ihale mevzuatında idareler tarafından numune değerlendirme aşamasında isteklilerin davet edilme zorunluluğu bulunmamakla birlikte, anılan ihalede idare tarafından gerçekleştirilen işlemlerin  eşit muamele ve güvenirlilik ilkelerine aykırılık oluşturduğu, idare tarafından başvuru sahibi isteklinin katılımıyla gerçekleştirilecek yeni bir numune değerlendirmesi sonucunda anılan aykırılıklar ortadan kaldırılarak ihale sürecinin sağlıklı şekilde sonuçlandırılabileceği,

Toplantı No 2022/057
Gündem No 45
Karar Tarihi 07.12.2022
Karar No 2022/UM.II-1532

BAŞVURU SAHİBİ:

Göbeklioğlu Medikal Cihazlar Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2022/799118 İhale Kayıt Numaralı “Kvc Yoğun Bakım Ünitesi ve Yenidoğan Ybü İçin 2 Kısım 4 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından 12.09.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kvc Yoğun Bakım Ünitesi ve Yenidoğan Ybü İçin 2 Kısım 4 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme Alımı” ihalesine ilişkin olarak Göbeklioğlu Medikal Cihazlar Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketinin 11.11.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 14.11.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.11.2022 tarih ve 60711 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 14.11.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/1307 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, kesinleşen ihale komisyonu kararıyla anılan ihalenin 1’inci kısmının üzerlerinde bırakıldığı, ihale süreci içerisinde taraflarının davet edildiği numune değerlendirmesinin uygun olarak kabul edildiğinin anılan komisyon kararında açık bir şekilde ifade edildiği, 04.11.2022 tarihinde idareye yapılan bir başka şikayet başvurusu neticesinde herhangi bir davet ve numune talebi yapılmamasına rağmen tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, davet edildikleri numune değerlendirmesi aşamasında sundukları numunenin uygun olduğunun detaylı şekilde gösterildiği, düzeltici ihale komisyonu kararında tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerekçe gösterilen hususların ilk aşamada idarenin uzman ekipleri ve diğer istekli huzurunda gösterildiği, itirazen şikayet dilekçesi ekinde yer alan tutanaklardan da söz konusu hususun görülebileceği, ilk aşamada sunulan numunenin uygun olduğunu gösterir yazılı tutanağın da bulunduğu, ilk ihale komisyonu kararı öncesinde idare tarafından numune değerlendirmesine davet edilmekle birlikte bir başka şikayet başvurusu üzerine taraflarının davet edilmemesinin ve yeni bir numune talep edilmeden numune değerlendirmesi yapılmasının mevzuata aykırı olduğu, taraflarının tekrar davet edildiği bir ortamda yeni bir numune değerlendirmesi yapılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “İhaleye Katılımda Yeterlik Kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

9) İdarenin talebi halinde doğruluğu teyit edilmek üzere, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları ve/veya fotoğrafları” hükmü,

Aynı Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “… Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü yer almaktadır.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) Teklif edilen malın teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf istenebilir. Özel imalat süreci gerektiren mal alımları hariç, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar içeren doküman istenilmesi durumunda katalog istenilmesi zorunludur. İsteklilerin cevap vermesi ve açıklamada bulunması istenen hususlara ilişkin sorulara teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda yer verilir.

(2) İdare tarafından numune sunulmasının istenilmesi durumunda, hangi kalem/kalemler için numune istenildiği, numunenin sayısı ve gerekli görülen diğer hususlar ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtilir.

 

(3) Numune sunulması istenilen kalem/kalemler için yeter sayı ve nitelikte numune alınması idarenin sorumluluğundadır. Malın niteliğinin birden fazla numune değerlendirmesi yapmaya uygun olup olmadığı ile kullanım ömrü dikkate alınarak en az bir adet numunenin idarede muhafaza edilmesi gerekir. Kurul ya da yargı kararları üzerine yeniden değerlendirme muhafaza edilen numune üzerinden yapılır.

(4) İhale dokümanında istenilen sayıda ve nitelikte numune, başvuru veya teklif dosyası ile birlikte idareye teslim edilir. Tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde numunenin teslim tarihi ve teslim adresi, idare tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında belirlenir ve ilgililere tebliğ edilir. İhale dokümanında düzenleme yapılması halinde numune, ihale veya son başvuru tarih ve saatine, tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde ise idare tarafından belirlenen teslim tarih ve saatine kadar posta veya kargo yoluyla da teslim edilebilir. Teslim edilen numunenin üzerinde, ihale, aday veya istekli bilgileri ile numune sunulan kalem bilgilerine yer verilir. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınarak, talep edilmesi halinde tutanağın bir sureti aday veya istekliye verilir.

