ihale komisyonu tarafından toplam yaklaşık maliyet ile isteklilerin toplam teklif tutarlarının okunarak açıklanmasının zorunlu olduğu hk

Toplantı No : 2019/056
Gündem No : 72
Karar Tarihi : 26.12.2019
Karar No : 2019/UM.I-1755
BAŞVURU SAHİBİ:

Altundallar Gıda Medteks. Tem. İnş. Taah. Nak. San. Paz. Tic. Ltd. Şti.

VEKİLİ:

Av. Melih AKKURT,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kırşehir Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/467662 İhale Kayıt Numaralı “Mucur Hayrettin Ekim Huzurevi Müdürlüğü Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğü Fatmabacı Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü Huzurevi Müdürlüğü Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü ile Osman Yalçınkaya Huzurevi Müdürlüğünün 2020 Yılı Gıda Alımı İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Kırşehir Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 04.11.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Mucur Hayrettin Ekim Huzurevi Müdürlüğü Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğü Fatmabacı Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü Huzurevi Müdürlüğü Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü ile Osman Yalçınkaya Huzurevi Müdürlüğünün 2020 Yılı Gıda Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Altundallar Gıda Medteks. Tem. İnş. Taah. Nak. San. Paz. Tic. Ltd. Şti.nin 15.11.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 25.11.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 03.12.2019 tarih ve 51732 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 03.12.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1543 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1) İhalenin kısmı teklife açık olduğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin kısmı teklife ilişkin belirleme yapmadan teklif mektubu ve birim fiyat teklif cetvelini oluşturduğu, hangi kısma yönelik olarak hangi tutarın teklif edildiği konusunda tereddüt olduğu, bu tereddüdün bilgi ve belge tamamlama yolu ile giderilemeyeceğinden isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

2) İhale üzerinde bırakılan isteklinin idare veznesine teminat olarak yatırdığı makbuzda işin adı ve ihalenin adı bilgilerinin yer almadığı, bu nedenle isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

3) İdareden ihaleye katılan isteklilere ait birim fiyat teklif mektubu ve cetvellerinin fotokopilerinin talep edildiği, idare tarafından belge taleplerinin ilk oturumdan sonra yapıldığı, gerekçesiyle talebinin reddedildiği, taleplerine önce yetkisi olmayan il müdürü tarafından cevap verilme işleminin de usulen yerinde olmadığı, ihale komisyonu tarafından cevap verilmesi gerektiği, ayrıca ihalenin 1’inci ve 2’nci oturumun hangi tarih ve zamanda yapıldığının ihale komisyonu kararında belirtilmediği, bu nedenle taleplerinin süresinde istenilmediği gerekçesiyle yerine getirilmeme işleminin yerinde olmadığı, diğer isteklilerin birim fiyat teklif mektupları ve cetvellerinin taraflarına verilmemesinin ihale süreci ve ihalenin sonuçlandırılması ile ilgili taraflarınca olumsuz kanaat oluşturduğu iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu malın; a) Adı: Huzurevi Müdürlüğü-Fatma Bacı Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü-Engelsiz Yaşam, Bakım, Rehabilitasyon Ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü-Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğü-Osman Yalçınkaya Huzurevi Yaşlı Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Ve Mucur Hayrettin Ekim Huzurevi Müdürlüğünün 2020 Yılı Gıda Alımı İşi

b) Varsa kodu:

c) Miktarı ve türü: Toplam 1131 Kalem: Et Ve Et Ürünleri, Süt Ve Süt Ürünleri, Kahvaltılık Malzemeler, Meyve Ve Sebze Ürünleri, Kuru Gıda Malzemeleri Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Teslim edileceği yerler: Huzurevi Müdürlüğü-Fatma Bacı Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü-Engelsiz Yaşam, Bakım, Rehabilitasyon Ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü-Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğü-Osman Yalçınkaya Huzurevi Yaşlı Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Ve Mucur Hayrettin Ekim Huzurevi Müdürlüklerinin Gıda Ambarlarına İstenilen Saat Ve Tarihte Yüklenici Tarafından Teslim Edilecektir.

