ihalelerde doğruluğu teyit edilmek üzere, ihale konusu ürünlerin numuneleri teknik bilgilerin yer aldığı katalog teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraflarının ayrı ayrı veya birlikte istenebileceği teklif edilen ürünün teknik şartnameye uygunluğunun idareler tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında demonstrasyon numune değerlendirmesi katalog bilgileriyle ürün değerlendirmesi veya teknik şartnameye uygunluk beyanı yoluyla yapılabileceği bu konudaki takdir yetkisinin idarelere ait olduğu hk 1

Toplantı No 2021/025
Gündem No 24
Karar Tarihi 16.06.2021
Karar No 2021/UM.II-1189

BAŞVURU SAHİBİ:

Cebrailoğulları Tekstil Medikal İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/522715 İhale Kayıt Numaralı “Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Koruyucu Giyim Malzemesi Mal Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 03.11.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Koruyucu Giyim Malzemesi Mal Alımı” ihalesine ilişkin olarak Cebrailoğulları Tekstil Medikal İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin 01.04.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.04.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 12.04.2021 tarih ve 18946 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 08.04.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/667 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 03.11.2020 tarihinde gerçekleştirilen ihale hakkında alınan ihale komisyonu kararında ihalenin Abra Tekstil Gıda İnş. Oto. Turz. Eğitim Sağlık Elektrik Hayvancılık Taah. Orman ve Petrol Ürünleri Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı ve kendilerinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendikleri, karar üzerine idareye şikayet başvurusunda bulunulduğu, ancak idarece iddiaların incelenmeksizin reddedildiği, idarece alınan kararın hukuka aykırı olduğu, şöyle ki;

 

İhale üzerinde bırakılan isteklinin İdari Şartname’de belirtilen ihaleye katılım ve yeterlik kriterlerini karşılamadığı, İdari Şartname’nin 7.5.6’ncı maddesi gereği alım konusu malzemelerin bir kısmı için numunelerin idareye tesliminin öncelikle ihale üzerinde bırakılan istekliden talep edildiği, istekli tarafından talep edilen numunelerin idareye sunulduğu ve idarece numunelerin Teknik Şartname’de yer alan hususları sağlayıp sağlamadığını öğrenmek amacı ile Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne teslim edildiği, bu noktada aşağıdaki önem arz eden kritik konuların;

 

– İdarece laboratuvara gönderilen ve Teknik Şartname’ye uygunluğunun test edilmesi istenilen ürünlerin hangileri olduğu,

 

– Laboratuvardan gelen raporda hangi ürünlerin uygun olduğuna ve hangi ürünlerin uygunsuzluğuna ilişkin tespitler bulunduğu,

 

– Laboratuvardan gelen raporda yer alan hangi ürünlerin idarece alınan karara dayanak olarak alındığı hususları olduğu,

 

İdarece öncelikle adı geçen istekliden numunelerin istenildiği ve bu numunelerin laboratuvara gönderildiği, daha sonra bu numunelerin uygunsuzluğuna ilişkin rapor idareye ulaştıktan sonra kendilerinden numune talep edildiği, sonuç olarak idare tarafından anılan istekli ile kendilerinden numunelerin aynı tarihte talep edilmediği ve laboratuvara aynı tarihte iletilmediği, idarece önce adı geçen istekliye ait numunelerin gönderildiği, sonuçların olumsuz çıkması üzerine kendilerinden numune istenildiği ve analiz sonucunda numunelerin uygun görüldüğü, ancak idarece bu aşamadan sonra anılan isteklinin teklifi geçerli kabul edilerek ihalenin anılan istekli üzerinde bırakılmasının kendileri tarafından kabul edilmeyeceği,

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından Teknik Şartname’de yer alan şartları ve özellikle ürünün yapıldığı malzemeye ilişkin şartları sağlamayan numuneler sunulmasına rağmen idarece söz konusu raporun gerekli şekilde incelenememesi nedeniyle alınan ihale komisyonu kararının hukuka aykırı olduğu,

 

İdarenin dışarıdan laboratuvar desteği almasının normal olduğu, ancak ilgili laboratuvar tarafından gönderilen raporda bazı numunelerin Teknik Şartname düzenlemelerini sağlamaması yönündeki kısımlara rağmen alınan ihale komisyon kararının mevzuata aykırı olduğu, sonuç olarak sebepleri yukarıda anlatıldığı şekilde Teknik Şartname’de yer alan şartları karşılayamayan ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 17’nci maddesinde “…(4) İhale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere oluşturulan ihale komisyonu dışında başka adlar altında komisyonlar kurulamaz.

(5) İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanır ve kararlar çoğunlukla alınır. Komisyon üyeleri, kararlarda çekimser kalamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumlu olup; karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçelerini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkan ve üyelerinin adları ve soyadları, unvanları ve komisyondaki sıfatları belirtilerek imzalanır.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) Teklif edilen malın teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf istenebilir. Özel imalat süreci gerektiren mal alımları hariç, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar içeren doküman istenilmesi durumunda katalog istenilmesi zorunludur. İsteklilerin cevap vermesi ve açıklamada bulunması istenen hususlara ilişkin sorulara teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda yer verilir.

