ihale konusu hizmet alımı ve yapım işinin aralarında doğal bağlantı bulunduğu ilaveten söz konusu ihalenin kapsamında yer alan hizmet alımı ve yapım işlerinin bir arada ihale edilmesi

image_pdfimage_print
69 / 100

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “…Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri birarada ihale edilemez…” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: DAHİLİYE KÜR POLİKLİNİĞİ İÇİN 2 KALEM HİZMET ALIMI

b) Miktarı ve türü: DAHİLİYE KÜR POLİKLİNİĞİ İÇİN KEMOTERAPİ HİZMET ALIMI

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü

ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

“Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.Teknik şartnamede belirtilen tetkik, tedavi ile ilgili tüm masraflar, (varsa) kurumlarla yapılacak olan işlemler ve belgelendirilmeleri, eğitim ile ilgili tüm masraflar teklif fiyata dahildir.” düzenlemesi,

 

“Diğer Hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde “47.1. İdare tarafından Kemoterapi Ünitesi için tahsis edilen alanın mimari projesi yüklenici firma tarafından idari ve teknik şartnamede belirtilen tüm hususlar ve genel kabul görmüş Kemoterapi Ünitesi şartlarına uygun olarak hazırlanacaktır. Hazırlatılan proje idare tarafından uygun görüldükten sonra uygulama projeleri hazırlatılacak ve gerekli inşaat, elektrik, tesisat işleri başlatılacaktır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “İşin tanımı” kısmında “İşin Tanımı: Kurum bünyesinde ayaktan ve yatarak kemoterapi alacak hastaların tedavilerinin uygulanabilmesi için hastane tarafından gösterilecek uygun bir yere, Sağlık Bakanlığı 2005/167 sayılı genelge, asgari koşulları sağlayan ve Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT), belirtilen şart ve koşullar doğrultusunda, Merkezi bir alanda, hastanın protokolünde belirtildiği şekilde, kemoterapi ilaç ve/veya ilaçlarının Tam Otomatik Sistemlerle hazırlanmasıdır.” düzenlemesi,

 

“Genel Hükümler” başlıklı 1’inci maddesinde “Yüklenici firma idarece kendisine gösterilen yerde; Sağlık Bakanlığı 2005/167 sayılı genelge kapsamında bahsi geçen Kemoterapi ilaçlarının maksimum güvenlik içinde hazırlanması ve “Antineoplastik İlaç Hazırlama Merkezi” kriterlerine uygun fiziki düzenlemeleri hastane idaresinin göstereceği yere kurmakla yükümlüdür. Temiz oda, biyolojik güvenlik kabini, uygulama ve diğer çalışma alanlarında asgari koşulları sağlayacaktır.” düzenlemesi,

 

“Kemoterapi İlaç Hazırlama Temiz Oda Teknik Özellikleri” başlıklı maddesinde

1. Kemoterapi ilaç hazırlama odası, ISO 14644 ve USP797 standartlarına göre ISO 5 temizlik sınıfında birincil korumayı sağlayan Class 2/B2 biyogüvenlik kabini veya aynı hava akım şekline sahip odaya entegre edilmiş çalışma tezgahı, ISO 7 temizlilik sınıfında ikincil korumayı sağlayan ilaç dolum alanı, dinamik (HEPA filtrasyonlu) pass-box (Al-Ver penceresi) ve giriş gerekliliklerini içeren antre odasından oluşmalıdır.

2. Antre odası, dolum odası ve passbox kapıları interlock sistemli olmalı, açık kaldığında görsel ve sesli ikaz sistemi devreye girmelidir.

3. Temiz odaya girişler güvenlik oluşturacak şekilde kartlı, şifreli veya mekanik anahtarlı gibi sistemlerle olmalıdır.

4. Hepa fan ünitelerinde kullanılan fan motor hızlarının ayarlanabilmesi için ,dolum odası ve antre ayrı ayrı olmak şartı ile bir motor sürücü ile kontrol edilebilmelidir.

