İhale Genel Tebliğ uyarınca Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunlu iken ve ayrıca fatura bilgileri tablosunda yer verilen fatura tarihleri de 1, 2, 3 ve 4’üncü aylar olarak belirtilmiş iken, anılan tutanağın *geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlendiği ihale tarihinin dikkate alındığında son dönemin *yılının ve bir önceki dönemin yılının geçici vergi beyanname dönemi olduğu anlaşıldığından açıklamanın bu yönden mevzuata uygun olmadığı

Toplantı No 2023/025
Gündem No 9
Karar Tarihi 13.04.2023
Karar No 2023/UH.II-610

BAŞVURU SAHİBİ:

Akgün Bilgisayar Program ve Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi Başhekimliği,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2022/1089181 İhale Kayıt Numaralı “2023-2024 Yılları 24 Aylık Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından 23.11.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2023-2024 Yılları 24 Aylık Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi” ihalesine ilişkin olarak Akgün Bilgisayar Program ve Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş.nin 23.02.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 01.03.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 10.03.2023 tarih ve 83389 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.03.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/380 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

  1. Yeterlik bilgileri tablosunda elektronik teklifi imzalayana ilişkin vekaletname bilgilerini beyan ettikleri halde, idarece vekaletname bilgilerinin EKAP’tan teyit edilemediği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldıkları ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmedikleri, EKAP veya ilgili internet sayfası üzerinden teyit edilemeyen bilgilere ilişkin belgelerin sunulmasının istenilmesi gerekirken istenilmediği, oysa sundukları bilgilerin Ankara 57. Noterliği’nin 07.12.2021 tarihli ve 34500 yevmiye numaralı vekaletnamenin Etimesgut 3. Noterliği’nin 25.08.2022 tarihli ve 13050 yevmiye numaralı aslına uygunluğu onaylanmış örneğine ilişkin olduğu, Etimesgut 3. Noterliğinden aldıkları bilgiye göre vekaletnamenin aslının yevmiye numarasının EKAP üzerinden sorgulanabildiği, “asli gibidir” onaylı örneklerin yevmiye numaralarının EKAP üzerinden sorgulanamadığı, idareye yapılan şikayet başvurusunda bu husus belirtildiği halde idarece dikkate alınmadığı,

 

2) İhale üzerinde bırakılan isteklinin önemli teklif bileşenlerine ilişkin aşırı düşük teklif açıklamalarının belgeye dayalı olarak mevzuata uygun şekilde yapılmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

  1. Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinde “(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında idareler; belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini isterler. Bu kapsamda sunulan fatura örnekleri de asıl olarak kabul edilir. Adaylar veya istekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale veya son başvuru tarihinden önce idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerini başvuruları veya teklifleri kapsamında sunabilirler. Bu yönde yapılacak başvuruların, ihaleden önce idarenin ilgili birim yetkilisi veya bu hususta görevlendirilmiş personelince karşılanması zorunludur.

(2) Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmez. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde, Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri veya bunların noter onaylı suretleri de kabul edilir.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “…(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

(11) İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez.” hükmü,

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “İhalelerde uyulması zorunlu hususlar” başlıklı 4’üncü maddesinde “ …

  (7) Aday ve isteklilere ait, katılım ve yeterliğe ilişkin bilgiler, ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinin veri paylaşımına imkân vermesi durumunda, idareler tarafından EKAP üzerinden sorgulanarak teyit edilir. Yapılan sorgulama sonucunda gerekli bilgiler EKAP’a aktarılır. Hangi bilgilerin sorgulanabileceği Kurum tarafından belirlenerek EKAP üzerinden duyurulur. Bu durumda, aday ve istekliler tarafından bu bilgilere ilişkin belge sunulmaz.

(9) Aday, istekli ve istekli olabileceklerin, şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunma ile başvuru ve teklif sunma dahil ihale sürecinde yüklenicilerin ise sözleşme sürecinde (kesin kabul dahil) yapacakları tüm işlemlere ve bu işlemleri yapmak üzere EKAP’ta yetkilendirdikleri kişilere ilişkin; EKAP, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfaları üzerinden temin veya teyit edilebilen bilgi ve/veya belgeler, Kurumca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde kullanılabilecek olup, ilgililer bu bilgi ve/veya belgelerin kendilerine ait son durumu gösterir şekilde güncel olmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “…

(2) Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 23 üncü madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya belgelerinin eksik olduğu ya da geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilenlerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve buna ilişkin kayıt yapılır.

(3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.

(4) Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir.

(5) EKAP üzerinden sorgulanmasının mümkün olmaması nedeniyle bilgisayarda taratılarak sunulması gereken belgeler ve eklerinden herhangi birinin e-teklif kapsamında sunulmamış olması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılamaz ve bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Ancak, bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulan belgelerde, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, bilgi eksikliği bulunması halinde idare tarafından bilgilerin tamamlanması istenir. Bu çerçevede, bilgi eksikliklerinin tamamlanması için iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Bu süre içerisinde istekli tarafından eksik bilgilere ilişkin belgeler idareye sunulur. Belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayanların teklifleri dördüncü fıkrada belirtildiği şekilde değerlendirme dışı bırakılır.

(6) Teklif değerlendirme işlemleri sonrasında, EKAP üzerinden Ek-1’de yer alan “Uygun Olmayan Belgelerin Uygun Sayılmama Gerekçelerine İlişkin Tutanak” hazırlanır ve bir çıktısı alınarak ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır.” hükmü,

 

          İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 2023-2024 Yılları 24 Aylık Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

24 Ay Süre İle SBYS Hizmet Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi” düzenlemesi,

 

            Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

d) Vekaleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname.

7.9. Belgelerin sunuluş şekli:

7.9.1. İdarece talep edilmesi halinde istekliler tarafından, e-teklifleri kapsamında beyan edilen bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edilemeyenler ekleri ile birlikte bu maddede düzenlenen şekil kurallarına uygun olarak sunulur.

7.9.2. İstekliler, bu madde kapsamında idarece talep edilen belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir.

