ihale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, idarenin tespit ettiği sınır değere göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği, bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği, ihale komisyonu; imalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması, seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar ile teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendireceği, bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği, ayrıca bir isteklinin teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki Tebliğ’de öngörülen yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edileceği, hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle tekliflerin reddedilemeyeceği

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

           gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

 

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

…79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

…79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

…79.2.7.İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklaması,

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde   “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 2022 Yılı Araç Kiralama Hizmet Alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

Makine İkmal Bakım Ve Onarım Müdürlüğünce Belediyemiz bünyesinde 2022 yılında saha çalışmalarında kullanılmak üzere 01.01.2022-31.12.2022 tarihleri arasında 365(üçyüzaltmışbeş) takvim gün süreyle toplam 46 Adet Aracın Kiralanması Hiz. Alım İşi.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Çorum Belediyesi mücavir alan sınırları” düzenlemesi,  

 

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

20.2. Bu ihaledeki kısım sayısı 3 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;

İstekliler ihale konusu Kamyon ve Binek Araç Kiralanması Hizmet Alımına; I.Kısım, II.Kısım, III.Kısım olarak ayrı ayrı teklif verebilecekleri gibi kısımların tamamına da teklif verebilirler.” düzenlemesi,  

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

İlgili mevzuat gereğince yakıt hariç; araçların ve her türlü vergi, sigorta, bakım, onarım, işletme giderleri ile sürücü maaşı, yemeği ve sosyal güvenlik giderleri ulaşım, vergi (KDV hariç), resim ve harç giderleri ile araçlarla ilgili tüm giderler vb. tüm yasal vergileri teklif fiyata dahildir.

Araçların 2022 yılı Zorunlu Mali Sorumluluk Trafik Sigorta Poliçelerini tam olarak yüklenici tarafından yaptırılmış olacaktır.

Her araçta kriko, yangın söndürme cihazı, ilk yardım malzemeleri ile yasal açıdan gerekli her türlü takım, teçhizat, çeki kancası, zincir ve avadanlıkların, yazlık ve kışlık lastiklerin bulundurulması zorunludur.

Her araçta GPS araç takip sistemi bulunacak, GPS sisteminin aylık olabilecek tüm masrafları yüklenici firma tarafından karşılanacaktır.

Sürücüler hizmet süresince araçlarını, 2918 Karayolları Trafik Kanun ve Yönetmeliği’nde belirtilen kurallara uygun olarak kullanacaktır. Sürücülerin Trafik kurallarına aykırı hareketlerden meydana gelebilecek her türlü Kazadan dolayı Belediye ve 3. şahıslara verecekleri zarar, cezai ve hukuki tüm sorumluluklar yükleniciye ait olacaktır.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda belirtilen yükümlülükler yükleniciye ait olup, yerine getirilmeyen sorumluluklardan dolayı doğan yasal cezai işlemler yükleniciye aittir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

İhale konusu işte dikkate alınması gereken iş kazaları ile meslek hastalıkları sigorta prim oranı tüm personel için % 2’dir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,  

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Anılan Şartname’nin ekinde ihale konusu işin 1’inci kısmının miktarı ve türüne aşağıda yer verilmiştir.

 

1. KISIM (I.KISIM)

Sıra No

Açıklama

Birimi

Miktarı

1

Sürücüsüz En az 700 kg taşıma kapasiteli 4X2 çift kabin kamyonet(Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü) (12 ay*1 adet)

ay

12

2

Sürücüsüz En az 3 yolcu kapasiteli kapalı kasa camlı van kamyonet (Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü) (12 ay*1 adet)

ay

12

3

Sürücüsüz En az 3 yolcu kapasiteli kapalı kasa camlı van kamyonet (Temizlik İşleri Müdürlüğü) (12 ay*1 adet)

ay

12

4

Sürücüsüz Damperli çift kabin 6 tekerli açık kasa kamyonet (Temizlik İşleri Müdürlüğü) (12 ay*1 adet)

