İhale komisyonunca aşırı düşük teklif açıklaması, başvuru sahibi ile aynı gerekçe ile, malzemeli yemek sunumu hesap cetvelinde Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarına oranının belirtilmediği, bu nedenle Tebliğin Ana Girdi Maliyeti İşçilik Maliyeti Toplam Teklif Tutarı oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir

Toplantı No 2019/026
Gündem No 29
Karar Tarihi 15.05.2019
Karar No 2019/UH.II-601

BAŞVURU SAHİBİ:

Öz Gürbüz Yemekçilik Gıda Temizlik Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı,Dört Çeşit Öğle ve Akşam Yemeği (Malzeme, Pişirme, Dağıtım, Yemek Öncesi ve Sonrası Temizlik Dahil) Hizmet Alımı

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/45337 İhale Kayıt Numaralı “200,000 Adet, Dört Çeşit Öğle ve Akşam Yemeği (Malzeme, Pişirme, Dağıtım, Yemek Öncesi ve Sonrası Temizlik Dahil) Hizmet Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından 06.03.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “200,000 Adet, Dört Çeşit Öğle ve Akşam Yemeği (Malzeme, Pişirme, Dağıtım, Yemek Öncesi ve Sonrası Temizlik Dahil) Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Öz Gürbüz Yemekçilik Gıda Temizlik Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.nin 04.04.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 04.04.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 12.04.2019 tarih ve 15781 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 12.04.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/398 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, aşırı düşük teklif açıklamalarının ihale komisyonunca uygun bulunmamasının yerinde olmadığı, aşırı düşük teklif açıklamalarının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.6’ncı maddesine uygun olduğu, ana girdileri ve işçilik girdilerini ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak ayrıntılı şekilde açıkladıkları, açıklamaları kapsamında idareye sundukları ve kaşe/imza altına aldıkları 30 sayfalık açıklama yazısının birinci sayfasında Ek-H.4 malzemeli yemek sunumu hesap cetveli tablosunun idareye sunulduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1)Verilen hizmetin ekonomik olması,

2)Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3)Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırır.

c) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.

(3) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.

(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan, açık ihale, belli istekliler arasında ihale veya Kanunun 21’nci maddesinin (b), (c) ve (f) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde, ikinci fıkranın (a), (b) veya (c) bendindeki seçeneklerden birinin kullanılması zorunludur,” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79.2.6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.  

Bu ihalelerde; teklifi aşırı düşük bulunan istekli öncelikle (Değişik ibare: 25/01/2017-29959 R.G./13. md.) “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek- H.4) hazırlayarak açıklaması kapsamında sunar. Açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için (Değişik ibare: 25/01/2017-29959 R.G./13. md.) “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

(Değişik cümle: 25/01/2017-29959 R.G./13. md.)  Bu maddede yer alan ana girdi ibaresi kapsamında, kırmızı et; beyaz et; balık; işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi); kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve; toz şeker, süt; yoğurt, ayran; yağ ürünleri (ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı) kahvaltı malzemeleri (peynir, zeytin, yumurta, reçel, bal gibi); pet su, ekmek açıklama yapılacak unsurlar olarak dikkate alınır. İdarenin ihale dokümanında bu girdilerin dışında ana girdi niteliğinde malzeme içeren yemek öğünü düzenlemesi durumunda aşırı düşük teklif açıklama yazısında açıklama istenecek unsurlar arasında bu malzemelerin de belirtilmesi zorunludur. Bu çerçevede, isteklinin beyan ettiği orana uygun teklif sunması durumunda, yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb.) gibi unsurlar “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilir ve bu unsurlar için açıklama sunulması gerekmez.  

Örneğin; 1.000 öğün yemek alımı için çıkılan bir ihalede, birim fiyat olarak 5 TL teklif veren bir isteklinin, 5.000 TL olan toplam teklif bedelinin aşırı düşük olarak değerlendirilmesi ve istekli tarafından sunulan Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinde (Değişik ibare: 25/01/2017-29959 R.G./13. md.) “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,90 olarak belirtilmesi halinde, teklifin 4.500 TL’sinin ana çiğ girdi ile işçilik toplamını içerdiği kabul edilir ve isteklinin sadece bu kısma ilişkin açıklama yapması gerekir. Teklifin 500 TL’lik kısmının ise yardımcı giderlere ilişkin olduğu kabul edildiğinden, bu kısma ilişkin açıklama yapılması gerekmemektedir.

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde, (Değişik ibare: 25/01/2017-29959 R.G./13. md.) kırmızı et; beyaz et; balık; kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve maliyetlerinin tevsiki amacıyla üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri kullanılamaz. Ancak 79.2.2 nci maddede yer alan diğer yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklama yapılabilir.