(2) İdare tarafından numune sunulmasının istenilmesi durumunda, hangi kalem/kalemler için numune istenildiği, numunenin sayısı ve gerekli görülen diğer hususlar ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtilir.

(3) Numune sunulması istenilen kalem/kalemler için yeter sayı ve nitelikte numune alınması idarenin sorumluluğundadır. Malın niteliğinin birden fazla numune değerlendirmesi yapmaya uygun olup olmadığı ile kullanım ömrü dikkate alınarak en az bir adet numunenin idarede muhafaza edilmesi gerekir. Kurul ya da yargı kararları üzerine yeniden değerlendirme muhafaza edilen numune üzerinden yapılır.

(4) İhale dokümanında istenilen sayıda ve nitelikte numune, başvuru veya teklif dosyası ile birlikte idareye teslim edilir. Tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde numunenin teslim tarihi ve teslim adresi, idare tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında belirlenir ve ilgililere tebliğ edilir. İhale dokümanında düzenleme yapılması halinde numune, ihale veya son başvuru tarih ve saatine, tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde ise idare tarafından belirlenen teslim tarih ve saatine kadar posta veya kargo yoluyla da teslim edilebilir. Teslim edilen numunenin üzerinde, ihale, aday veya istekli bilgileri ile numune sunulan kalem bilgilerine yer verilir. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınarak, talep edilmesi halinde tutanağın bir sureti aday veya istekliye verilir.

(5) İhale komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda diğer katılım ve yeterlik belgeleri uygun bulunan aday ve isteklilerin numunelerinin değerlendirilmesine geçilir. İdare tarafından gerekli görülen hallerde, numune değerlendirilmesinin yapılacağı yer, tarih ve saat bilgisi aday veya isteklilere bildirilir. Numune değerlendirilmesinde numunenin fiziksel nitelikleri ile ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Yapılan inceleme sonucunda, hazırlanacak tutanakta numunenin uygunluk durumu belirtilir ve uygun bulunmaması durumunda buna ilişkin gerekçelere yer verilir…” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 57’nci maddesinde “57.1. İdareler tarafından malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümana yönelik düzenlemelerde, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43 üncü maddesi esas alınmalıdır.

57.2. Aday veya istekli tarafından numunenin idareye teslim şekli ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ayrıntılı bir şekilde yapılacaktır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınacak; bu tutanağın bir sureti de aday veya istekliye verilecektir.

57.3. İdare tarafından teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümanın yeterlik belgesi olarak istenilmesi durumunda ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin ilgili maddesinde bu husus belirtilecek; aday veya istekli tarafından bu dokümanın nasıl hazırlanacağı ile bu dokümanda açıklanacak hususlar ise ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin “Diğer Hususlar” Bölümünde ya da teknik şartnamede düzenlenecektir.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: VAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ KORUYUCU GİYİM MALZEMESİ MAL ALIMI

b) Türü: Mal alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

11 KALEM, 1963 PARÇA KORUYUCU GİYİM MALZEMESİ ALIMI

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: Sözleşme imzalandıktan sonra 5 gün içerisinde İdarenin uygun göreceği yerde, çalışanların ürünleri görmeleri, incelemeleri, beden numaralarının tespiti, KGYM’nin nasıl kullanılacağı ile ilgili bilgilendirme yapmak için Merkezi Teslimat Noktası hazırlayacaktır” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7.5’inci maddesinde “…7.5.6.

1. İstekliler teklif ettikleri Koruyucu Giyim Malzemelerinin marka, model ve imalatçısının bilgilerini bu şartnamenin eki olan “KORUYUCU GİYİM MALZEMESİ BİLGİ FORMU” nda açık olarak belirteceklerdir.

2. “KORUYUCU GİYİM MALZEMESİ BİLGİ FORMU” nda teklif edilen her bir kalemin fotoğrafı, teknik özellikleri ve ürünle ilgili açıklamalar form ekinde sunulacaktır.

3. İstekli KGYM’ nin teknik şartnameye uygunluğunun kontrolü için teklif ettiği ürünlere ait numuneleri teklifi ile birlikte (Geçerli teklifi olan istekliler komisyonca belirlendikten sonra) ihale komisyonunun talep ettiği istekliler tarafından idareye teslim edecektir. İhtiyaç listesinde Bay/Bayan ayrımı yapılmadığı için Bay/Bayan kalıbı farklı olan ürünlerde her kalem için teknik şartnameye uygun iki ürün numunesi sunulacaktır. İhale sona erdikten sonra ihale üstünde kalmayan istekliye ait numuneler kendisine iade edilecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi” başlıklı 7.7’nci maddesinde “7.7.1.

Teknik şartnamedeki hükümler çerçevesinde değerlendirme yapılacaktır.

7.7.2.

Teknik şartname hükümlerine göre işlem yapılacaktır.” düzenlemesi,

 

Söz konusu Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir.

35.1.1.

Fiyat Dışı Unsur Tanımı: İstenilen Numune ve Mağaza durumuna göre değerlendirme yapılacaktır.