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 18’inci maddesinde “18.1. İstekliler tekliflerini, her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatlarının çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden vereceklerdir. İhale sonucu, ihale üzerine bırakılan istekliyle her bir iş kaleminin miktarı ile iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

19.2.1. Bu ihaledeki kısım sayısı 6’dır. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;

a)Teklifler grup bazda değerlendirilecektir.
b) Kısmı teklif her bir grup için verilecek olup, teklif içinde bulunan bütün kalemlerin birim fiyatları belirtilecektir. Değerlendirme her bir grup toplamı üzerinden ayrı ayrı yapılacaktır.
c) İstekliler tüm gruba teklif verebilecekleri gibi tek bir gruba da teklif verebilecektir. Tekliflerinde hangi gruba teklif verdiklerini açıkça belirteceklerdir.” düzenlemesi,

İhale dokümanı ekinde yer alan birim fiyat teklif mektubu standart formunda ise, “…EK: Birim fiyat teklif cetveli” düzenlemesi yer almaktadır.

04.11.2019 tarihinde yapılan 6 kısımdan oluşan ihalede 5 adet doküman alındığı/indirildiği, 4 istekli tarafından teklif verildiği, başvuru sahibi isteklinin tüm kısımlara teklif verdiği, Kuruma itirazen şikâyet dilekçesinde istekli adı belirtilmeden ihale üzerinde kalan istekliye yönelik iddiaları yer aldığından şikâyetin tüm kısımlara yönelik olarak yapıldığı değerlendirilerek inceleme yapılmıştır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde “…Teklif mektupları yazılı ve imzalı olarak sunulur. Teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması zorunludur. …” hükmü,

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuru ve teklif mektuplarının şekli” başlıklı 52’nci maddesinde “ (1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.

(2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:

a) Yazılı olması.

b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.

c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.

ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.

d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.

e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış

olması. …

(5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Kısmi tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 16.4’üncü maddesinde “16.4.1. İhalelerde, ihale dokümanında belirtilmesi kaydıyla, kısmi teklif verilebilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak, kısmi teklif verilebilen ihalelerde isteklilerce her bir iş kısmına ayrı ayrı teklif vermek suretiyle işin tamamına teklif verilebileceği gibi, ihale dokümanında belirtilen kısımlardan bazılarına da teklif verilebilecektir.

16.4.2. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalede; aday veya isteklinin yeterlik değerlendirmesi, başvuruda bulunduğu veya teklif verdiği her bir kısım için ayrı ayrı yapılacaktır. İstekli, teklif ettiği kalemlerin/kısımların toplam bedeli üzerinden geçici teminat sunacaktır. (Ek cümle: 16/03/2019-30716R.G./6.md.) Ancak isteklinin teklif verdiği kısımlardan birinde veya birkaçında, geçici teminatının gelir kaydedilmesi gereken hallerden biri ortaya çıktığında, ilgili kısım veya kısımlara ilişkin teklif fiyatları esas alınarak gelir kaydedilecek geçici teminat tutarı belirlenecektir.

16.4.3. İşin tamamına veya bir kısmına teklif veren isteklinin teklif verdiği kısım veya kısımlardan birkaçı veya tamamı için ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenmesi söz konusu olduğunda, yapım işleri ihaleleri hariç, bu istekli ile tek bir sözleşme imzalanacaktır. Ancak, mal ve hizmet alımlarında bir idareye bağlı birimlerin ihtiyaçlarının bir merkezden yapılan ihale ile karşılanması amacıyla kısmi teklife imkan verilen ihalelere münhasıran ve idari şartnamenin “Kısmi teklife ilişkin açıklamalar” başlığı altında idarece bu hususun düzenlenmiş olması kaydıyla her bir kısım için ayrı ayrı sözleşme imzalanabilecektir. Ayrı ayrı sözleşmeye bağlanacak her kısım için ayrı kesin teminat alınacaktır.

16.4.4. Kısmi teklife açık olan ihalelere yönelik şikayet veya itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde başvuru sonuçlandırılmadan sözleşme imzalanamaz. Bu durumda, başvuruya konu edilmeyen diğer kısım/kalem veya gruplara ilişkin sözleşmeler imzalanabilecektir.” açıklaması yer almaktadır.

