ihale konusu işte toplam haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğunu dikkate almadan, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğu kabulüyle personel yaptırılacak fazla çalışma ücretini normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesiyle teklif bedellerini oluşturdukları

<![CDATA[
        
KAMU İHALE KURULU KARARI
Toplantı No  : 2013/031 Gündem No  : 17 Karar Tarihi : 18.04.2013 Karar No  : 2013/UH.II-1815


Şikayetçi:  İstanbul Müzayede Org. Sos. Hiz. Gıda Nakl. Teks. En. İnş. San. Tah. Ve Tic. Ltd. Şti., TURGUT MAH. ÇİFTLİKÖNÜ CAD. NO:27/3TEKİRDAĞ  İhaleyi yapan idare:  Kırklareli Belediyesi, Karacaıbrahım Mahallesı M.Kemal Bulvarı 3 39100KIRKLARELİ Gündem Konusu:  2013/9254 İhale Kayıt Numaralı “Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Atölye Ve Büro İşlerinde Çalıştırılmak Üzere İşçilik Hizmet Alımı” İhalesi Karar:

 

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif bedelinin ihalede teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetini karşılamadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

Başvuru konusu işin Kırklareli Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde görev almak üzere 18 adet personel çalıştırılması işi olduğu, isteklilerin tekliflerini, her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatlarının çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden verecekleri, ihale sonucu, ihale üzerine bırakılan istekliyle her bir iş kaleminin miktarı ile iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden teklif birim fiyat sözleşme imzalanacağı anlaşılmaktadır.

İdari Şartname’nin  “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde“ 25.1. İsteklilerin sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödeyeceği her türlü vergi, resim, harç ve benzeri giderler ile ulaşım, nakliye ve her türlü sigorta giderleri teklif edilecek fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

Yüklenici asgari ücretin vasıflı personele(tekniker) %40, vasıflı personele( 2 yıllık yüksekokul mezunu) %30,vasıflı personele (usta, kaynakçı) %25vasıfsız personele %20 fazlasını teklif verecektir. İşin yoğunluğuna göre personel fazla çalıştırılacağından 4857 sayılı İş Kanununun 41. maddesine göre hizmet süresince vasıflı personele (tekniker) 240 saat, vasıflı personele(2 yıllık yüksekokul mezunu) 20 saat, vasıflı personele (usta Kaynakçı) 700 saat, vasıfsız personele 40 saat mesai ücreti teklif fiyata dahildir.

Ramazan ve Kurban bayramlarında 18 çalışan personele Brüt 200 TL.( İki Yüz Türk Lirası) bayram ikramiyesi verilecektir teklif fiyata dahildir.

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

Belediyemiz yemekhanesinde yemek çıktığı sürece 18 çalışan personel yemek yiyecektir…

…25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir. 3”düzenlemesi yer almaktadır.

 

Birim fiyat teklif cetveli “…

Sıra No

 

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen      Birim Fiyat

 Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

VASIFLI PERSONEL (TEKNİKER)

KİŞİ

2

9

 

 

2

VASIFLI PERSONEL (2 YILLIK YÜKSEKOKUL MEZUNU)

KİŞİ

1

9

 

 

3

VASIFLI PERSONEL (USTA, KAYNAKÇI)

KİŞİ

13

9

 

 

4

VASIFSIZ PERSONEL

KİŞİ

2

9

 

 

       I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat

Tutarı

1

VASIFLI PERSONEL(TEKNİKER) FAZLA ÇALIŞMA

SAAT

240

 

 

2

VASIFLI PERSONEL (2 YILLIK YÜKSEK OKUL MEZUNU) FAZLA ÇALIŞMA

SAAT

20

 

 

3

VASIFLI PERSONEL(USTA, KAYNAKÇI) FAZLA ÇALIŞMA

SAAT

700

 

 

4

VASIFSIZ PERSONEL FAZLA ÇALIŞMA

SAAT

40

 

 

