kayıt Numaralı “Nitril Eldiven Mal Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

İstaç İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Tic. A.Ş. tarafından 06.07.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Nitril Eldiven Mal Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak İştegüvenlik Korunma ve Çevre Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 15.08.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 22.08.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 23.08.2022 tarih ve 44643 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 23.08.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/884 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, başvuruya konu ihale teklif verildiği,  İdari Şartname’nin 7.5.6’ncı maddesi gereğince teklif ettikleri ürünlerin numunelerinin idareye sunulduğu, 03.08.2022 tarihli ihale komisyonu kararına göre, numune kontrol tutanağı uyarınca sunmuş oldukları numuneler Teknik Şartname’ye uygun bulunmadığından tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, idarenin numuneyi uygun bulmama gerekçesine komisyon kararında yer verilmediğinden idareye şikâyet başvurusunda bulunulduğu, idare tarafından verilen cevap yazısında Teknik Şartname’nin 4.1.7’nci maddesinde sunulan eldivenin aşınmayı önlemek için köpük nitril ile ¾’ünün kaplı olması ve 2’nci kat nitril kısmının zımpara yüzeyi gibi kumlu olması gerektiğinin düzenlendiği, ancak sunulan numune bu şartları sağlamadığından uygun bulunmadığının ifade edildiği, idarenin söz konusu gerekçesinin yerinde olmadığı, sunmuş oldukları numunenin bahse konu Teknik Şartname kriterlerini karşıladığı, bu hususun bilirkişi tespiti ile de tespit edilebileceği, idarenin önceki yılda gerçekleştirmiş olduğu ihaledeki yüklenici tarafından da aynı marka eldivenin numunesinin sunulduğu ve idare tarafından herhangi bir aykırılık halinin belirtilmediği, tüm bu gerekçeler kapsamında teklif ettikleri ürüne ilişkin sunulan numunenin uygun bulunarak tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği, ayrıca sunmuş oldukları numunenin idare tarafından uygun bulunmama gerekçesinin ihaleye katılan tüm istekliler açısından da eşit muamele ilkesi gereği incelenmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde  İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:…

9) İdarenin talebi halinde doğruluğu teyit edilmek üzere, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları ve/veya fotoğrafları.

İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir…” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 17’nci maddesinde “(1) İhale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, ihale ilanı veya ön yeterlik ilanı ya da davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur.

(2) İhale komisyonu, tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az beş kişiden oluşur. Üyelerden en az ikisinin ihale konusu işin uzmanı ve diğer bir üyenin muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olması zorunludur. İhale komisyonunun görevlendirilmesi sırasında komisyonun eksiksiz toplanacağı dikkate alınarak, asıl üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yeterli sayıda yedek üyenin isimleri ve bu üyelerin komisyonda hangi sıfatla yer alacakları belirtilir.

(3) İhale komisyonunun idarenin personelinden oluşturulması esastır. Ancak, ihaleyi yapan idarede yeterli sayıda veya nitelikte personel bulunmaması halinde Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilir.

(4) İhale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere oluşturulan ihale komisyonu dışında başka adlar altında komisyonlar kurulamaz.

(5) İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanır ve kararlar çoğunlukla alınır. Komisyon üyeleri, kararlarda çekimser kalamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumlu olup; karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçelerini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkan ve üyelerinin adları ve soyadları, unvanları ve komisyondaki sıfatları belirtilerek imzalanır.

(6) İhale komisyonu, teklif veya başvuru kapsamında yer alan belgelerin doğruluğunu teyit için gerekli gördüğü belge ve bilgileri isteyebilir. Komisyon tarafından bu doğrultuda yapılan talepler, ilgililerce ivedilikle yerine getirilir.” hükmü,

 

Söz konusu Yönetmelik’in “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 43’üncü maddesinde “Teklif edilen malın teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf istenebilir. Özel imalat süreci gerektiren mal alımları hariç, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar içeren doküman istenilmesi durumunda katalog istenilmesi zorunludur. İsteklilerin cevap vermesi ve açıklamada bulunması istenen hususlara ilişkin sorulara teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda yer verilir.

(2) İdare tarafından numune sunulmasının istenilmesi durumunda, hangi kalem/kalemler için numune istenildiği, numunenin sayısı ve gerekli görülen diğer hususlar ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtilir.