İncelemeye konu ihalenin “birim fiyat teklif mektubu” standart formunun Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ekindeki bulunan “KİK015.3/M” numaralı standart forma uygun olduğu ve standart formunun 3 numaralı dipnotunda “Kısmi teklif verilmesine izin verilmeyen ihalede sadece “tamamını” ibaresine yer verilecektir. Kısmi teklife açık ihalede ise istekli ihale dokümanına ve teklifine uygun ibareyi seçecektir.” açıklamasına yer verildiği, teklif mektubun ilgili 4’üncü maddesinde ise uygun olan ibare seçilmek üzere “ tamamı ” “ek cetvelde yer alan kısmı ” ve “ek cetvelde yer alan kısımları” ibarelerine yer verildiği,

Birim fiyat teklif mektubu ekinde yer alan birim fiyat teklif cetveli örneğinde de sırayla kısımlar kapsamında alımı planlanan gıda ürünlerine yer verilmek suretiyle her bir kısmın toplam tutarını gösterir kısmına yer verilerek hazırlandığı görülmüştür.

İhalenin şikâyete konu 1, 3, 4, 5 ve 6’ncı kısımlarının Tufanlar Eko Market Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı ve Tufanlar Eko Market Tic. Ltd. Şti.nin birim fiyat teklif mektubu ve cetveli incelendiğinde anılan isteklinin ihalenin tüm kısımlarına teklif verdiği anlaşılmıştır.

Söz konusu isteklinin sunduğu birim fiyat teklif mektubunda “ihale konusu işin tamamını her bir iş kalemi için teklif ettiğimiz birim fiyatlar üzerinden Katma Değer Vergisi hariç 4.937.790,25 TL, dört milyon dokuzyüz otuzyedi bin yediyüz doksan lira yirmibeş kuruş bedel karşılığında yerine getireceğimizi kabul ve taahhüt ediyoruz.” şeklinde ifadeye yer verildiği görülmüştür.

Birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde ise, Tufanlar Eko Market Tic. Ltd. Şti.nin ihalenin 1’inci kısmına 1.149.835,00 TL, 2’nci kısmına 676.872,50 TL, 3’üncü kısmına 338.342,50 TL, 4’üncü kısmına 449.436,50 TL, 5’inci kısmına 1.133.943,75 TL, 6’ncı kısmına 1.189.360,00 TL teklif verdiği, genel toplamda 4.937.790,25 TL tutarında teklif verdiği görülmüştür.

İncelemeye konu birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde Tufanlar Eko Market Tic. Ltd. Şti.nin ihalenin tüm kısımlarına teklif verdiği ve cetvelde yer alan toplam tutarın birim fiyat teklif mektubunun ilgili kısmına doğru bir şekilde aktarıldığı, aynı zamanda idare tarafından oluşturulan isteklilerce teklif edilen fiyatlar tutanağındaki yer alan bilgilerle uyumlu olduğu, bu bakımdan adı geçen isteklinin ihalenin tüm kısımlarına teklif verdiği ve teklif vermediği kısmın bulunmadığı, teklif verilen kısımlara ait kısım tutarlarının hangileri olduğu birim fiyat teklif cetvelinde ayrı ayrı gösterildiğinden hangi kısımlara teklif verildiğinin açık bir şekilde anlaşıldığı, dolayısıyla başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

İhalenin şikâyete konu 2’nci kısmının ise Otoriter Gıda Yem. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, Otoriter Gıda Yem. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin birim fiyat teklif mektubu ve cetveli incelendiğinde anılan isteklinin ihalenin 1 ve 2’nci kısımlarına teklif verdiği görülmüştür.

Söz konusu birim fiyat teklif mektubunda “ihale konusu işin ek cetvelde yer alan kısımlarını her bir iş kalemi için teklif ettiğimiz birim fiyatlar üzerinden Katma Değer Vergisi hariç 1.902.330,00 TL, birmilyondokuzyüzikibinüçyüzotuz türklirası bedel karşılığında yerine getireceğimizi kabul ve taahhüt ediyoruz.” şeklinde ifadeye yer verildiği görülmüştür.

