ihale sözleşme süresinde sürücülerden kaynaklı hatalı araç kullanımından veya Karayolları ve trafik kurallarını ihlalden kaynaklanan trafik cezaları maddi cezai yaptırımlar ile ilgili belgelerin idareye sunulmasını müteakip düzenlenecek ilk hakedişe maddi tutar dahil edilerek yükleniciye geri ödeneceği bu ödemenin aracın kullanıcısına şoförüne veya operatörüne rücu edileceği zamanında idareye teslim edilmeyen, yükleniciden kaynaklı gecikmeler nedeniyle oluşabilecek cezalardan ise idarenin sorumlu olmayacağı hk 2

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İşin yürütülmesi için gerekli personel ve araçlar” başlıklı 10’uncu maddesinde “Sözleşmenin imzalanmasından sonra yüklenici, üstlenmiş olduğu işin önemine ve iş programına uygun olarak, işlerin yapılması için gerekli her türlü yardımcı tesisleri hazırlamak, her türlü malzemeyi, ekipmanı ve personeli sağlamak ve ihzaratla ilgili önlemleri almak zorundadır…” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

Teknik şartnamede belirtilen makine ve ekipmanların amortisman, yedek parça, tamir, bakım, onarım, sigorta, kasko, vergi, şantiye gideri, araç takip sistemi, araç giydirmeleri, akaryakıt (binek araçların akaryakıtları hariç) yağ vb. giderleri ile Teknik Şartnamenin ilgili maddelerinde yükleniciye ait olduğu ve yüklenici tarafından karşılanacağı belirtilen tüm giderler teklif birim fiyata dahil edilecektir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir…” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Genel bilgiler” başlıklı 4’üncü maddesinde “…m) Sözleşme süresince; sürücülerden kaynaklı hatalı araç kullanımından (uyuşturucu madde ve/veya alkollü araç kullanımı vb.) veya “Karayolları ve trafik kurallarını ihlalden (kırmızı ışık ihlali, park cezası, vb) kaynaklanan trafik cezaları maddi cezai yaptırımlar ile ilgili belgelerin idareye sunulmasını müteakip düzenlenecek ilk hakedişe maddi tutar dahil edilerek yükleniciye geri ödenecektir. Bu ödeme aracın kullanıcısına, şoförüne veya operatörüne rücu edilecektir. Zamanında idareye teslim edilmeyen, yükleniciden kaynaklı gecikmeler nedeniyle oluşabilecek cezalardan idare sorumlu olmayacaktır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Araçların çalıştırılmasına yönelik hususlar” başlıklı 5’inci maddesinin c) bendinde “Kullanılacak araçlarda oluşacak arızadan idare sorumlu değildir. Yüklenici her türlü arızayı gidermek zorundadır. Araçların arıza, bakım onarım vb. başka bir nedenle işe çıkamayacak durumda olması halinde en geç 24 (Yirmi Dört) saat içerisinde tamiri yapılacak veya yerine aynı özellikte başka bir araç temin edilerek idareye verilecektir. Yüklenici tarafından ihale konusu işin yapılabilmesi için gerekli araçların 24 (Yirmi Dört) saat içerisinde arızalarının giderilmemesi veya ikame aracın temin edilmemesi durumunda her bir arızalı araca, çalışmadığı her gün için kesinti yapılacaktır. Ayrıca araçlardaki arıza durumunun 120 (yüzyirmi) saat içerisinde giderilmemesi ve ikame aracın temin edilmemesi halinde belirtilen saat sonrasında cezai işlem uygulanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde söz konusu şartname maddesi ile ilgili husus aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:

 

 

Sıra No

 

Aykırılık Hali

 

İhtar
Yapılacaktır /
İhtar
Yapılmayacaktır

 

Sözleşme
Bedeli
Üzerinden
Kesilecek
Ceza
Oranı

Sözleşmenin
Feshini
Gerektiren
Aykırılık
Sayısı

 

2

‘Kullanılacak araçlarda oluşacak arızadan idare sorumlu değildir. Yüklenici her türlü arızayı gidermek zorundadır. Araçların arıza, bakım onarım vb. başka bir nedenle işe çıkamayacak durumda olması halinde en geç 24 (Yirmi Dört) saat içerisinde tamiri yapılacak veya yerine aynı özellikte başka bir araç temin edilerek idareye verilecektir. Yüklenici tarafından ihale konusu işin yapılabilmesi için gerekli araçların 24 (Yirmi Dört) saat içerisinde arızalarının giderilmemesi durumunda her bir arızalı araca, çalışmadığı her gün için kesinti yapılacaktır. Ayrıca araçlardaki arıza durumunun 120 (yüzyirmi) saat içerisinde giderilmemesi ve ikame aracın temin edilmemesi halinde belirtilen saat sonrasında cezai işlem uygulanacaktır. ‘bendindeki hükümlere uyulmadığı takdirde eksik olan her araç için günlük, sözleşme bedelinin 0,00001 (yüz binde bir)’i oranında cezai işlem uygulanacaktır.

 

İhtar
Yapılacaktır

 

On Binde
0,10

 

 

40

 

İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde, Teknik Şartname’de belirtilen makine ve ekipmanların amortisman, yedek parça, tamir, bakım, onarım, sigorta, kasko, vergi, şantiye gideri, araç takip sistemi, araç giydirmeleri, akaryakıt (binek araçların akaryakıtları hariç) yağ vb. giderleri ile Teknik Şartname’nin ilgili maddelerinde yükleniciye ait olduğu ve yüklenici tarafından karşılanacağı belirtilen tüm giderlerin teklif birim fiyata dahil edileceği anlaşılmıştır.

Sözleşmenin imzalanmasından sonra yüklenicinin, üstlenmiş olduğu işin önemine ve iş programına uygun olarak ilgili önlemleri almak zorunda olduğu, ayrıca İdari Şartname’nin 25’inci maddesi kapsamında yüklenicinin sorumlu olduğu teklif fiyata dahil giderlerin açıklandığı anlaşılmaktadır.

 

Diğer taraftan, sözleşme süresince; sürücülerden kaynaklı hatalı araç kullanımından veya Karayolları ve trafik kurallarını ihlalden kaynaklanan trafik cezaları maddi cezai yaptırımlar ile ilgili belgelerin idareye sunulmasını müteakip düzenlenecek ilk hakedişe maddi tutar dahil edilerek yükleniciye geri ödeneceği, bu ödemenin aracın kullanıcısına, şoförüne veya operatörüne rücu edileceği, zamanında idareye teslim edilmeyen, yükleniciden kaynaklı gecikmeler nedeniyle oluşabilecek cezalardan ise idarenin sorumlu olmayacağı anlaşılmaktadır.

 

İddia konusu Teknik Şartname ve Sözleşme Tasarısı düzenlemesindeki hususların, yüklenicinin doküman kapsamında taraflarına ait olan sorumluluğu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, söz konusu düzenlemelerden yüklenicinin kendisinden kaynaklı olmayan muhtelif hususların taraflarına yükleneceğine ilişkin bir anlam çıkarılamayacağı düşünülmekte olup, ayrıca araç kullanımından kaynaklı ve yükleniciden kaynaklanmayan hususların yükleniciye yüklenmeyeceğine ilişkin ayrıca düzenlemeye yer verildiği görüldüğünden, söz konusu düzenlemeler kapsamında teklif verilmesine engel bir durumun bulunmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2021/047
Gündem No 69
Karar Tarihi 24.11.2021
Karar No 2021/UH.I-2141