Hesaplamada Kullanılacak Formül: Toplam Puan=Teklif Fiyatı Puanı + Fiyat Dışı Unsur Puanı

Fiyat Dışı Unsur Değerlendirme Yöntemi: Sayısal Değer Belirleme
Numune Değerlendirmesinde Kullanılacak Mı?: Evet
Demonstrasyon Değerlendirmesinde Kullanılacak Mı?: Hayır
Teklif Fiyat Puanı: 40
Nispi Değeri: Düşük olanlara puan uygulanacak

 

Fiyat Dışı Unsur Tanımı

Fiyat Dışı Unsur Puanı

İstenilen Numune ve Mağaza durumuna göre değerlendirme yapılacaktır.

60

 

35.1.2. Fiyat dışı unsurların değerlendirilmesine ilişkin bilgi ve belgeler yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilecektir

35.2 Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde ilgili uygulama yönetmeliğinde düzenlenen usule göre ihale sonuçlandırılacaktır.

35.2.1. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde; Fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş tekliflerin birbirine eşit olması durumunda, fiyat teklifi düşük olan istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenir. Fiyat tekliflerinin de eşit olması durumunda 35.1.1. maddesindeki fiyat dışı unsurların sıralaması esas alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenir. Bu unsurların da eşit olması halinde, teklif ettiği mal yerli malı olan isteklinin teklifi ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenir. Bu değerlendirme sonucunda da ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi yine belirlenemez ise iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarı esas alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi belirlenir.” düzenlemesi,

 

Bahse konu Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde “48.1. TEKNİK ŞARTNAMEDEKİ TÜM HUSUSLAR GEÇERLİDİR.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin “Kısaltmalar ve Tanımlar” başlıklı 2’nci maddesinde “…KGYM: Koruyucu Giyim Malzemeleri…” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Genel Şartlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.1 Gerektiğinde Müracaat Edilecek Şartname, Standart ve Diğer Neşriyatlar;   

Muayene, numune alma ve Teknik Şartnamede belirtilmeyen hususlar için; Mal Alımları Denetim Muayene ve Kabul İşlemlerine dair Yönetmelik ile Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin hükümleri esas alınacaktır.

3.2 İstekli KGYM’ nin teknik şartnameye uygunluğunun kontrolü için teklif ettiği ürünlere ait numuneleri teklifi ile birlikte (Geçerli teklifi olan istekliler komisyonca belirlendikten sonra) ihale komisyonunun talep ettiği istekliler tarafından idareye teslim edecektir. İhtiyaç listesinde Bay/Bayan ayrımı yapılmadığı için Bay/Bayan kalıbı farklı olan ürünlerde her kalem için teknik şartnameye uygun iki ürün numunesi sunulacaktır. İhale sona erdikten sonra ihale üstünde kalmayan istekliye ait numuneler kendisine iade edilecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Numune Alma ve Muayeneler” başlıklı 4’üncü maddesinde “Sözleşme sonrası mal kabulüne yönelik denetim, kontrol ve muayene işlemleri “Mal Alımları Denetim Muayene ve Kabul İşlemlerine Dair Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak yürütülecektir.

4.1 Numune Alma;

Yüklenici, İdarenin talep etmesi halinde her türlü tahribatlı – tahribatsız kontrol, muayene ve analizler için gerekli sayıda numuneyi, sipariş miktarına ek olarak sunacaktır. Yüklenici muayene için teslim ettiği numune malzemelerinden herhangi bir hak talep etmeyecektir.

4.2 Muayeneler

4.2.1 Fiziksel Muayene;

KGYM’ nin teslimi aşamasında, Muayene ve Kabul Yönetmeliğine uygun olarak alınan numunelerin, yüklenicinin teklifinde sunduğu KGYM ile aynı özelliklere sahip olup olmadığını ve Teknik Şartnameye uygunluğunu kontrol etmek için fiziksel muayeneye tabi tutulur.  

4.2.2 Laboratuvar muayenesi;       

İdare gerekli gördüğü takdirde; Yüklenici tarafından teslim edilen KGYM’ nin bir kısmının veya tamamının; Teknik Şartnamede istenen özellikleri taşıyıp taşımadığı akredite edilmiş bir laboratuvara analiz ve test ettirebilir.

4.3 Muayene masrafları;

KGYM’nin, özelliklerinin belirlenmesi için alınan numunelerin laboratuvar tahlil ve deney ücretlerinin tamamı yüklenici tarafından karşılanacaktır.

4.4 Muayene sonucunun uygun çıkmaması halinde;

Mal Alımları Denetim Muayene ve Kabul İşlemlerine Dair Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre işlem yapılacaktır.” düzenlemesi,

 

Bahse konu Şartname’nin “Koruyucu Giyim Malzemelerinin Teknik ve Genel Özellikleri” başlıklı 8’inci maddesinde “KGYM’lerin her birinin üzerinde imalatçı firma, beden ölçüsü, kullanma, temizleme talimatı ve ürünün karışım özelliklerini gösterir etiket bulunacaktır. (Karışım oranlarında kabul edilebilir hata payı % 3’tür. )

8.1 YAZLIK ŞAPKA ERKEK / BAYAN (KDV HARİÇ EN AZ 40,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)    

1. %100 polyester düz dokuma olacaktır.

2. Climacool veya muadili kumaş yapısı ile teri vücuttan uzaklaştıracaktır.

3. Baş ölçüsüne göre ayarlanabilir olacaktır.

4. Yüzü güneşten koruyacaktır. Orta düzeyde yuvarlatılmış siperliği olacaktır.

5. Şapka içinde terlemeyi önleyici ve ter tutucu bant olacaktır.