Anılan isteklinin sunduğu birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde Otoriter Gıda Yem. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ihalenin 1 ve 2’nci kısımlarına teklif verdiği ve cetvelde yer alan toplam tutarın birim fiyat teklif mektubunun ilgili kısmına doğru bir şekilde aktarıldığı, aynı zamanda idare tarafından oluşturulan isteklilerce teklif edilen fiyatlar tutanağındaki yer alan bilgilerle uyumlu olduğu, hangi kısımlara teklif verildiğinin açık bir şekilde anlaşıldığı, standart formda yer alan ibarelerden “ek cetvelde yer alan kısımlarını” şeklinde uygun olanının seçildiği görülmüş olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

Başvuru sahibinin Kuruma itirazen şikâyet dilekçesinde istekli adı belirtilmeden ihale üzerinde kalan istekliye yönelik iddiaları yer almakla birlikte, idareye şikâyet dilekçesi ve idarenin şikâyete verdiği cevap yazısında Tufanlar Eko Market Tic. Ltd. Şti.nin adına yer verildiğinden söz konusu iddia Tufanlar Eko Market Tic. Ltd. Şti.nin ihale üzerinde bırakıldığı kısımlar olan 1, 3, 4, 5 ve 6’ncı kısımlar itibarıyla incelenmiştir.

4734 sayılı Kamu ihale Kanunu’nun “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde “Teklif mektubu ve geçici teminat da dahil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak istenilen bütün belgeler bir zarfa konulur.” hükmü,

Aynı Kanun’un “Geçici teminat” başlıklı 33’üncü maddesinde “İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. İhale dokümanında belirtilmesi şartıyla, danışmanlık hizmeti ihalelerinde geçici teminat alınması zorunlu değildir.” hükmü,

Aynı Kanun’un “Teminat olarak kabul edilecek değerler” başlıklı 34’üncü maddesinde “Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda gösterilmiştir:

a) Tedavüldeki Türk Parası.

b) Teminat mektupları.

c) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

İlgili mevzuatına göre Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontrgarantisi üzerine Türkiye’de faaliyette bulunan bankaların veya özel finans kurumlarının düzenleyecekleri teminat mektupları da teminat olarak kabul edilir.

(c) bendinde belirtilen senetler ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerden nominal değere faiz dahil edilerek ihraç edilenler, anaparaya tekabül eden satış değeri üzerinden teminat olarak kabul edilir.

Teminat mektupları dışındaki teminatlar ihale komisyonlarınca teslim alınamaz. Bunların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırılması zorunludur.

İhale üzerinde kalan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait teminat mektupları ihaleden sonra saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait teminatlar ise hemen iade edilir. İhale üzerinde kalan istekli ile sözleşme imzalanması halinde, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine ait teminat sözleşme imzalandıktan hemen sonra iade edilir.

Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir.

Her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.” hükmü

Aynı Kanun’un “Teminat mektupları” başlıklı 35’inci maddesinde “Bu Kanun kapsamında verilecek teminat mektuplarının kapsam ve şeklini tespite Kamu İhale Kurumu yetkilidir.

32’nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydıyla, geçici teminat mektuplarında süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatılması halinde, geçici teminat mektuplarının süresi de aynı süre ile uzatılır. Kesin teminat mektuplarının süresi ihale konusu işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.

İlgili mevzuatına aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları kabul edilmez.” hükmü yer almaktadır.

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teminatlar” başlıklı 54’üncü maddesinde “(1) İhalelerde, teklif edilen bedelin yüzde üçünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır.

(2) İhale üzerinde kalan istekliden sözleşme imzalanmadan önce, ihale bedelinin yüzde altısı oranında kesin teminat alınır. Ancak Kanunun 21 inci maddesinin (b), (c) ve (f) bentleri kapsamında yapılan mal alımlarında, malın sözleşme yapma süresi içinde teslim edilmesi ve bunun idarece uygun bulunması halinde, sözleşme yapılması ve kesin teminat alınması zorunlu değildir.

(3) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(4) İstekli veya yüklenici tarafından teminat olarak banka teminat mektubu verilmesi halinde, bu teminat mektuplarının kapsam ve şeklinin bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlara uygun olması zorunludur. Standart formlara uygun olarak düzenlenmemiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez. İstekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir.

(5) Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz günden az olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

(6) Kesin teminat mektuplarının süresi, ihale konusu malın kesin kabul tarihi ve garanti süresi öngörülen alımlarda ise garanti süresi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.