(Ek fıkra: 25/01/2017-29959 R.G./13. md.) Malzemeli yemek alımı ihalelerinde sadece iki haftalık örnek menüdeki ana girdiler ve işçilik giderleri dikkate alınarak açıklama yapılmalıdır. İsteklilerin örnek menüdeki girdiler ve işçilik gideri kullanılarak teklif ettikleri birim fiyatı açıklamaları gerekmekte olup toplam miktar ve tutar açıklaması yapılmayacaktır. Örneğin normal kahvaltı, diyet kahvaltı, ara öğün, normal yemek ve diyet yemek gibi birim fiyatları içeren bir ihalede, isteklilerin teklif ettikleri birim fiyatı; örnek menüyü ve bu menünün üretimi için gerekli işçilik tutarını kullanarak tevsik etmeleri durumunda açıklama uygun kabul edilecektir…” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adı “200,000 Adet, Dört Çeşit Öğle ve Akşam Yemeği (Malzeme, Pişirme, Dağıtım, Yemek Öncesi ve Sonrası Temizlik Dahil) Hizmet Alımı”, işin miktarı ve türü “200,000 Adet, Dört Çeşit Öğle ve Akşam Yemeği (Malzeme, Pişirme, Dağıtım, Yemek Öncesi ve Sonrası Temizlik Dahil) Hizmet Alımı” olarak belirlenmiştir.

 

Şikâyet konusu ihalede 43 adet ihale dokümanı temin edildiği, 06.03.2019 tarihinde yapılan ihaleye 21 isteklinin katıldığı, ihale komisyonunca teklif fiyatları sınır değerin altında olduğu tespit edilen geçerli teklif sahibi istekliler Hayat İnşaat Ltd. Şti., Özhedef Med. Ltd. Şti., Demran Yemek Ltd. Şti., Latif Çete, Öz Gürbüz Yemekçilik Gıda Temizlik Hizm. San. Tic. Ltd. Şti. ve Candost Yemek Hiz. Otom. İnş. İth.İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, Latif Çete’nin teklifinin süresinde açıklamada bulunulmadığından, Hayat İnşaat Ltd. Şti., Özhedef Med. Ltd. Şti., Demran Yemek Ltd. Şti., Öz Gürbüz Yemekçilik Gıda Temizlik Hizm. San. Tic. Ltd. Şti. ve Candost Yemek Hiz. Otom. İnş. İth.İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin de açıklamaları uygun görülmediğinden değerlendirme dışı bırakıldığı, 26.03.2019 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin sınır değerin üzerinde ilk teklifi veren Meşe Kurumsal Yem. Gıda İnş. Taah. Tes. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, İkra Hazır Yem. İlaçl. Tem. Canlı Hay. Et Mam. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

Sözleşme kapsamında çalıştırılacak personelin gideri (personel sayısı, çalışma süresi teknik şartnamede  belirtilmiştir.) teknik şartnamede belirtilen yemek hazırlanmasında ve servis yapılmasında kullanılacak malzemelerin giderleri, hammadde giderleri, yemek hizmet alanlarının genel temizliği ve bakım giderleri, hazırlanan yemekten numune alma ve tahlil esnasında doğabilecek bütün giderleri, bulaşık yıkamada kullanılacak tüm temizlik malzemesi giderleri, böcek ve haşerelere karşı ilaçlama giderleri, çalıştırılacak personelin hijyen eğitim yönetmeliği uyarınca zorunlu eğitim giderleri ve diğer muayene giderleri ve teknik şartnamede belirtilen diğer giderler isteklilerce teklif fiyatına dahil edilecektir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası prim oranı % 2 olarak tespit edilmiştir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Şikâyete konu hususlara ilişkin olarak Teknik Şartname’nin aşağıda belirtilen maddelerinde “İşin Tanımı

Madde 4-Yüklenici yiyeceklerin siparişi, satın alınması, depolanması, hazırlanması, pişirilmesi ile öğrenci, idari ve akademik personel yemekhanelerine yemeğin taşınması, yemeğin servisi, bulaşık kaplarının toplanması, yıkanması, çöplerin kaldırılması işi ile yemekhanelerde kullanılan masaların, sandalyelerin, tezgâhların, yerlerin ve cihazlar ile yemekhane içinin temizlenmesi işini üstlenir. İdaremize bağlı tüm yemekhanelerde öğrenci ve personele bir öğünde 4 çeşitten oluşan öğle yemeği işidir.

Yemek Adedi: 200.000,00 öğün 4 çeşitten oluşan yemek  

Örnek Menü Düzenlemesi ve Ana Girdi Miktarları

Madde 12- Kamu İhale Tebliği’nin ilgili maddesi gereği örnek menü düzenlemesi ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile ana girdi miktarları Ek-A’da verilmiştir…” düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde, malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere Teknik Şartname’de asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılacağı ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarlarının belirtileceği, teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek-H.4) hazırlayarak açıklaması kapsamında sunması, bu açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerektiği, ana girdi ibaresi kapsamında, kırmızı et; beyaz et; balık; işlenmiş et ürünleri, kuru gıdalar, sebze, meyve, toz şeker, süt, yoğurt, ayran, yağ ürünleri, kahvaltı malzemeleri, pet su ve ekmeğin açıklama yapılacak unsurlar olarak dikkate alınması gerektiği, buna göre yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb.) gibi unsurların “yardımcı girdiler” başlığı altında değerlendirileceği ve bu unsurlar için açıklama sunulmasının gerekmediği anlaşılmaktadır.