6. Ter tutucu bant pamuk kumaş olması sebebi ile terletme yapmayacak, ayarlanabilir kilidiyle sıkı ve rahat bir kullanım sağlaması gerekmektedir.

8.2 YAZLIK ARAZİ YELEĞİ (ERKEK/BAYAN)-(KDV HARİÇ EN AZ 250,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)

1. Su geçirmez kırışmaz %100 polyester olacaktır.

2. Kumaş gramajı 135 gr/m2  + 10 gr

3. Yıkamaya karşı renk haslığı en az 4

4. Terlemeye karşı renk haslığı en az 4

5. Yıkamadan sonra boyutsal değişim Atkı Çözgü yönünde en fazla % 3

6. Yelek boğaz kısmı yakaya kadar fermuarlı olacaktır.

7. Yeleğin önü kemik fermuarlı, en az iki cepli, cepler fermuarlı ve /veya kapaklı olacaktır.

8. Her yelekte beden ölçüsü, temizleme talimatı ve imalatçı firmayı gösterir etiket bulunacaktır.

9. Aşınma ve yıpranmalara karşı dayanıklı olacaktır.

10. İçi sıkı elyaf veya kaz tüyünden oluşacaktır.

11. Dışı işlenmiş polyester olacaktır.

12. Yüzey su geçirmez ve leke tutmaz özelliğine sahip olacaktır.

13. Boyun tarafında bulunan kelepçe sayesinde fermuar tamamen kapatıldığında yaka dik duracak ve kullanıcıyı koruyacaktır.

8.3 YAZLIK PANTOLON (ERKEK / BAYAN)-(KDV HARİÇ EN AZ 150,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)

1. Erkek pantolon kumaşı, en az % 95 pamuk, % 1-5 elastan içeren karışımda olacak, bu husus pantolon etiketinde belirtilecektir.

2. Bayan pantolon kumaşı, en az % 80 pamuk karışımında olacak, bu husus pantolon etiketinde belirtilecektir.

3. Ürün, sıcak yaz günlerinde nefes alabilme özelliğine sahip olacak terletme yapmayacak, ve kırışmama özelliğine sahip olacaktır.                                                                                                              

4. Erkek/Bayan pantolonların kesimi erkek/bayan kalıbına göre olacaktır.

5. Fermuar,  giyilmiş halde dışardan gözükmeyecek şekilde iki parçalı patlet fermuarlı olacaktır.

6. Pantolon paçaları overlok çekilmiş ve temiz olacaktır.

7. Pantolonda iğne atlaması, iplik toplaması ve kopuğu, dikiş yırtığı gibi özürler olmayacaktır.

8. Her pantolonda beden ölçüsü, temizleme talimatı ve imalatçı firmayı gösterir etiket bulunacaktır.

8.4 KIŞLIK BERE + ATKI + ELDİVEN (KIŞLIK) ( ERKEK / BAYAN)-(KDV HARİÇ EN AZ 100,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)

Bere;

1. Berenin iç kısmı en az % 30 yün ve/veya kaşmir olacaktır.

2. Siper ve kulak koruyucu özelliğine sahip olacaktır.

3. Rahat ve konforlu bir kullanımı olacaktır. Kış mevsimi için sıcak tutma özelliği olacaktır.

4. Bere su geçirmeye karşı dirençli olacaktır.

Atkı;

  1. En az % 30 yün olacaktır.

Eldiven;

1. Eldiven dış yüzeyi %100 deri olacaktır.

2. Eldiven astarı eli sıcak tutacak şekilde miflon malzemeden olacaktır.

3. Eldivenler beş parmaklı olacaktır.

8.5 KIŞLIK YAĞMURLUK / RÜZGÂRLIK, (ERKEK / BAYAN)-(KDV HARİÇ EN AZ 260,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)

1. Su geçirmezlik ve nefes alabilirlik özelliklerine sahip olacaktır.

2. % 100 polyester malzemeden üretilmiş olacaktır.

3. Bu hususlar ürün etiketinde belirtilecektir.

4. Mikro delikli katmanı sayesinde sıcak hava ve nemin dışarı atılmasına sağlayacaktır.

5. Dışarıdan soğuk havanın içeri girmesini engelleyecektir.

6. Su ve leke tutmayan teknolojiye sahip olacaktır.

7. Hızlı kuruyan yapısıyla rahat ve hareketli kalınmasına yardımcı olacaktır.

8. Tam boy gizli fermuarlı olacaktır.

9. Ayarlanabilir başlık ve çene koruması mevcut olacaktır.

10. Fermuarlı yan ceplere sahip olacaktır.

11. Dikiş-mühürlemeli olacaktır.

8.6 KIŞLIK MONT VEYA KABAN ERKEK / BAYAN-(KDV HARİÇ EN AZ 450,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)

1. Su geçirmez, nefes alabilirlik özelliklerine sahip olacak ve bu hususlar ürün etiketinde belirtilecektir.

2. Dikiş-mühürlemeli olacaktır.

3. Çene koruyucusu olacaktır.