(5) İhale komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda diğer katılım ve yeterlik belgeleri uygun bulunan aday ve isteklilerin numunelerinin değerlendirilmesine geçilir. İdare tarafından gerekli görülen hallerde, numune değerlendirilmesinin yapılacağı yer, tarih ve saat bilgisi aday veya isteklilere bildirilir. Numune değerlendirilmesinde numunenin fiziksel nitelikleri ile ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Yapılan inceleme sonucunda, hazırlanacak tutanakta numunenin uygunluk durumu belirtilir ve uygun bulunmaması durumunda buna ilişkin gerekçelere yer verilir…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Elektronik İhale” başlıklı 58/A maddesinde “… (9) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespitinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:

a) Diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre aşırı düşük tekliflerin bulunmadığı ihalelerde, geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerine; yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlar ile teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeleri sunmaları, ayrıca ihale dokümanında öngörülmesi halinde numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerini vermeleri/kurulumlarını yapmaları için makul bir süre verilir. Beyan edilen bilgi/belgeler ve teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeleri sunmayan istekliler ile numune ve/veya demonstrasyon işlemlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir, sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlayamayan istekliler ile numune ve/veya demonstrasyon değerlendirmesi başarısız sonuçlanan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 16’ncı maddesinde “… 16.9. Katalog, kılavuz, çizim, fotoğraf vb. belgeler ve/veya numune istenen ihalelerde, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında bu belgelerden ve/veya numune üzerinden teknik şartnameye uygunluk değerlendirmesi yapılır. Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında anılan belgeler ve/veya numune üzerinden teknik değerlendirme yapılmasının öngörülmemesi halinde ise bu durumun ihale dokümanında belirtilmesi koşuluyla istenen belgelerin ve/veya numunenin sadece teklif ekinde sunulup sunulmadığına bakılır.” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 57’nci maddesinde “57.1. İdareler tarafından malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümana yönelik düzenlemelerde, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43 üncü maddesi esas alınmalıdır.

57.2. Aday veya istekli tarafından numunenin idareye teslim şekli ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ayrıntılı bir şekilde yapılacaktır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınacak; bu tutanağın bir sureti de aday veya istekliye verilecektir.

57.3. İdare tarafından teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümanın yeterlik belgesi olarak istenilmesi durumunda ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin ilgili maddesinde bu husus belirtilecek; aday veya istekli tarafından bu dokümanın nasıl hazırlanacağı ile bu dokümanda açıklanacak hususlar ise ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin “Diğer Hususlar” Bölümünde ya da teknik şartnamede düzenlenecektir.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Kvc Yoğun Bakım Ünitesi ve Yenidoğan Ybü İçin 2 Kısım 4 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme Alımı

b) Türü: Mal alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

Kvc Yoğun Bakım Ünitesi ve Yenidoğan Ybü İçin 2 Kısım 4 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi/Tıbbi Sarf Depo – Fevzi Çakmak Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Cad.No:10 Üstkaynarca – Pendik/İstanbul” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.6.

a)İsteklilerden değerlendirme aşamasında İdare gerekli görürse numune talebinde bulunabilir. Numune istem yazısı EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden tebliğ edilecektir. İstekliler yazının tebliğini takip eden 3 iş günü içinde numuneleri İdareye teslim edeceklerdir. Ayrıca numunelerin üzerinde firma adı, hangi kaleme veya kısıma ait olduğu (kalem/kısım numarası) kesinlikle yazılmalıdır. Numune teslimi istenen sürede yapılmaması halinde teklifler değerlendirmeye alınmayacaktır. Numunelerin değerlendirilmesi esnasında İdare tarafından gerek görüldüğü taktirde firmadan tekrar numune istenebilecektir. Numunenin şartnameye uygunluk aşamasında denenmesi veya kullanılması halinde numune için ayrıca ücret ödenmeyecektir.

b)Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda İhale sonucunda uhdesinde kalmayan kalemlerin numuneleri, itiraz süresinin bitmesini müteakip 20 gün içerisinde alınmalıdır. Alınmayan numuneler kullanılmak üzere hastanenin ilgili deposuna teslim edilecektir.

c)İstekliler, teklif ettikleri sarfların kullanımı için gerekli olan cihazların teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla, teknik bilgilerin yer aldığı kataloglarını teklif zarflarında sunacaklardır. Kataloglar fotokopi veya elektronik CD ortamında sunulabilir ancak katalogların aslı sunulmaması halinde ihale komisyonu gerek gördüğünde katalogların aslını isteyecektir.