7.9.3. Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir.

7.9.4. İstekliler, istenen belgelerin aslı yerine belgelerin tesliminden önce İdare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şekilde şerh düşülen suretlerini sunabilirler.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

            Aynı Şartname’nin  “Tekliflerin sunulma şekli” başlıklı 22’nci maddesinde “22.1. e-teklifler istekliler tarafından EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlandıktan sonra e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Teklife ilişkin e-anahtar, e-teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderilir.

22.2. Yeterlik bilgileri tablosunda ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlar, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda ise açıklama istenen teknik özellikler için ayrı satırlar açılmış olup, istekliye ait hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise o belgelere ilişkin tarih, sayı, yevmiye numarası gibi bilgiler ile istenen kriterlere ve açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgiler eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle ekli standart formalara uygun şekilde doldurulacaktır. Yabancı istekli tarafından ihaleye teklif verilmesi halinde, bu şartnamede istenilen belgelere veya isteklinin kendi ülkesindeki mevzuat uyarınca düzenlenmiş olan dengi belgelere ilişkin bilgilerin beyan edilmesi gerekir.

22.8. İdarece talep edilmesi durumunda istekliler tarafından, e-teklifleri kapsamında beyan edilen bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edilemeyenler ekleri ile birlikte, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak süresi içerisinde sunulmak zorundadır.” düzenlemesi,

 

            Aynı Şartname’nin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “…31.3. İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde ise, ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler dahil yeterlik sertifikası üzerindeki bilgiler; yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için ise yeterlik bilgileri tablosunda istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır.

31.6. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar ve aşırı düşük teklifleri 33 üncü maddeye göre değerlendirir.

31.8. Yapılan değerlendirme sonucunda, ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan veya yeterlik sertifikasının geçerlik süresi ihale tarihinden önce dolan teklifler değerlendirme dışı bırakılarak EKAP üzerinden Uygun Olmayan e-Teklif Kontrol Tutanağı düzenlenir ve değerlendirme dışı bırakma işleminin gerekçeleri belirtilir.” düzenlemeleri bulunmaktadır.

 

13.02.2023 tarihli ihale komisyonu kararında “İdari Şartnamenin 31. maddesinin 3’üncü fıkrası, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesinin yedinci fıkrası ve 24’üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası hükümlerine istinaden yapılan yeterlik bilgileri tablosu ve diğer belgelerin değerlendirilmesi aşamasında isteklinin vermiş olduğu e-teklifin vekaleten imzalandığı ve e-teklifi kapsamında sunduğu yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler doğrultusunda EKAP internet sayfası üzerinden yapılan sorgulamada vekaletnameye ait bilgi ve/veya belge olmadığı tespit edilmiştir. Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinin 9’uncu fıkrası ve Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 24’nci maddesinin 2’nci fıkrası hükümlerine istinaden firmanın e-teklifini vekaleten imzalamış olmasına ve yeterlik bilgileri tablosunda vekaletnameye ait bilgi beyan etmesine rağmen, EKAP’ta sorgulama yapılacak belgeler arasında yer alan vekaletnamenin EKAP’ta yapılan sorgulamada mevcut olmadığı tespit edildiğinden, ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan firmanın teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği” belirtilmiş ve kesinleşen ihale kararının bildirimine ilişkin yazı ile değerlendirme dışı bırakılma gerekçesi başvuru sahibi istekliye “Yeterlik bilgileri tablosunda yer alan vekaletnameye ilişkin bilgi/belge/beyanlar çerçevesinde EKAP’ta sorgulama yapılacak belgeler arasında yer alan vekaletnamenin EKAP’da yapılan sorgulamada mevcut olmadığı gerekçesiyle; Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinin 2’nci fıkrası ile ilgili kritere/kriterlere ilişkin şartların sağlanamadığı anlaşılmıştır.” şeklinde bildirilmiştir.

 

Başvuru sahibi isteklinin yeterlik bilgileri tablosunun iddia konusu edilen vekaletname bilgilerine ilişkin kısmında “İdari şartnamenin 7.1.D maddesi / Vekâleten ihaleye katılma halinde; vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekâletnameye ilişkin bilgiler belirtilecektir…” şeklinde açıklama bulunduğu ve tablonun aşağıdaki şekilde doldurulduğu tespit edilmiştir:

 

İHALEYE KATILMAK İÇİN GEREKEN BELGELER VE YETERLİK KRİTERLERİ

İSTEKLİYE AİT BİLGİLER

AÇIKLAMALAR

TEKLİF VERMEYE YETKİLİ OLUNDUĞUNA İLİŞKİN BİLGİLER

Vekaletname Bilgileri

Vekalet Veren Kişi Bilgileri

(Gerçek Kişi;

Ad-Soyad/TC Kimlik Numarası)

(Tüzel Kişi;

Ticaret Unvanı/Vergi Kimlik Numarası)

AKGÜN BİLGİSAYAR PROGRAM VE HİZMETLERİ SANAYİ TİCARET A.Ş., 02********

İdari şartnamenin 7.1.D maddesi / Vekâleten ihaleye katılma halinde; vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekâletnameye ilişkin bilgiler belirtilecektir. / Temsil ilişkisine ilişkin birden fazla vekâlet ilişkisinin olması (vekilin vekil tayin etmesi) durumunda her bir vekâlet ilişkisi için istenen bilgiler yeni bölümler eklenmek suretiyle ayrı ayrı doldurulacaktır.

Vekil Bilgileri

(Ad-Soyad/TC Kimlik Numarası)

SERAP ATIŞ, 10*********

Vekaletnameyi Düzenleyen Noterlik Adı, Tarihi ve Yevmiye Numarası

ETİMESGUT 3. NOTERLİĞİ, 25.08.2022, 13050

 

Yeterlik bilgileri tablosundaki bu bilgilerden ihaleye vekaleten katılım söz konusu olduğu anlaşılmış olup vekilin ismine ve vekaletnameye ilişkin bilgilere yeterlik bilgileri tablosunda yer verildiği görülmüştür.  İncelenen ihaleye ilişkin olarak EKAP üzerinden yapılan incelemede idarece yapılan sorgulamalar arasında anılan vekaletname bilgilerinin bulunmadığı,  tarafımızdan beyan edilen bilgiler girilerek anlık sorgulama yapıldığında da sistemde “Noterler Birliği’nde kayıt bulunamamıştır.” uyarısının verildiği tespit edilmiştir.