5. Hava tavandan verilip, hesaplamalara uygun optimum mesafelerden direne edilmelidir. Testlerde bu durum yeniden toparlanma süresinin ölçülmesi ile kontrol edilecektir.

6. Sistemde dolum alanı, antre alanına göre negatif, antre alanı kirli alana göre pozitif olmalıdır. İlaç hazırlama alanı komşu alana göre -15 Pa negatif, antre alanı ise kirli alana göre (sınıfsız alan) en az +10 Pa pozitif basınçta olmalıdır.

7. Dolum alanı ve antre odasının sıcaklık, nem ve basınç değerleri birden çok otomasyon ekranı üzerinden(Temiz oda dışında Antre alanına girmeden ve Temiz oda içerisinde personelin ilaç hazırladığı bölüm) anlık olarak izlenebilmelidir ve kayıtlar saklanmalıdır.

8. Kullanılan HEPA filtreler EN 1822 standardına göre H14 kalitesinde olmalı ve hepa filtrelerin üretici tarafından yapılan test belgesi verilmelidir.

9. Oda %100 temiz hava ile beslenmelidir.Hiç bir şekilde hava çevrimi yapılmamalıdır.

10. Odaya malzeme giriş çıkışı için 2 adet filtreli pass box olmalıdır.

11. Temiz oda ve kirli alan arasındaki irtibatın sağlanabilmesi için telefon, diyafon veya telsiz sistemi olmalıdır.

12. Oda çalışma alam sıcaklığı 19-24°C arasında ayarlanabilir olmalıdır.

13. Temiz oda sistemi Türkak onaylı ve akredite olmuş bağımsız bir ölçüm firması tarafından valide edildikten sonra teslim edilmelidir.

14. Kullanılan tezgahlar, çizilmelere, kimyasallara karşı dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yaklaşık maliyet hesaplanırken, “Kemoterapi hizmet alımı” şeklindeki tek kaleme yönelik 2 firmadan teklif alındığı ve söz konusu tekliflerin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle yaklaşık maliyetin hesaplandığı anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinde aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işlerinin bir arada ihale edilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Ancak, aralarında doğal bağlantı bulunmasının yanında, söz konusu alımların bir arada ihale edilmesinde, 4734 sayılı Kanun’un diğer ilkeleri yönünden de değerlendirme yapılması ve bu husus kuşkuya mahal vermeyecek bir biçimde ortaya konulduktan sonra alımların bir arada yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 5’inci maddesi uyarınca, idarelerin bu maddede sayılan temel ilkeleri sağlamakla yükümlü olduğu, aralarında doğal bir bağlantı olmadığı sürece hizmet alımları ve yapım işlerinin bir arada ihale edilemeyeceği, incelemeye konu ihaleye ait ihale dokümanı incelendiğinde; işin bünyesinde hem hizmet hem de yapım işi niteliğinde değerlendirilebilecek kısımlar bulunduğu,  

 

Teknik Şartname’de düzenlenen yapım işlerinin, alımı planlanan otomatik ve manüel infüzyon kemoterapi ünitesi için gerekli olan temiz odanın inşaat, elektrik, tesisat işlerinden oluştuğu, bu bağlamda ihale konusu hizmet alımı ve yapım işinin aralarında doğal bağlantı bulunduğu ilaveten söz konusu ihalenin kapsamında yer alan hizmet alımı ve yapım işlerinin bir arada ihale edilmesine ilişkin belirlemenin idarenin ihtiyaçlarını uygun şartlarla karşılama ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlama sorumluluğu çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği,

 

Bu çerçevede ihaleyi yapan idare tarafından, başvuruya konu ihalenin İdari Şartnamesi’nde kemoterapi ünitesi için tahsis edilen alanın mimari projesinin ve gerekli inşaat, elektrik, tesisat işlerine ilişkin düzenlemelerin mevzuata aykırı olmadığı, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No2021/035
Gündem No49
Karar Tarihi25.08.2021
Karar No2021/UH.I-1604
image_pdfimage_print