7.6.1 Bu madde boş bırakılmıştır.

7.7. Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi:

7.7.1.

Numune istem yazısı EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden tebliğ edilecektir. İstekliler yazının tebliğini takip eden 3 iş günü içinde numuneleri İdareye teslim edeceklerdir. UBB / ÜTS numarası ile komisyona teslim ettikleri malzemelerin üzerindeki UBB / ÜTS numaralarının aynı olması gerekmektedir. Numuneler firma adını açıkça belirten, malzemelerin ihale sıra numarası ve adını gösteren dizi pusulası ile birlikte ve her bir numunenin üzerinde firma adı, kalem numarası, malzeme adı yazılı etiketlenmiş olarak teslim edilecektir. Numune teslimi istenen sürede yapılmaması halinde teklifler değerlendirmeye alınmayacaktır. Numunelerin değerlendirilmesi esnasında İdare tarafından gerek görüldüğü taktirde firmadan tekrar numune istenebilecektir. Numunenin şartnameye uygunluk aşamasında denenmesi veya kullanılması halinde numune için ayrıca ücret ödenmeyecektir. Bu şekilde teslim edilemeyen numuneler değerlendirmeye alınmayacaktır.

7.7.2.

İhale komisyonu,  istekliler tarafından teklif edilen sarfların kullanımı için cihazların teknik özelliklerinin değerlendirilmesi için ihale sürecinde demonstrasyon talebinde bulunabilir. Demonstrasyon talebi yapılacaksa firmaya yazılı olarak yapılır. Demonstrasyon talebinin istekliye tebliğinden itibaren 5(beş) iş günü içinde istekli tarafından İdarenin belirleyeceği yerde teknik şartname kriterleri doğrultusunda demonstrasyon yapılacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

20.2. Bu ihaledeki kısım sayısı 2 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;

İstekliler idari şartnamenin 2.1/e maddesinde belirlenen her bir kaleme kısmi teklif verebilirler.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin 1’inci kısım 1’inci kalemi düzenleyen maddelerinde “1. Hasta İletim devresi disposable olmalı ve yoğuşmayı önleyen sıcak su veya ısıtıcı telli devresine sahip olmalıdır. Sıcak su veya ısıtıcı telli devresi nemlendirilmiş oksijeni hastaya ulaşana kadar yoğuşmayı önleyen sıcak su devir daim veya ısıtıcı tel özelliğine sahip olmalıdır. Kartuş gereken cihazlarda devre içerisinde transfer kartuşu devreyle tümleşik ve tek kullanımlık olmalıdır.

6. Sistem istenildiği takdirde extube hastalarda Nitrik Oksit sistemiyle uyumlu çalışabilmelidir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

 

 

Anılan ihalenin itirazen şikayete konu edilmeyen Teknik Şartname’nin 2’nci kısım 1’inci kaleminde “1. Hasta İletim devresi disposable olmalı ve yoğuşmayı önleyen sıcak su veya ısıtıcı telli devresine sahip olmalıdır. Sıcak su veya ısıtıcı telli devresi nemlendirilmiş oksijeni hastaya ulaşana kadar yoğuşmayı önleyen sıcak su devir daim veya ısıtıcı tel özelliğine sahip olmalıdır. Kartuş gereken cihazlarda devre içerisinde transfer kartuşu devreyle tümleşik ve tek kullanımlık olmalıdır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri gereğince idarelerce ihale konusu işin özelliği dikkate alınarak ihaleye katılacak isteklilerden, mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak teklifleri ile birlikte numune sunmaları istenebilmektedir. İdarelerce ihaleye katılacak isteklilerden, mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak teklifleri ile birlikte numune sunmaları istenilmiş ise, bu durumda istekliler tarafından idareye sunulan numune ile ilgili olarak idare tarafından sunulan numunenin ihale dokümanı ile istenilen yeterlik kriterlerini sağlayıp sağlamadığı denetiminin yapılmasının zorunlu olduğu, ayrıca ürünün Teknik Şartname’de yer alan düzenlemelere uygun olup olmadığı yönünde yapılan değerlendirme neticesinde alınan kararlara ilişkin nihai sorumluluğun da idareye ait olduğu anlaşılmaktadır. Bununla birlikte idare tarafından bu yetki ve sorumluluk kullanılarak değerlendirme yapılırken kamu ihale mevzuatına ve kesinleşen ihale dokümanına uygun olarak,  isteklilerde herhangi bir tereddüde yer vermeyecek şekilde değerlendirme yapılması gerekmektedir.