(7) İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici ve kesin teminat verilmesi zorunludur.

(8) Her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.

(9) Gerek görüldüğünde teminat mektuplarının ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden teyidi idarelerce yapılabilir. Yapılan teyitlerde, bankanın en az iki yetkilisinin imzasının bulunması gerekir.

(10) Fiyat farkı ödenmesi öngörülerek ihale edilen işlerde fiyat farkı olarak ödenecek bedelin, sözleşme bedelinde artış meydana gelmesi halinde ise bu artış tutarının yüzde altısı oranında, teminat olarak kabul edilen değerler üzerinden ek kesin teminat alınır. Fiyat farkı olarak ödenecek bedel üzerinden hesaplanan ek kesin teminat, hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle de karşılanabilir.” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Kısmi tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 16.4’üncü maddesinde “…İstekli, teklif ettiği kalemlerin/kısımların toplam bedeli üzerinden geçici teminat sunacaktır. Ancak isteklinin teklif verdiği kısımlardan birinde veya birkaçında, geçici teminatının gelir kaydedilmesi gereken hallerden biri ortaya çıktığında, ilgili kısım veya kısımlara ilişkin teklif fiyatları esas alınarak gelir kaydedilecek geçici teminat tutarı belirlenecektir…” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

a)

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,

c) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu,

ç) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde “26.1. İstekliler teklif ettikleri bedelin % 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3’ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde, toplam geçici teminat miktarı ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici teminat verilmesi zorunludur.

26.3. Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 01.04.2020. tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Kabul edilebilir bir geçici teminat ile birlikte verilmeyen teklifler, istenilen katılma şartlarını sağlamadığı gerekçesiyle İdare tarafından değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Aynı Şartname’nin “Teminat olarak kabul edilecek değerler” başlıklı 27’nci maddesinde “27.1. Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda sayılmıştır:

a) Tedavüldeki Türk Parası.

b) Bankalar tarafından verilen teminat mektupları.

c) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

27.2. 27.1. maddesinin (c) bendinde belirtilen senetler ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerden nominal değere faiz dahil edilerek ihraç edilenler, anaparaya tekabül eden satış değeri üzerinden teminat olarak kabul edilir.

27.3. İlgili mevzuatına göre Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontrgarantisi üzerine Türkiye’de faaliyette bulunan bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları da teminat olarak kabul edilir.

27.4. Teminat mektubu verilmesi halinde, bu mektubun kapsam ve seklinin, Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen esaslara ve standart formlara uygun olması gerekir. Bu esaslara ve standart formlara aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez.

27.5. Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir.

27.6. Her ne suretle olursa olsun, İdarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.” düzenlemesi,

İdari Şartname’nin “Geçici teminatın teslim yeri” başlıklı 28’inci maddesinde “28.1. Teminat mektupları, teklifle birlikte zarf içerisinde İdareye sunulur. Ancak istekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir.

28.2. Teminat mektupları dışındaki teminatların Kırşehir Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğüne yatırılması ve makbuzlarının teklif zarfının içinde sunulması gerekir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Tufanlar Eko Market Tic. Ltd. Şti.nin ihalenin tüm kısımlarına (6 kısım) teklif verdiği, ihalenin şikâyete konu 1, 3, 4, 5 ve 6’ncı kısımlarının Tufanlar Eko Market Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, isteklinin toplam teklif bedelinin 4.937.790,25 TL olduğu, söz konusu ihale için sunması gereken teklif bedelinin %3’ü olan en az 148.133,71 TL’ den az olmayacak olan geçici teminatını tevsiken Türkiye İş Bankası tarafından düzenlenen 01.11.2019 tarihli söz konusu ihaleye ait bilgilerin yer aldığı 104.000,00 TL tutarındaki teminat mektubu ile 04.11.2019 tarihli, İdari Şartname’de nakit teminatların yatırılacağı yer olarak gösterilen Kırşehir Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğü’ne 44.150,00 TL yatırıldığını gösterir makbuzun teklif dosyasında sunulduğu, söz konusu makbuzda ilgili İKN ve ihale bilgisine yer verildiği, isteklinin söz konusu geçici teminatlarının tutarları toplandığında sunması gereken geçici teminatı karşıladığı görülmüş olup, başvuru sahibinin iddiası uygun bulunmamıştır.

Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.

İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarı açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü bulunmaktadır.

Aynı Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “…Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36’ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir.

Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir.

Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hüküm ve açıklamaları gereğince ihalenin ilk oturumunda isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminat mektubunun usulüne uygun olup olmadığının tespit edileceği, bu aşamada hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmeyeceği, istekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarının açıklanacağı, bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanağın ihale komisyonunca imzalanacağı ve tekliflerin ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere birinci oturumun kapatılacağı, bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçileceği anlaşılmaktadır.

İdari Şartname’nin “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 30’uncu maddesinde “30.1. Teklifler, bu Şartnamede belirtilen ihale saatine kadar İdareye (tekliflerin sunulacağı yere) verilecektir.

30.2. İhale komisyonu tarafından, tekliflerin alınması ve açılmasında aşağıda yer alan usul uygulanır:

30.2.1. İhale komisyonunca bu Şartnamede belirtilen ihale saatinde ihaleye başlanır ve bu saate kadar kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur.

30.2.2. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. Bu incelemede, zarfın üzerinde isteklinin adi, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi ise ait olduğu, ihaleyi yapan İdarenin açık adresi ve zarfın yapıştırılan yerinin istekli tarafından imzalanıp mühürlenmesi veya kaşelenmesi hususlarına bakılır. Bu hususlara uygun olmayan zarflar bir tutanakla belirlenerek değerlendirmeye alınmaz.

30.2.3. İhale konusu işin yaklaşık maliyeti açıklandıktan sonra zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır. İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik olan veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ve teklif bedelleri açıklanarak tutanağa bağlanır. Düzenlenen bu tutanaklar ihale komisyonunca imzalanır ve ihale komisyon başkanı tarafından onaylanmış bir sureti isteyenlere imza karşılığı verilir. Ancak fiyat veya fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılan ihalelerde; istekliler, teklif fiyatları ve eksiltmeye konu fiyat dışı unsurların değerleri yaklaşık maliyet ile birlikte, eksiltme tamamlandıktan sonra açıklanır ve düzenlenen tutanaklardan, yalnızca Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağının istekli isimleri kapatılarak ihale komisyonu başkanı tarafından onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilir.

30.2.4. Bu aşamada hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez. Teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler değerlendirilmek üzere ilk oturum kapatılır.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “31.1. Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir.

31.2. Teklifin esasini değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, sunulan belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde İdarece belirlenen sürede bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Bu çerçevede, tamamlatılması istenen bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgelerin niteliği dikkate alınarak İdare tarafından iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayanların teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir.

31.3. Bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına ilişkin olarak, verilen süre içinde isteklilerce sunulan belgelerin ihale tarihinden sonraki bir tarihte düzenlenmesi halinde, bu belgeler, isteklinin ihale tarihi itibarıyla ihaleye katilim şartlarını sağladığını tevsik etmesi durumunda kabul edilecektir.

31.4. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir.

31.5. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen teklifler ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

31.6. Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılan ihalelerde, fiyat veya fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılmasının öngörülmesi halinde, yeterli görülen istekliler davet edilerek 21 inci madde uyarınca elektronik eksiltme gerçekleştirilir. Yalnızca fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılması öngörülen ihalelerde ise eksiltme, aşırı düşük teklif değerlendirmesinden sonra yeterli görülen istekliler davet edilerek 21 inci madde uyarınca gerçekleştirilir.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “İhalenin karara bağlanması” başlıklı 36’ncı maddesinde “36.1. Yapılan değerlendirme sonucunda ihale komisyonu tarafından ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren istekli üzerinde bırakılır.

36.2. İhale komisyonu, yapacağı değerlendirme sonucunda gerekçeli bir karar alarak ihale yetkilisinin onayına sunar.” düzenlemesi yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.2. Kanunun 36’ncı maddesine göre ihale komisyonunca ilk oturumda yapılacak iş ve işlemler

…16.2.6. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, ihale komisyonu, yaklaşık maliyetin açıklanacağı aşamada, toplam yaklaşık maliyet tutarı ile her bir kısım için belirlenen yaklaşık maliyet tutarını ayrı ayrı açıklayacaktır.