4. Fermuar veya kapaklı ön cep olacaktır.

5. Yaka kısmına sığan ayarlanabilir başlık veya sabit başlıklı olacaktır.

8.7 KIŞLIK KAZAK ERKEK / BAYAN-(KDV HARİÇ EN AZ 300,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)

1. En az % 60 yün olacaktır.

2. Sıcak tutan, terlemeyi engelleyen, ısı ve teri vücuttan uzaklaştıran yapıya sahip olacaktır.

8.8 KIŞLIK PANTOLON ERKEK / BAYAN-(KDV HARİÇ EN AZ 150,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)

1. Pantolon kumaşı, en az % 90 pamuk olacaktır.

2. Pantolon kumaşında en az % 1-5 elastan olacaktır.

3. Pantolon kumaşı dyneema teknolojisi veya muadili teknoloji ile üretilmiş olacaktır.

4. Pantolon kumaşı indigo boyalı denim kumaştan olacaktır.

5. Pantolon klasik en az 4 cepli olacaktır.

6. Cep ağızları temiz kıvrılıp üzeri çift iğne dikişli olacaktır.

7. Her pantolonda beden ölçüsü, temizleme talimatı ve imalatçı firmayı gösterir etiket bulunacaktır.

8.9 YAZLIK KORUYUCU AYAKKABI ERKEK / BAYAN-(KDV HARİÇ EN AZ 300,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)   

1. Çok yönlü kavrama özelliği ile aerodinamik yapıdaki outdoor ayakkabı olacaktır.

2. EVA orta taban ve VİBRAM/TRAXION dış taban veya eşdeğer özelliklerine sahip olacak rahat bir kullanım sağlayacaktır.

3. Yırtılmaz, aşınmaya dayanıklı dış yüzey ve sentetik kaplamalar ile çok yönlü kavrama sağlayacaktır.

4. Nefes alan örgü astar özelliğine sahip olacak, nem transferi sağlayacak ayak sağlığını koruyacaktır.

5. Yürüyüş sırasında destek ve dayanıklılık ile uzun soluklu yürüyüş ve egzersizlerde maksimum dayanıklılık sağlayacaktır.

8.10 KIŞLIK KORUYUCU AYAKKABI ERKEK / BAYAN-(KADV HARİÇ EN AZ 300,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)

1. Dış ve iç materyalli %100 doğal deri malzemeden üretilmiş olacaktır.

2. Yağmurda su geçirmeyecek, uzun süreli ıslanmada ise su geçirmez sprey ile % 100 suyu geçirmeyecek özelliklere sahip olacaktır.

3. İç tabanlık hava alabilme özelliğine sahip deri veya muadili olacaktır.

4. Ürünün tabanı Vibram nitril %100 kauçuk veya muadili konfor sağlayıcı özelliğe sahip olacaktır.

5. Topuk kısmı absorbsiyonu ve yumuşaklığı sağlayacaktır.

8.11 KIŞLIK İŞ BOTU ERKEK / BAYAN-(KDV HARİÇ EN AZ 400,00 TL KALİTE DEĞERİNDE)

1. Yüksek seviyede nefes alabilir hakiki deri veya nubuk deri olacaktır.

2. Mikro gözenekli membranı ile su geçirmez, sıcak hava ve nemin dışarı atılmasına yardımcı olacak yapıda olacaktır. Bu hususlar ürün etiketinde belirtilecektir.

3. Taban, aşınma ve kaymaya karşı dirençli (Omni-Grip) kauçuk dış taban zemin tutuş özelliklerine sahip olacaktır.

4. Soğuk havanın geçişini engelleyecek, giyme ve çıkarma kolay olacaktır.

5. Orta taban yastıklama özelliği ile enerji geri dönüşümü sağlayacaktır.

6. Şok absorbsiyonu (Tec-lite), yumuşaklığı veya muadili darbe emici desteği ile ayağa koruma ve konfor sağlayacaktır.” düzenlemesi,

 

Söz konusu Şartname’nin “Diğer Hükümler” başlıklı 9’uncu maddesinde “İhaleye Katılmaya İlişkin Hususlar

9.6 İstekliler teklif ettikleri Koruyucu Giyim Malzemelerinin marka, model ve imalatçısının bilgilerini bu şartnamenin eki olan “KORUYUCU GİYİM MALZEMESİ BİLGİ FORMU” unda açık olarak belirteceklerdir.

9.7 “KORUYUCU GİYİM MALZEMESİ BİLGİ FORMU” unda teklif edilen her bir kalemin fotoğrafı, teknik özellikleri ve ürünle ilgili açıklamalar form ekinde sunulacaktır.

