İhale dokümanında, ihale konusu işin yürütülmesinde toplam kaç kişi çalıştırılacağı belirtilmiş olmasına karşın, kaç kadın ve kaç erkek işçi çalıştırılacağına yönelik herhangi bir düzenleme yapılmadığının görülmesi ile yükleniciler ihale konusu işi yerine getirmek için işin niteliğini de dikkate alarak çalıştıracakları erkek ve kadın işçi sayısını kendilerimi belirleyeceklerdir

İhaleye ilişkin İdari Şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödeyeceği her türlü vergi ( KDV hariç), resim, harç, ulaşım, sigorta, eğitim ve benzeri giderler ile teknik şartnamede hizmetin ifası için belirtilen tüm giderler teklif fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

 …

Yol Bedeli: İstihdam edilecek Personeller için Bir ( 1 ) Günlük (gidiş-dönüş) 7,27-TL Brüt yol bedeli öngörülmüş olup, yol bedeli 26 gün üzerinden nakdi olarak ödenecek ve maaş bordrosunda gösterilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan İdari Şartname düzenlemelerinden, 25.1’inci maddede Kamu İhale Genel Tebliği’ne atıf yapıldığı, 25.2’nci maddede ise 25.1’inci maddede yer alan gider kalemlerinde ve bunlar arasında ulaşım giderinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiğinin kabul edileceğinin belirtildiği, yüklenicinin bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamayacağının düzenlendiği ve tekliflerin bu hususları içerecek şekilde düzenlenmesi gerektiği anlaşılmıştır. Ayrıca ayda 26 (YirmiAltı) gün üzerinden işçi başına 1 günlük brüt yol parası olarak nakden 7,27 TL ödenecek ve bu ücret bordosunda gösterilecektir.

 

4857 sayılı İş Kanunun “Gece çalıştırma yasağı” başlıklı 73’üncü maddesinin ikinci fıkrasında “Onsekiz yaşını doldurmuş kadın işçilerin gece postalarında çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikte gösterilir.” hükmü, anılan Kanuna dayanılarak çıkarılan Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinde “Belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri ile belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde toplu taşıma araçları ile gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgâhlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlüdür.” düzenlemesi yer almaktadır. Anılan düzenleme uyarınca gece postasında kadın işçi çalıştırılması durumunda, işverenler çalışanları sağlayacakları uygun araçlarla ikametgâhlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlüdür.

 

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İş programı” başlıklı 28’inci maddesinde “Yüklenici, sözleşmenin yürürlüğe girmesi için gerekli olan yasal prosedürlerin tamamlandığının kendisine tebliği ve buna göre işe başlama tarihinden itibaren, sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde, üstlenilen işler için kontrol teşkilatının öngöreceği formda ve detaylarda ayrıntılı bir iş programı düzenler ve kontrol teşkilatının uygun görüşüne sunar. İş programı, kontrol teşkilatı tarafından talep edildiği takdirde, yüklenicinin işin yürütülmesi için uygulamayı önerdiği metotlar ve düzenlemeler hakkında genel bir açıklamayı da içerecektir.

Kontrol teşkilatı, iş programının verildiği bu tarihten başlamak üzere sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde programı olduğu gibi veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak idarenin onayına sunar.

İdare, iş programının verildiği tarihten başlamak üzere sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde, iş programını olduğu gibi veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak onaylar ve onaylı bir nüshasını yükleniciye verir. İş programları idarenin onayı ile geçerli olur.

İş programlarında, hizmete ilişkin proje, rapor, teknik belgeler vb. belgelerin idareye hangi sıra ile, hangi tarihlerde verileceğinin belirtilmesi gereklidir. Yüklenici, bunların hazırlanması için idarece verilmesi gereken bilgilerin, esasların ve talimatın, kendisine en geç hangi tarihlerde verilmesi gerektiğini, ayrıntılı bir şekilde iş programı ile birlikte idareye bildirecektir.

Yüklenici, idarece onaylanmış iş programına aynen uymak zorundadır. Ancak zorunlu hallerde idarenin uygun görüşü ile iş programında değişiklik yapılabilir.” düzenlemesi yer almaktadır. Anılan düzenleme uyarınca, yüklenici tarafından ayrıntılı bir iş programı düzenlenecek ve kontrol teşkilatının uygun görüşüne sunulacaktır. Kontrol teşkilatı tarafından gerekli görülürse, gerekli değişiklikler yapılıp kabul makamı olan idarenin onayına sunulacak ve idarece ya aynen ya da gerekli değişiklikler yapılmak suretiyle onaylanıp yükleniciye nihai program haline getirilecektir.

 

İhale dokümanında, ihale konusu işin yürütülmesinde toplam kaç kişi çalıştırılacağı belirtilmiş olmasına karşın, kaç kadın ve kaç erkek işçi çalıştırılacağına yönelik herhangi bir düzenleme yapılmadığı görülmektedir. Dolayısıyla yükleniciler ihale konusu işi yerine getirmek için işin niteliğini de dikkate alarak çalıştıracakları erkek ve kadın işçi sayısını kendileri belirleyeceklerdir. Ayrıca, iş programı hazırlanırken kadın ve erkek işçilerin gece vardiyalarına ilişkin iş programında düzenlemeler yapılabilmesi de mümkündür. Bütün bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde, basiretli bir tacir olarak isteklilerce tekliflerin hazırlanması gerektiğinden, bu durumun tekliflerin hazırlanmasını engelleyici nitelikte olmadığı dolayısıyla başvuru sahibinin iddiasının yerine olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No : 2020/003
Gündem No : 12
Karar Tarihi : 23.01.2020
Karar No : 2020/UH.I-132