 

İdareye şikayet başvurusu ekinde söz konusu vekaletnameye yer verildiği görülmüş olup başvuru sahibinin itirazen şikayet dilekçesinde ve idarenin şikayet üzerine aldığı kararda da belirttiği, “yeterlik bilgileri tablosuna vekaletnamenin aslına uygunluğu noter onaylı örneğine ilişkin bilgilerin girişinin yapılması nedeni ile EKAP’tan teyit edilemediği” hususunu araştırmak üzere 29.03.2023 tarihli yazı ile Kamu İhale Kurumu Elektronik İhale Daire Başkanlığı’ndan bilgi istenilmiş olup gelen cevabi yazıda “EKAP’ta vekaletnamelere ilişkin sorgulamalar, EKAP ile Türkiye Noterler Birliği arasında kurulmuş bulunan entegrasyon vasıtası ile yapılmaktadır. Konu ile ilgili bilgi talebiniz üzerine tarafımızca Türkiye Noterler Birliği ile irtibat kurularak bu hususta bilgi talep edilmiş olup Türkiye Noterler Birliği’nden alnan cevapta, EKAP’ta sunulan entegrasyon üzerinden vekaletnamelere ilişkin sonradan “aslı gibidir” işlemine ilişkin bilgilerin teyit edilemediği belirtilmiştir.” denilmiştir.

 

Yapılan incelemede yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen vekaletname bilgilerinin asıl nüshaya ait olmaması nedeni ile EKAP üzerinden teyit edilemediği anlaşılmış olup idarenin bilgileri beyan edilen vekaletnamenin EKAP üzerinden teyit edilememesi üzerine beyan edilen bilgi ve belgelerin kontrolünü yapmak üzere başvuru sahibi istekliden teyit edilemeyen belgenin mevzuatta öngörülen belgelerin sunuluş şekline ilişkin kurallara uygun şekilde sunulmasını istemeksizin başvuru sahibi istekliyi değerlendirme dışı bırakma kararı aldığı anlaşılmıştır.

 

İdari Şartname’nin 7.9’uncu maddesi uyarınca istekliler tarafından, e-teklifleri kapsamında beyan edilen bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edilemeyenlerin ekleri ile birlikte bu maddede düzenlenen şekil kurallarına uygun olarak sunulması gerektiğinden idarenin bilgilerini teyit edemediği vekaletnamenin sunulmasını istemeden istekliyi doğrudan değerlendirme dışı bırakması işleminde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmış olup başvuru sahibi isteklinin iddiası yerinde görülmüştür.

 

  1. Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

           gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

          Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

b) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.

(3) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.

(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan ihalelerde ikinci fıkranın (a) veya (b) bendindeki seçeneklerden birisinin kullanılması zorunludur.

(5) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif açıklama istenilmeksizin reddedilecek tekliflere ilişkin alımlar listesinde yer alan işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. (Değişik ibare: 30/09/2020-31260 R.G./21. md.) Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. (Değişik madde: 25/01/2017-29959 R.G./11. md.) Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4.  Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5.  Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.6.  Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./12. md.) Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, (Ek ibare: 12/06/2015-29384 R.G./3. md.; Mülga ibare: 13.06.2019-30800 R.G/14. md., yürürlük: 23.06.2019) YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır.

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan (Ek ibare: 26/01/2021-31376 R.G./5. md.) ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklamaları,

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

İşçilik gideri; Yüklenici, Network, Donanım, Teknik Destek ve Yazılım Bakım Elemanı 3 kişinin işçilik giderini brüt asgari ücretin % 80 fazlası (SGP Dahil) olarak hesaplayacak ve teklif fiyata dahil edecektir.

Yemek bedeli; Çalışanların yemek ihtiyaçları yüklenici tarafından karşılanacaktır. Ancak, yükleniciye çalışanların yemek ihtiyacının karşılanması noktasında bir bedel ödenmeyecek olup, bu bedelin karşılığı olarak, hizmet alımı kapsamında çalıştırdığı elemanların yemek ihtiyaçlarını karşılaması için hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanması imkânı verilecektir. İstekliler tekliflerinde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyeceklerdir.

Yol bedeli; İşçilerin yol gideri 22 (yirmi iki) takvim günü üzerinden geliş gidiş günlük brüt 18,14 (onsekiz Türk Lirası ondört kuruş) TL nakdi olarak, yüklenici firma tarafından ödenecek ve personelin ücret bordosunda gösterilecektir. Herhangi bir nedenle işe gelmeyen personele ait yol ücreti hizmet işleri kabul komisyonunca takip edilecek ve o dönemlere ait yol ücreti ödenmeyecektir.  Yol ücreti işçinin aktif çalışma gün sayısına göre ödenecektir.