5

Ramazan Bayramı İkramiyesi (200-TL)

Kişi

18

 

 

6

Kurban Bayramı İkramiyesi    (200-TL)

Kişi

18

 

 

II.  ARA TOPLAM(K.D.V. Hariç)7

 

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

 

 

 

…” şeklinde düzenlenmiş olup,

 

İnceleme konusu ihalede teklif gider kalemlerinden ikisinin personele yılda 2 kez ödenecek ikramiye olduğu görülmüştür. Söz konusu gider kaleminin hesaplanmasında ikramiye tutarlarının prime esas kazanç olup olmadığının tespit edilmesi gerekmiştir.

 

Konuya ilişkin olarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Sigortalılara İlişkin Hükümler” başlıklı birinci bölümünün “Sigortalı sayılanlar “ başlıklı 4’üncü maddesinde,

“Bu Kanunun kısa ve uzun vadeli sigorta kolları uygulaması bakımından;

a) Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,

b) Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ise;

1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar,

2) Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar,

3) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

4) Tarımsal faaliyette bulunanlar,

c) Kamu idarelerinde;

1) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olmayanlardan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar,

2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine tabi olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar, sigortalı sayılırlar.

Birinci fıkranın (a) bendi gereği sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler;

a) İşçi sendikaları ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenler,

b) Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan; film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarlar,

c) Mütekabiliyet esasına dayalı olarak uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülke uyruğunda olanlar hariç olmak üzere, yabancı uyruklu kişilerden hizmet akdi ile çalışanlar,

d) 2/7/1941 tarihli ve 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanuna göre çalıştırılanlar,

e) 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununda belirtilen umumî kadınlar,

f) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak çalıştırılanlar, kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) bendi kapsamında çalıştırılanlar,

g) Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen Toplum Yararına Çalışma Programlarından yararlananlar,

hakkında da uygulanır. Bu fıkranın (g) bendinde sayılanlar için Türkiye İş Kurumu prim ödeme yükümlüsü olmakla birlikte bu Kanun kapsamında işyeri ve işveren sayılmaz.

Bu Kanunun kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin hükümleri bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara bu kapsamda oldukları sürece uygulanmaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

 

“Prim Alınması, Prime Esas Kazanç, Prim Oranları ve Asgarî İşçilik” başlıklı birinci bölümünün “Prim alınması zorunluluğu” başlıklı 79’ uncu maddesinde “ Kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortası için, bu Kanunda öngörülen her türlü ödemeler ile yönetim giderlerini karşılamak üzere Kurum prim almak, ilgililer de prim ödemek zorundadır.

Kurumca tahsil edilen genel sağlık sigortası primleri, tahsil edilmesini müteakip doğrudan Kurum bütçesinin genel sağlık sigortası kalemine aktarılır.”

 

“Prime esas kazançlar” başlıklı 80’inci maddesinde “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançları aşağıdaki şekilde belirlenir.

a) Prime esas kazançların hesabında;

1) Hak edilen ücretlerin,

2) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay içinde yapılan ödemelerin ve işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarların,

3) İdare veya yargı mercilerince verilen karar gereğince yukarıdaki (1) ve (2) numaralı alt bentlerde belirtilen kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin,

brüt toplamı esas alınır.

b) Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.

c) (b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler ile ayni yardım yerine geçmek üzere yapılan nakdi ödemeler prime esas kazanca tabi tutulur. Diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnalar bu Kanunun uygulanmasında dikkate alınmaz.”hükümleri yer almaktadır.

 

Anılan mevzuat hükümleri gereğince hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalı sayılanlara ödenecek “ikramiye” ler prime esas kazanç türlerinden birisi olarak sayılmış ve prime esas kazançların hesabında ücret, prim ve ikramiyenin brüt toplamının esas alınacağı belirlenmiştir.

