ihale Şartname düzenlemeleri uyarınca teklif edilen ürünlerin Teknik Şartnameye uygunluğunun kataloglar esas alınarak yapılacağı, katalogların da Türkçe sunulması gerektiği, yabancı dilde sunulan katalogların geçerlimidir

 

Toplantı No : 2020/013
Gündem No : 14
Karar Tarihi : 18.03.2020
Karar No : 2020/UM.I-558

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Biyotem Sağlık Malzemeleri ve Hizm. Pazarlama Tur. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Ankara Şehir Hastanesi Başhekimliği,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/261270 İhale Kayıt Numaralı “2019 Yılı Radyoloji Kliniği 140 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme İhalesi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Ankara Şehir Hastanesi Başhekimliği tarafından 03.07.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2019 Yılı Radyoloji Kliniği 140 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme İhalesi” ihalesine ilişkin olarak Biyotem Sağlık Malzemeleri ve Hizm. Pazarlama Tur. A.Ş.nin 11.09.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 20.09.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 27.09.2019 tarih ve 40668 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 27.09.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuştur. 19.02.2020 tarihli ve 2020/MK-42 sayılı Kurul kararı gereğince yapılan incelemeye aşağıda yer verilmiştir.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1182-01 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalenin 16’ncı, 45’inci ve 65’inci kısımları için, ihale üzerinde bırakılan istekliler tarafından teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’deki kriterleri taşımadığı gerekçesiyle idareye yapılan şikâyet başvuruları üzerine, 16’ıncı kısım için düzeltici işlem kararı verildiği, 43’üncü ve 65’inci kısımlara ilişkin olarak, şikâyet dilekçelerinde belirttikleri teknik ayrıntıların klinikteki işleyişi etkileyecek veya yapılacak işlemlerin hakkıyla yapılmasını engelleyecek hususlar olmadığı, bu nedenle söz konusu kısımların en düşük fiyatı teklif eden istekliler üzerinde bırakıldığı gerekçesiyle reddedildiği, söz konusu kalemlere ilişkin olarak teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’ye uygun olup olmadığı konusunda tekrar değerlendirilme yapılması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun  “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

 9) İdarenin talebi halinde doğruluğu teyit edilmek üzere, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları ve/veya fotoğrafları…” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) Teklif edilen malın teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf istenebilir. Özel imalat süreci gerektiren mal alımları hariç, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar içeren doküman istenilmesi durumunda katalog istenilmesi zorunludur. İsteklilerin cevap vermesi ve açıklamada bulunması istenen hususlara ilişkin sorulara teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda yer verilir.

(2) İdare tarafından numune sunulmasının istenilmesi durumunda, hangi kalem/kalemler için numune istenildiği, numunenin sayısı ve gerekli görülen diğer hususlar ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtilir.

(3) Numune sunulması istenilen kalem/kalemler için yeter sayı ve nitelikte numune alınması idarenin sorumluluğundadır. Malın niteliğinin birden fazla numune değerlendirmesi yapmaya uygun olup olmadığı ile kullanım ömrü dikkate alınarak en az bir adet numunenin idarede muhafaza edilmesi gerekir. Kurul ya da yargı kararları üzerine yeniden değerlendirme muhafaza edilen numune üzerinden yapılır.

(4) İhale dokümanında istenilen sayıda ve nitelikte numune, başvuru veya teklif dosyası ile birlikte idareye teslim edilir. Tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde numunenin teslim tarihi ve teslim adresi, idare tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında belirlenir ve ilgililere tebliğ edilir. İhale dokümanında düzenleme yapılması halinde numune, ihale veya son başvuru tarih ve saatine, tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde ise idare tarafından belirlenen teslim tarih ve saatine kadar posta veya kargo yoluyla da teslim edilebilir. Teslim edilen numunenin üzerinde, ihale, aday veya istekli bilgileri ile numune sunulan kalem bilgilerine yer verilir. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınarak, talep edilmesi halinde tutanağın bir sureti aday veya istekliye verilir.