(3) Numune sunulması istenilen kalem/kalemler için yeter sayı ve nitelikte numune alınması idarenin sorumluluğundadır. Malın niteliğinin birden fazla numune değerlendirmesi yapmaya uygun olup olmadığı ile kullanım ömrü dikkate alınarak en az bir adet numunenin idarede muhafaza edilmesi gerekir. Kurul ya da yargı kararları üzerine yeniden değerlendirme muhafaza edilen numune üzerinden yapılır.

(4) İhale dokümanında istenilen sayıda ve nitelikte numune, başvuru veya teklif dosyası ile birlikte idareye teslim edilir. Tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde numunenin teslim tarihi ve teslim adresi, idare tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında belirlenir ve ilgililere tebliğ edilir. İhale dokümanında düzenleme yapılması halinde numune, ihale veya son başvuru tarih ve saatine, tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde ise idare tarafından belirlenen teslim tarih ve saatine kadar posta veya kargo yoluyla da teslim edilebilir. Teslim edilen numunenin üzerinde, ihale, aday veya istekli bilgileri ile numune sunulan kalem bilgilerine yer verilir. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınarak, talep edilmesi halinde tutanağın bir sureti aday veya istekliye verilir.

(5) İhale komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda diğer katılım ve yeterlik belgeleri uygun bulunan aday ve isteklilerin numunelerinin değerlendirilmesine geçilir. İdare tarafından gerekli görülen hallerde, numune değerlendirilmesinin yapılacağı yer, tarih ve saat bilgisi aday veya isteklilere bildirilir. Numune değerlendirilmesinde numunenin fiziksel nitelikleri ile ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Yapılan inceleme sonucunda, hazırlanacak tutanakta numunenin uygunluk durumu belirtilir ve uygun bulunmaması durumunda buna ilişkin gerekçelere yer verilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 16’ncı maddesinde “…16.9 Katalog, kılavuz, çizim, fotoğraf vb. belgeler ve/veya numune istenen ihalelerde, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında bu belgelerden ve/veya numune üzerinden teknik şartnameye uygunluk değerlendirmesi yapılır. Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında anılan belgeler ve/veya numune üzerinden teknik değerlendirme yapılmasının öngörülmemesi halinde ise bu durumun ihale dokümanında belirtilmesi koşuluyla istenen belgelerin ve/veya numunenin sadece teklif ekinde sunulup sunulmadığına bakılır.” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 57’nci maddesinde “57.1. İdareler tarafından malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümana yönelik düzenlemelerde, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43 üncü maddesi esas alınmalıdır.

57.2. Aday veya istekli tarafından numunenin idareye teslim şekli ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ayrıntılı bir şekilde yapılacaktır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınacak; bu tutanağın bir sureti de aday veya istekliye verilecektir.

57.3. İdare tarafından teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümanın yeterlik belgesi olarak istenilmesi durumunda ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin ilgili maddesinde bu husus belirtilecek; aday veya istekli tarafından bu dokümanın nasıl hazırlanacağı ile bu dokümanda açıklanacak hususlar ise ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümünde ya da teknik şartnamede düzenlenecektir.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu malın;

a) Adı: NİTRİL ELDİVEN MAL ALIM İŞİ

b) Varsa kodu:

c) Miktarı ve türü:

13 KALEM TOPLAMDA 476.000 ÇİFT NİTRİL ELDİVEN MAL ALIMI

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Teslim edileceği yer: İSTAÇ A.Ş. Odayeri Düzenli Depolama Alanı Göktürk Köyü (Kemerburgaz / Eyüpsultan) İSG Deposu” düzenlemesi,

 

Anılan Şartnanme’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5.6. İstenilen her bir ürün kalemi için bir adet/çift numune sunulacaktır. Numuneler ihale tarih ve saatine kadar idareye sunulacaktır. Her bir ürün kalemine ait standartlara uygunluğunu gösteren sertifikalara/belgelere (CE belgeleri) ait tüm sayfalar ayrıntılı bir şekilde eksiksiz olarak ihaleden önce numuneler ile birlikte idareye teslim edilmelidir. Yabancı dildeki sertifikaların/belgelerin Türkçe suretleri idareye teslim edilmelidir. Ürünler tutanakla teslim edilecektir. Teslim tutanakları ihale teklif zarfı içerisinde sunulacaktır. Numuneleri teslim etmeyen isteklilerin teklifi değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Köpük Nitril Tam Kapalı Eldiven” başlıklı 4.1’inci maddesinin 7’nci maddesinde ““Eldivenler, dikişsiz, naylon-likra karışımlı 15-G iplikten üretilip, bilek kısmı örgülü ve bileği kavrayacak şekilde esnek olmalıdır. Eldiven avuç içi ve parmak uçları yağ ve sızdırmazlık için 1. Kat nitril kaplamalı 2. Kat kaymazlığı ve aşınmayı önlemek için köpük nitril ile ¾’ü kaplı olmalıdır. 2. Kat nitril kısmı zımpara yüzeyi gibi kumlu olmalıdır” düzenlemesi yer almaktadır.