 

Söz konusu ihalede idari şartnamenin 25’inci maddesinde belirtilen brüt tutarları belirtilen bayram ikramiyelerinin ödenebilmesi için bu tutarlar üzerinden sosyal güvenlik primi işveren paylarının hesaplanarak teklif fiyata dahil edilmesi ve işverene maliyetinin bulunması gerekmektedir.

 

Yaklaşık maliyete esas belgelerin incelenmesinden şikâyete konu ikramiye giderinin işverene maliyetinin idarece brüt ikramiye giderlerinin toplamının (200-TL +200-TL=400 TL) işçi sayısı ile çarpılması sonucu elde edilen tutara %20 yüklenici kârı ilave edilmesiyle bulunduğu görülmüştür.

 

İdarece söz konusu brüt ücretlere sosyal güvenlik primi işveren paylarının ilave edilmediği, sadece yüklenici kârı ilavesi ile yaklaşık maliyetin oluşturulduğu anlaşılmıştır. İdarece gerçekleştirilen hesaplama yönteminin anılan 5510 sayılı Kanun hükümlerine uygun olmadığı anlaşılmıştır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin ”Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. (Değişik: 9/2/2011 -27841 RG/ 4. md.) Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden  % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

 

79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.”açıklaması yer almaktadır.

 

Aktarılan mevzuat hükümleri ve İdari Şartname’nin  “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesine göre Dini Bayramlarda yapılacak ikramiye ödemesine ilişkin yapılan düzenlemeler esas alınarak yapılan hesaplama sonucunda,

 

Kurban ve Ramazan Bayramı’nda brütü 200,00 TL olarak belirlenen ikramiye giderinin üzerine %11 Malüllük Yaşlılık Ölüm Sigortası Primi (22,00 TL), %7,5 Genel Sağlık Sigortası Primi (15,00 TL), %3 Kısa vadeli sigorta primi (Sigorta Risk Prim Oranı=6,00 TL) ve %2 İşveren İşsizlik Sigortası Primi (4,00 TL ) ilave edildiğinde %22 oranındaki sigorta primi işveren payının  47,00 TL ye tekabül ettiği tespit edilmiştir. Bu durumda brüt ikramiye giderine (200 TL )  47,00 TL sigorta primi işveren payı eklenecek ve toplam bedel (200,00 TL + 47 TL =247,00 TL) üzerinden %3 sözleşme gideri (7,41 TL )hesaplanarak 1 personelin Kurban ve Ramazan Bayramı ikramiyesinin işverene maliyeti  (2x(247,00 TL + 7,41 TL) =508,82 TL) bulunacaktır. Sonuçta elde edilen miktarın 18 personel sayısı ile çarpılması ile Ramazan Bayramı ikramiyesinin işverene toplam maliyetine  (9.158,76-TL) ulaşılacaktır.

 

Durum böyle iken ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde, İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde Kurban ve Ramazan Bayramı’nda brütü 200,00 TL olarak belirlenen ikramiye giderine sosyal güvenlik primi işveren paylarını ilave etmeden teklif bedelini oluşturduğu ve 5510 sayılı Kanun hükümlerine ve yukarıda yer alan Tebliğ düzenlemesine aykırı açıklama sunduğu ve anlaşılmıştır. 

 

Kaldı ki, yol, yemek ve kıyafet gideri öngörülmeyen ihalede teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin sadece işçilik ve ikramiye giderinden oluştuğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin açıklamasında teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetlerini hesap ederek ve her hangi bir kar öngörmeyerek açıklamasını sunduğu hususları dikkate alındığında, anılan isteklinin toplam teklif bedelinin sadece işçilik ve ikramiye giderinden oluşan ihalede teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetini karşılamayacağı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Bu itibarla idarece ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen Bezirhan İnşaat Taahhüt Turizm Tem. Hizmetleri San Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Ancak, idarece hazırlanan birim fiyat teklif cetvelinde

“…

5

Ramazan Bayramı İkramiyesi (200-TL)

Kişi

18

 

 

6

Kurban Bayramı İkramiyesi    (200-TL)

Kişi

18

 

 

 

 

…” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

İdari Şartname’nin  “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesine göre Dini Bayramlarda yapılacak ikramiye ödemesinin brüt 200,00-TL olduğu belirtilmekle birlikte, birim fiyat teklif mektubun eki cetvelde Kurban ve Ramazan Bayramı ikramiyesine ilişkin hiçbir belirleme yapılmadan 200,00-TL ibaresine yer verildiği anlaşılmıştır.