ay

12

5

Sürücüsüz En az 700 kg taşıma kapasiteli 4X2 çift kabin kamyonet(Temizlik İşleri Müdürlüğü) (7 ay*2 adet)(Çalışma Tarihleri 15.04.2022-15.11.2022 tarihleri arasıdır)

ay

14

6

Sürücüsüz En az 700 kg taşıma kapasiteli 4X4 çift kabin kamyonet (Temizlik İşleri Müdürlüğü) (8 ay*2 adet)(Çalışma Tarihleri 15.03.2022-15.11.2022 tarihleri arasıdır)

ay

16

7

Sürücüsüz En az 1100 kg taşıma kapasiteli çiftkabin kamyonet (Park ve Bahçeler Müdürlüğü ) (12 ay*11 adet)

ay

132

8

Sürücüsüz En az 3 yolcu kapasiteli kapalı kasa camlı van kamyonet (Destek Hizmetleri Müdürlüğü) (12 ay*1 adet)

ay

12

9

Sürücüsüz En az 3 yolcu kapasiteli kapalı kasa camlı van kamyonet (Bilgi İşlem Müdürlüğü) (12 ay*1 adet)

ay

12

 

Teknik Şartname’nin “Çalışma Şartları ve Teknik Detaylar” başlıklı kısmında “Binek, station-wagon, arazi binek, kaptı kaçtı, panel ve pick-up türü araçların 2021 veya 2022 yılı yerli araç listesinde olması tercih sebebidir. Teklif verilen aracın ilgili listede olmaması durumunda; teknik şartnamede istenen özellikleri listede olan gruplara denk ise, kasko bedeli listede yer alan araç tipinin % 2 sini geçmeme kaidesine göre farklı grup araçlara teklif verilebilir.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermayelerin (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile TBMM Genel Sekreterliği hariç) hizmetleri için ihtiyaç duyulan binek, station-wagon, arazi binek, kaptı kaçtı, panel ve pick-up tipi taşıtların (fiilen arazi üzerinde çalışan arazi binek ve pick-up’lar hariç) hizmet alımı yöntemiyle ediniminde;

a) Şoför giderleri hariç yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli (katma değer vergisi hariç, her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler dahil), taşıtın Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği yılın ocak ayı itibarıyla uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %2’sini aşmayacaktır denmektedir.

b)Araçlar teknik şartnameye uygunluk kontrolü için en geç 31.12.2021 tarihi saat 09:00’a kadar İskilip Yolu ek tesisler adresinde komisyon kontrolleri için hazır bulunacaktır.

•Araçların tümünün yakıt depoları tam dolu olarak idareye teslim edilecektir. İşin sonunda veya herhangi bir araçla ilişik kesildiğinde İdare aracı yükleniciye yakıt deposu tam dolu olarak iade edecektir.

•Kaza ve uzun süreli arızalar haricinde araçların başka bir araçla değiştirilmesine izin verilmeyecektir.

•Hiçbir araç ve üst yapısı eski görünümlü, idarenin prestijini sarsacak görüntüde olmayacaktır.

•Köprü, otoyol gibi HGS geçiş ücretleri idare tarafından karşılanacaktır.

•Çalışma saat aralıkları idare tarafından belirlenip, idare istediğinde çalışma saatlerini değiştirilebilir. İdarenin belirlediği günlük çalışma süresine yemek molası dahil değildir.

•Araçlara aylık ücret verilecektir. (Arıza, kaza, trafikten bağlama vb. durumlarda aynı şartlarda yeni araç verilmez ise günlük  1/30 oranında kesinti yapılacaktır.)

•Yüklenicinin Teklif Ettiği Bedele; yakıt hariç; araçların  ve her türlü vergi sigorta bakım onarım işletme giderleri ile sürücü maaşı, yemeği ve sosyal güvenlik giderleri dahil olacaktır. Yüklenici bütün araçlarda koltuk sigortası ve kasko sigortasını yapacak veya yaptıracaktır.

•İstekliler; teklif ettikleri   araç/ araçlar 19 plaka ise; K1* Yetki Belgesi,

•İstekliler; teklif ettikleri araç/ araçlar 19 plaka değil ise K1 Yetki Belgesini sözleşme imzalanmadan önce idareye sunacaklardır.