Ayrıca; Hizmetin verilmesi esnasında teknik şartnamede belirtilen şartlarda yüklenici tarafından karşılanacak tüm yazılım, lisans ve donanım gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, demonstrasyon işlemleri ile ilgili giderler, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, yaka kartı ve bu nitelikteki genel giderler teklif fiyata dahil edilecektir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

%2” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’de “1.1.    AMAÇ VE KAPSAM

           Kaliteli, etkin ve verimli sağlık hizmetinin sunulabilmesi için gerekli bilgi ve verilerin toplanıp kullanılması, paylaşılması, bilgi üretiminin standart yöntemlerle gerçekleştirilmesi ve üretilen bilgiden en üst düzeyde yararlanılması ve elde edilen kişisel sağlık verilerinin, idari ve mali kayıtların güvenli olarak saklanması ve korunmasıdır. Bu amacın gerçekleştirilmesi için bilgi teknolojileri alanmdaki değişime uyum sağlayan, sürekli gelişen, kullanılması ve işletilmesi kolay, sorunsuz ve 7/24 saat kesintisiz hizmet sunan bir SBYS yazılımına ihtiyaç vardır. Artık Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (SBYS) sadece hastane içi süreçleri etkileyen ve bu süreçlerden etkilenen bir yapı olmayıp diğer sistemlerle de veri alışverişi yapabilen sistemlere dönüşmüştür. Bu nedenle veri tabanında yer alan tüm verilerin gerektiğinde kullanılmak üzere başka bir veri tabanına idarece öngörülen içerik ve kapsamda (112, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü) aktarılması, ihtiyaç duyulacak başka verilerin Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS), Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS), Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi (ÇKYS), elektronik faturalama süreçleri (MEDULA), vb) diğer sistemlerden hastane sistemine elektronik olarak aktarılması, sisteme veri aktarabilecek kurumda aktif çalışan cihazların sistemle entegrasyonu, üretilen sağlık verilerinin E-nabız Bakanlık Veri Merkezine gönderilmesi, hastanede çalışmakta olan Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi (LBYS), Görüntü Arşiv ve İletişim Sistemleri (PACS) gibi sistemlerle entegrasyonu, hastane içi yönetim, karar destek ve iş akış süreçlerinin iyileştirilmesi, kaynak yönetimi ve tasarrufu sağlanması gibi beklentilere de cevap vermelidir.

           Kurum iş ve işlemlerinin hızlı, verimli ve sağlıklı olarak yönetilebilmesi hedeflenmektedir. Mevcut olan süreçlerin daha sorunsuz ve doğru biçimde izlenebilmesi, oluşturulmuş olan formların ilgili personele aksamadan yönlendirilmesi, personele elektronik görev atanabilmesi ve tüm bunların takibinin gerçekleştirilmesi ve izlenmesi de amaçlanmaktadır.

Bu şartname, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi tesisini kapsar.

    1. İŞİN ADI

    Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi için entegre çalışabilecek Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi Hizmeti Alımı

    1. İŞİN TANIMI

   Sınırsız kullanıcı lisanslı, aşağıda amacı, kapsamı, şartları, süresi ve muhteviyatı tanımlı ürün ve elemanlarla birlikte hastanemizin otomasyon ihtiyaçlarını karşılamak üzere komple SBYS hizmeti.

   Bu şartname ile birlik dâhilinde kullanılacak Hastane Bilgi Yönetim Sistem (SBYS), Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi (LBYS), Veri Tabanı Yönetim Sistemi (VTYS), Dijital Görüntüleme (PACS) ve diğer yazılımların destek ve eğitim hizmetlerinin gerekleri belirlenmiştir. İstekliler fikir oluşturması açısından ihale öncesi hastanedeki alt yapıyı görebilirler tekliflerini buna göre hazırlayabilirler.

1.6.   İŞİN SÜRESİ

Hizmet süresi işin başlama tarihinden itibaren 24 aydır.

7. PERSONEL PLANLAMA

7.1. Yüklenici, bünyesinde çalıştırdığı ve aşağıda belirtilen nitelikte personeli hastanede görevlendirip, İdarenin uygun gördüğü personeli sürekli hastanede bulunduracaktır. Görevli personel İdarece kendisine tahsis edilen birimde çalışacaktır. Bu personelin her türlü özlük haklan ve tüm giderleri Yüklenici’ ye ait olacaktır. İşe başlama tarihinden itibaren çalışanların özlük hakları itibariyle bu dokümanda yer almayan hususlarda 4857 sayılı İş Kanunu’ nun ilgili hükümlerine göre hareket edilir. Hizmet sürekliliğinin sağlanması için zorunluluk arz eden durumlarda, SBYS kapsamında ve bir SBYS sözleşmesine bağlı olarak, en az 6 aylık belgelendirilebilir iş deneyimi olan mevcut personelin sağlık tesisinde işe devamının istenmesi halinde, öğrenim durumu şartı aranmaz.

7.2. Proje Yöneticisi: Proje başlangıcından itibaren İdareye karşı sorumlu bir proje yöneticisi görevli olacaktır. Proje yöneticisi en az dört yıllık fakülte mezunu ve en az iki yıllık bilişim tecrübesi olmalıdır.

7.3. Uzman: Teklif edilen SBYS yazılımı üzerinde en az bir yıl, sağlık bilişimi alanında en az iki yıl tecrübeli ve en az iki yıllık Meslek Yüksek Okulu (MYO) mezunu olmalıdır.

7.4. Analist: îş analizi konusunda en az bir yıl, sağlık bilişimi alanında en az bir yıl tecrübeli ve en az iki yıllık Meslek Yüksek Okulu (MYO) mezunu olmalıdır.

7.5.Hizmet Kapsamında İstihdam Edilecek Personel Dağılımı

SBYS yazılım firması sağhk kuruluşunda istihdam edeceği personel dağılımını Tablo.2’de yer alan bilgiler doğrultusunda hesaplayacaktır. Kurumun ayhk gelir toplamı hesaplanırken ihale onay tarihinden önceki son üç ayın ortalama geliri baz alınacaktır.

Kurumun aylık gelirinin sözleşme süresi içerisinde değişmesi personel dağılım tablosunu etkilemeyecektir.

Hizmet Kapsamında İstihdam Edilecek Personel Dağılımı

 

 

 

 

Kurum Aylık Gelir Toplamı (TL)

Proje Yöneticisi

Uzman

Analist

0-1.000.000

 

1

 

1.000.001-3.000.000

 

2

 

3.000.001-5.000.000

1

2

 

5.000.001-8.000.000

1

3

 

8.000.001-12.000.000

1

4

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tablo.2 Hizmet Kapsammda İstihdam Edilecek Personel Dağılımı

 

         7.6. Yüklenici tarafından sağlanan tüm personel ile Yüklenici arasında süresiz geçerli olmak üzere ayrıca bir gizlilik sözleşmesi imzalanmalı ve bu sözleşme ilgili personelin özlük dosyasında yer almalıdır. Çalışan personel, işinin gereği olarak edindiği hastalara, kurum personeline ve kuruma ait veri ve bilgileri yasal gereklilikler haricinde hiçbir surette (yazılı, sözlü, elektronik ortam dâhil) hiç kimseyle paylaşamaz. Aksi davrandığının tespit edilmesi halinde iş akdi fesih edilerek hakkında yasal işlem başlatılır.

