idarece ihale şartnamesinde bulunan lisansların kullanılacağı belirtilerek lisans maliyetine ilişkin herhangi bir maliyetin öngörülmemesi

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırır.

c) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir…” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan (Ek ibare: 29.06.2017-30109 R.G./2. md.) ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan (Ek ibare: 29.06.2017-30109 R.G./2. md.) ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. (Değişik madde: 25/01/2017-29959 R.G./11. md.) Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4.  Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5.  Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

…79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, (Ek ibare: 12/06/2015-29384 R.G./3. md.) SM, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez. …” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

20.2. Kısmi teklife ilişkin açıklamalar

20.2.1.  3 Grup” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler”  başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin Uygulaması sırasında İlgili mevzuat gereğince ödenecek vergi (kdv) hariç, her türlü ulaşım, sigorta, sigorta, vergi, resim, harç vb. gibi giderleri teklif fiyata edilecektir

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

 

 

 

 

 

 

Personel Sayısı

 

A Grubu

Network, Donanım, Teknik Destek ve Yazılım Bakım Elemanı Personel Sayısı

(En az meslek lisesi mezunu olup network, donanım, teknik destek ve yazılım bakım konusunda mesleki deneyimini gösterir ilgili belge veya sertifika veyahut konusunda diploma sahibi olmalıdır.)

6

%45

B Grubu

Network, Donanım, Teknik Destek ve Yazılım Bakım Elemanı Personel Sayısı

(En az lise mezunu olup network, donanım, teknik destek ve yazılım bakım konusunda mesleki deneyimini gösterir ilgili belge veya sertifika veyahut konusunda diploma sahibi olmalıdır.)

3

%40

C Grubu

Network, Donanım, Teknik Destek ve Yazılım Bakım Elemanı Personel Sayısı

(En az 2 yıllık üniversite mezunu olup , network, donanım, teknik destek ve yazılım bakım konusunda mesleki deneyimini gösterir ilgili belge veya sertifika veyahut konusunda diploma sahibi olmalıdır.)

3

%50

D Grubu

Network, Donanım, Teknik Destek ve Yazılım Bakım Elemanı Personel Sayısı

(En az 2 yıllık ilgili(Bilgisayar ile alakalı) meslek yüksek okulu mezunu olmalıdır)

1

%60

E Grubu

Network, Donanım, Teknik Destek ve Yazılım Bakım Elemanı Personel Sayısı

(En az 4 yıllık üniversite mezunu olupp network, donanım, teknik destek ve yazılım bakım konusunda mesleki deneyimini gösterir ilgili belge veya sertifika ve yahut konusunda diploma sahibi olmalıdır.)

5

%65

 

SBÜ.Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastenesi ulusal bayram ve tatil günleri ; bir işçinin bir yılda çalışacağı gün sayısı 15,5 gündür. toplam çalışılacak gün sayısı 15,5 x2x3=93 gün olup nitelikleri ve dağılım listesi;birim fiyat teklif cetvelinde ayrıntılı olarak yer verilmiştir. verilecek ücret asgari ücret %45 fazlasıdır.

Doç.Dr.İsmail KARAKUYU Simav Devlet Hastanesi . ulusal bayram ve tatil günleri ; bir işçinin bir yılda çalışacağı gün sayısı 15,5 gündür. toplam çalışılacak gün sayısı 46,5 gün olup nitelikleri ve dağılım listesi; birim fiyat teklif cetvelinde ayrıntılı olarak yer verilmiştir. verilecek ücret asgari ücret %45 fazlasıdır.

 

Gediz Devlet Hastanesi  ulusal bayram ve tatil günleri ; bir işçinin bir yılda çalışacağı gün sayısı 15,5 gündür. toplam çalışılacak gün sayısı 46,5 gün olup nitelikleri ve dağılım listesi; birim fiyat teklif cetvelinde ayrıntılı olarak yer verilmiştir. verilecek ücret asgari ücret %45 fazlasıdır.