 

Ayrıca Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde yer alan hükümlerden, numune değerlendirmesi sürecinde numunenin fiziksel niteliklerinin inceleneceği ve numunenin fiziksel özelliklerinin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığının kontrol edileceği, yapılan inceleme sonucunda ise numunenin uygunluk durumuna ilişkin tutanak düzenleneceği ve numunenin uygun bulunmaması halinde bu tutanakta uygun bulunmama gerekçelerine yer verileceği anlaşılmıştır

 

İdari Şartname’nin 7.5.6’ncı maddesinde teklif edilen ürüne ilişkin gerek görüldüğünde numune talebinde bulunabileceği düzenlemesine yer verilmiştir. İdare tarafından 21.09.2022 tarihli ve “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması ve/veya numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerinin verilmesi/kurulumların yapılması/aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulması” başlıklı yazıda “Kvc Yoğun Bakım Ünitesi ve Yenidoğan Ybü İçin 2 Kısım 4 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme Alımı işine ait ihalede tekliflerin değerlendirmesi sürecine geçilmiş olup, beyan ettiğiniz bilgi ve belgeleri tevsik eden ve EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan aşağıdaki belgeleri ekleri ile birlikte, İdari Şartnamenin 7.9. maddesine uygun olarak, 26.09.2022 tarihine kadar İdaremize sunmanız, numune/demonstrasyon değerlendirmesi için teklif ettiğiniz ürüne/ürünlere ilişkin örnekleri aşağıdaki tabloda belirtilen adrese ulaştırarak, yine aşağıdaki tabloda belirtilen tarih ve adreste değerlendirme için hazır bulunmanız gerekmektedir.” ifadelerine yer verilerek başvuru sahibi istekliden, anılan isteklinin katılımıyla numune değerlendirmesine yönelik yazı gönderildiği, söz konusu yazı içeriğinden idarenin başvuru sahibi isteklinin de numune değerlendirmesine katılımının istenildiği anlaşılmıştır.

 

 

İdare tarafından hazırlanan 27.09.2022 tarihli “Numune Değerlendirme Hk.” başlıklı tutanakta “Göbeklioğlu Medikal Cihazlar Dış Tic. ve San. Ltd. Şti. Firmasının göndermiş olduğu Nazal Yüksek Akış Terapi Hasta İletim Devresi Yetişkin ve Nazal Yüksek Akış Terapi Hasta İletim Devresi Kanülü Yetişkin numunesi bölümümüz Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği olarak teknik şartnamesindeki tüm maddeleri tarafımızca uygundur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.” ifadelerine yer verilerek başvuru sahibi isteklinin ihalenin itirazen şikayete konu edilen 1’inci kısmına yönelik sunduğu numunenin uygun olduğunun belirtildiği görülmüştür.

 

19.10.2022 onay tarihli ihale komisyonu kararında başvuru sahibinin itirazen şikayete konu edilen 1’inci kısma ilişkin teklifinin numune değerlendirmesi sonucunda uygun kabul edildiği, itirazen şikayete konu edilmeyen 2’nci kısımda ise “… Teknik Şartname’nin 1’nci maddesinde belirtilen “Hasta İletim devresi disposable olmalı ve yoğunlaşmayı önleyen sıcak su veya ısıtıcı telli devresine sahip olmalıdır. Sıcak su veya ısıtıcı telli devresi nemlendirilmiş oksijeni hastaya ulaşana kadar yoğuşmayı önleyen sıcak su devir daim veya ısıtıcı tel özelliğine sahip olmalıdır. Kartuş gereken cihazlarda devre içerisinde transfer kartuşu devreyle tümleşik ve tek kullanımlık olmalıdır.” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

 