    1. Hiçbir koşulda sigortasız personel çalıştırılmayacaktır.
    2. Yüklenici tarafından sağlanan personel Devlet Memurları Kıyafet Yönetmeliği’ne uygun davranmalıdır. Yüklenici, personeline yaka kimlik kartı sağlamalı ve yaka kimlik kartının takılmasını sağlanmalıdır.
    3. Yüklenici tarafından sağlanan personelin iş programı, İş Kanunu Hükümlerinde belirtilen çalışma süreleri dikkate alınarak görevlendirilecekleri birimler ve vardiyaları hastane yönetiminin öngöreceği şekilde düzenlenecek ve Yüklenici bu programa mutlaka uyacaktır.
    4. Sözleşme süresince Yüklenici tarafından sağlanan personel hastane kurallarına, disipline, gizlilik ilkelerine eksiksiz uymalıdır.
    5. Yüklenici tarafından sağlanan personel, çalışma saatleri ve görevlendirildikleri üniteler haricinde (kendi hastalık durumları hariç) kurum içerisinde bulunmamalıdır.

 23.4. MAAŞ ÖDEMESİ

23.4.1. 18/11/2008 tarih 27058 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, “Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakm Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik” gereğince işçi ücretleri ile ilgili her türlü istihkak bankalar aracılığı ile ödenecektir. Banka aracılığıyla ödeme yapılmasına imkân bulunmaması halinde T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü şubeleri aracılığı ile yapılacaktır. İşçi ücretleri, işçiler adına açılmış olan banka hesaplarına, en geç yükleniciye hak ediş ödemesinin yapıldığı gün veya takip eden ilk iş günü içerisinde günün mesai bitimine kadar yatırılacakta.

23.4.2. Yüklenici, hak edişin yatırılacağı kendisine ait banka hesap bilgilerini içeren dilekçe/beyanname verirken, bu dilekçe ile birlikte işçiler adma açılan banka hesap bilgileri ile işçiler adma düzenlenen ücret bordrolarını da vereceklerdir. Söz konusu dilekçede yüklenici, hak edişlerden işçi ücretlerine tekabül eden kısmının işçiler adma açılan banka hesaplarına yatırılmasını açıkça beyan etmesi durumunda, Yükleniciye hak ediş ödemesi yapılırken muhasebe birimlerince hak edişten işçi ücretlerine tekabül eden kısmı işçiler adma açılmış banka hesaplarına kalan kısmı ise yüklenicinin hesabına aktarılacaktır.

23.4.3. İşçi ücretlerinin ödenmesinde herhangi bir gecikme yaşanmaması için hizmetin verildiği aya ait hak ediş ve fatura ayın son gününde kesilecek olup, takip eden ayın ilk 3 (Üç) iş günü içinde idareye teslim edilecektir.

23.4.4. İlgili aya ait hak ediş ödemesi yapılmadan, ödemesi yapılan bir önceki aya ilişkin belgeler (işçi ücretlerinin işçiler adına açılacak banka hesaplarına yatırıldığına dair her işçinin adınm görüldüğü belgeler ile bu ücretlere ilişkin primler ile vergilerin ilgili yerlere yatırıldığına dair belgeler) yüklenici tarafından hizmeti satın alan Sağlık Tesislerine verilecektir ve söz konusu belgeler ilgili Sağlık Tesisleri tarafından teyit ettirilecektir.

23.4.5. İhale dokümanlarında işçilere öngörülen ücretlerle yüklenici tarafından hesaplanan ve işçilere ödenen ücretler kontrol edilecektir.

       23.5. YEMEK ÜCRETİ

       23.5.1. Yükleniciye yemek ihtiyacının karşılanması noktasında bir bedel ödenmeyecek olup, bu bedelin karşılığı olarak, hizmet alımı kapsamında çalıştırdığı işçilerin yemek ihtiyaçlarını karşılaması için hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanması imkânı verilecektir. İstekliler de tekliflerinde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyeceklerdir. Herhangi bir nedenle işe gelmeyen personele işe gelmediği günlerde yemek verilmeyeceğinden ilgili İdare tarafından günlük yemek rasyonunda gösterilmeyecektir.

       23.6. YOL ÜCRETİ

       23.6.1. Her ay 22 (yirmi iki) gün üzerinden işçi başına (gidiş-geliş) brüt yol parası nakdi olarak ödenecek ve ücret bordosunda gösterilecektir. Herhangi bir nedenle işe gelmeyen personele ait yol ücreti hizmet işleri kabul komisyonunca takip edilecek ve o dönemlere ait yol ücreti ödenmeyecektir. Personele ödenecek günlük yol ücreti bilgileri Ek 2.2’deki tabloda belirtilmiştir. Yol ücreti işçinin aktif çalışma gün sayısına göre ödenecektir.

      23.7. FAZLA ÇALIŞMALAR VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMALAR

      23.7.1. Sağlık tesisleri 24 saat esasına göre çalıştıklarından dolayı İdarenin gerek gördüğü durumlarda personeli yasal mevzuat çerçevesinde mesaiye çağırabileceklerdir. Yüklenici bunu sağlamakla mükelleftir.

      23.8. ASGARİ ÜCRET FİYAT FARKLARI

      23.8.1. Asgari ücretten kaynaklanan fiyat farkları ödemelerinde, 31/08/2013 tarihli ve 28751 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 2013/5217 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı hükümleri esas alınacak olup, asgari ücretten yansıyan fiyat farkları işçilere ödenecektir.

