ihale konusu içme suyu arıtma ve atık su arıtma tesisleri ile pompa ve terfi istasyonlarının güvenlik hizmetini içerdiği tesislerin 24 saat süreyle her türlü güvenliğinin sağlanacağına ve güvenlik elemanlarının çalıştırılacağına yönelik ihale dokümanında düzenleme yapıldığı, bu kapsamda anılan güvenlik hizmeti kapsamında çalıştırılacak güvenlik personelinin 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında belirtilen güvenlik personeli ile aynı muhtevayı ifade edebileceği bu itibarla ihaleye teklif veren ve ihale konusu iş kapsamında faaliyet gösteren firmaların söz konusu personeli çalıştırmasının mümkün olmadığı 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Özel güvenlik hizmet alımı ihaleleri” başlıklı 67’nci maddesinde “67.1. Özel güvenlik hizmet alımlarına ilişkin ihale dokümanının hazırlanmasında, 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerinin esas alınması gerekmektedir.

67.2. İdarelerce, özel güvenlik hizmet alımı ihalelerinde idari şartnamenin “İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri” başlıklı maddesinin “İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin” istenilmesine ilişkin alt maddesinde, Özel Güvenlik Şirketi Faaliyet İzin Belgesine yer verilmesi gerekmekte olup, ihaleye teklif veren şirketin ortakları ile bu şirketin teklif kapsamında sunduğu Özel Güvenlik Şirketi Faaliyet İzin Belgesinde isimleri yer alan şirket ortaklarının aynı kişiler olması zorunludur.…” açıklaması,

 

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un “Özel güvenlik izni” başlıklı 3’üncü maddesinde “Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır…

Kişi ve kuruluşların talebi üzerine, koruma ve güvenlik ihtiyacı dikkate alınarak, güvenlik hizmetinin istihdam edilecek personel eliyle sağlanmasına, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmasına ya da bu hizmetin güvenlik şirketlerine gördürülmesine izin verilir. Bir kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmuş olması, ihtiyaç duyulduğunda ayrıca güvenlik şirketlerine hizmet gördürülmesine mani değildir…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Faaliyet izni” başlıklı 5’nci maddesinde “Şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunması İçişleri Bakanlığının iznine tâbidir. Faaliyet izni verilebilmesi için şirket hisselerinin nama yazılı olması ve faaliyet alanının münhasıran koruma ve güvenlik hizmeti olması zorunludur…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri” başlıklı 7’nci maddesinde “Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri şunlardır:

a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

b) Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

c) (Değişik: 23/1/2008 – 5728/544 md.) Ceza Muhakemesi Kanununun 90 ıncı maddesine göre yakalama.

d) (Değişik: 23/1/2008 – 5728/544 md.) Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.

e) Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.

f) Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.

h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.

ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.

j) (Değişik: 23/1/2008 – 5728/544 md.) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanununun 168 inci maddesine göre yakalama.

k) (Değişik: 23/1/2008 – 5728/544 md.) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25 inci maddelerine göre zor kullanma“ hükmü,

 

Genel Teknik Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 5’inci maddesinde “5.2 – Tesislerin Korunması

a) Yüklenici, kendisine teslim edilen İdare tesisini 24 saat süreyle koruyacak ve tesislerin her türlü güvenliğini sağlayacaktır.

b)Yüklenici, tesis girişindeki kontrol ve denetim ofisinde devamlı olarak en az bir bekçi bulunduracak, tesis giriş kapısını devamlı kapalı tutacak, tesis giriş ve çıkış hareketlerini kontrol altında bulunduracaktır.

c) Tesislerin çevre çit ve duvarları geceleyin aydınlatılmış olacak ve güvenlik elamanları tarafından devamlı kontrol altında bulundurulacaktır.

d) Hizmetlerin yapılabilmesi için yüklenici yer teslimi yapıldıktan sonra, İdareye Koruma Kontrol görevlerinde bulunacak personelin yetki ve sorumluluklarını belirten liste ile bu görevde bulunacak personelin güvenlik soruşturmalarını veya sabıka kayıtları ile sağlık raporları, İdareye iletilecek ve işletmesi yapılacak tesisin Kontrol ve Güvenlik hizmetlerinde görev alacak personelin onayları idare tarafından verilecektir.

e) İdarece onaylanan personel dışında hiç bir kimse bahis konusu tesiste koruma kontrol ve bekçilik hizmetlerinde bulunmayacaktır.

f) Bekçi personellerinde meydana gelebilecek değişiklikler İdarenin onayına sunulacaktır.

g) İdarenin ilgili birimlerince güvenlik elamanları kontrol edilecektir.

h) Tesiste görevli personele İdarece özel kimlik kartı verilecektir. Bekçi personeline İdarenin belirlediği üniforma yüklenici tarafından giydirilecektir.

ı) Yüklenici; tesisin korunma ve güvenliğini sağlayacak güvenlik personeli ve güvenlik konularında; geçerli ve çıkacak yeni kanun, yönetmelik, tüzükler, kararlar ile İdare yönetmeliğinde belirtilen hususlara göre hareket etmekle yükümlüdür. Bunlara uygun olmayan hususlardan her Merci’ye karşı yüklenici sorumlu olacaktır.

Bu konularda İdarenin belirleyeceği kontrol teşkilatı ve idare yetkililerinin denetimi ve kontrolleri geçerli olacaktır, bu mercilere her türlü kolaylık ve imkân sağlanacak ve belirtilen hususlara uyulacaktır.

j) Yüklenici İdarenin izni olmaksızın toplantı, teknik gezi vb. amaçlarla gelen grupların tesise girmesine izin vermeyecektir.

k) Bu maddede belirtilen güvenlik kavramı, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında bir güvenlik hizmeti olmayıp tesislere hâkim olmayı sağlayacak bekçi statüsünde bir güvenlik hizmetidir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 67’nci maddesi uyarınca özel güvenlik hizmet alımlarına ilişkin ihale dokümanının hazırlanmasında, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerinin esas alınması gerekmektedir. 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’da şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunmasının İçişleri Bakanlığının iznine tâbi olduğu, kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlı olduğu hüküm altına alınmış olup, ayrıca özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinin neler olduğuna açıkça yer verilmiştir.

 

Bu kapsamda başvuruya konu ihalenin içme suyu arıtma ve atık su arıtma tesisleri ile pompa ve terfi istasyonlarının güvenlik hizmetini içerdiği tesislerin 24 saat süreyle her türlü güvenliğinin sağlanacağına ve güvenlik elemanlarının çalıştırılacağına yönelik ihale dokümanında düzenleme yapıldığı, bu kapsamda anılan güvenlik hizmeti kapsamında çalıştırılacak güvenlik personelinin 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında belirtilen güvenlik personeli ile aynı muhtevayı ifade edebileceği, bu itibarla ihaleye teklif veren ve ihale konusu iş kapsamında faaliyet gösteren firmaların söz konusu personeli çalıştırmasının mümkün olmadığı sonucuna varıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.

Toplantı No 2022/001
Gündem No 36
Karar Tarihi 05.01.2022
Karar No 2022/UH.I-29