• K1*Yetki Belgesi  ve K1 Yetki Belgesi teklif veren firmaya ait veya kiralanacak ise kiralanan firmaya ait olacaktır.

•İdarenin akaryakıt sisteminde otomasyona geçmesi durumunda yüklenici firma araçlarının akaryakıt alabilmesi için gerekli tüm ekipman masrafları yüklenici firmaya ait olacaktır. Sisteme adepte olmayan araç yenisi ile değiştirilecektir. Sistem için gerekli ekipmanın arıza yapması durumunda tamiri veya yenisi ile değişmesi durumunda tüm masraflar yükleniciye ait olacaktır.

•Belediye personeline ait araç veya araçları kiralandığı tespit edilmesi durumunda ilgili araç/araçların sözleşmesi fesh edilecek, araç başı firmaya 10.000,00 TL cezai işlem uygulanacaktır.

•İstekliler, Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Kararın genel esaslar 6. maddesinin (ı) bendi (a) fıkrasında yer alan ; “Şoför giderleri hariç yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli (katma değer vergisi hariç, her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler dahil), taşıtın Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği yılın ocak ayı itibarıyla uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %2’sini aşmayacak ve (b) fıkrasında yer alan ; “Şoför giderleri dahil yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli, (a) fıkrasına göre tespit edilecek tutara yürürlükteki brüt asgari ücretin yüzde elli artırımlı tutarının ilave edilmesi sureti ile hesaplanacak tutarı aşmayacaktır.” hükmüne uygun tekliflerini vereceklerdir.Araçlar için Fiyat Farkı verilmeyecektir. Sürücü Personel İçin; 31.08.2013 tarih, 28751 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan bakanlar kurulunun 2013/5215 nolu 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre ihale edilen Hizmet Alımlarında uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar Hakkındaki kararına istinaden fiyat farkı verilecektir. Araçların kasko değerinin %2’sini geçen teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır. İstekliler yukarıda hükümlere uygun teklif verecekleri araçların, marka, model, kasko değer listesini Yeterlik Bilgiler Tablosunda ayrı ayrı yazacaklardır. Yeterlik bilgileri tablosunda, Listenin sunulmaması halinde isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılacaktır.

•I.Kısım 2.,3.,8. ve 9. satırda belirtilen araçlar ile II. Kısım 1.,2.,3.,8.,10.,ve 12. satırda belirtilen araçlar için teklif edilen fiyatlar şoför giderleri hariç yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli (katma değer vergisi hariç, her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler dahil), taşıtın Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği yılın ocak ayı itibarıyla uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %2’sini aşmayacaktır.

…•Araçların2022 yılı Zorunlu Mali Sorumluluk Trafik Sigorta Poliçelerini tam olarak yüklenici tarafından yaptırılmış olacaktır.

•Araçların Trafik Muayeneleri yüklenici tarafından yaptırılmış olacaktır, muayenesi olmayan araç kesinlikle çalıştırılmayacaktır.

•Her araçta kriko, yangın söndürme cihazı, ilk yardım malzemeleri ile yasal açıdan gerekli her türlü takım, teçhizat, çeki kancası, zincir ve avadanlıkların bulundurulması zorunludur.  

•Araçlarda yazlık ve kışlık lastikleri mutlaka bulundurulacaktır.

•Her araçta GPS araç takip sistemi bulunacak, GPS sisteminin aylık olabilecek tüm masrafları yüklenici firma tarafından karşılanacak, cep telefonu ve tabletlerden araçların takibi yapılabilecek, tüm araçların belediye sisteminde takip edilebilmesi için ilgili firmaya ( araç takip firması) yetki verilerek belediye sisteminde tüm araçlar tek ekrandan görülecektir. Araç takip sistemi belediyenin kullandığı sistemin aynısı olacaktır. Yetkilendirme işlemi sözleşme imzası sonrası 10 takvim günü içinde yapılacaktır. Geciken her gün ve araç için 250,00 TL cezai işlem uygulanacak ve hak-edişten kesilecektir….

