İhale şartnamesine istinaden verilen geçici teminatın idare tarafından nakden tahsil edilmesi durumunda, geçici teminat tutarının indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

<![CDATA[

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Başlık İhale şartnamesine istinaden verilen geçici teminatın idare tarafından nakden tahsil edilmesi durumunda, geçici teminat tutarının indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.
Tarih 19/04/2012
Sayı B.07.1.GİB.4.99.16.02-KVK-6-106

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca ihaleye çıkartılan … Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin ihalesine şirketinizin de %30 payla içinde bulunduğu … Ortak Girişim Grubu olarak katıldığınız; ihale sonucu …  OGG beşinci sırada olmak üzere teklif verenlere ihalenin uygunluğunun onaylandığı; ihale kapsamında şirketinize isabet eden 3.000.000 ABD Doları tutarında geçici teminat  mektubu verdiğiniz; önceki teklif sahiplerinin ihaleyi kabul etmemeleri sonucu … OGG’ye ihalenin yapılması ve hisse satış sözleşmesinin imzalanması için 30.11.2011 tarihine kadar süre verildiği, 18.11.2011 tarihli ek süre talebiniz üzerine, … EDAŞ ihalesinde teklif ettiğiniz ihale bedelinin %2′si oranında ek geçici teminatın 30.12.2011 tarihine kadar idareye teslim edilmesi kaydıyla hisse satış sözleşmesinin imzalanması için 29.02.2012 tarihine kadar süre verildiği, ancak konunun … OGG tarafından değerlendirilmesi ve idare ile yapılan görüşmeler sonucunda ihalenin mevcut şartlar çerçevesinde ekonomik olmadığı kanaatine varılarak, ek teminat mektubunun Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na tevdi edilmediği, İhale Şartnamesi gereğince geçici teminat olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığına verilmiş bulunan banka teminat mektuplarının 02.01.2012 tarihinde ilgili bankaya ibraz edilerek 03.01.2012 tarihinde tahsilinin yapıldığı belirtilerek, yapılan bu ödemenin 2011 hesap döneminde mi yoksa 2012 hesap döneminde mi indirim konusu yapılacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Safi Kurum Kazancı”  başlıklı 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettiği safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

            Gelir Vergisi Kanununun 38 inci maddesinde ise bilanço esasına göre ticari kazancın teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise bu farka ilave olacağı, ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağı hüküm altına alınmıştır.

            Ticari kazancın tespitinde iki temel ilke geçerlidir. Bunlar “dönemsellik ilkesi” ve “tahakkuk esası ilkesi”dir. Tahakkuk esası ilkesinde, gelir veya giderin miktar ve mahiyet itibariyle kesinleşmiş olması yani geliri veya gideri doğuran işlemin tekemmül etmesinin yanı sıra, miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağın veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir. Bu esas dikkate alındığında bir gelir veya gider unsurunun özel bir düzenleme bulunmadığı sürece, mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştiği dönemin kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir. Dönemsellik ilkesi ise bu gelir veya giderin ilgili olduğu döneme intikalinin sağlanmasıdır.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketiniz tarafından İhale Şartnamesine istinaden Özelleştirme İdaresi Başkanlığına tevdi edilen geçici teminat mektubunda belirtilen tutarın, ihale şartnamesi hükümlerine istinaden ilgili bankaya ibraz edilerek tahsil edildiği 03.01.2012 tarihi dikkate alınmak suretiyle 2012 yılı kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

]]>