9.8 Teklifçi, KGYM’nin Teknik Şartnameye uygunluğunun kontrolü için teklif ettiği ürünlere ait numuneleri teklifi ile birlikte idareye teslim edecektir. İhtiyaç listesinde Bayan/Erkek ayrımı yapılmadığı için Bayan/Erkek kalıbı farklı olan ürünlerde her kalem için Teknik Şartnameye uygun iki ürün numunesi sunulacaktır. İhale sona erdikten sonra ihale üstünde kalmayan teklifçiye ait numuneler kendisine iade edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden isteklilerce teklif edilen malların, Teknik Şartname’de yer alan kriterleri karşılayıp karşılamadığının anlaşılması için, mal alımı ihalelerinde, numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf olmak üzere her birinin ayrı ayrı veya birlikte istenebileceği, idarelerce “tekliflerin değerlendirilmesi” aşamasında numune incelemesi yapılması yoluyla teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’ye uygunluğuna karar verilebileceği gibi bu değerlendirmenin “muayene ve kabul” aşamasında da gerçekleştirilebileceği, bu konudaki takdir yetkisi ve sorumluluğun idarelerde olduğu, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında numune değerlendirmesi yapılmasının öngörülmesi halinde bu hususun ihale dokümanında düzenlenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Numune değerlendirmesine dayalı olarak alınan ihale kararlarına ilişkin itirazen şikâyet başvurularında Kurum tarafından; idarece, numune değerlendirmesi ile ilgili iş ve işlemlerin usulüne uygun biçimde yerine getirilip getirilmediği ve numune değerlendirme tutanağında yer verilen tespitlerle, alınan ihale kararı arasında uyuşmazlık bulunup bulunmadığı yönlerinden inceleme yapılmak suretiyle başvuru sonuçlandırılmaktadır. Zira numune değerlendirmesine ilişkin tutanak içeriğinin uygunluğuna ve dolayısıyla alınan ihale komisyonu kararı sonucunda alımı yapılacak ürünlerin istenen teknik kriterleri sağlayıp sağlamadığına ilişkin usulüne uygun olarak yapılmış numune değerlendirme işlemlerinde yetki ve sorumluluk, ihale işlemlerini yürütmekle görevli ihale komisyonuna aittir.

 

İhale işlem dosyası kapsamında yapılan incelemede, 03.11.2020 tarihinde gerçekleşen ihaleye 4 istekli tarafından teklif sunulduğu, Abra Tekstil Gıda İnş. Oto. Turz. Eğitim Sağlık Elektrik Hayvancılık Taah. Orman ve Petrol Ürünleri Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.nin Teknik Şartname’nin “Diğer Hükümler” başlıklı 9.2’nci maddesine uygun zincir mağazası veya bu mağaza zincirleri ile anlaşması bulunan istekli olmadığı ve anılan Şartname’nin “Diğer Hükümler” başlıklı 9.2.a maddesine göre istenilen belgeleri Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda beyan etmediği ve Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda yer alan “Mesleki Teknik Yeterliğe ilişkin bilgi/belge/beyanlar” çerçevesinde ürün piyasa arzına ilişkin belgelerdeki şartların sağlanamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, Iwallet Kurumsal Hizmetler A.Ş. ile Cebrailoğulları Tekstil Medikal İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin ise, Teknik Şartname’nin “Diğer Hükümler” başlıklı 9.2’nci maddesine uygun zincir mağazası veya bu mağaza zincirleri ile anlaşması bulunan istekliler olmadığı ve Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda yer alan “Mesleki Teknik Yeterliğe ilişkin bilgi/belge/beyanlar” çerçevesinde ürün piyasa arzına ilişkin belgelerdeki şartların sağlanamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin Totem İş Güvenliği Ekipmanları İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, daha sonra Abra Tekstil Gıda İnş. Oto. Turz. Eğitim Sağlık Elektrik Hayvancılık Taah. Orman ve Petrol Ürünleri Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.nin itirazen şikayet başvurusu üzerine Kamu İhale Kurulu’nun 23.12.2020 tarihli ve 2020/UM.II-2118 sayılı kararı ile değerlendirme dışı bırakılan üç istekliye ait tekliflerin değerlendirmeye alınması yönünde düzeltici işlem kararı verildiği,

 

Daha sonra geçerli teklif sahibi isteklilere idarece 06.01.2021 tarihinde gönderilen ve “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması” konulu yazıda  “VAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ KORUYUCU GİYİM MALZEMESİ MAL ALIMI işine ait ihalede tekliflerin değerlendirmesi sürecine geçilmiş olup, beyan etiğiniz bilgi ve belgeleri tevsik eden ve EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan aşağıdaki belgeleri ekleri ile birlikte, İdari Şartnamenin 7.9. maddesine uygun olarak, 07.01.2021 tarihi saat 13:00’e kadar İdaremize sunmanız VAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ adresine ulaştırarak, 07.01.2021 tarihinde saat 13:00’te VAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ adresinde hazır bulunmanız gerekmektedir.

Yetkili kurum ve kuruluşlara kayıtla ilgili belgeler

Ürünün Piyasaya Arzına İlişkin Belgeler

Katalog ve/veya Fotoğraf

Diğer Belge

Diğer Belgelere İlişkin Açıklamalar” ifadelerine yer verildiği, söz konusu istekliler tarafından anılan bilgi ve belgelerin idareye sunulduğu,

 

08.01.2021 tarihinde ise yine idarece geçerli teklif sahibi bütün isteklilere gönderilen ve “Numune/demonstrasyon ve belge talebi” konulu yazıda  “VAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ KORUYUCU GİYİM MALZEMESİ MAL ALIMI işine ait ihalede tekliflerin değerlendirmesi sürecine geçilmiş olup,  İdari Şartnamenin 7.9. maddesine uygun olarak, numune/demonstrasyon değerlendirmesi için teklif ettiğiniz ürüne/ürünlere ilişkin örnekleri ve ihale tarihli beyan ettiğiniz ve anlaşmış olduğunuz zincir mağazaların stok bilgilerini gösterir belgeleri ıslak imzalı bir şekilde 15.01.2021 tarihine kadar VAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ adresine ulaştırarak, 15.01.2021 tarihinde saat 10:30’da VAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ adresine teslim etmeniz gerekmektedir.” ifadelerine yer verildiği, adı geçen belgelerin ihale üzerinde bırakılan istekli ve başvuru sahibi tarafından sunulduğu,