Teknik şartnamede belirtilen bütün araçlar dizel yakıtlı olacaktır. Araçların yakıtları idare tarafından karşılanacaktır.

•Addblue yakıt kullanan araçların Addblue yakıtları yüklenici tarafından karşılanacaktır.

•Teknik şartnamede belirtilen bütün araçların idareye ait malzemelerin konulması, taşınması için  aparat/ alet edavat sandığı, tepe lambası v.b donanım olması durumunda montajları yüklenici firma tarafından yapılacak / yaptırılacak ve iş bitimi yüklenici firma tarafından demonte edilecek/ ettirilecektir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yapılan incelemede, ihalede 13 adet ihale dokümanı indirildiği, 09.12.2021 tarihinde yapılan ihalenin 1’inci kısmına 7 isteklinin katıldığı, 21.12.2021 onay tarihli ihale komisyonu kararında, belirlenen sınır değerin altında geçerli teklif verdiği tespit edilen Mustafa Bal’dan EKAP üzerinden gönderilen 13.12.2021 tarihli yazı ile aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği,  anılan isteklinin sunduğu açıklama uygun bulunması üzerine, bahse konu ihalenin 1’inci kısmının Mustafa Bal üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Hedef Servis Hizmetleri Taş. San. ve Tic. A.Ş. nin teklifinin ise söz konusu kısımda ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.  

 

İdare tarafından 13.12.2021 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen yazı ile sınır değerin altında teklif veren istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, söz konusu yazıda “…Firmanız tarafından 09.12.2021 tarihinde “2022 yılı Araç Kiralama Hizmet Alımı” ihalesine vermiş olduğunuz teklif sınır değerin altında kalmış olup, Kanun gereği aşırı düşük sorgulaması yapılması gerekmektedir.

Buna göre; 1. Kısım için vermiş olduğunuz teklifinizin önemli teklif bileşenlerine vereceğiniz cevaba istinaden, teklifiniz ihale komisyonumuz tarafından değerlendirilecektir. Firmanız tarafından cevap verilecek hususlar aşağıda maddeler halinde belirlenmiştir.

1 – Teklif etmiş olduğunuz araçların kendi malınız mı yoksa Kiralama usulü ile mi temin edeceğiniz. Firmanın kendi malı ise; bunu tevsik için araçlara ait ruhsat, demirbaş ve amortisman defterine kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı, yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci rapor, geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş, araçlar için kira sözleşmesinin sunulması ve kiralarının ödendiğinin belgelenmesi halinde kendi malı sayılmaktadır.

2 – Zorunlu Mali sorumluluk sigorta gideri

3 – Kasko gideri

4 – Motorlu Taşıtlar Vergisi maliyeti

5 – Periyodik araç Muayenesi maliyeti

6 – Lastik (yazlık –kışlık) maliyeti

7 – Patinaj Zincir maliyeti

8 – Araç tamir, bakım ve onarım maliyeti

9 – Yedek Parça maliyeti

10 – Fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde bu hizmetin birim fiyatının, tutanakla tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması halinde (Ek-0.5) formunun onaylı sunulması

11 –Satış tutarı tespit tutanağına dayanarak alınacak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakla tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının  %80’ nin altında olmaması halinde, bu tespitin (Ek0-6) formunun onaylı sunulması,

12 –Muayene ve Egzoz ölçüm giderleri

13–GPRS (Araç Takip Sistemi) cihazı gideri ve fatura maliyeti, GPRS cihazı montaj- de-montaj giderleri maliyeti

14–KİK bedeli (onbindebeş)- Sözleşme Damga Vergisi, Karar harçlarının hesap edilmesi,

Yukarıdaki teklif bileşenlerinin açıklaması yapılarak onaylı olarak en geç 17.12.2021 Cuma günü saat 17:00’ ye kadar Müdürlüğümüze ulaştırılması hususunda;

Gereğini bilgilerinize rica ederim.” şeklindeki ifadeler ile bu giderlerin önemli teklif bileşenleri oldukları belirlenerek, teklifi sınır değerin altında olan istekliden aşırı düşük teklif açıklamalarının istenildiği görülmüştür.

