ihale itirazen şikayet dilekçesinde ileri sürülmeyen bir iddianın itirazen şikâyet dilekçesinde ileri sürülmesi durumunda bu iddianın doğrudan Kurul’ca incelenmesi mümkün olmadığı

Toplantı No 2023/061
Gündem No 20
Karar Tarihi 20.12.2023
Karar No 2023/MK-240
BAŞVURU SAHİBİ:
Simtay İnşaat A.Ş. (02.08.2023 tarih ve 2023/MK-175 Sayılı Kurul Kararı)
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü DSİ Sulama Dairesi Başkanlığı
BAŞVURUYA KONU İHALE:
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
KARAR:

 

Bu itibarla, davacıların, şikâyet başvurusunun reddi üzerine 4734 sayılı Kanun’da öngörülen şekil ve usûl kurallarına uygun olarak itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu görüldüğünden, davacının itirazen şikayet dilekçesinde yer verilen anılan iddialarının incelenmesi gerekirken, bu iddiaların şikâyet başvurusunda ileri sürülmediği, bu nedenle anılan iddiaların da süre aşımı sebebiyle Kurum tarafından incelenmesinin mümkün bulunmadığı gerekçesiyle itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin dava konusu Kurul kararının bu kısmında hukuka uyarlık görülmemiştir.” gerekçesiyle dava konusu işlemin 1’nci ve 3’üncü iddiaya ilişkin kısmının reddine, Kurul kararının 2’nci iddiaya ilişkin kısmının ise iptaline karar verilmiştir.

 

1- Kamu İhale Kurulunun 08.03.2023 tarihli ve 2023/UY.I-467 sayılı kararının 2’nci iddiaya ilişkin değerlendirmelerin iptaline,

 

4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.

 

)Temyize konu İdare Mahkemesi kararının, dava konusu Kurul kararında yer alan 1. ve 3. iddialar yönünden davanın reddine ilişkin kısmında hukukî isabetsizlik bulunmamaktadır.

 

Dairemizin tüm üyelerinin katılımıyla 12/07/2023 tarihinde yapılan toplantıda, idareye şikâyet başvurusunda bulunulmadan itirazen şikâyet yoluna başvurulamayacağı, şikâyet başvurusunda ileri sürülmeyen iddiaların itirazen şikâyet başvurusunda ileri sürülemeyeceği, şikâyet başvurusunun Kurul kararının alınmasından önceki süreçte uyuşmazlık konusu hususlarla ilgili idarî usûlün bir parçası olduğu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen on gün içerisinde ileri sürülmesi gerektiği, süresinde ileri sürülmeyen iddiaların süre aşımı sebebiyle Kurul tarafından incelenemeyeceği yönünde içtihat değişikliğine gidilmiştir.

 

 

” ifadelerine yer verilerek temyize konu Mahkeme kararının, dava konusu Kurul kararının 2’nci iddia yönünden iptaline ilişkin kısmının bozulmasına, bu kısım yönünden de davanın reddine karar verilmiştir.

 

Anayasa’nın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

Ayrıca, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

 

1-Kamu İhale Kurulunun 02.08.2023 tarih ve 2023/MK-175 sayılı kararı ile bu karar gereği yapılan inceleme sonucu verilen 18.10.2023 tarih ve 2023/UY.I-1340 sayılı kararının iptaline,

 

2-Anılan Danıştay kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, Kamu İhale Kurulunun 08.03.2023 tarihli ve 2023/UY.I-467 sayılı kararının hukuki geçerliliğini koruduğuna,

 


Oybirliği ile karar verildi.