ihale sözleşmesinde personel çalıştırılıp çalıştırılmayacağına çalıştırılacaksa bu personelin yalnızca bu sözleşme konusu iş kapsamında tam zamanlı olarak çalıştırılacağına yönelik bir hüküm yer almadığı sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak düzenlenen faturada bulunan “kepçe ile istif ve yükleme” ibaresinden iş kapsamında en azından kepçe operatörünün çalışacağı kanaati edinilmekle birlikte bu personelin bahse konu işe özgülendiği neticesine ulaşılamadığı bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin sunulmasına gerek yoktur

Toplantı No : 2020/004
Gündem No : 46
Karar Tarihi : 29.01.2020
Karar No : 2020/UH.I-227

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Salih AYDIN,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Domaniç Orman İşletme Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/620290 İhale Kayıt Numaralı “Domaniç Orman İşletme Müdürlüğü Domaniç Orman İşletme Şefliği Hatipoğlu Orman Emvali Deposu Orman Emvali İstif İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Domaniç Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 26.12.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Domaniç Orman İşletme Müdürlüğü Domaniç Orman İşletme Şefliği Hatipoğlu Orman Emvali Deposu Orman Emvali İstif İşi” ihalesine ilişkin olarak Salih Aydın’ın 03.01.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.01.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 09.01.2020 tarih ve 1334 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.01.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/68 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, iş deneyimi olarak sundukları sözleşmede işin başlangıç ve bitiş tarihi ile işin yapılacağı yerin açıkça belirtilmediği, ayrıca sözleşme ekinde Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin sunulmadığı gerekçeleriyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı; ancak sözleşmede işin başlangıç ve bitiş tarihi ile işin yapılacağı yerin açıkça belirtilmesinin hukuki bir zorunluluk olmadığı, sözleşmede tam zamanlı personel çalıştırılacağına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin sunulmasına da gerek bulunmadığı; bu nedenlerle idarenin işleminin yerinde olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

ç) Bu Şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği ilgili uygulama yönetmeliklerinde düzenlenen yeterlik belgeleri,

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 30’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Orman emvali istifleme işleri benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibi Salih Aydın tarafından aktarılan İdari Şartname düzenlemesi uyarınca iş deneyiminin belgelendirilmesi amacıyla sözleşme ve faturanın sunulduğu; 05.07.2019 tarihinde Babaoğlu Nak. Orm. Ürn. Tic. – Hayrettin Demirel ile imzalanmış sözleşmenin ormanda istifleme ve yükleme işlerine ilişkin hizmetleri kapsadığı, hizmetin kapsamının hizmeti alan kişiye ait veya onun kiraladığı alanlarda 2019 yılında istifleme hizmeti sunulması, sözleşme bedelinin ise KDV hariç 50.000,00 TL olduğu; faturanın “kepçe ile istif ve yükleme” hizmetine ilişkin olarak 27.11.2019 tarihinde düzenlendiği, KDV hariç fatura bedelinin 50.000,00 TL olduğu tespit edilmiştir.

 

İhale komisyonu kararı incelendiğinde ise, başvuru sahibinin teklifinin, sözleşmede işin başlangıç ve bitiş tarihi ile işin yapılacağı yerin açıkça belirtilmediği, sözleşme ekinde Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin sunulmadığı gerekçeleriyle değerlendirme dışı bırakıldığı görülmektedir.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.

(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.

(d) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabulü gerçekleştirilen işlerde, iş deneyimini gösteren belge tutarı tam olarak dikkate alınır. Kabulü, ihale ve son başvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasında yapılmış olan işler de bu kapsamda değerlendirilir. Sözleşmede kabul tarihine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanın tarihi kabul tarihi olarak dikkate alınır.

(f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır…” hükümleri bulunmaktadır.

 

Yukarıda yer verilen hususlar çerçevesinde; başvuru sahibince sunulan sözleşmenin 05.07.2019 tarihinde imzalandığı ve sözleşme konusu işlerin 2019 yılı içerisinde yürütüleceğinin sözleşmenin 3’üncü maddesinden anlaşıldığı; 3’üncü maddede ayrıca işin yapılma yerinin sözleşmenin karşı tarafının sahip olduğu/kiraladığı alanlar olduğunun ifade edildiği; 27.11.2019 tarihli faturanın, sözleşme bedeli olan 50.000,00 TL tutarında olduğu; sözleşmede kabul tarihi bulunmamakla birlikte yukarıda aktarılan Yönetmelik hükmünün birinci fıkrasının (d) bendi çerçevesinde en son düzenlenen fatura tarihinin kabul tarihi olarak dikkate alınması gerektiği; bu doğrultuda işin bitiş tarihinin, toplam sözleşme bedeline ulaşılarak ilk ve son faturanın düzenlendiği 27.11.2019 olduğunun anlaşıldığı sonucuna varılmıştır.

 

Bu itibarla sözleşme ve faturada yer alan bilgilerin yeterli olduğu ve sözleşmede işin başlangıç ve bitiş tarihi ile işin yapılacağı yerin açıkça belirtilmediği gerekçesiyle başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığı neticesine ulaşılmıştır.

Öte yandan, yukarıda yer verilen Yönetmelik hükmünde, personel çalıştırılan işlerde sözleşme ve faturalara ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin de sunulacağı belirtilmektedir. İşe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırılması durumu ise, ilgili personelin tam zamanlı olarak yalnızca sözleşme konusu iş kapsamında çalıştırıldığı, bir başka anlatımla sözleşme konusu işe özgülendiği hallerde söz konusu olmaktadır.

 

Bu doğrultuda, anılan sözleşmede, personel çalıştırılıp çalıştırılmayacağına, çalıştırılacaksa bu personelin yalnızca bu sözleşme konusu iş kapsamında tam zamanlı olarak çalıştırılacağına yönelik bir hüküm yer almadığı, sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak düzenlenen faturada bulunan “kepçe ile istif ve yükleme” ibaresinden iş kapsamında en azından kepçe operatörünün çalışacağı kanaati edinilmekle birlikte, bu personelin bahse konu işe özgülendiği neticesine ulaşılamadığı, bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin sunulmasına gerek bulunmadığı anlaşılmış ve başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi Salih Aydın’ın teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.