İhale konusu iş kalemlerinin tanımlanması ve bunların gerçekleştirilmesinde izlenecek yöntemlerin belirtilmesi kısmına ait gerekçeli puanlamanın soyut ve hatalı yapıldığı, şöyle ki idare tarafından işin açıklandığı sayfadaki  başlık altında araştırma çukurunun nasıl yapılacağı konusuna rastlanılmağı daha çok sondaj çalışmaları ile alakalı açıklamaların bulunduğu tespit edilmiştir.” ifadesi ile itirazlarının reddedildiği, ancak Teknik Şartnamede araştırma çukurları ile ilgili düzenlemeleri idarenin kendisinin hazırladığı, idarenin söz konusu düzenlemeleri yok sayarak bu başlık altında puan kırması

Teknik Şartname’nin “Zemin Etüdü Yapılması ve Raporların Hazırlanması” başlıklı 3.6.3.1’inci maddesinde “Proje alanına ait zemin etütlerinin aşağıdaki formata uygun olarak yapılması ve uygulama projesine veri teşkil etmesi esastır.

Zemin ve temel etüdü raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Resmi Gazetede 09.03.2019 gün ve 30709 sayı ile yayımlanan “Zemin Ve Temel Etüdü Uygulama Esasları Ve Rapor Formatı” na göre hazırlanacak olup, bu tebliğde belirtilen esaslar doğrultusunda imza altına alınacaktır.

3.11.3.2. Araştırma Çukurları- Sondaj Kuyuları: (İlgili tebliğ yapılacak tüm çalışmaları sayısal ve kalitatif olarak tanımlamaktadır.)

Muayene çukurları ve sondaj kuyularının konumu, derinliği ve gözlenen birimlere ait geçiş seviyeleri ayrıntılı olarak açıklanacak, vaziyet planı ve plankote üzerinde yerleri gösterilecek, muayene çukurlarına ait çizim, fotoğraf ve tablolar rapor içeriğinde sunulacaktır.

Sondaja başlamadan önce firma tarafından hava fotoğrafı ile çakıştırılmış sondaj vaziyet planı paftası dilekçe ile idareye sunulacak, kontrol mühendisleri tarafından sondaj noktaları belirlenip onay verildikten sonra firma sondaja başlayabilecektir. Çalışmalar devam ederken gerekli görülmesi durumunda idarenin talimatları doğrultusunda ilave sondajlar yapılacaktır. Sondaj vaziyet planı paftalarına alt yapı (İGDAŞ, İSKİ, BOTAŞ, TELEKOM, Elektrik, Raylı Sistem, vb.) verileri işlenecektir

Hedeflenen sondaj derinliğinden önce kaya birimine rastlanması durumunda, kaya içerisinde 5 metre ilerledikten sonra sondaja son verilecektir. Ayrıca topografya nedeniyle eğimli arazilerde temel tasarımına esas olacak örnekleme işlemine ve arazi deneylerine muhtemel temel derinliğinin altından başlanılacaktır. Projenin özelliğine göre numune alınacak derinliklere, yapılacak arazi ve laboratuar deneylerine sondaj çalışmaları başlamadan önce karar verilecek ve firmaya bildirilecektir. Kazı yapılacak kütlenin ve kazı yukarısına ait alanların zemin özelliklerinin mutlak suretle belirlenmiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde kazı yüzeyindeki ve gerisindeki kesimin stabilite sorunlarını çözümlemek mümkün değildir.

Kazıklı temel gereken hallerde, muhtemel kazık boyu ve kazık kökünün sağlam zemine giriş derinlikleri dikkate alınarak sondaj derinliği belirlenmelidir. Sondaj ve arazi deneylerinden elde edilen veriler, çizelgeler halinde ve yorumlanarak verilmelidir. Ayrıca sondaj yerlerinin koordinatları tablo halinde verilmeli, plankote ve vaziyet planı üzerine işlenmelidir.