(5) İhale komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda diğer katılım ve yeterlik belgeleri uygun bulunan aday ve isteklilerin numunelerinin değerlendirilmesine geçilir. İdare tarafından gerekli görülen hallerde, numune değerlendirilmesinin yapılacağı yer, tarih ve saat bilgisi aday veya isteklilere bildirilir. Numune değerlendirilmesinde numunenin fiziksel nitelikleri ile ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Yapılan inceleme sonucunda, hazırlanacak tutanakta numunenin uygunluk durumu belirtilir ve uygun bulunmaması durumunda buna ilişkin gerekçelere yer verilir.

(6) İş ortaklığında teklif edilen mal esas alınarak ortaklardan biri, birkaçı veya tümü tarafından teklif edilen mala ilişkin olarak ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yapılan düzenleme çerçevesinde; numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf sunulur. Konsorsiyumların katılabileceği ihalede, işin uzmanlık gerektiren kısımları göz önünde bulundurularak numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğrafa yönelik düzenleme her bir kısım için ayrı ayrı yapılır. Konsorsiyum ortaklarından her biri, başvuruda bulunduğu veya teklif verdiği kısım için istenilen yeterlik kriterini sağlamak zorundadır.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 29’uncu maddesinde “ …f) İdare tasdik işleminden muaf tuttuğu resmi niteliği bulunmayan belgeleri ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtir.

(5) Başvuru veya teklif kapsamında sunulacak belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

 a) Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

 b) Yabancı istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ile bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

 1) Tercümelerin tasdik işleminden, tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

 2) Belgelerin tercümelerinin düzenlendiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümesinde “apostil tasdik şerhi” taşıması halinde, bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. Bu tercümelerin “apostil tasdik şerhi” taşımaması durumunda ise tercümelerdeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damga, bu ülkedeki ilgili Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

3) Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

 4) Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, o ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olmakla birlikte “apostil tasdik şerhi” taşımaması durumunda ise; söz konusu tercümedeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damganın, sırasıyla bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gereklidir.


5 ) Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde ise, bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz…”
 hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu malın;

a) Adı: 2019 YILI RADYOLOJİ KLİNİĞİ 140 KALEM TIBBİ SARF MALZEME İHALESİ

b) Varsa kodu:

c) Miktarı ve türü: 140 KALEM TIBBİ SARF MALZEME

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Teslim edileceği yer: Ankara Şehir Hastanesi -TSB Tıbbi Sarf Ana Ambarı

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5.6. Teklif edilen kalemlerin teknik şartnameye uygunluğunun kanıtlanması amacıyla, teknik şartnamede konu ile ilgili herhangi bir hüküm belirtilmemişse, ayrıntılı teknik bilgilerinin yer aldığı numune, katalog ve/veya benzeri tanıtım materyali, ihale saatinden itibaren ihale salonunda, teklif zarflarının açılarak incelenmesi esnasında ihale komisyonuna teslim edilecektir. Numune-katalog teslimatı, Standart formlar içerisinde verilen örneğe uygun olarak 3 nüsha Numune/Katalog Teslim Tutanağı düzenlenerek yapılacaktır. (1 nüshası, isteklide kalacak, 1 nüshası teslim alan teknik üyede kalacak, 1 nüshası da teklif dosyasına konulmak üzere alınacaktır).

         Teknik şartnamede numune istenmişse veya “numune üzerinden değerlendirilecektir ” veya benzeri ibare varsa  istenilen miktar kadar numune verilmesi zorunludur. Sadece katalogla teknik değerlendirilemeye tabi tutulamayacak kalemler için de numune verilmesi zorunludur. Sunulan tanıtım materyalinde teklif edilen kalemin teknik şartnameye uygunluğu birebir tespit edilebilmelidir; aksi halde uygunluk verilmeyecektir. Numune/katalog/demo konusunda teknik şartnamedeki hususlar da dikkate alınmalıdır.