16.2.7. Kısmi teklif verilmesine izin verilen mal alımı ihalelerinde, ihale komisyonu her bir kısma ilişkin yaklaşık maliyet tutarını okuyarak açıklayabileceği gibi her bir kısmın yaklaşık maliyet tutarının yer aldığı bir çizelgenin fotokopisini dağıtmak suretiyle de yaklaşık maliyet tutarlarını açıklayabilir. Ayrıca bu ihalelerde isteklilerin her bir kısma vermiş olduğu teklif fiyatları okunarak açıklanabileceği gibi isteklilerin “Birim Fiyat Teklif Cetvellerinin” fotokopilerinin dağıtılması yoluyla da teklif fiyatlar açıklanabilir. İhale komisyonu her bir kısma ilişkin yaklaşık maliyet tutarını veya isteklilerin her bir kısma ilişkin teklif fiyatlarını, bunlardan birini okumak diğerini ise ilgili belgenin fotokopisini dağıtmak suretiyle de açıklayabilir. Her bir kısmın yaklaşık maliyet tutarının gösterildiği çizelge ile isteklilerin birim fiyat teklif cetvelinin fotokopilerinin ihale komisyonu başkan ve üyelerinden en az biri tarafından imzalanması gerekmektedir. İhale komisyonu tarafından her kısma ilişkin yaklaşık maliyet tutarı ve/veya isteklilerin her bir kısma ilişkin teklif fiyatlarının okunarak açıklanmadığı ihalelerde, yaklaşık maliyet tutarlarının yer aldığı çizelge ile isteklilerin birim fiyat cetvellerinin fotokopileri, talep eden isteklilere ilk oturum kapatılmadan verilir ve bu husus Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı ve/veya Teklif Edilen Fiyatlara ve Yaklaşık Maliyetin Açıklanmasına İlişkin Tutanağın Hazır Bulunanlar Önünde Yapılan İlk Oturumda Talep Edenlere Verildiğine İlişkin Tutanakta belirtilir. Ancak ihale komisyonu tarafından toplam yaklaşık maliyet ile isteklilerin toplam teklif tutarlarının okunarak açıklanması zorunludur.” açıklaması yer almaktadır.

İncelemeye konu ihalenin kısmi teklife açık olduğu ve 6 kısımdan oluştuğu, yukarıda yer alan Tebliğ açıklamasına göre ihale komisyonunun her bir kısma ilişkin yaklaşık maliyet tutarını okuyarak açıklayabileceği gibi her bir kısmın yaklaşık maliyet tutarının yer aldığı bir çizelgenin fotokopisini dağıtmak suretiyle de yaklaşık maliyet tutarlarını açıklayabileceği, isteklilerin her bir kısma vermiş olduğu teklif fiyatlarının okunarak açıklanabileceği gibi isteklilerin “Birim Fiyat Teklif Cetvellerinin” fotokopilerinin dağıtılması yoluyla da teklif fiyatlarının açıklanabileceği, ihale komisyonunun her bir kısma ilişkin yaklaşık maliyet tutarını veya isteklilerin her bir kısma ilişkin teklif fiyatlarını, bunlardan birini okumak diğerini ise ilgili belgenin fotokopisini dağıtmak suretiyle de açıklayabileceği, ihale komisyonu tarafından her kısma ilişkin yaklaşık maliyet tutarı ve/veya isteklilerin her bir kısma ilişkin teklif fiyatlarının okunarak açıklanmadığı ihalelerde, yaklaşık maliyet tutarlarının yer aldığı çizelge ile isteklilerin birim fiyat cetvellerinin fotokopilerinin, talep eden isteklilere ilk oturum kapatılmadan verileceği ve bu hususun Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı ve/veya Teklif Edilen Fiyatlara ve Yaklaşık Maliyetin Açıklanmasına İlişkin Tutanağın Hazır Bulunanlar Önünde Yapılan İlk Oturumda Talep Edenlere Verildiğine İlişkin Tutanakta belirtileceği, ancak her durumda ihale komisyonu tarafından toplam yaklaşık maliyet ile isteklilerin toplam teklif tutarlarının okunarak açıklanmasının zorunlu olduğu anlaşılmaktadır.