       24. EĞİTİM HİZMETLERİ

       24.1. Kurulan tüm yazılım birimleri için Yüklenici firma, İdarenin belirleyeceği teknik ve uç kullanıcılarına tüm sistemi verimli olarak işletebilmek için eğitim verecektir. Verilecek eğitimler teklif fiyatlara dahil edilir ve ayrıca ücret ödenmez.

      27.           YAZILIM LİSANS VE KULLANIM HAKLARI

     27.1. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile bu kanuna istinaden çıkarılmış ikincil mevzuat

çerçevesince işlem yapılmalıdır.

35. EKLER

Ek-1: EĞİTİM HİZMETLERİ

Özel Eğitim Hizmetleri Tablosu

Eğilim Programının Adı

Eğitilecek Personelin Genel Tanımı

En Düşük Eğitim süresi (Saat)

Temel Bilgisayar Kullanım Eğitimi

Hastane Personeli

16

İletişim Altyapısı Bakım ve İşletimi Eğitimi

İşletmen

8

Çok Kullanıcılı İşletim Sistemi Eğitimi

İşletmen

8

VTYS Eğitimi

İşletmen

8

Sistem Bakım-Onarım Eğitimi

İşletmen

8

 

Ek-1.2. Yazılım Kullanıcı Eğitimi Tablosu (Bilgi amaçlı olup bu sayılar +-%10 değişebilir.)

İdarenin Adı

Kullanıcı Sasısı

ANKARA ETİMESGUT ŞEHİT SAİT ERTÜRK DEVLET HASTANESİ

750

 

Ek-2: ANKARA ETİMESGUT ŞEHİT SAİT ERTÜRK DEVLET HASTANESİNDE ÇALIŞACAK FİRMA PERSONEL BİLGİLERİ

Ek-2.1. İş ve İşçilik Nitelikleri: Hizmet kapsamında asgari ücretin üzerinde ödeme alacak personelin sayısı, niteliği ve özellikleri aşağıda belirtilmiştir. Bu personelin Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 09.10.2009 tarih ve 2009/64 sayılı “Hizmet alımları kapsamında çalıştırılan işçilere öngörülebilecek ücretler” konulu genelgesindeki belirtilen şartları taşıması zorunludur.

Çalıştırılacak personelin özellikleri ve alacağı ücretler tablo halinde aşağıda gösterilmiştir.

Aranacak Şanlar

Personel Sayısı

Alacağı Ücret (Brüt Asgari Ücrete Göre)

Network, Donanım, Teknik Destek ve Yazılım Bakım Elemanı (En az 2 yıllık ilgili meslek yüksek okulu mezunu olmalıdır.)

3 Kişi

Brüt asgari ücretin %80 fazlası (SGP Dahil)

 

 

Ek-2.2. İşçi Sayısı ve İşçilere Ödenecek Yol Bedelleri (İl ve İlçelerdeki Şoförler Odasınca Belirlenen Ücretler Esas Alınmıştır.)

Sıra No

İdare Adı

Günlük Yol Ücreti

Her Ay Yol Ücret Alacak Personel Sayısı

Aylık yol ücreti gün sayısı)

1

ANKARA ETİMESGUT ŞEHİT SAİT ERTÜRK DEVLET HASTANESİ

18,14 TL

3

22

 

” düzenlemeleri bulunmaktadır.

 

İdarenin sınır değerin altında tek geçerli teklif sahibi istekli Arnil-Net Bilgisayar İletişim Hizmetleri Yazılım Turizm Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.ye hitaben yazdığı 27.01.2023 tarihli yazısı ile “Başhekimliğimiz tarafından 23.11.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2023-2024 Yılları 24 Aylık Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi” ihalesine ilişkin olarak 24/11/2022 tarihli aşırı düşük teklif açıklama talebimiz ile ilgili Firmanızın 28.11.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idaremizin 29.12.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, Firmanız tarafından 08.12.2022 tarih ve 65407 sayı ile Kamu İhale Kurumu kayıtlarına alınan 08.12.2022 tarihli dilekçe ile yaptığınız itirazen şikâyet başvurusuna ilişkin olarak, 2022/1475 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında Kurum tarafından yapılan inceleme neticesinde tanzim edilen esas incelemesine istinaden ekte bulunan 18.01.2023 tarih ve 2023/UH.II-125 nolu Kamu İhale Kurul kararı alınmıştır.

            Bahse konu karar ile Firmanızın iddiasının yerinde görüldüğü ve itirazen şikayete konu işlemlerin, düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, idare tarafından teklifte önemli olduğu tespit edilen maliyet bileşenlerinin açık ve tereddüde mahal vermeyecek şekilde belirlenerek, aşırı düşük teklif sorgulamasının yeniden yapılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmekte olduğu bildirilmektedir.

  Bu nedenle, İdari Şartnamenin 33. Maddesi uyarınca, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.1. maddesinde belirtilen hususları dikkate alarak, ihale dokümanlarına uygun olmak şartı ile fiyat teklifinize ait personel, yemek, yol, kurulum, yazılım, lisanslama, eğitim, demonstrasyon, konaklama, ulaşım,  20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti, eğitim gideri, yaka kartı ve sözleşme giderlerinden oluşan teklif bileşenleri için açıklamanızı, 02/02/2023 tarihi saat 17:00`a kadar yazılı olarak idaremize bildirmeniz gerekmektedir.” denilmiştir.

 

Arnil-Net Bilgisayar İletişim Hizmetleri Yazılım Turizm Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. tarafından 02.02.2023 sayılı yazı ekinde aşırı düşük teklif açıklaması sunulmuştur.

