ihale konusu iş kapsamında yer alan tesislerin 24 saat süreyle korunmasına ve tesislerin her türlü güvenliğinin sağlanmasına yönelik işin münhasıran farklı bir ihalenin konusu olabileceği ve çalıştırılacak güvenlik personelinin sayısının belli olmaması

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. Tesisin işletilmesi esnasında kullanılacak olan her türlü yedek parça ve sarf malzeme temini yüklenici tarafından karşılanacaktır…” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşme bedeline dahil olan giderler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. Taahhüdün (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlar dahil) yerine getirilmesine ilişkin…

Tesisin işletilmesi esnasında kullanılacak olan her türlü yedek parça ve sarf malzeme temini yüklenici tarafından karşılanacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Tasarı’nın “Sözleşmenin ekleri” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1. İhale dokümanı, bu sözleşmenin eki ve ayrılmaz parçası olup, İdareyi ve Yükleniciyi bağlar. Ancak, sözleşme hükümleri ile ihale dokümanını oluşturan belgelerdeki hükümler arasında çelişki veya farklılık olması halinde, ihale dokümanında yer alan hükümler esas alınır.

8.2. İhale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralaması aşağıdaki gibidir:

1) Hizmet İşleri Genel Şartnamesi,

2) İdari Şartname,

3) Sözleşme Tasarısı,

4) Birim fiyat tarifleri (varsa),

5) Özel Teknik Şartname (varsa),

6) Teknik Şartname,

7) Açıklamalar (varsa),

8.3. Zeyilnameler ait oldukları dokümanın öncelik sırasına sahiptir.” düzenlemesi,

 

Anılan Tasarı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşe başlama tarihi 01.03.2022; işi bitirme tarihi 30.09.2024

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi,

 

Birim Fiyat Poz Tariflerinin “Sarf Giderleri” başlıklı 11’inci maddesinde “Atıksu Arıtma Tesisi, İçme Suyu Arıtma Tesisi, Kaynaklar, Depolar, Terfi İstasyonları ve Barajın işletilmesi sırasında ihtiyaç duyulacak jeneratör yakıtı, binaların temizliği, bakımı, çevre tanzimi, çim ekimi-biçimi, ağaç budaması, mutfak giderleri için kullanılacak her türlü malzeme, araç ve gereçlerin (Aylık alınacak en az malzeme listesi:

Laboratuvar Eldiveni: 1000 adet

Mazot (Jenaratör): 540 Litre

Benzin (Çim Biçme): 20 Litre

Sıvı Sabun: 22 Litre

Yüzey Temizleyicisi: 7 Litre

Havlu Kağıt: 48 Rulo

Tuvalet Kağıdı: 64 Rulo

Çamaşır Suyu: 20 Litre

Tuz Ruhu: 10 Litre

Yağ Çözücü: 10 Litre

Krem Mutfak Temizleyici: 2 Litre

Bulaşık Süngeri: 10 Adet

Alkölsüz Oda Parfümü: 6 Adet (5 Litrelik) (31 Ay İçin)

Çay: 10 Kg

Küp Şeker: 24 Kg

Türk Kahvesi: 3 Kg

Yeşil Çay: 1 Kg

Mikrofiber Temizlik Bezi: 4 Adet

Çay Bardağı: 24 Adet

Su Bardağı: 24 Adet

Çöp Poşeti (65*80) (Rulo): 4 Adet

Nescafe Gold: 2 Kg

Kahve Kreması: 1 Kg

Pet Bardak: 100 Adet)

Tesislerde ve sahada çalışacak personel için 120 adet yazlık ve 120 adet kışlık iş elbisesi (Yazlık: 2 adet tişört, 2 adet pantolon, 1 adet yelek, 1 adet ayakkabı. Kışlık: 2 adet kışlık tişört, 2 adet pantolon, 1 adet yelek, 1 adet ayakkabı, 1 adet mont) (sözleşme süresince 3’er kez alınacaktır.)