        Teknik değerlendirme sürecinde, ürünler hakkında daha ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyulması halinde istekli bu ürünlere ait istenilecek numune, katalog ve diğer belgeleri vermek zorundadır.
İhale sonucunda uhdesinde kalmayan kalemlerin numuneleri, itiraz süresinin bitmesini müteakip 20 gün içerisinde alınmalıdır. Aksi halde doğacak sonuçlardan idaremiz sorumlu olmayacaktır.
İsteklilerin uhdesinde kalan kalemlerin numuneleri, ürün teslimatlarında muayene komisyonunun değerlendirmesine esas olmak üzere hastanemizde kalacaktır. En son yapılan teslimatlarla birlikte numuneler iade edilecektir….”
 düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin 7.7’inci ile 7.9’ncu maddelerinde  “Belgelerin sunuluş şekli: 7.7.1. İstekliler, yukarıda sayılan belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde; Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca ?aslının aynıdır? şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir.

7.7.1.1. İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin veya bu belgelerde yer alan bilgilerin, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi veya bu bilgilerin teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz.

7.7.1.2. İstekliler tarafından, 7.7.1.1. maddesindeki koşulları taşıyan katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin belgeler ile Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubu, sunulmayacak belgeler tablosunda gerekli bilgilere yer verilmesi şartıyla teklif zarfında sunulmaz. Bu durumda, katılım ve yeterlik kriterleri ile geçici teminat mektubuna ilişkin değerlendirme, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. Sunulmayacak belgeler tablosunun kısmi teklife açık ihalelerde her bir kısım için, ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir…

 

7.7.4.7. Tasdik işleminden muaf tutulan resmi niteliği bulunmayan belgeler

7.7.4.7.1.Teknik şartnameye uygunluğu kanıtlayıcı ve ya teknik şartname kapsamında istenmiş olan katalog, broşür, tıbbi ve teknik raporlar vb. belgeler.

7.7.5. Teklif kapsamında sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin yapılması ve bu tercümelerin tasdik işlemi:

7.7.5.1. Yerli istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

7.7.5.1.1. Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

7.7.5.2. Yabancı istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi, aşağıdaki şekilde yapılır:

7.7.5.2.1. Tercümelerin tasdik işleminden tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

7.7.5.2.2. Belgelerin tercümelerinin, düzenlendiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümesinde “apostil tasdik şerhi” taşıması halinde bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. Bu tercümelerin “apostil tasdik şerhi” taşımaması durumunda ise tercümelerdeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damga, bu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla, belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

7.7.5.2.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

7.7.5.2.4. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, düzenlendiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümenin de “apostil tasdik şerhi” taşımaması durumunda ise söz konusu tercümedeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damganın sırasıyla bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

7.7.5.2.5. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde, ise bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz.

….