 

İhale komisyonu kararında “Firma tarafından 08.12.2022 tarih ve 65407 sayı ile Kamu İhale Kurumu kayıtlarına alınan 08.12.2022 tarihli dilekçe ile yaptığı itirazen şikâyet başvurusuna ilişkin olarak, Kurum tarafından yapılan inceleme neticesinde tanzim edilen esas incelemesine istinaden alınan 18.01.2023 tarih ve 2023/UH.II-125 nolu Kamu İhale Kurul kararı ile firmanın iddiasının yerinde görüldüğü ve itirazen şikayete konu işlemlerin, düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu, idare tarafından teklifte önemli olduğu tespit edilen maliyet bileşenlerinin açık ve tereddüde mahal vermeyecek şekilde belirlenerek, aşırı düşük teklif sorgulamasının yeniden yapılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmekte olduğu bildirilmiştir. Buna istinaden Firmadan 27.01.2023 tarihinde tekrar aşırı düşük teklif açıklamasını yazılı olarak 02.02.2023 tarihi saat 17:00’a kadar İdaremize bildirmesi istenmiştir. Belirtilen tarihte Firma aşırı düşük teklif açıklamasını idaremize sunmuş olup, komisyonumuz tarafından İdari şartnamenin “Sınır değer” başlıklı 33. maddesinde belirtilen hususlara göre yapılan aşırı düşük teklif yazılı açıklamasını değerlendirmiş ve bu değerlendirme sonucunda, firmanın açıklaması yeterli görülmüştür. Yapılan tüm değerlendirmeler neticesinde, yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettiği bilgileri tevsik eden belgelerin doğru ve uygun olması, Demonstrasyon (DEMO) aşamalarını yeterli olarak tamamlaması ve vermiş olduğu aşırı düşük teklif yazılı açıklamasının yeterli görülmesi nedeniyle Arnil-Net Bilgisayar İletişim Hizmetleri Yazılım Turizm Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin geçerli sayılmasına ve ihalenin üzerinde bırakılmasına karar verildiği” belirtilmiştir.

 

İdarece açıklama istenilen önemli bileşenlerin “personel, yemek, yol, kurulum, yazılım, lisanslama, eğitim, demonstrasyon, konaklama, ulaşım,  20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti, eğitim gideri, yaka kartı ve sözleşme giderlerinden oluşan teklif bileşenleri” olarak belirlendiği anlaşılmış olup bu kapsamda yapılan aşırı düşük teklif açıklamasının iddialar yönünden mevzuata uygun olup olmadığı incelenmiştir.

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “personel, yemek, yol” giderine ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının İdari Şartname’nin 25.3’üncü maddesine uygun şekilde ve sözleşme ve genel giderler dahil olmak üzere EKAP İşçilik Hesaplama Modülüne dayalı olarak yapıldığı; ayrıca önemli teklif bileşeni olarak belirlendiği görülmekle birlikte İdari Şartname’nin 25.3’üncü maddesinde yemeğin bedelsiz olduğunun belirtildiği, açıklama kapsamında yemek için bedel öngörülmediği, bu bileşene ilişkin açıklamaların mevzuata uygun olduğu,

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “kurulum” giderine ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının Teknik Şartname’nin 6’ncı maddesindeki “6. KURULUM VE PROJE PLANI VE YÖNETİM SÜREÇLERİ

6.3. Kurulum ve proje planının işletmeye alınacağı tarihe İdare tarafından karar verilecektir. Sözleşme imzalandıktan sonra SBYS’nin işletmeye alınacağı tarihe ilişkin kararını İdare kendi şartnamelerinde belirleyecektir.

6.4. İdare sözleşmenin imzalanmasından sonra kurulum sırasında Yüklenici firma ile İdare arasında iletişim kuracak birim bazında sorumlu personelin iletişim bilgisini Yüklenici firmaya yazılı olarak iletecektir.

6.5. İlk kurulum esnasında uzaktan destek ile kurulum talepleri kabul edilmeyecektir.

6.6. Yüklenici kurulum ve proje planını ayrıntılı olarak hazırlayarak İdareye sunacaktır. Karşılıklı mutabakat sonucunda onaylanan proje planına hem İdare hem de Yüklenici uyacaktır. İdarenin proje planında yerine getiremediği sorumluluklardan dolayı oluşabilecek olumsuzluklardan Yüklenici sorumlu tutulamaz. Yüklenicinin proje planına uymaması durumunda gecikilen her gün için bu İdare tarafından belirlenen ceza uygulanacaktır.

6.7. Yüklenici, SBYS ilk kurulum esnasında bulunduracağı personel planlamasını kurulum ve proje planında detaylı olarak açıklayacaktır. Proje süreci boyunca bir proje yöneticisi belirlenerek iletişim bilgileri İdare ile paylaşılacaktır. Proje yöneticisi SBYS konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olmalıdır. Proje yöneticisinin yeterlilik düzeyi proje başlamadan önce İdare tarafından değerlendirilecek ve yeterli görülmemesi durumunda Yüklenici tarafından yeni bir proje yöneticisi atanacaktır.

6.8. Kurulum süreci ve destek planlaması ayrıntılı şekilde projelendirilerek kurulum öncesinde İdare’nin onayına sunulacaktır.

6.9. SBYS yazılım firması sağlık kuruluşuna kurulum yaparken aşağıdaki maddelerde belirtilen koşullar doğrultusunda kurulum personel planlaması yaparak kurumda yer alacak personelin TC. Kimlik Numarası, adı soyadı ve iletişim bilgilerini kuruluma başlamadan en geç 1 (bir) gün öncesinde yazılı olarak İdareye sunacaktır.

Hizmet Kurulum Kapsamında İstihdam Edilecek Personel Dağılımı

Kurum Aylık Gelir Toplamı (TL)

Kurulum Yöneticisi Kurulum Personeli İlave Personel

0-500.000 1 2 –

500.001-1.000.000 1 5 –

1.000.001-2.000.000 1 9 –

2.000.001 + 1 9 Her 1 Milyonda +2

Tablo. 1 Hizmet Kapsamında Kurulum Yapacak Personel Dağılımı

6.10. Aylık geliri 2+ Milyon TL olan kuramlarda; her milyon TL başına ilave 2 (iki) kurulum personeli Yüklenici tarafından sağlanacaktır.

6.11. Ana bina harici ana binaya bağlantısı olmayan her bina veya semt polikliniği için ilave en az 1 (bir) kurulum personeli Yüklenici tarafından sağlanacaktır.