İhale işlem dosyasında yer alan bilgi ve belgeler üzerinden yapılan incelemede, başvuru sahibi istekli tarafından 05.11.2019 tarihli yazı ile idareden ihaleye katılan isteklilerin birim fiyat teklif cetveli ve mektuplarının fotokopilerinin taraflarına verilmesinin istenildiği, idare tarafından 07.11.2019 tarihli yazı ile “…ihaleye ait birinci oturumun 04.11.2019 tarihinde tamamlandığı ve ihale komisyonunun açık ihalede tekliflerin isteklilere tekrarlı ve yüksek sesle okunmasını tercih ettiği ve tebliğin mevzuat metni çerçevesinde bu yetkinin ihale komisyonunda olduğu, isteklilerden birinci oturum aşamasında herhangi bir firma tarafından birim fiyat teklif cetveli ve mektuplarının birer suretinin talep edilmediği, dilekçe ile başvuruda bulunduğunuz tarihte ihalenin birinci oturumunun sona erdiğinden dolayı talebiniz uygun görülmemiştir.” şeklinde cevap verildiği, isteklinin daha sonra 08.11.2019 tarihli yazı ile tekrar aynı konu ile ilgili olarak ihale komisyonuna hitaben başvuruda bulunduğu, 11.11.2019 tarihli yazı ile ihale komisyonu tarafından aynı içerikte ikinci kez cevap verildiği görülmüştür.

İhalenin 04.11.2019 tarihinde yapıldığı, ihale komisyonunun kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilen ihalelerde yaklaşık maliyeti ve teklif fiyatlarını Tebliğ’in 16.2.7’nci maddesindeki açıklamalarında kendisine verilen seçimlik haklardan tekliflerin ve yaklaşık maliyetin isteklilere tekrarlı ve yüksek sesli okunması şeklinde kullandığının anlaşıldığı, bu durumda da yaklaşık maliyet tutarlarının yer aldığı çizelge ile isteklilerin birim fiyat teklif cetvellerinin fotokopilerinin talep eden isteklilere ilk oturum kapatılmadan verilmesinin gerekli olmadığı, aynı zamanda idarece zarf açma ve belge kontrol tutanağının 04.11.2019 tarihinde oluşturulduğu ve tutanakta istekliler tarafından birim fiyat teklif cetveli ve yaklaşık maliyetlerin istenmesine yönelik herhangi bir talebin olduğuna yönelik bir husususun yer almadığı, ayrıca mevzuat hükümleri ve idarenin cevap yazısı dikkate alındığında ilk oturumun 04.11.2019 tarihinde tamamlandığı, başvuru sahibi isteklinin ise idareye olan talebini birinci oturumun sona ermesinden sonra 05.11.2019 tarihinde yaptığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası uygun bulunmamıştır.

Ayrıca başvuru sahibi isteklinin “05.11.2019 tarihli belge talepleri hakkındaki dilekçesine 07.11.2019 tarihinde ihale komisyonu tarafından cevap verilmediği, yetkisi olmayan il müdürü tarafından cevap verilme işleminin de usulen yerinde olmadığı” yönündeki iddiasıyla ilgili olarak ise,

İdareye yapılan şikayet başvurularının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Şikayet başvurusu üzerine inceleme” başlıklı 10’uncu maddesinde “(4) İnceleme, ihale yetkilisince bizzat yapılabileceği gibi ihale yetkilisinin görevlendireceği bir veya birden fazla raportör tarafından da yapılabilir. Bu inceleme sonucunda, ihale yetkilisi tarafından gerekçeli bir karar alınır.” hükmü yer almakta olup, söz konusu hüküm idareye yapılan şikâyet başvuruları üzerine yapılan inceleme ile ilgili olarak düzenlenmiştir. Başvuru sahibi tarafından yapılan teklif cetvellerinin istenilmesine ilişkin talebin idareye şikâyet başvurusu niteliğinde olmadığı, idarenin bir bütün olduğu, söz konusu dilekçeye ilişkin cevabın ihaleyi yapan idare olan Kırşehir Valiliği Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından cevap verilmesinde mevzuata aykırı bir durum olmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin söz konusu iddiası da uygun bulunmamıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.