Bu deneyin TS-5744’e göre yapılması gerekmekte olup, deney sonuçlarının (darbe sayılarının) gerekli bütün düzeltme faktörlerine (şahmerdan tipi ve şahmerdan bırakma mekanizması, kedi başı sarım sayısı yeraltı suyu, enerji, kuyu çapı, iç tüp kullanılıp kullanılmadığı, tij uzunluğu, tipi vb.) tabi tutularak düzeltilmesi gerekmektedir. Planlanan tüm jeoteknik sondaj kuyularında zemin şartlarının elvermesi koşuluyla SPT deneyi her 1,5 metrede bir yapılacaktır

Arazi sondaj çalışmalarında karot numunesi alınamayan zeminlerde pressiyometre testleri yapılacaktır. Zemin, yumuşak kaya ve kaya birimlerinde gerilme-deformasyon ilişkisinden faydalanılarak, zeminin dayanım parametrelerinin tayini ve temel altında oluşacak oturmaların hesaplanması amacıyla yapılacak bu deneyin hangi yönteme göre yapıldığı, kullanılan cihazların tipi ve kalibrasyonuna ait bilgiler ile zemin parametrelerinin bulunmasında kullanılan formüllerin hangi kaynaklardan alındığı belirtilerek verilmeli, deney sonuçları ek çizelge ve grafik halinde raporda yer almalıdır. Deneyler İdarenin belirleyeceği sayıda yapılacaktır (Özellikle temel seviyesi ile temelin 3’er metre alt ve üst seviyelerinde olmak üzere en az üç seviyede)” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Anılan istekli tarafından sunulan metodoloji dosyasının 239’uncu sayfasında Araştırma Çukurları- Sondaj Kuyuları:

Sondaja başlamadan önce firma tarafından hava fotoğrafı ile çakıştırılmış sondaj vaziyet planı paftası dilekçe ile idareye sunulacak, kontrol mühendisleri tarafından sondaj noktaları belirlenip onay verildikten sonra firma sondaja başlayabilecektir. Çalışmalar devam ederken gerekli görülmesi durumunda idarenin talimatları doğrultusunda ilave sondajlar yapılacaktır.

 Sondaj vaziyet planı paftalarına alt yapı (İGDAŞ, İSKİ, BOTAŞ, TELEKOM, Elektrik, Raylı Sistem, vb.) verileri işlenecektir.

Muayene çukurları ve sondaj kuyularının konumu, derinliği ve gözlenen birimlere ait geçiş seviyeleri ayrıntılı olarak açıklanacak, vaziyet planı ve plankote üzerinde yerleri gösterilecek, muayene çukurlarına ait çizim, fotoğraf ve tablolar rapor içeriğinde sunulacaktır.

Sondaja başlamadan önce firma tarafından hava fotoğrafı ile çakıştırılmış sondaj vaziyet planı paftası dilekçe ile idareye sunulacak, kontrol mühendisleri tarafından sondaj noktaları belirlenip onay verildikten sonra firma sondaja başlayabilecektir. Çalışmalar devam ederken gerekli görülmesi durumunda idarenin talimatları doğrultusunda ilave sondajlar yapılacaktır.

Hedeflenen sondaj derinliğinden önce kaya birimine rastlanması durumunda, kaya içerisinde 5 metre ilerledikten sonra sondaja son verilecektir. Ayrıca topografya nedeniyle eğimli arazilerde temel tasarımına esas olacak örnekleme işlemine ve arazi deneylerine muhtemel temel derinliğinin altından başlanılacaktır. Projenin özelliğine göre numune alınacak derinliklere, yapılacak arazi ve laboratuar deneylerine sondaj çalışmaları başlamadan önce karar verilecek ve firmaya bildirilecektir. Kazı yapılacak kütlenin ve kazı yukarısına ait alanların zemin özelliklerinin mutlak suretle belirlenecektir.

Kazıklı temel gereken hallerde, muhtemel kazık boyu ve kazık kökünün sağlam zemine giriş derinlikleri dikkate alınarak sondaj derinliği belirlenecektir. Sondaj ve arazi deneylerinden elde edilen veriler, çizelgeler halinde ve yorumlanarak verilecektir. Ayrıca sondaj yerlerinin koordinatları tablo halinde verilmeli, plankote ve vaziyet planı üzerine işlenecektir.” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür.

 

Metodoloji dosyasının 239’uncu sayfasında yer alan “Araştırma Çukurları- Sondaj Kuyuları” başlığının yukarıda yer verilen Teknik Şartname’nin 3.6.3.1’inci maddesinde yer alan düzenlemenin bir kısmı ile bire bir aynı olduğu ve araştırma çukurları hakkında bir bilgiye yer verilmediği daha çok sondaj çalışmaları ile alakalı açıklamaların bulunduğu, ihale konusu iş kalemlerinin ve bunların gerçekleştirilmesinde izlenecek yöntemlerin belirlenmesine yönelik yeterli açıklama bulunmadığı anlaşıldığından ihale komisyonunca yapılan puanlamada bahsi geçen hususların eksiklik olarak değerlendirilmesinde ihale dokümanına aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No : 2023/057
Gündem No : 29
Karar Tarihi : 22.11.2023
Karar No : 2023/UD.II-1457