Tesislerde ve sahada çalışan personel için 31 ay için toplamda 4.500 adet iş eldiveni, 1800 adet toz maskesi, 200 adet çizme, 240 adet şapka ve 240 adet bere;

İşlerinin yapılmasının 1 aylık bedelini içerir.” düzenlemesi,

 

Genel Teknik Şartname’nin “İşçi Kıyafetleri ve Diğer Malzemeler” başlıklı 5.9’uncu maddesinde “a-Yüklenici çalışan işçilerin tamamına aşağıdaki tabloda olduğu gibi yazlık, kışlık iş elbisesi temin edecektir. Malzemelerin adetleri aşağıdaki gibidir ve malzemelerin tamamı için idareden numune alınacaktır. Malzemeler idareye teslim edilecektir.

b-Aşağıda belirtilen malzemeler ihale konusu işin yapılması amacıyla idarenin isteği doğrultusunda partiler halinde temin edilerek kullandırılacaktır.

c-Bu Şartnamede aşağıdaki tabloda miktarı, birimi ve özellikleri belirtilen malzemeler ile kıyafetler ayni olarak personele verilecektir. Teklif fiyata dahil olup birim fiyat cetvelinde sarf gideri olarak iş kalemi açılmıştır.

 

İş Eldiveni (Adet)

4.500

Yazlık İş Elbisesi (Adet)

360

Kışlık İş Elbisesi (Adet)

360

Maske (Adet)

1.800

Çizme (Adet)

200

Ayakkabı (Adet)

720

Şapka(Adet)

240

Mazot (Jeneratör) (Litre)

17.820

Benzin (Çim Biçme)

660

Sıvı Sabun (Litre)

726

Yüzey Temizleyicisi (Litre)

231

Havlu Kağıt (Rulo)

1.584

Tuvalet Kağıdı (Rulo)

2.112

Çamaşır Suyu (Litre)

660

Tuz Ruhu (Litre)

330

Yağ Çözücü (Litre)

330

Krem Mutfak Temizleyici (Litre)

66

Bulaşık Süngeri (Adet)

330

Alkolsüz Oda Parfümü (Adet) (5 Litrelik)

6

Çay (Kg)

330

Küp Şeker (Kg)

792

Türk Kahvesi

99

Yeşil Çay

33

Mikro fiber Temizlik Bezi

132

Çay Bardağı

792

Su Bardağı

792

Çöp Poşeti (65*80) (Rulo)

132

Nescafe Gold (Kg)

66

Kahve Kreması (Kg)

33

Pet Bardak (Adet)

3.300

” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Söz konusu sarf malzemelerinin Atıksu Arıtma Tesisi, İçme Suyu Arıtma Tesisi, Kaynaklar, Depolar, Terfi İstasyonları ve Barajın işletilmesi sırasında ihtiyaç duyulacak malzeme, araç ve gereçler olduğu anlaşılmaktadır.

 

İhale dokümanında yer verilen düzenlemeler ve birim fiyat poz tarifleri bir arada değerlendirildiğinde uyuşmazlığa konu sarf giderlerinin bahse konu hizmetin tamamlayıcı nitelikte olması ve hizmetin aksatılmadan yürütülebilmesi amacıyla söz konusu malzeme temini işlerinin hizmet işleriyle bir arada ihale edilmesinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesine aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Her ne kadar Birim Fiyat Poz Tariflerinde yer alan sarf giderleri miktarlarının işin süresiyle çarpımı sonucu bulunan toplam miktar Genel Teknik Şartname’nin 5.9’uncu maddesinin c bendinde yer alan miktarlar ile birebir aynı olmasa da Sözleşme Tasarısı’nın 8’inci maddesinde yer alan ihale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralamasına göre birim fiyat tariflerinin, genel teknik şartnameden önce olduğu bu sebeple Birim Fiyat Poz Tariflerinde yer alan sarf giderleri miktarları ile işin süresi ile çarpımı sonucu bulunan miktarların dikkate alınarak teklif oluşturulabileceği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

12) Başvuru sahibinin 12’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Özel güvenlik hizmet alımı ihaleleri” başlıklı 67’nci maddesinde “67.1. Özel güvenlik hizmet alımlarına ilişkin ihale dokümanının hazırlanmasında, 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerinin esas alınması gerekmektedir.

67.2. İdarelerce, özel güvenlik hizmet alımı ihalelerinde idari şartnamenin “İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri” başlıklı maddesinin “İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin” istenilmesine ilişkin alt maddesinde, Özel Güvenlik Şirketi Faaliyet İzin Belgesine yer verilmesi gerekmekte olup, ihaleye teklif veren şirketin ortakları ile bu şirketin teklif kapsamında sunduğu Özel Güvenlik Şirketi Faaliyet İzin Belgesinde isimleri yer alan şirket ortaklarının aynı kişiler olması zorunludur.…” açıklaması,

 

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un “Özel güvenlik izni” başlıklı 3’üncü maddesinde “Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır…