 

03.08.2022 tarihli ihale komisyonu kararı incelendiğinde, başvuruya konu ihaleye 5 istekli tarafından teklif sunulduğu, Artem Kurumsal Temizlik Hizmetleri Anonim Şirketi tarafından sunulan teklif dosyasında geçici teminat mektubu bulunmadığından anılan isteklinin teklifinin geçersiz teklif olarak belirlendiği,  başvuru sahibi İştegüvenlik Korunma ve Çevre Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Ofist Medya Danışmanlık Limited Şirketi tarafından sunulan numunelerin Teknik Şartname’nin 4.1.7’nci maddesindeki düzenlemelere uygun bulunmadığı gerekçesiyle anılan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin Esas İş Güvenliği Ekipmanları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklifin belirlenmediği görülmüştür.

 

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasında başvuru sahibi istekli adına düzenlenen 06.07.2022 tarihli numune değerlendirme tutanağı incelendiğinde, “Köpük Nitril Tam Kapalı Eldiven” başlıklı malzemenin Teknik Şartname’nin 4.1.7’nci maddesini sağlamadığına ilişkin ifadelere yer verildiği görülmüştür. Söz konusu tutanakta başvuru sahibi isteklinin kaşesinin ve imzasının yer aldığı, bunun yanı sıra idare adına tutanağı imzaladığı anlaşılan diğer imza sahibi kişinin ihale komisyonu üyesi olmadığı tespit edilmiştir. Başvuru sahibi istekli ile aynı gerekçeyle teklifi değerlendirme dışı bırakılan Ofist Medya Danışmanlık Limited Şirketinin sunmuş olduğu numuneye ilişkin tutanağın da aynı şekilde düzenlendiği, idare adına numune değerlendirme tutanağının ihale komisyonu üyesi olmayan aynı kişi tarafından imzalandığı görülmüştür.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ihaleye katılımda yeterlik kurallarını düzenleyen 10’uncu maddesinin mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesine dair (b) fıkrasının 9 numaralı bendinde ihale konusu işin niteliğine göre idarenin talebi halinde doğruluğu teyit edilmek üzere, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları ve/veya fotoğraflarının istenebileceği ve bu hususun ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtileceği hüküm altına alınmıştır.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıda aktarılan 17’nci maddesinin ikinci fıkrasında ihale komisyonunun tek sayıda olmak üzere başkan dâhil en az beş kişiden oluşacağı, üyelerden en az ikisinin ihale konusu işin uzmanı ve diğer bir üyenin muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olmasının zorunlu kılındığı, ayrıca anılan maddenin dördüncü fıkrasında ihale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere oluşturulan ihale komisyonu dışında başka adlar altında komisyonlar kurulamayacağı hükme bağlanmış olup, söz konusu hüküm ile ihale sürecindeki bütün değerlendirmelerin oluşturulacak bir komisyon tarafından yapılması ve oluşturulacak bu komisyonda işin niteliğine göre belirlenecek sayıda uzman üye bulundurulabileceği düzenlenerek teknik değerlendirme ve fiyat değerlendirmesinin aynı anda yapılabilmesi amaçlanmıştır.

 

Başvuruya konu ihalede ihale komisyonu kararına esas olan numune değerlendirmelerinin ihale komisyonu üyesi olmayan kişi tarafından yapıldığı anlaşılmış olup, ihale komisyonu dışında başka kişilere teknik değerlendirme yaptırılması ve bu teknik değerlendirmelere istinaden nihai bir karara varılmış olmasının kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda yapılan inceleme neticesinde, istekliler tarafından sunulan numunelere ilişkin değerlendirmenin, Teknik Şartname’de belirtilen özellikler çerçevesinde ihale komisyonunun en az bir üyesi veya en az bir üyesinin bulunduğu bir heyet tarafından mevzuata uygun olarak yeniden yapılması ve buna göre ihalenin sonuçlandırılması gerektiği anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, başvuruya konu ihaleye ilişkin numune değerlendirmesinin ihale komisyonunun en az bir üyesi veya en az bir üyesinin bulunduğu bir heyet tarafından başvuru sahibinin iddiaları da göz önünde bulundurularak yeniden yapılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.