 

İdarece incelenen belgeler sonucunda 19.02.2021 tarihli ihale komisyonu kararının alındığı ve anılan kararda “Komisyonumuzca ihaleye giren isteklilerden 08/01/2021 tarihinde ekap üzerinden talep edilen numuneleri, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 27.g maddesine göre düzenlenen Teknik Şartnamemizin 4.2.2 maddesine istinaden

‘4.2.2 Laboratuvar muayenesi;

İdare gerekli gördüğü takdirde; Yüklenici tarafından teslim edilen KGYM’ nin bir kısmının veya tamamının; Teknik Şartnamede istenen özellikleri taşıyıp taşımadığı akredite edilmiş bir laboratuvara analiz ve test ettirebilir.’

istenilen özellikleri taşıyıp taşımadığını anlamak için akredite edilmiş laboratuvarlardan analiz ve test edilmesine
Oybirliğiyle karar verilmiştir.” 
ifadelerine yer verilerek alım konusu ürünlerin istenilen özellikleri taşıyıp taşımadığını anlamak amacıyla özel bir laboratuvarda analiz ettirilmesine karar verildiği,

 

Bahse konu ürünlerin analizi için Abra Tekstil Gıda İnş. Oto. Turz. Eğitim Sağlık Elektrik Hayvancılık Taah. Orman ve Petrol Ürünleri Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.ye ait numunelerin 27.01.2021 tarihinde Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne teslim edildiği, ürünlerle ilgili deneylerin 27.01.2021-08.02.2021 tarihlerinde gerçekleştirildiği ve anılan şirket tarafından test sonucunun 08.02.2021 tarihinde düzenlendiği, test sonucunu onaylayan kişilerin anılan şirketin personeli olduğu,

 

Başvuru sahibi Cebrailoğulları Tekstil Medikal İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.ye ait numunelerin ise, 05.03.2021 tarihinde Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne teslim edildiği, ürünlerle ilgili deneylerin 05.03.2021-11.03.2021 tarihlerinde gerçekleştirildiği ve anılan şirket tarafından test sonucunun 11.03.2021 tarihinde düzenlendiği, test sonucunu onaylayan kişilerin anılan şirketin personeli olduğu,

 

23.03.2021 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin fiyatla birlikte fiyat dışı unsurların dikkate alınarak Abra Tekstil Gıda İnş. Oto. Turz. Eğitim Sağlık Elektrik Hayvancılık Taah. Orman ve Petrol Ürünleri Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı ve başvuru sahibi Cebrailoğulları Tekstil Medikal İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

 

 Bu durum üzerine, Kurum tarafından idareye 04.05.2021 tarihinde “2020/522715 İhale kayıt numaralı “Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Koruyucu Giyim Malzemesi Mal Alımı” işiyle ilgili Kurumumuza yapılan başvuruya ilişkin olarak ilgi (a)’da kayıtlı yazımız ile gerekli bilgi ve belge istenilmiş olup, istenilen bilgi ve belgeler tarafınızdan ilgi (b)’de kayıtlı yazı ile Kurumumuza gönderilmiştir. Yapılan incelemede, ek olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgelere de ihtiyaç duyulmuştur:

1) 21.01.2021 tarihli ve 930-122352 sayılı üst yazıda Abra Tekstil Gıda İnş. Oto. Turz. Eğitim Sağlık Elektrik Hayvancılık Taah. Orman ve Petrol Ürünleri Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.ye ait numunelerin Teknik Şartname’ye uyumunu göstermek amacıyla Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne gönderildiğinin belirtildiği, numune gönderme yazısının aynı şekilde başvuru sahibi Cebrailoğulları Tekstil Medikal İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. için de yazılıp yazılmadığı,

2) Cebrailoğulları Tekstil Medikal İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. adına da numune gönderme yazısı yazılmış ise, yazı ekinde kaç parça ürünün yer aldığı ve hangi ürünlerin gönderildiği,

3) 23.03.2021 tarihli ihale komisyonu kararının hangi gerekçelerle alındığı ve alınan komisyon kararında Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri Anonim Şirketi’nden alınan test sonuçlarının esas alınıp alınmadığı hususlarının açıklanması…” hususlarını içeren bilgi ve belgelerin talep edildiği,

 

Kurum kayıtlarına 04.06.2021 tarihinde alınan idarenin “İhale işlem dosyası hk.” konulu cevap yazısında ise “İlgi tarih yazınızla İI Müdürlüğümüz tarafından 03/11/2020 tarihinde yapılan 2020/522715 ik nolu Koruyucu Giyim Malzemesi Mal Alımı ihalesi için ihale işlem dosyasında bulunan ilgili bilgi ve belgeleri talep etmektesiniz.