 

Kamu ihale mevzuatının hüküm ve açıklamaları, ihale dokümanında yer alan düzenlemeler, idare tarafından gönderilen aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısı ile ihalenin 1’inci kısmı üzerinde bırakılan Mustafa Bal tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan belgeler, başvuru sahibinin iddiaları çerçevesinde yapılan inceleme neticesinde aşağıdaki tespitlere ulaşılmıştır.

 

İdare tarafından 13.12.2021 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen aşırı düşük teklif açıklaması yazında; teklif edilen araçlar,  zorunlu mali sorumluluk sigorta, kasko, motorlu taşıtlar vergisi, periyodik araç muayenesi, lastik (yazlık –kışlık), patinaj zincir, araç tamir, bakım ve onarım, yedek parça, muayene ve egzoz ölçüm, GPRS (araç takip sistemi) cihazı ve fatura, GPRS cihazı montaj- de-montaj giderleri ile KİK bedeli (onbindebeş), sözleşme damga vergisi, karar harçlarının hesap edilmesinin önemli teklif bileşenleri olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Teklifi sınır değerin altında olan istekliye idarece gönderilen aşırı düşük teklif açıklaması yazısında, önemli teklif bileşenlerine yer verilmiş olup, kriko, yangın söndürme cihazı, ilk yardım malzemeleri, gerekli her türlü takım, teçhizat, çeki kancası ve avadanlık gideri, addblue yakıt gideri, bütün araçların idareye ait malzemelerin konulması, taşınması için aparat/alet edevat sandığı, tepe lambası v.b donanım gideri ile belediye logoları ve yazıları giderlerinin önemli teklif bileşeni olarak belirtilmediği, dolayısıyla aşırı düşük teklif açıklaması sunan istekli tarafından bu giderin açıklanmasına gerek olmadığı tespit edilmiştir.

 

-İhalenin 1’inci kısmı üzerinde bırakılan Mustafa Bal’ın sunduğu aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan araçların isteklinin kendi malı olduğu, bu araçlar için fiyat teklifi alınmadığı, kendi malı araçlara ilişkin ruhsat, demirbaş defterine kayıtlı olduğuna dair raporun sunulduğu, söz konusu araçlar için fiyat teklifi alınmadığı anlaşıldığından iddianın yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

 

-Lastik (yazlık–kışlık), patinaj zinciri, araç tamir, bakım ve onarım, yedek parça, giderlerine ilişkin Ses Oto. Akar. Gıda Tar. Tur. Hay. ve İnş. Taah. San. Tic. Ltd. Şti.den alınan 4 adet fiyat teklifi adında belgeler ile bu giderlere ilişkin 4 adet maliyet tespit tutanağının (Ek-O.5)  sunulduğu, söz konusu belgeler üzerinde meslek mensubu tarafından yukarıda aktarılan Tebliğde yer alan gerekli ibaresinin yazılmadığı,  imzalanmadığı ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmediği/mühürlenmediği, dolayısıyla söz konusu belgelerin fiyat teklifi olarak kabul edilemeyeceği anlaşıldığından, başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olduğu görülmüştür.  

 

-GPRS (araç takip sistemi) cihazı ve fatura, GPRS cihazı montaj- de-montaj giderlerine ilişkin fatura sunulduğu, söz konusu belgenin yukarıda aktarılan Tebliğde yer alan aşırı düşük teklif açıklama yöntemlerinden olmadığı, dolayısıyla söz konusu faturanın bahse konu giderleri açıklamaya esas belge olarak kabul edilemeyeceği anlaşıldığından, başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olduğu anlaşılmıştır.