 

Durum böyle iken birim fiyat teklif mektubun eki cetvelde yapılan düzenlemeye göre söz konusu 200,00- TL’lik ikramiye ücretine %3 sözleşme gideri ve sosyal güvenlik primi işveren paylarının ilave edildiğinin kabul edilmesi durumunda ise, ihale üzerinde bırakılan isteklinin açıklamasının kabul edilmesi gerektiği sonucunu doğuracaktır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği” başlıklı 12 nci maddesinde; “… İhale veya ön yeterlik dokümanında yapılan düzenlemeler birbirine aykırı olamaz…” hükmü yer almaktadır.

 

İdarece İdari Şartname’nin  “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde personele ödenecek ikramiye ücretine ilişkin yapılan düzenleme ile birim fiyat teklif cetvelinde sözkonusu ücrete ilişkin yapılan düzenlemenin birbiriyle çeliştiği, idare tarafından hazırlanan ihale dokümanının yukarıda yer alan Yönetmelik maddesine aykırı olduğu anlaşılmıştır.

 

Kaldı ki, şikâyete konu ihalede idare tarafından ihalede teklifi geçerli sayılan 10 istekliden, altısının %3 sözleşme gideri ve sosyal güvenlik primi işveren paylarının 200,00- TL’lik ikramiye ücretinin içinde yer aldığı kabul ederek teklifini verdiği, birinin sosyal güvenlik primi işveren paylarının 200,00- TL’lik ikramiye ücretinin içinde yer aldığı kabul ederek sözkonusu ikramiye ücretine sadece %3 sözleşme gideri ekleyerek sözkonusu kaleme ilişkin teklifini verdiği, birinin ise %3 sözleşme giderinin 200,00- TL’lik ikramiye ücretinin içinde yer aldığı kabul ederek, sosyal güvenlik primi işveren paylarını ekleyerek sözkonusu kaleme ilişkin teklifini verdiği ve iki isteklinin ise %3 sözleşme gideri ve sosyal güvenlik primi işveren paylarının 200,00- TL’lik ikramiye ücretinin içinde yer almadığı kabul ederek, teklifini verdiği anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, İdarece İdari Şartname’nin  “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde personele ödenecek ikramiye ücretine ilişkin yapılan düzenleme ile birim fiyat teklif cetvelinde sözkonusu ücrete ilişkin yapılan düzenlemenin birbiriyle çeliştiği, isteklilerin teklif bedellerinin sözkonusu düzenlemelere göre farklılık arz ettiği, bu durumda da aşırı düşük teklif değerlendirilmesinin idarece sağlıklı yapılamayacağı anlaşıldığından, ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. 

 

Ayrıca, idari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “…25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

 

Yüklenici asgari ücretin vasıflı personele(tekniker) %40, vasıflı personele( 2 yıllık yüksekokul mezunu) %30,vasıflı personele (usta, kaynakçı) %25vasıfsız personele %20 fazlasını teklif verecektir. İşin yoğunluğuna göre personel fazla çalıştırılacağından 4857 sayılı İş Kanununun 41. maddesine göre hizmet süresince vasıflı personele (tekniker) 240 saat, vasıflı personele(2 yıllık yüksekokul mezunu) 20 saat, vasıflı personele (usta Kaynakçı) 700 saat, vasıfsız personele 40 saat mesai ücreti teklif fiyata dahildir…” düzenlemesine,

 

Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü İşçilik Hizmet Alımı İşi Teknik Şartnamesinin 7’nci maddesinde “İstihdam edilecek personelin çalışma şart ve saatleri idare tarafından belirlenir, genel tatil günlerinde çalışma vardır, olağan üstü hallerde herkes göreve çağrılabilir ve görevde olanlar mesaileri bitmiş olsa bile çalışmaya devam ettirilir. Bu çalışmalar için şartnamede belirtilen ücretler dışında başka bir ücret ödenmez. Çalışma saatleri haftada 40 saattir. Fazla çalışmaya çalışma saati kadar fazla mesai ödenir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Ayrıca ihale dokümanında ihale konusu işte haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğu ve ihale konusu işte çalışacak personele fazla çalışma yaptırılacağı ve sözkonusu fazla çalışma ücretinin 4857 sayılı İş Kanununun 41’inci maddesine göre ödeneceği düzenlenmiştir.

 

Anılan Kanunun “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 41 inci maddesinde “…Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir…” hükmü yer almaktadır.

 

Yukarıda yer alan düzenlemelere göre ihale konusu işte haftalık çalışma süresinin toplam 40 saat olduğu ihale konusu işin süresinin yaklaşık (9 ay x 4 hafta) 36 hafta olduğu dikkate alındığında yukarıda yer alan Kanun hükmü uyarınca işin süresi boyunca her bir personel için yaptırılacak 36×5=180 saate kadar olan kısmına ilişkin fazla çalışma ücretinin normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle hesaplanması gerektiği ve ihale dokümanında işin süresi boyunca personel başına yaptırılacak fazla çalışma saatinin 180 saati geçmediği anlaşılmıştır.

 

İdarece söz konusu fazla çalışma ücretlerinin normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesiyle ve yüklenici kârı ilavesi ile yaklaşık maliyetin oluşturulduğu anlaşıldığından, idarece gerçekleştirilen hesaplamanın 4857 sayılı İş Kanununun 41’inci maddesi hükmüne uygun olmadığı görülmüştür.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “…78.21. Yukarıda sayılan hususlardan teklif fiyatına dahil olacaklar idari şartnamede düzenlenecek, teknik şartnamede ise bunların uygulanması ilgili hükümlere yer verilecektir. Teknik şartnamede, teklife dahil olacak masraflara yer verilmeyecek, idari şartnamede yer alan hükümlerle çelişecek bir düzenleme yapılmayacaktır…” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Durum böyle iken, ihale konusu işte toplam haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğu ve ihalede konusu işte çalışacak 18 personele de fazla çalışma yaptırılacağı hususları dikkate alındığında, bu durumun teklif fiyatı etkileyecek bir unsur olduğu ve idari şartnamede düzenlemesi gerektiği anlaşılmıştır.

 

Nitekim idare tarafından ihalede teklifi geçerli sayılan 10 istekliden, ihale üzerinde bırakılan istekli hariç tüm isteklilerin tekliflerini oluştururken ihale konusu işte toplam haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğunu dikkate almadan, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğu kabulüyle personel yaptırılacak fazla çalışma ücretini normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesiyle teklif bedellerini oluşturdukları anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla idarece haftalık çalışma saatine ilişkin düzenlemenin teknik şartnamede yapılmasının isteklilerin tekliflerini sağlıklı vermesine ve ihalede rekabet koşullarının oluşmasına engel teşkil ettiği ve ihale üzerinde bırakılan isteklinin açıklamasının kabul edilmemesi durumunda fazla çalışma ücretine ilişkin olarak diğer isteklilere fazla ödeme yapılacağı, bu durumun da kamu zararı oluşmasına sebep olacağı anlaşıldığından, ihalenin iptalini gerektirdiği anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,

 


   Oybirliği ile karar verildi.

 

 

Kazım  ÖZKAN

Başkan V.

II. Başkan

 

Ali Kemal  AKKOÇ

Kurul Üyesi

Erkan  DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Ahmet  ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

 

Hasan  KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Mehmet  AKSOY

Kurul Üyesi

 

 

 

 

 

 

   

 

]]>