Doç.Dr.Mustafa KALEMLİ Devlet Hastanesi ulusal bayram ve tatil günleri ; bir işçinin bir yılda çalışacağı gün sayısı 15,5 gündür. toplam çalışılacak gün sayısı 46,5 gün olup nitelikleri ve dağılım listesi; birim fiyat teklif cetvelinde ayrıntılı olarak yer verilmiştir. verilecek ücret asgari ücret %45 fazlasıdır.

g. 1 ayda çalışılacak gün sayısı 26 dir. (1 ve 2.grup için)

h. 1 ayda çalışılacak gün sayısı 22 dir. (3. grup için)

Her bir işçi için (Yıllık) 270 saate kadar fazla saate kadar fazla çalışma yaptırılacaktır. İdarece yüklenicinin iş yükü planlamasına göre belirlenen zaman dilimlerinde çalıştırılacak ve maksimum 270 saati geçmemek üzere fazla mesai ödemesi yapılan aylarda yükleniciye ödenecektir.

*Yemek ve yol giderleri:

a) 1.Grup İçin bu ihale kapsamında çalıştırılacak işçilerin, yemek ihtiyaçları idare tarafından karşılanacaktır ve teklif fiyata dahil edilmeyecektir.

b) ödenecek yol ücreti ;

S.B.Ü. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 7,01 TL. (1 Günlük)

Kütahya Ağız Diş Sağlığı Merkezi 7,01 TL (1 Günlük)

Tavşanlı Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi 6,31TL (1 Günlük)

Gediz Devlet Hastanesi  7,01 TL (1 Günlük)

Yoncalı FTR Hastanesi 16,83 TL (1 Günlük)

Simav Doç. Dr. İsmail KARAKUYU Devlet Hastanesi 5,61 TL (1 GÜNLÜK)

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü: 7,01 TL (1 Günlük)

olarak hesaplanmış, teklif fiyata dahil edilecektir. Ayrıca yol bedellerini yüklenici ücret bordrolarında gösterecektir.

*Teknik şartnamede listesi bulunan cihazların entegrasyonları firma tarafından karşılanacak olup,teklif fiyata dahil edilecektir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranı 2’dir.”  düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1. 31.08.2013 tarihli 28751 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 27.06.2013 tarihli 2013/5215 no’lu Bakanlar Kurulu Kararı gereğince 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar çerçevesinde fiyat farkı ödenecektir. Hastane Bilgi Yönetim sistemi için herhangi bir fiyat farkı ödenmeyecektir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Birim fiyat teklif cetvelinin ilgili kısmı aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:

 

1.GRUP SAĞLIK TESİSLERİ

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4       Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

…..

 

2.GRUP AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4       Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Kütahya Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi  Destek Elemanı(Brüt asgari ücretin %40 fazlası)

Ay

1,00

36,000

 

 

                                                                                                      I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Kütahya Tavşanlı Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi Hbys Hizmet Alımı

ay

36,000

 

 

2

Kütahya Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi Hbys Hizmet Alımı

ay

36,000

 

 

3

Kütahya Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi Hbys Hizmet Alımı Fazla Çalışma (Brüt Asgari Ücretin %40 Fazlası)

saat

810,000

 

 

                                                                                                  II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

 

3.GRUP 1.BASAMAK SAĞLIK TESİSLERİ

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4       Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü Destek Elemanı (Brüt asgari ücretin %40 fazlası)

Ay

1,00

36,000

 

 

                                                                                                      I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü, Bağlı  İlçe Sağlık Müdürlükleri  Ve  Asm’ler Hbys Hizmet Alımı

ay

36,000

 

 

2

Altıntaş-Çavdarhisar-Domaniç-Hisarcık-Aslanapa İlçe  Entegre Hastaneleri Ve Bağlı Asm’ler Hizmet Alımı

ay

36,000

 

 

3

Kütahya Halk Sağlığı Laboratuvarı   Hbys Hizmet Alımı

ay

36,000

 

 

4

Kütahya Merkez, Emet,  Şaphane, Pazarlar, Dumlupınar Tsm Ve Bağlı Asm’ler Hbys Hizmet Alımı

ay

36,000

 