 

-Araçlara ilişkin sunulan zorunlu mali sorumluluk sigorta gideri ile kasko sigortası gideri için sigorta acentelerinden alınan poliçelerin sunulduğu, söz konusu poliçelerin ekinde sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmediği, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gerekliliği halde, bazı poliçelerde bu kriterlerin sağlamadığı, ayrıca ihale konusu işin süresinin 2022 yılında saha çalışmalarında kullanılmak üzere 01.01.2022-31.12.2022 tarihleri arasında 365 takvim gün süreyle araç kiralanması işi olduğu, sunulan poliçelerin bitiş süresinin 31.12.2022 tarihinden önce olduğu, dolayısıyla sigorta ile kasko sigortası giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsamadığı görülmüştür.  

 

-Muayene ve egzoz ölçüm gideri için Tüvtürk internet adresinden alınan 2021 yılına ait araç muayene fiyat listesi ile egzoz emisyon ölçüm fiyatının sunulduğu ve 2021 yılı fiyatları esas alınarak hesaplamanın yapıldığı, herhangi bir güncelleme hesabının yapılmadığı, yukarıda aktarılan Tebliğde ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanacağı açıklamasının yer aldığı, işin süresinin 2022 yılında saha çalışmalarında kullanılmak üzere 01.01.2022-31.12.2022 arasında araç kiralanması işi olduğu, dolayısıyla herhangi bir güncelleme hesabının yapılmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olduğu görülmüştür.

 

Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında önemli teklif bileşenlerinin maliyetleri ayrı ayrı belirterek maliyet bileşeni hesaplamasının yapıldığı görülmüştür.

 

-%0,948 sözleşme damga vergisi, %0,569 ihale kararına ait damga vergisi ve %0,05 KİK payı olmak üzere sözleşme ve genel giderlerinin toplam maliyete dâhil edildiği anlaşılmıştır.

 

-Öte yandan, ihale doküman düzenlemeleri incelendiğinde, İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde ihale konusu işte kullanılması öngörülen araçlara ilişkin teknik doküman veya katalog türü belgelerin ihale dokümanı içerisinde yeterlik belgesi olarak belirlenmediği anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kanun’un 37’nci maddesi gereği ihale komisyonlarınca yapılacak olan yeterlik değerlendirmelerinin ihale dokümanı içerisinde yer verilen yeterlik belgeleri ve kriterleri üzerinden sonuçlandırılması gerektiği hüküm altına alınmış olup, ihale dokümanında yeterlik belgesi olarak belirlenmediğinden, sunulması zorunlu olmayan, idarece istenilmesi gerekmeyen ve istekli tarafından teklifi ile birlikte sunulmayan belgeler üzerinden değerlendirme yapılması mümkün bulunmamaktadır.

 

İdare tarafından şikâyete konu ihale sürecinde Teknik Şartname’de yer alan araçlar teknik özelliklerin isteklilerce karşılanıp karşılanmadığına yönelik bir tespit yapılması mevcut ihale dokümanı düzenlemeleri ile mümkün bulunmamakla birlikte Teknik Şartname’de yer alan tüm özellikleri karşılayan araçların sözleşmeyi imzalayacak olan yüklenici tarafından sözleşme süresince temin edilmesi zorunlu olduğundan, bahse konu teknik özellikleri taşımayan araçların sözleşmede kullanılması durumunun 4735 sayılı Kanun’un 25’inci maddesinde yer alan “ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak taahhüdünü yerine getirmemek” hükmü dahlinde değerlendirileceği ve söz konusu yüklenici hakkında cezai işlemlerin uygulanacağı da göz önüne alındığında başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, ihale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, idarenin tespit ettiği sınır değere göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği, bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği, ihale komisyonu; imalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması, seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar ile teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendireceği, bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği, ayrıca bir isteklinin teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki Tebliğ’de öngörülen yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edileceği, hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle tekliflerin reddedilemeyeceği anlaşılmaktadır.

 

Bu çerçevede, ihalenin 1’inci kısmı üzerinde bırakılan Mustafa Bal’ın sunduğu aşırı düşük teklif açıklaması yukarıda aktarılan tespitler doğrultusunda mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2022/004
Gündem No 38
Karar Tarihi 19.01.2022
Karar No 2022/UH.I-123