İhale Sözleşme Tasarı maddesinde işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinin 100 defa tekrarı durumunda sözleşmenin feshedilebileceğinin belirtildiği, bu durumun aynı fiil için 100 defa ceza kesileceği anlamına gelmediği aynı fiilin tekrarı durumunda her bir aykırılık için ceza kesileceğinin belirtildiği idarece ağır aykırılık halleri olarak besin zehirlenmesi mücbir sebep hali dışında en az bir gün süreyle hizmetin tamamıyla verilmemesi, üretilen yemeğin dışarı çıkarılması bir malzeme veya demirbaşın yerleşkeye alınması ya da yerleşkeden çıkarılması durumlarının belirlendiği bu açıdan düzenlemenin işin yürütülmesi sürecine ilişkin tüm aykırılık halleri kapsamadığı

Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’nin “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1.26

16.1.2. 16.1.1 nci maddede belirtilen haller dışında kalan [bu kısımda özel aykırılık halleri ayrıca belirtilebilecektir] durumlarda en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin [bu kısma % 1’den fazla olmamak üzere oran yazılacaktır] tutarında ceza uygulanacaktır. Ancak söz konusu aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır.

 

16.1.3. Kesilecek cezanın toplam tutarı, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin % 30’unu geçemez. Toplam ceza tutarının, sözleşme bedelinin % 30’unu geçmesi durumunda, bu orana kadar uygulanacak cezanın yanı sıra 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilecektir…” hükmü,

 

Anılan Tip Sözleşme’nin “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinin 26 numaralı dipnotunda “Bu maddede, aşağıdaki bentlerden işin niteliğine uygun olanı idare tarafından belirtilecektir.

(3) İşin özelliği gereği sürekli tekrar eden nitelikteki işlerde, madde metni aşağıdaki şekilde düzenlenecektir:

İşin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin [bu kısma % 1’den fazla olmamak üzere oran yazılacaktır] tutarında ceza kesilecektir. Bu aykırılıkların [bu kısma 2’den az olmamak üzere asgari aykırılık sayısı yazılacaktır]’den fazla olması halinde ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Ancak [bu kısma ağır aykırılık halleri yazılacaktır] hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir.” hükmü,

İhaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. İşin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin Binde 0,2 tutarında ceza kesilecektir. Bu aykırılıkların 100 ‘den fazla olması halinde ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir. Ancak Yemek yiyenlerin %1’inde vuku bulacak yemekten kaynaklı besin zehirlenmesi şikâyetlerinde, klinik bulgu ve müdavi hekim teşhisinin aynı doğrultuda olması, ayrıca bu durumun laboratuar bulguları ile desteklenmesi, mücbir sebep hali dışında en az bir (bir) gün süreyle hizmetin tamamıyla verilmemesi, Yerleşke için ürettiği yemeği, İdarenin yazılı onayı olmadan yerleşke dışına çıkarması, yüklenicinin Yerleşkeye İdarenin izini olmadan malzeme sokması, çıkartması ve saklaması, İdareye ait demirbaş veya benzeri bir cihazı İdarenin izni olmadan Yerleşkeye alması veya çıkarması hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir.

16.1.2. 16.1.1 nci maddede belirtilen haller dışında kalan ihale dokümanında belirtilen taahhütlerin yerine getirilmemesinden kaynaklanan her bir aykırılığın oluştuğu durumlarda en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin Binde 0,2 tutarında ceza uygulanacaktır. Ancak söz konusu aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’nin “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinin 26 numaralı dipnotundan işin özelliği gereği sürekli tekrar eden nitelikteki işlerde işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi durumunda sözleşme bedelinin % 1’inden fazla olmamak üzere belirlenen oranda ceza uygulanacağı, bu aykırılıkların 2’den az olmamak üzere belirlenen sayıda tekrarı halinde sözleşmenin feshedilebileceği, ancak belirlenen ağır aykırılık hallerinde aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi sözleşmenin feshedilebileceği anlaşılmaktadır.

 

Başvuruya konu ihaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.1’inci maddesinde işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi durumunda sözleşme bedelinin binde 0,2’si kadar ceza uygulanacağının ve bu aykırılıkların 100’den fazla olması durumunda sözleşmenin feshedilebileceğinin düzenlendiği, ayrıca anılan maddede ağır aykırılık halleri olarak yemek yiyenlerin %1’inde vuku bulacak yemekten kaynaklı besin zehirlenmesi, mücbir sebep hali dışında en az bir (bir) gün süreyle hizmetin tamamıyla verilmemesi, yerleşke için üretilen yemeğin idarenin yazılı onayı olmadan yerleşke dışına çıkarılması, yüklenicinin yerleşkeye idarenin izini olmadan malzeme sokması, çıkartması ve saklaması, idareye ait demirbaş veya benzeri bir cihazın idarenin izni olmadan yerleşkeye alınması veya çıkarılması hallerinin belirlendiği görülmüştür.

 

İhaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.1’inci maddesinde işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinin 100 defa tekrarı durumunda sözleşmenin feshedilebileceğinin belirtildiği, bu durumun aynı fiil için 100 defa ceza kesileceği anlamına gelmediği, aynı fiilin tekrarı durumunda her bir aykırılık için ceza kesileceğinin belirtildiği, idarece ağır aykırılık halleri olarak besin zehirlenmesi, mücbir sebep hali dışında en az bir gün süreyle hizmetin tamamıyla verilmemesi, üretilen yemeğin dışarı çıkarılması, bir malzeme veya demirbaşın yerleşkeye alınması ya da yerleşkeden çıkarılması durumlarının belirlendiği, bu açıdan düzenlemenin işin yürütülmesi sürecine ilişkin tüm aykırılık halleri kapsamadığı, belirsizlik oluşturmadığı ve bahse konu maddenin Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’nin 16’ncı maddesine uygun olarak düzenlendiği anlaşılmış olup başvuru sahibinin iddiası uygun bulunmamıştır.

 

Toplantı No 2021/021
Gündem No 33
Karar Tarihi 26.05.2021
Karar No 2021/UH.II-1073