 

İhale dokümanı düzenlemeleri uyarınca, teklifi sınır değerin altında kalan isteklilere 12.03.2019 tarihinde gönderilen aşırı düşük teklif açıklaması talep yazısında, tekliflerin aşırı düşük olduğu kararına varıldığı ve bu düşüklüğe neden olan maliyet bileşenleri ile ilgili açıklamaların belgeleri ile birlikte 19.03.2019 tarihine kadar idareye sunulması istenilmiş olup, anılan yazı ekinde Ek–H.4 Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetveli’ne, Ek-O.5 , Ek-O.6,  Ek-O.7,  Ek-O.8 tutanaklarına ve EK- A: İki Haftalık Örnek Menü’ye yer verilmiştir.

 

26.03.2019 tarihli ihale komisyonu kararında, başvuru sahibi Öz Gürbüz Yemekçilik Gıda Temizlik Hizm. San. Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasının “… malzemeli yemek sunumu hesap cetvelinde “Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarına oranının belirtilmediği, bu nedenle Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.2.6. maddesi (“Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.) hükmü gereği isteklinin aşırı düşük açıklamasının reddedilerek teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir.” ifadelerine yer verilerek uygun bulunmadığı ve teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

 

İdarece gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesi sonucunda, Öz Gürbüz Yemekçilik Gıda Temizlik Hizm. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan 19.03.2019 tarihli açıklama yazısında “… idarenizin açıklama isteme yazınızda ve Kamu İhale Genel Tebliğinin 79. Maddesinde belirtildiği şekilde hazırladığımız aşırı düşük teklif açıklamamızı detaylı olarak yazımız ekinde sunmaktayız. Açıklama dosyamız Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinde (Ek-H.4) belirtilen gider kalemleri ve oranları aynı sıra ile hesaplanarak maliyetlerimize dahil edilmiştir…” hususlarına yer verildiği, açıklama kapsamında yer alan dizi pusulasında da Ek–H.4 Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetveli’nin, Ek–H.4 A) Ana Girdileri’nin, Ek–H.4 B) İşçilik Girdileri’nin ve Ek–H.4 C) Yardımcı Giderler’in açıklama içerisinde teslim edildiğinin belirtildiği,

 

Anılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında, Ek–H.4 Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetveli’nin, Ek–H.4 A) Ana Girdiler, Ek–H.4 B) İşçilik Girdileri ve Ek–H.4 C) Yardımcı Giderler tablolarının sunulduğu, Ek–H.4 Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetveli’nde “ana girdi” oranının 0,57881114, “işçilik” oranının 0,36776323 ve “yardımcı gider” oranının 0,05342563 olarak belirtildiği, bu veriler doğrultusunda “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,94657437 olduğu ve söz konusu oranın 0,80’den az ve 0,95’den çok olmadığı tespit edilmiştir.

Yukarıda yer alan hükümler ve tespitler neticesinde, Öz Gürbüz Yemekçilik Gıda Temizlik Hizm. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında yukarıda aktarılan Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesi uyarınca sunulması gereken “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetveline (Ek-H.4) yer verildiği ve söz konusu belgede yer alan bilgilerin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesine uygun olduğu anlaşıldığından idarece anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun görülmemesi işlemi mevzuata aykırı bulunmuştur. Bu itibarla, başvuru sahibinin bu husustaki iddiaları uygun görülmüştür.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

İhale komisyonunca aşırı düşük teklif açıklaması, başvuru sahibi ile aynı gerekçe ile, “… malzemeli yemek sunumu hesap cetvelinde “Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarına oranının belirtilmediği, bu nedenle Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.2.6. maddesi (“Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.) hükmü gereği isteklinin aşırı düşük açıklamasının reddedilerek teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir.” ifadelerine yer verilerek uygun bulunmayan Candost Yemek Hiz. Otom. İnş. İth.İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında Ek–H.4 Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetveli’ni, Ek–H.4 A) Ana Girdiler ve Ek–H.4 B) İşçilik Girdileri tablolarının sunulduğu, Ek–H.4 Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetveli’nde “ana girdi” oranının 0,526189, “işçilik” oranının 0,359236 ve “yardımcı gider” oranının 0,114575 olarak belirtildiği, bu veriler doğrultusunda “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,885425 olduğu ve söz konusu oranın 0,80’den az ve 0,95’den çok olmadığı tespit edilmiş olup, Candost Yemek Hiz. Otom. İnş. İth.İhr. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında yukarıda aktarılan Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesi uyarınca sunulması gereken “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetveline (Ek-H.4) yer verildiği ve söz konusu belgede yer alan bilgilerin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesine uygun olduğu anlaşıldığından idarece anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının bu gerekçe ile uygun görülmemesi işlemi mevzuata aykırı bulunmuştur.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Öz Gürbüz Yemekçilik Gıda Temizlik Hizm. San. Tic. Ltd. Şti. ile Candost Yemek Hiz. Otom. İnş. İth.İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.