Kişi ve kuruluşların talebi üzerine, koruma ve güvenlik ihtiyacı dikkate alınarak, güvenlik hizmetinin istihdam edilecek personel eliyle sağlanmasına, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmasına ya da bu hizmetin güvenlik şirketlerine gördürülmesine izin verilir. Bir kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmuş olması, ihtiyaç duyulduğunda ayrıca güvenlik şirketlerine hizmet gördürülmesine mani değildir…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Faaliyet izni” başlıklı 5’inci maddesinde “Şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunması İçişleri Bakanlığının iznine tâbidir. Faaliyet izni verilebilmesi için şirket hisselerinin nama yazılı olması ve faaliyet alanının münhasıran koruma ve güvenlik hizmeti olması zorunludur…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri” başlıklı 7’nci maddesinde “Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri şunlardır:

a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

b) Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

c) Ceza Muhakemesi Kanununun 90 ıncı maddesine göre yakalama.

d) Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.

e) Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.

f) Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.

h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.

ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.

j) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanununun 168 inci maddesine göre yakalama.

k) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25 inci maddelerine göre zor kullanma” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İşin yapılacağı yerin görülmesi” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. İşin yapılacağı yeri ve çevresini görmek, inceleme yapmak, teklifini hazırlamak ve taahhüde girmek için gerekli olabilecek tüm bilgileri temin etmek isteklinin sorumluluğundadır. İşyeri ve çevresinin görülmesiyle ilgili bütün masraflar istekliye aittir.

12.2. İstekli, işin yapılacağı yeri ve çevresini görmekle; işyerinin şekline ve mahiyetine, iklim şartlarına, işin gerçekleştirilebilmesi için yapılması gerekli çalışmaların ve kullanılacak malzemelerin miktar ve türü ile işyerine ulaşım ve şantiye kurmak için gerekli hususlarda maliyet ve zaman bakımından bilgi edinmiş; teklifini etkileyebilecek riskler, olağanüstü durumlar ve benzeri diğer unsurlara ilişkin gerekli her türlü bilgiyi almış sayılır.

12.3. İstekli veya temsilcilerinin işin yapılacağı yeri görmek istemesi halinde, işin gerçekleştirileceği binaya ve/veya araziye girilmesi için gerekli izinler İdare tarafından verilecektir.

12.4. Tekliflerin değerlendirilmesinde, isteklinin işin yapılacağı yeri incelediği ve teklifini buna göre hazırladığı kabul edilir.

Kilis/Merkez” düzenlemesi,

 

Genel Teknik Şartname’nin 2’nci maddesinde “İşletilmesi Yapılacak Tesisler ve İşler

2-1- İçme Suyu Arıtma Tesisi (1 adet)

2-2- Kilis Merkez Atık Su Arıtma Tesisi (1 adet)

2-3- Pompa ve Terfi İstasyonları (7 adet)

2-4- Su ve Kanalizasyon Arıza İşleri(Genel)” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 5’inci maddesinde “5.2 – Tesislerin Korunması

a) Yüklenici, kendisine teslim edilen İdare tesisini 24 saat süreyle koruyacak ve tesislerin her türlü güvenliğini sağlayacaktır.

b)Yüklenici, tesis girişindeki kontrol ve denetim ofisinde devamlı olarak en az bir bekçi bulunduracak, tesis giriş kapısını devamlı kapalı tutacak, tesis giriş ve çıkış hareketlerini kontrol altında bulunduracaktır.

c) Tesislerin çevre çit ve duvarları geceleyin aydınlatılmış olacak ve güvenlik elamanları tarafından devamlı kontrol altında bulundurulacaktır.

d) Hizmetlerin yapılabilmesi için yüklenici yer teslimi yapıldıktan sonra, İdareye Koruma Kontrol görevlerinde bulunacak personelin yetki ve sorumluluklarını belirten liste ile bu görevde bulunacak personelin güvenlik soruşturmalarını veya sabıka kayıtları ile sağlık raporları, İdareye iletilecek ve işletmesi yapılacak tesisin Kontrol ve Güvenlik hizmetlerinde görev alacak personelin onayları idare tarafından verilecektir.

e) İdarece onaylanan personel dışında hiç bir kimse bahis konusu tesiste koruma, kontrol ve bekçilik hizmetlerinde bulunmayacaktır.

f)  Güvenlik personellerinde meydana gelebilecek değişiklikler İdarenin onayına sunulacaktır.

g) İdarenin ilgili birimlerince güvenlik elamanları kontrol edilecektir.

h) Tesiste görevli personele İdarece özel kimlik kartı verilecektir. Bekçi personeline İdarenin belirlediği üniforma yüklenici tarafından giydirilecektir.