7.9. Tekliflerin dili

7.9.1. Teklifi oluşturan bütün belgeler ve ekleri ile diğer doküman Türkçe olacaktır. Başka bir dilde sunulan belgeler, Türkçe onaylı tercümesi ile birlikte verilmesi halinde geçerli sayılacaktır. Bu durumda teklifin veya belgenin yorumlanmasında Türkçe tercüme esas alınır. Tercümelerin yapılması ve tercümelerin tasdiki işleminde ilgili maddedeki düzenlemeler esas alınacaktır.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 19’uncu maddesinde “Bu ihalede kısmi teklif verilebilir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden isteklilerce teklif edilen malların, Teknik Şartname’de yer alan kriterleri karşılayıp karşılamadığının anlaşılması için, mal alımı ihalelerinde, numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf olmak üzere her birinin ayrı ayrı veya birlikte istenebileceği, idarelerce “tekliflerin değerlendirilmesi” aşamasında numune incelemesi yapılması yoluyla teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’ye uygunluğuna karar verilebileceği gibi bu değerlendirmenin “muayene ve kabul” aşamasında da gerçekleştirilebileceği, bu konudaki takdir yetkisi ve sorumluluğun idarelerde olduğu, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında numune değerlendirmesi yapılmasının öngörülmesi halinde bu hususun ihale dokümanında düzenlenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Ankara Şehir Şehir Hastanesi Başhekimliği tarafından gerçekleştirilen “Radyoloji Kliniği 140 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme İhalesi”nin 140 kısımdan oluştuğu, ihalenin iddia konusu olan 43’üncü kısmına 4 isteklinin, 65’inci kısmına ise 3 isteklinin katıldığı, 29.08.2019 tarihli ihale komisyonu kararıyla 43’üncü kısım için Neurotech Sağ. Sist. Paz. San. İth. İhr. Ltd. Şti.nin, 65’inci kısım için M-T Sağlık Hizm. ve Tıbbi Malz. San. Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin idareye şikâyet ile Kuruma itirazen şikâyet dilekçesi birlikte değerlendirildiğinde, ihalenin 43’üncü kısmında ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif ettiği ürünün, ilgili kısma ait Teknik Şartname’nin 3, 4, 5, 6 ve 7’nci maddelerinde belirtilen kriterleri karşılamadığının; ihalenin 65’nci kısmında ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif ettiği ürünün, ilgili kısma ait Teknik Şartname’nin 1’nci maddesinde belirtilen kriteri karşılamadığının iddia edildiği anlaşılmıştır.

 

İdari Şartname’nin 7.5.6’ncı maddesinde teklif edilen kalemlerin Teknik Şartname’ye uygunluğunun kanıtlanması amacıyla, ilgili Teknik Şartname’de konu ile ilgili herhangi ayrıca bir düzenleme yer verilmediği takdirde, ayrıntılı teknik bilgilerinin yer aldığı numune, katalog ve/veya benzeri tanıtım materyalin, ihale saatinden itibaren ihale salonunda, teklif zarflarının açılarak incelenmesi esnasında ihale komisyonuna teslim edilmesi gerektiği, ancak ilgili kısma ilişkin Teknik Şartname’de numune istenmişse veya “numune üzerinden değerlendirilecektir ” veya benzeri ibare varsa istenilen miktar kadar numune verilmesi zorunlu olduğu düzenlenmiştir.

 

İhalenin başvuruya konu edilen 43’üncü kısmı ile 65’inci kısımlarına ilişkin Teknik Şartname maddeleri incelendiğinde teklif edilen ürünlerin teknik şartnameye uygunluğunun değerlendirilmesine ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği görülmüştür.

İdari Şartname’nin 7.5.6’ncı maddesi ile başvuruya konu edilen kısımların Teknik Şartname’lerinde yer alan düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde, teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’ye uygunluğunun değerlendirilmesinin katalog ve benzeri tanıtım materyali üzerinden yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Nitekim ihale komisyonu kararı incelendiğinde, söz konusu kısımlara ilişkin değerlendirmenin numune üzerinden yapıldığı hususuna ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmediği gibi, idareden gönderilen ihale işlem dosyasında da numune teslim edildiğine ilişkin herhangi bir belgeye veya tutanağa rastlanmamıştır. Bu bilgiler çerçevesinde teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’ye uygunluğunun katalog vb. tanıtıcı materyal üzerinden yapıldığı hususunda duraksama bulunmamaktadır.

 

Öte yandan, teklif zarfı kapsamında sunulan belgelerin hangi dilde sunulacağına ilişkin düzenlemenin yer aldığı İdari Şartname’nin 7.9’uncu maddesinde teklifi oluşturan bütün belgeler ve ekleri ile diğer dokümanın Türkçe olacağı, başka bir dilde sunulan belgelerin, Türkçe onaylı tercümesi ile birlikte verilmesi halinde geçerli sayılacağı, bu durumda teklifin veya belgenin yorumlanmasında Türkçe tercümenin esas alınacağı, tercümelerin yapılması ve tercümelerin tasdiki işleminde ilgili maddedeki düzenlemelerin esas alınacağına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. İdari Şartname’nin bahse konu maddesi uyarınca teklif zarfı kapsamında sunulan katalogların Türkçe sunulması gerektiği, yabancı dilde sunulan katalogların Türkçe tercümesi ile birlikte sunulması halinde geçerli sayılacağı anlaşılmaktadır.