 

5

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü, Fazla Çalışma Brüt Asgari Ücretin %40 Fazlası

saat

810,000

 

 

                                                                                                  II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

GENEL TOPLAM

 

 

İhale konusu hizmet alımı kısmi teklife açık olup üç kısımdan oluşmaktadır. Başvuru sahibi tarafından ihalenin üç kısmına da teklif verilmiştir. İhalenin birinci kısmında sınır değerin altında teklif veren istekli bulunmadığından herhangi bir istekliye yönelik aşırı düşük teklif sorgulamasının yapılmadığı,

 

İhalenin ikinci kısmında sınır değerin, 802.162,62 TL olarak hesaplandığı ve bu değerin altında teklif veren başvuru sahibi Akgün Bilgisayar Program ve Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. ile TRTEK Teknolojik Ürünler Bilgisayar Yazılım Donanım San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin aşırı düşük olarak tespit edildiği ve sorgulamaya tabi tutulduğu, söz konusu istekliler tarafından yapılan açıklamaların uygun bulunduğu,

 

İhalenin üçüncü kısmında sınır değerin 697.529,42 TL olarak hesaplandığı ve bu değerin altında teklif veren Egesoft Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin aşırı düşük olarak tespit edildiği ve sorgulamaya tabi tutulduğu, söz konusu istekli tarafından yapılan açıklamanın uygun bulunduğu görülmüştür.

 

  1. İhalenin ikinci kısmına yönelik yapılan inceleme aşağıdadır:

 

İhalenin ikinci kısmında aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulan isteklilere  gönderilen aşırı düşük teklif sorgulamasına ilişkin yazıda “… Sınır değerin altında kalan aşağıda unvanları bulunan firmalardan Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesine göre açıklama istenilecektir.

…Bu itibarla;

1-Personel giderleri

2-Kurulum maliyetleri,

3-Yazılım maliyetleri,

4- Lisans maliyetleri,

5- Eğitim maliyetleri,

6-Demonstrasyon giderleri,

7-Sözleşme ve genel giderler maliyeti, firma karı vb. kalemlerine ait giderler ile ilgili ayrıntılı maliyet bileşenlerini içeren açıklamanızı ve açıklamanızı tevsik eden bilgi ve belgelerinizi 04/10/2019 tarihi mesai bitimine kadar idaremize teslim etmemiz gerekmekte olup, teslim etmemeniz halinde teklifinizin reddedileceği…” hususuna yer verilerek teklifte önemli görülen maliyet bileşenlerinin belirlendiği ve bu bileşenlere ilişkin açıklama istenildiği anlaşılmıştır.

 

İhalenin incelenen kısmında ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından yapılan açıklama incelendiğinde aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Söz konusu istekli açıklamasında;

 

İşçilik giderine ilişkin 197.281,26 TL bedel öngörüldüğü, kurulum ve demonstrasyon giderine ilişkin 15.000 TL bedel öngörüldüğü ve bu bedeli tevsiken fiyat teklifi sunulduğu,

 

Yazılımın kendilerine ait olduğu ve bu hususu tevsiken Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve kayıt tescil tarihi 8/07/2010 tarihi olan bir adet “Bilgisayar Programları ve Veritabanlarına İlişkin Kayıt-Tescil Belgesi”nin sunulduğu, söz konusu belgede eser sahibinin TRtek Teknolojik Ürünler Bilgisayar Yazılım Donanım San. Tic. Ltd. Şti. olarak, eserin üretim tarihinin 11/09/2008 tarihi olarak, ilk aleniyet tarihinin 01/04/2009 olarak belirtildiği, ayrıca bu kapsamda Türk Patent Enstitüsü tarafından düzenlenen Marka Tescil Belgesinin de sunulduğu, söz konusu yazılımın amortisman süresinin ilgili mevzuatına göre 5 yıl olduğu ve bu süresinin de dolduğu ifade edilerek yazılım giderine ilişkin herhangi bir maliyetin öngörülmediği,

