İhale konusu işin büyüklüğü isteklilerin teklif fiyatlarını oluştururken ihale konusu işe ait birim fiyat teklif cetvelinde bulunan iş kalemlerini esas alarak teklif ettikleri birim fiyatları oluşturmaları gerektiği, iş sağlığı ve güvenliği giderlerinin teklif fiyata dâhil olduğunun idare tarafından belirtildiği, anılan giderlerin birim fiyat teklif cetvelinde yer alan iş kalemlerinin içine dâhil edilmek suretiyle teklif birim fiyatlarını oluşturabilecekleri, dolayısıyla anılan giderler için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı bir satır açılmasının gerekmediği

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Çalışanların sağlık ve güvenliğine ilişkin tedbirler” başlıklı 39’uncu maddesinde “Yüklenici bütün giderleri kendisine ait olmak üzere hizmetinde çalışanlar için, gerek teker teker ve gerekse topluca yaşadıkları ve çalıştıkları yerler bakımından, yürürlükte olan iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı hükümlerine uygun olarak her türlü sağlık ve güvenlik tedbirlerini almak ve çalışanların mevcut koşullara göre sağlıklı bir şekilde yiyip içmeleri, dinlenmeleri, yatıp kalkmaları ve yıkanmaları, meslek hastalıklarından korunmaları, hastalık veya bir kaza halinde tedavileri konularında ilgili mevzuat hükümlerine ve idare veya kontrol teşkilatının kendisine vereceği talimata uymak zorundadır.

Yüklenici, bütün giderleri kendisine ait olmak üzere, sözleşme konusu işin yürütülmesi sırasında iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı uyarınca alınması zorunlu olan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirleri almakla yükümlüdür.” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları” başlıklı 22’nci maddesinde “22.1. Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları, ilgili mevzuatın bu konuyu düzenleyen emredici hükümleri ve Genel Şartnamenin Altıncı Bölümünde belirlenmiş olup, Yüklenici bunları aynen uygulamakla yükümlüdür.

22.2. Yüklenici, tüm giderleri kendisine ait olmak üzere çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu çerçevede; çalışanların iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve zorunlu olması halinde diğer sağlık personeli tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması, çalışanların sağlık gözetiminin yapılması, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hâle getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığının izlenmesi, denetlenmesi ve uygunsuzlukların giderilmesi gibi iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin alınması zorunlu tedbirler yüklenicinin sorumluluğundadır.” düzenlemesi,

 

Başvuruya konu ihaleye ait Teknik Şartname’nin “İş Sağlığı ve Güvenliği” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1.Yüklenici, işlerini yürütürken; 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine ve yürürlükte bulunan çalışma hayatı ile ilgili Kanun, Tüzük ve Yönetmeliklere uygun olarak çalışmak, çalıştırmak ve eğitim vermek zorundadır.

16.2. Yüklenici, işin yapılması esnasında mevzuat gereği kullanılması gereken koruyucu güvenlik malzemelerin kullanılmasını sağlamakla yükümlüdür. Yüklenici çalıştıracağı personele, işin risklerini de tanımladığı yazılı bir “Çalışma Talimatı” verecektir.

16.3. Yüklenici ihale konusu işi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ikincil mevzuat hükümleri gereği tüm sorumlulukları yerine getirmekle sorumludur. Yüklenicinin sebep olduğu ve ilgili kanun hükümlerinden dolayı İdarece ödenen Kanuni Cezalar, Tazminatlar ve vb. Yükleniciye rücu edilmek yoluyla hakedişlerinden veya teminatlarından kesilecektir.

16.4. Yüklenici, sözleşme süresince iş mevzuatındaki değişikliklerden ve uygulamasından sorumludur.

16.5. Tamir, bakım veya kontrolü yapılan tüm makineler, arıza ve bakımı yapılan ünitelerin gerekli ayar, kontrol ve ölçümleri katalog değerlerine göre yapıldıktan ve test edildikten sonra hizmete alınacaktır.

16.6. Hizmetin ifası sırasında ortaya çıkması muhtemel iş kazası başta olmak üzere ilgili mevzuatın yerine getirilmesine yönelik İş Sağlığı ve Güvenlik Tedbirlerini alma, takip etme, bu konuda personel görevlendirme ve hizmet alım personellerini eğitme sorumluluğu yükleniciye aittir.

16.7. Yüklenici, işletme sırasında, ihale kapsamındaki iş yerlerinde meydana gelebilecek her türlü iş kazası ve hasar ile bunların sonucunda ortaya çıkabilecek yaralanma ve ölüm dahil bütün risklere karşı mali, hukuki ve cezai yükümlülüklerini kabul eder. Yüklenici işin yürütümü için gerekli olan ve yasal olarak zorunlu bulunan tüm emniyet tedbirlerini almasına rağmen ortaya çıkabilecek kazaların sorumluluğundan kaçınamaz.

16.8. Bakım, onarım ve arıza giderme faaliyetleri yürütülürken gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri 20.06.2012 tarihli ve 6331-sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yüklenici tarafından alınmalıdır. Bu tedbirler doğrultusunda bakım işleri sırasında kullanılması gereken emniyet, güvenlik ekipmanları, kişisel koruyucu donanımları, vb. malzemeleri, yüklenici ücretsiz tedarik etmekle yükümlüdür.” düzenlemesi yer almaktadır.

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesine göre personel gider ile araçlara ait giderlere yer verilmiş, ayrıca 22 gün üzerinden 66 adet personel için brüt yol ve yemek ücreti, sözleşme giderleri ve genel giderler, kullanılacak her türlü makine-ekipman ile sarf malzeme ile sözleşme konusu işin gerçekleştirilmesine ve sözleşme konusu hizmetin yerine getirilmesine ilişkin Teknik Şartname’de belirtilen tüm giderlerin teklifi fiyata dahil edildiği düzenlenmiştir.

 

Bu çerçevede, ihale konusu işin “24 Ay Süreyle Evde Bakım” hizmet alımı olduğu, işin süresinin 24 ay olarak düzenlendiği, söz konusu iş kapsamında 66 personelin çalışacağının belirlendiği,  ihale konusu işin büyüklüğü dikkate alındığında, isteklilerin teklif fiyatlarını oluştururken, ihale konusu işe ait birim fiyat teklif cetvelinde bulunan iş kalemlerini esas alarak teklif ettikleri birim fiyatları oluşturmaları gerektiği, iş sağlığı ve güvenliği giderlerinin teklif fiyata dâhil olduğunun idare tarafından belirtildiği, anılan giderlerin birim fiyat teklif cetvelinde yer alan iş kalemlerinin içine dâhil edilmek suretiyle teklif birim fiyatlarını oluşturabilecekleri, dolayısıyla anılan giderler için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı bir satır açılmasının gerekmediği anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2022/006
Gündem No 15
Karar Tarihi 26.01.2022
Karar No 2022/UH.I-139