ihale Sözleşmesinde işin 110 takvim gününde tamamlanacağı belirlenen sürelerin takvim günü esasına göre olduğu, bu sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan devresi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlere istinaden ayrıca süre uzatımı verilemeyeceği belirtilmesine rağmen devamında yer alan, Zorunlu nedenlerle ertesi yıla sari hale gelen işlerde, çalışmaya uygun olmayan devre, ödenek durumuna ve imalatın cinsine göre dikkate alınır” hükmü gereğince, İdareden kaynaklanan nedenlerle verilen 86 günlük ek sürenin işin bitim tarihi olan *tarihine değil de, ….. İlçesinde havanın fen noktasında çalışmaya uygun sürenin başlangıcı olan *tarihine ilave edilerek, iş bitim tarihinin * olarak belirlenmesinin sözleşmeye uygun olduğu

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2019
Dairesi 8
Karar No 257
İlam No 176
Tutanak Tarihi 18.10.2022
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 

 

Gecikme Cezası

… Belediyesinde “…” ihalesi kapsamında; gecikme cezası kesilmemesi sonucu oluşan … TL tutarındaki kamu zararı hakkında, … sayılı İlam’ın … maddesiyle verilen tazmin hükmüne ilişkin olarak Harcama Yetkilisi … ile Gerçekleştirme Görevlisi … tarafından Temyiz Kurulu’na sunulan … tarih ve … Sayıştay evrak kayıt numaralı ortak dilekçe üzerine Temyiz Kurulu tarafından verilen … tarih ve … tutanak numaralı bozma kararı çerçevesinde 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesinin yedinci fıkrası hükmü gereğince konunun görüşülmesine karar verildi.

… Yapım İşine ait Sözleşmenin “İşe Başlama ve Bitirme” başlıklı 9’uncu maddesinde;

“Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 3 (üç) gün içinde Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yer teslimi yapılarak işe başlanır. Yüklenici taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihinden itibaren 110 (yüz on) gün içinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorundadır. Sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımı verilmez.

Bu işyerinde havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı günler 0-0 tarihleri arasındaki 0 (sıfır) gündür. Ancak, işin bitiminde bu devre dikkate alınmaz ve İdare Yükleniciden teknik şartları yerine getirerek işi tamamlaması için bu dönemde çalışmasını isteyebilir. Zorunlu nedenlerle ertesi yıla sari hale gelen işlerde, çalışmaya uygun olmayan devre, ödenek durumuna ve imalatın cinsine göre dikkate alınır.”

Denilmiştir.

Aynı Sözleşmenin “Gecikme Halinde Uygulanacak Cezalar ve Sözleşmenin Feshi” başlıklı 25.2’nci maddesinde ise;

“Yüklenici sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde, gecikilen her gün için sözleşme bedelinin %0,03 (on binde üç) oranında gecikme cezası uygulanır.”

Hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen Sözleşme hükümlerinden; yüklenicinin taahhüdünü işe ilişkin Sözleşmede belirlenen sürede yerine getirmek zorunda olduğu, işin çeşitli sebeplerle süresi içinde geçici kabule hazır hale getirilmemesi halinde idare tarafından Sözleşmede belirlenen günlük gecikme cezasının uygulanması gerektiği anlaşılmaktadır.

… Yapım İşi 13.07.2018 tarihinde ihale edilmiş olup, 16.08.2018 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlanılmıştır. İşin bitiş tarihi ise 03.12.2018’dir. Ancak idareden kaynaklanan nedenlerle (2018 yılı Belediye paylarında meydana gelen kesintiler nedeni ile ödenek yetersizliğinden dolayı hakediş ödemesi yapılamadığından) … tarih ve … sayılı Olur ile 86 gün süre uzatımı verilmiştir. Sözleşmeye göre 2018 yılı içerisinde bitmesi gereken iş, verilen bu süre uzatımı ile birlikte ertesi yıla sari iş haline gelmiştir.

Her ne kadar Sözleşmenin 9’uncu maddesinde işin 110 takvim gününde tamamlanacağı, 10.1.3’üncü maddesinde ise belirlenen sürelerin takvim günü esasına göre olduğu, bu sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan devresi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlere istinaden ayrıca süre uzatımı verilemeyeceği belirtilmesine rağmen devamında yer alan, ‘Zorunlu nedenlerle ertesi yıla sari hale gelen işlerde, çalışmaya uygun olmayan devre, ödenek durumuna ve imalatın cinsine göre dikkate alınır” hükmü gereğince, İdareden kaynaklanan nedenlerle verilen 86 günlük ek sürenin işin bitim tarihi olan 03.12.2018 tarihine değil de, ….. İlçesinde havanın fen noktasında çalışmaya uygun sürenin başlangıcı olan 05.04.2019 tarihine ilave edilerek, iş bitim tarihinin 30.06.2019 olarak belirlenmesinin sözleşmeye uygun olduğu ve herhangi bir kamu zararına sebebiyet verilmediği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, söz konusu yapım işinde yüklenicinin taahhüdünü sözleşmede belirlenen sürede yerine getirmesi nedeniyle gecikme meydana gelmediği anlaşıldığından, kamu zararı oluşturmayan … TL ile ilgili olarak ilişilecek bir husus bulunmadığına oy birliğiyle karar verildi.