 

Lisans giderine ilişkin, Teknik Şartname’nin “Veri Tabanı Yönetim Sistemi” başlıklı 15’inci maddesinde yer alan “15.1 Yüklenici Kurumun envanterinde bulunan oracle/mssql lisansı kullanabilecektir. Yüklenicinin sahip olduğu şartname gereksinimlerini karşılayabilmesi vb. durumlar için farklı ve ilave lisanslara ihtiyaç duyması halinde idarenin onayı (2 sunucu/24 core) sorumluluğu ve maliyeti yükleniciye ait olmak üzere başka lisanslar kullanabilecektir. Bu lisanslar Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü adına 1 sağlık tesisi yüklenicisi lisanslayacaktır…” düzenlemesi uyarınca idarede bulunan lisansların kullanılacağı belirtilerek lisans maliyetine ilişkin herhangi bir maliyetin öngörülmediği,

 

Eğitim giderine ilişkin 4.688,30 TL bedel öngörüldüğü, bu bedelin 3.009 TL’lik kısmının eğitim dokümanı ile katılım belgesine ilişkin olduğu ve bu gideri tevsiken bir adet fiyat teklifinin sunulduğu; fotokopi kağıdı ve sürekli form kağıdı ve 50’lik CD gideri için öngörülen 679,00 TL’lik bedeli tevsiken bir adet fiyat teklifi sunulduğu, eğitim bedeli kısmına ilişkin 1.000,00 TL bedel öngörüldüğü ve bu bedeli tevsiken bir adet fiyat teklifi sunulduğu,

 

Sözleşme ve genel giderlere ilişkin olarak teklif bedeli üzerinden binde 9,48 oranında sözleşme damga vergisi, binde 5,69 oranında ihale karar pulu ve on binde beş oranında Kamu İhale Kurumu pay giderine ilişkin 9.973,66 TL bedel öngörüldüğü, firma karı olarak 409.538,04 TL bedel öngörülerek 636.481,26 TL’lik teklif bedelinin açıklandığı anlaşılmıştır.

 

İhalenin ikinci kısmında ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından yukarıda detaylarına yer verilen açıklamaları incelendiğinde, söz konusu isteklinin teklifini maliyet bileşenleri bazında  ayrıştırdığı, her bir maliyet bileşeni için öngördüğü bedeli tevsik etmek amacıyla mevzuatta öngörülen yöntemler ile açıklama yaptığı, bu kapsamda, işçilik maliyetinin İdari Şartname’nin 25’inci maddesi ile birim fiyat teklif cetvelinin ilgili kalemlerinde belirtilen personel sayısı ve ücret tutarı ile fazla çalışmalar dikkate alınarak açıklandığı, yazılımın kendilerine ait olduğuna dair belgenin sunulduğu ve söz konusu yazılımın amortisman ömrünü tamamlaması nedeniyle bu maliyet için herhangi bir maliyet öngörmemesinin mevzuata uygun olduğu, Teknik Şartname’de belirtilen düzenleme çerçevesinde lisans maliyeti için de herhangi bir maliyet öngörülmediği, kurulum, eğitim ve demonstrasyon için öngörülen maliyeti tevsiken sunulan fiyat tekliflerinin mevzuatta aranılan şartları taşıdığı anlaşıldığından, söz konusu istekli tarafından yapılan açıklamanın uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

 

  1. İhalenin üçüncü kısmına yönelik yapılan inceleme aşağıdadır:

 

İhalenin üçüncü kısmında aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulan Egesoft Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.’ye gönderilen aşırı düşük teklif sorgulamasına ilişkin yazıda “… Sınır değerin altında kalan aşağıda unvanları bulunan firmalardan Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesine göre açıklama istenilecektir.