 

Başvuru konusu ihaleye ilişkin ihale işlem dosyası 21.02.2020 tarihli ve E.2020/3465 sayılı yazımız ile idareden istenilmiş olup, söz konusu dosya 27.02.2020 tarih ve 20531 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan idarenin yazısı ekinde gönderilmiştir. Söz konusu yazı ekindeki belgeler incelendiğinde, isteklilerin teklif dosyası kapsamında sunduğu katalogların eksik olduğu tespit edilmiş ve bu defa 06.03.2020 tarihli ve E.2020/4280 sayılı yazımız ile istekliler tarafından sunulan kataloglar yeniden idareden istenilmiştir. İdare tarafından gönderilen ve 12.03.2020 tarih ve 14068 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan yazıda, ihalenin şikâyete konu edilen kısımlara teklif veren isteklilerin sunduğu katalogların tamamının bu yazı ekinde gönderildiği belirtilmiştir.

 

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyası ile 12.03.2020 tarih ve 14068 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan yazı ve bu yazı ekinde yer alan kataloglar incelendiğinde, ihalenin 43’üncü kısmında ihale üzerinde bırakılan Neurotech Sağ. Sist. Paz. San. İth. İhr. Ltd. Şti.nin sunduğu kataloglar ile ihalenin 65’inci kısmında ihale üzerinde bırakılan M-T Sağlık Hizm. ve Tıbbi Malz. San. Tic. Ltd. Şti.nin sunduğu katalogların İngilizce dilinde olduğu ancak Türkçe tercümesinin sunulmadığı anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen İdari Şartname düzenlemeleri uyarınca teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’ye uygunluğunun kataloglar esas alınarak yapılacağı, katalogların da Türkçe sunulması gerektiği, yabancı dilde sunulan katalogların geçerli olmadığı anlaşılmış olup, ihalenin 43’ncü kısımda Neurotech Sağ. Sist. Paz. San. İth. İhr. Ltd. Şti.nin,  ihalenin 65’inci kısmında ihale üzerinde bırakılan M-T Sağlık Hizm. ve Tıbbi Malz. San. Tic. Ltd. Şti.nin mevzuata uygun olarak sunulan geçerli kataloglarının bulunmadığı, bu haliyle teklif edilen ürünlerin değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

İhalenin 43’üncü kısmına ilişkin olarak yapılan incelemede; Biyotem Sağlık Malzemeleri  ve Hizm. Pazarlama Tur. A.Ş. ile M-T Sağlık Hizm. ve Tıbbi Malz. San. Tic. Ltd. Şti.nin sunduğu katalogların İngilizce dilinde olduğu ve Türkçe tercümelerinin bulunmadığı anlaşıldığından, yukarıda yer verilen değerlendirmeler çerçevesinde söz konusu isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmıştır.

 

İhalenin 65’inci kısmına ilişkin olarak yapılan incelemede; Biyotem Sağlık Malzemeleri ve Hizm. Pazarlama Tur. A.Ş. ile Neurotech Sağ. Sist. Paz. San. İth. İhr. Ltd. Şti.nin sunduğu katalogların İngilizce dilinde olduğu ve Türkçe tercümelerinin bulunmadığı anlaşıldığından, yukarıda yer verilen değerlendirmeler çerçevesinde söz konusu isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, ihalenin 43’üncü ve 65’üncü kısmında M-T Sağlık Hizm. ve Tıbbi Malz. San. Tic. Ltd. Şti., Biyotem Sağlık Malzemeleri ve Hizm. Pazarlama Tur. A.Ş. ile Neurotech Sağ. Sist. Paz. San. İth. İhr. Ltd. Şti. tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.