ı) Yüklenici; tesisin korunma ve güvenliğini sağlayacak güvenlik personeli ve güvenlik konularında; geçerli ve çıkacak yeni kanun, yönetmelik, tüzükler, kararlar ile İdare yönetmeliğinde belirtilen hususlara göre hareket etmekle yükümlüdür. Bunlara uygun olmayan hususlardan her merciye karşı yüklenici sorumlu olacaktır.

Bu konularda İdarenin belirleyeceği kontrol teşkilatı ve idare yetkililerinin denetimi ve kontrolleri geçerli olacaktır, bu mercilere her türlü kolaylık ve imkân sağlanacak ve belirtilen hususlara uyulacaktır.

j) Yüklenici İdarenin izni olmaksızın toplantı, teknik gezi vb. amaçlarla gelen grupların tesise girmesine izin vermeyecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Tesislere Ait İşletme Personel Tablosu ve Görev Tanımları” başlıklı 1’inci tablosunda 

Personelin Unvanı

Kişi Sayısı ve Yüzdelik

Görevleri Ve Görev Tanımları

….

Düz İşçi

38 kişi – %0

İdarenin faaliyet konusu olan genel su ve kanal arızalarına, motor ve pompa arızalarına, terfi ve isale hattı arızalarına verilen talimatlar doğrultusunda müdahale edecektir. Özel durumlarda (büyük su arızaları, doğal afetler)mesai saatine bakılmaksızın çalışacaklardır. İdarenin vereceği her türlü işi yapacaklardır. İşin yürütülmesinde kullanılacak araçlarda yardımcı personel olarak görev yapacaklardır. Özel güvenlik personeli (sertifikalı) de bu grupta çalıştırılacaktır.

Bu işte çalıştırılacak kişilerden işin devamı sırasında ayrıca ehliyet veya mezuniyet şartı gibi ek şartlar idare tarafından istenebilecektir.

TOPLAM

174 KİŞİ

 

” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Alt yüklenicilere ilişkin bilgiler ve sorumluluklar” başlıklı 15’inci maddesinde “15.1. Tesislerde çalıştırılacak sertifikalı güvenlik hizmeti için alt yüklenici çalıştırılabilecektir. Bunun dışında alt yüklenici çalıştırılmasına izin verilmeyecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 67’nci maddesi uyarınca özel güvenlik hizmet alımlarına ilişkin ihale dokümanının hazırlanmasında, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerinin esas alınması gerekmektedir. 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’da şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunmasının İçişleri Bakanlığının iznine tâbi olduğu, kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlı olduğu hüküm altına alınmış olup, ayrıca özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinin neler olduğuna açıkça yer verilmiştir.

 

İhale dokümanında ihale konusu işin içerisinde işletilmesi yapılacak olan İçme Suyu Arıtma Tesisi (1 adet), Kilis Merkez Atık Su Arıtma Tesisi (1 adet) ile Pompa ve Terfi İstasyonları (7 adet) tesislerinin 24 saat süreyle korunmasına ve tesislerin her türlü güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalıştırılacak olan sertifikalı özel güvenlik personelinin sayısının belirtilmediği, başvuruya konu ihalenin konusunun içme suyu arıtma tesisi, atık su arıtma tesisi, pompa ve terfi istasyonları, içme suyu ve kanalizasyon arıza işleri işletilmesi işi olduğu, ihale konusu işin kapsamında tesislerin güvenlik hizmetinin sağlanmasının da yer aldığı ancak özel güvenlik hizmetinin başvuruya konu ihalenin ana unsurunu oluşturmadığı ve ayrı bir ihale konusu olması gerektiği zira bu kapsamda anılan güvenlik hizmetinin gerçekleştirilebilmesi için çalıştırılacak sertifikalı özel güvenlik personelinin 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında belirtilen güvenlik personeli ile aynı muhtevayı ifade edebileceği, ihale konusu iş kapsamında yer alan tesislerin 24 saat süreyle korunmasına ve tesislerin her türlü güvenliğinin sağlanmasına yönelik işin münhasıran farklı bir ihalenin konusu olabileceği ve çalıştırılacak güvenlik personelinin sayısının belli olmaması hususları bir arada değerlendirildiğinde başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Toplantı No 2022/017
Gündem No 39
Karar Tarihi 16.03.2022
Karar No 2022/UH.I-384