…Bu itibarla;

1-Personel giderleri

2-Kurulum maliyetleri,

3-Yazılım maliyetleri,

4- Lisans maliyetleri,

5- Eğitim maliyetleri,

6-Demonstrasyon giderleri,

7-Sözleşme ve genel giderler maliyeti, firma karı vb. kalemlerine ait giderler ile ilgili ayrıntılı maliyet bileşenlerini içeren açıklamanızı ve açıklamanızı tevsik eden bilgi ve belgelerinizi 04/10/2019 tarihi mesai bitimine kadar idaremize teslim etmemiz gerekmekte olup, teslim etmemeniz halinde teklifinizin reddedileceği…” hususuna yer verilerek teklifte önemli görülen maliyet bileşenlerinin belirlendiği ve bu bileşenlere ilişkin açıklama istenildiği anlaşılmıştır.

 

İhalenin incelenen kısmında ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından yapılan açıklama incelendiğinde aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Söz konusu isteklinin teklif bedeli 356.814,00 TL olup, açıklamasında;

 

İşçilik giderine ilişkin 229.519,88 TL bedel öngörüldüğü, personel gideri kapsamında asgari ücretin % 40 fazlası üzerinden 810 saatlik fazla çalışma ile 1 personelin 36 aylık ücretinin yanı sıra, kurulum, demo ve eğitim işlerinde çalıştırılması öngörülen 5 adet personelin asgari ücretin % 100 fazlası üzerinden ödenecek ücretin de dahil edildiği,

 

Kurulum giderine ilişkin 6.589,35 TL bedel öngörüldüğü, yazılım ve lisanslama bedeli için herhangi bir bedel öngörülmediği, yazılımın kendilerine ait olduğunun belirtildiği ancak bu hususu tevsiken herhangi bir belgenin sunulmadığı, ayrıca veri tabanı yönetim lisansının idarede mevcut olması nedeniyle lisans maliyetlerine ilişkin herhangi bir bedel öngörülmediğinin belirtildiği,

 

Eğitim giderine ilişkin 14.239,35 TL’lik bedel öngörüldüğü, demonstrasyon giderine ilişkin 12.589,35 TL bedel öngörüldüğü, söz konusu giderlerin bileşenlerine ayrıştırıldığı ve her bir bileşenin belgelere dayalı olarak açıklandığı,

 

Sözleşme ve genel giderler için teklif bedelinin % 4’ü olan 14.272,56 TL bedel öngörüldüğü, kâr olarak 79.603,51 TL bedel öngörülerek teklif bedelinin açıklandığı görülmüştür.  

 

İhalenin üçüncü kısmında ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından yukarıda detaylarına yer verilen açıklamaları incelendiğinde, söz konusu isteklinin teklifini maliyet bileşenleri bazında  ayrıştırıldığı, her bir maliyet bileşeni için öngördüğü bedeli tevsik etmek amacıyla mevzuatta öngörülen yöntemler ile açıklama yaptığı, bu kapsamda, işçilik maliyetinin ihale dokümanında belirtilen personel sayısı ve ücret tutarı ile fazla çalışmalar dikkate alınarak açıklandığı, Teknik Şartname’de belirtilen düzenleme çerçevesinde lisans maliyeti için de herhangi bir maliyet öngörülmediği, kurulum, eğitim ve demonstrasyon için öngörülen maliyeti tevsiken sunulan fiyat tekliflerinin mevzuatta aranılan şartları taşıdığı, ihale konusu işte kullanılacak yazılımın kendilerine ait olduğunun ve söz konusu yazılımın amortisman ömrünü tamamlaması nedeniyle bu maliyet için herhangi bir maliyet oluşturmadığının belirtilmesine karşın, teklif ettikleri yazılım sisteminin kendilerine ait olduğuna dair herhangi bir belgenin sunulmadığı, söz konusu yazılımın tescil edilmiş bir yazılım olması ve bu durumun tevsik edilerek aşırı düşük teklif açıklamalarının belgeye dayalı olarak yapılması gerektiği, bu itibarla yazılıma ilişkin yapılan açıklamanın mevzuata aykırı olduğu anlaşıldığından, anılan isteklinin açıklamasının reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Toplantı No : 2020/001
Gündem No : 40
Karar Tarihi : 08.01.2020
Karar No : 2020/UH.I-34