Yazımız ekinde 2020/522715 ik nota Koruyucu Giyim Malzemesi Mal Alımı ihalesi için ihale işlem dosyasında bulunan (1) ve (2.) maddelerde istenilen İlgili bilgi ve belgeler gönderilmiştir.

Ayrıca ilgi yazıda geçen (3.) maddedeki sorunuza istinaden; İI Müdürlüğümüz İhale Komisyonunca 23/03/2021 tarihinde alınan komisyon kararında Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri A.Ş. den gelen test sonuçları esas alınmamış, sadece ekonomik olarak en düşük fiyat esasına göre değerlendirme yapılmıştır.” ifadelerine yer verildiği,

 

Anılan yazı ekinde, 21.01.2021 tarihinde ihale üzerinde bırakılan istekli adına bay/bayan toplam 22 kalem ürün (koruyucu ayakkabı, koruyucu ayakkabı, kışlık ayakkabı, kışlık kazak, pantolon yazlık, pantolon kışlık, yazlık arazi yeleği, kışlık yağmurluk, kışlık mont veya kaban, şapka, bere-atkı-eldiven) ve 02.03.2021 tarihinde ise başvuru sahibi istekli adına bay/bayan toplam 9 kalem ürünün (iş botu (kışlık), bere, kaban-mont (kışlık), arazi yeleği (yazlık), pantolon (kışlık), pantolon (kışlık), kazak (kışlık), yağmurluk (kışlık), yağmurluk (kışlık)) teslim edildiği,

 

İhale üzerinde bırakılan istekli Abra Tekstil Gıda İnş. Oto. Turz. Eğitim Sağlık Elektrik Hayvancılık Taah. Orman ve Petrol Ürünleri Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.ye ait numunelere ilişkin yapılan test sonuçları incelendiğinde;

 

– Teknik Şartname’de kazak numunesinin en az %60’ının yün olması istenmesine rağmen, AB-0583-T 21003409 02-21 numaralı mavi siyah erkek kazak numunesinin %50,4’ünün pamuk ve %49,6’sının ise akrilikten oluştuğu,

 

– Teknik Şartname’de bere numunesinin iç kısmının en az %30’unun yün ve/veya kaşmir olması istenmesine rağmen, AB-0583-T 21003426 02-21 numaralı siyah erkek şapka (bere) numunesinin %100’ünün akrilikten oluştuğu,

 

– Teknik Şartname’de ayakkabı numunesinin deri olması istenmesine rağmen AB-0583-T 21003402 02-21 numaralı kahverengi erkek ayakkabı numunesinin poliüretandan, AB-0583-T 21003407 02-21 ve AB-0583-T 21003408 02-21 numaralı siyah erkek ayakkabı numunelerinin PVC malzemesinden oluştuğu, her 3 ayakkabı numunesinin test puanın “F: Kalır” olarak verildiği,

 

Başvuru sahibi Cebrailoğulları Tekstil Medikal İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından teslim edilen numunelerin ise, yapılan test sonuçları incelendiğinde Teknik Şartname’ye uygun oldukları anlaşılmıştır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri gereğince ihalelerde, doğruluğu teyit edilmek üzere, ihale konusu ürünlerin numuneleri, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraflarının ayrı ayrı veya birlikte istenebileceği, teklif edilen ürünün teknik şartnameye uygunluğunun idareler tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında demonstrasyon, numune değerlendirmesi, katalog bilgileriyle ürün değerlendirmesi veya teknik şartnameye uygunluk beyanı yoluyla yapılabileceği, bu konudaki takdir yetkisinin idarelere ait olduğu, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında ürünün teknik değerlendirmesinin yapılacağının öngörülmesi halinde bu hususun ihale dokümanında düzenlenmesinin gerektiği anlaşılmakta olup, ayrıca bu değerlendirme hangi aşamada yapılırsa yapılsın ürünün teknik şartnamede yer alan düzenlemelere uygun olup olmadığı yönünde yapılan değerlendirme neticesinde alınan kararlara ilişkin nihai sorumluluğun da idareye ait olduğu anlaşılmaktadır.

 

Ancak Kanun’un temel ilkeleri arasında sayılan saydamlık ve eşit muamele ilkeleri uyarınca ihale sürecinde idare tarafından tesis edilen işlemlerin isteklilere ve ilgililere belge ile kanıtlanabilecek şekilde belgelere dayalı olarak gerçekleştirilmesi gerektiği,

 

Yukarıda adı geçen laboratuvar tarafından gerçekleştirilen numune değerlendirme işleminin dikkate alınmadan en düşük teklif sahibinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenerek ihale komisyonu kararının alındığı, bu durumun idarenin 06.06.2021 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan yazısıyla da kabul edildiği, ancak söz konusu numune değerlendirmesi işleminde ihale üzerinde bırakılan istekliye ait 5 adet ürünün istenilen şartları taşımadığının tespit edildiği, bu nedenle de idarece numune test sonuçları dikkate alınmadan karar verilmesi yönünde gerçekleşen işlemin yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, numune değerlendirme işlemi sonucunda 5 adet ürünü Teknik Şartname’ye uygun olmayan ihale üzerinde bırakılan istekli Abra Tekstil Gıda İnş. Oto. Turz. Eğitim Sağlık Elektrik Hayvancılık Taah. Orman ve Petrol Ürünleri Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.ye ait teklifin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.