Orya Tıbbi Gaz Ve Enerji Teknolojik Ürünleri Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından 25.10.2022 tarihinde ihalenin 1’inci kısmı üzerinde bırakılan Göbeklioğlu Medikal Cihazlar Dış Tic. ve San. Ltd. Şti.nin sunduğu ürünün Teknik Şartname’nin 1 ve 6’ncı maddelerini karşılamadığı, Teknik Şartname’nin 1’inci maddesinin her iki kısım için de ortak olduğundan Göbeklioğlu Medikal Cihazlar Dış Tic. ve San. Ltd. Şti.nin ihalenin 2’nci kısmında olduğu gibi 1’nci kısmında da değerlendirme dışı bırakılması gerektiği ileri sürülerek şikayet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Şikayet üzerine idare tarafından 27.10.2022 tarihinde hazırlanan “Numune Değerlendirme Hk.” başlıklı tutanakta “Teknik Şartname’nin 1. Maddesi “1. Hasta İletim devresi disposable olmalı ve yoğunlaşmayı önleyen sıcak su veya ısıtıcı telli devresine sahip olmalıdır. Sıcak su veya ısıtıcı telli devresi nemlendirilmiş oksijeni hastaya ulaşana kadar yoğuşmayı önleyen sıcak su devir daim veya ısıtıcı tel özelliğine sahip olmalıdır. Kartuş gereken cihazlarda devre içerisinde transfer kartuşu devreyle tümleşik ve tek kullanımlık olmalıdır.” ve 6. Maddesi “6. Sistem istenildiği takdirde extube hastalarda Nitrik Oksit sistemiyle uyumlu çalışabilmelidir.” maddelerine uymadığından dolayı numune değerlendirmesi uygunsuz bulunmuştur.” ifadelerine yer verildiği,

 

Bunun üzerine alınan 01.11.2022 tarihli düzeltici ihale komisyonu kararıyla başvuru sahibi Göbeklioğlu Medikal Cihazlar Dış Tic. ve San. Ltd. Şti.nin itirazen şikayete konu edilen 1’inci kısmında 27.10.2022 tarihli tutanakta aktarılan gerekçelerle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede idare tarafından gerçekleştirilen her iki numune değerlendirmesinin de işin uzmanı ihale komisyonu üyesinin katılımıyla gerçekleştirildiği, idare tarafından başvuru sahibi istekliye gönderilen yazı ve itirazen şikayet dilekçesi ekinde yer alan belgeler dikkate alındığında ilk numune değerlendirmesinin isteklinin katılımıyla gerçekleştirildiği, söz konusu hususun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun yukarıda aktarılan temel ilkelere uygun olduğu, bununla birlikte idareye şikayet üzerine yapılan 2’nci numune değerlendirmesinin ise isteklinin katılımıyla gerçekleştirilmediği ve idare tarafından yeni bir numune talebinde bulunulmadığı anlaşılmıştır.

 

Bu kapsamda sunulan ürünlerin Teknik Şartname’de yer alan düzenlemelere uygun olup olmadığı yönünde yapılan değerlendirme neticesinde alınan kararlara ilişkin nihai sorumluluğun idareye ait olduğu, bununla birlikte idare tarafından bu yetki ve sorumluluk kullanılarak değerlendirme yapılırken kamu ihale mevzuatına ve kesinleşen ihale dokümanına uygun olarak isteklilerde herhangi bir tereddüde yer vermeyecek şekilde değerlendirme yapılması gerektiği, itirazen şikayete konu edilen ihalede farklı tarihlerde düzenlenmiş numune tutanakları arasındaki değerlendirmelerde farklılıkların bulunduğu, ilk numune değerlendirme işleminin başvuru sahibi isteklinin katılımıyla gerçekleştirilirken ikinci numune değerlendirme işleminin başvuru sahibi istekli davet edilmeyerek ve yeni bir numune istenmeyerek gerçekleştirildiği, her ne kadar kamu ihale mevzuatında idareler tarafından numune değerlendirme aşamasında isteklilerin davet edilme zorunluluğu bulunmamakla birlikte, anılan ihalede idare tarafından gerçekleştirilen işlemlerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun yukarıda aktarılan 5’inci maddesinde yer alan saydamlık, eşit muamele ve güvenirlilik ilkelerine aykırılık oluşturduğu, idare tarafından başvuru sahibi isteklinin katılımıyla gerçekleştirilecek yeni bir numune değerlendirmesi sonucunda anılan aykırılıklar ortadan kaldırılarak ihale sürecinin sağlıklı şekilde sonuçlandırılabileceği, dolayısıyla idare tarafından ihalenin 1’inci kısmında başvuru sahibi istekliye ilişkin tekrardan numune değerlendirmesi yapılarak ihale sürecinin sonuçlandırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru sahibi tarafından 13.819,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu tüm iddialarında haklı olduğu tespit edilmiş olup Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde 13.819,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, başvuruya konu ihalenin 1’inci kısmına ilişkin numune değerlendirmesinin ihale komisyonunun en az bir üyesi veya en az bir üyesinin bulunduğu bir heyet tarafından numune istenilerek anılan isteklinin katılımıyla yenilenmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

 

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1) 4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

2) Başvuru bedelinin, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde iadesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.