6.12. Birden fazla sağlık kuruluşunun birlikte ihale edildiği durumlarda kurulum personeli planlaması her bir sağlık kuruluşu için ayrı ayrı hesaplanacaktır. İdare’nin sağlık tesisleri için farklı tarihlerdeki kurulum planlamalarında aynı kurulum personeli kullanılabilecektir. Ancak bir kurulum personeli eşzamanlı olarak iki ayrı sağlık kuruluşu kurulumunda görevlendirilemez.

6.13. Kurumun aylık gelir toplamı hesaplanırken ihale onay tarihinden önceki son 3 (üç) ayın ortalama geliri baz alınacaktır.

6.14. Şartnamede kurulum yapılacak terminal sayısı belirtilecektir. Sözleşme süresince şartnamede belirtilen terminal sayısına en fazla 20 terminal eklenebilecek olup bu ekleme için iş artışına gidilmeyecektir. Şartnamede belirtilen terminal sayısının 20’den fazla olması durumunda ise Birim Fiyat Teklif Cetveline göre iş artışı yapılabilecektir.

6.15. Terminal sayısı, sözleşme süresince şartnamede belirtilen terminal sayısından az olması durumunda İdare iş eksiltme yapabilecektir.

6.16. Hastane idareleri tarafından, ihale dokümanı kapsamında yer alan SBYS yazılımlarında yapılacak iyileştirme ve güncelleme taleplerini tıbbi, idari açıdan ve sistemin işleyişi bakımından değerlendirerek Yüklenici ile yazılım geliştirme süreçlerini organize edecek “Talep Değerlendirme Komisyonu” oluşturulacaktır.

6.17. Komisyonda, gelen talepleri tıbbi açıdan değerlendirmek üzere başhekim veya ilgili başhekim yardımcısı, idari açıdan değerlendirmek üzere ilgili hastane müdürü veya müdür yardımcısı, bakım hizmetleri müdürü veya yardımcısı, proje yöneticisi ve İdare tarafından belirlenecek diğer çalışanlar yer alacaktır. İdarelerin veya bağlı bulunduğu kurumların gerekli görmesi durumunda bu komisyonlara bağlı bulunduğu kurum bünyesindeki teknik personelden görevlendirme yapılabilir. Komisyona ayrıca Yüklenicinin Proje Yöneticisi de davet edilecek ve geliştirme süreçleri sistem işleyişi açısından birlikte değerlendirilecektir.

6.18. Komisyon, idarelerin belirleyeceği tarihlerde toplanarak, Yükleniciye iletilecek talepleri değerlendirecektir. Teknik şartnamede yer alan ve modüller kapsamında kalmak kaydıyla komisyon tarafından yapılmasına karar verilen talepleri önem sırasına göre sıralayacak, taleplerin yerine getirilmesi için ortak/makul bir zaman aralığı belirlemek suretiyle Yükleniciye tebliğ edecektir. Komisyondan geçmeyen talepler Yükleniciye gönderilmeyecek ve Yüklenici yükümlülük altına sokulmayacaktır.

6.19. Projenin yönetim sürecinde İdare bünyesinden bir yetkili atanarak Yüklenici’ ye bildirilecektir.

6.20. Mevcut donanım ve yerel ağ (network) cihazlarının 7/24 esasına göre kesintisiz çalıştırılabilmesi için bakım, onarım ve teknik destek hizmetleri ile gerekli ek donanım temini İdare tarafından sağlanacaktır.

6.21. İdare, Yükleniciden altı ayda biri geçmemek üzere kendilerine verilen son yedek üzerinden veri kurtarma testi yapmasını isteyecek ve gerekli kontrolleri yapacaktır.” düzenlemelerine dayalı olarak 18 personele ilişkin ücret bordroları ve SGK hizmet dökümleri sunulmak suretiyle yapıldığı, bu bileşene ilişkin açıklamaların mevzuata uygun olduğu,

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “yazılım” giderine ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının teklif edilen “TIPPLUS Hastane Bilgi Yönetim Sistemi” yazılımının üretici olmaları ve yazılımları ile Bil-Kod numaralarının kayıt ve tescil belgeleri ile kayıt altına alındığı, marka tescilinden itibaren beş yıllık sürenin geçmesi nedeniyle yazılımın amortisman değerinin sıfırlandığı gerekçeleri ile eser niteliğindeki yazılım programı maliyeti için bir gider öngörülmediği şeklinde yapıldığı ve bu açıklamalara ilişkin olarak ilgili kurumlarca düzenlenen yetki, kayıt tescil, marka yenileme belgelerinin sunulduğu, belgeye dayalı bu açıklamalar kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler tablosunun araştırma geliştirme faaliyetlerine ilişkin 57. satırında düzenlenen 5 yıllık amortisman süresini doldurduğu anlaşılan firmaya ait yazılımın amortisman değerinin sıfırlanması nedeniyle firmaya maliyet oluşturmayan bir kalem için bedel öngörülmemiş olmasının mevzuata aykırılık teşkil etmediği,

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “lisanslama” giderine ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının Teknik Şartname’deki “10.3.13. VTYS için açık kaynak kodlu VTYS tercih edilebilir, bu konuda sorumluluk tamamen Yükleniciye aittir.” düzenlemesine uygun şekilde teklif edilen açık kaynak kodlu veri tabanı yönetim sisteminin kullanılacağı belirtilmiş olup lisanslama bileşenine ilişkin açıklamalarda mevzuata aykırılık bulunmadığı,

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “eğitim” giderine ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının Teknik Şartname EK-1 Eğitim Hizmetleri Tablosu:

 

Özel Eğitim Hizmetleri Tablosu

Eğilim Programının Adı

Eğitilecek Personelin Genel Tanımı

En Düşük Eğitim süresi (Saat)

Temel Bilgisayar Kullanım Eğitimi

Hastane Personeli

16

İletişim Altyapısı Bakım ve İşletimi Eğitimi

İşletmen

8

Çok Kullanıcılı İşletim Sistemi Eğitimi

İşletmen

8

VTYS Eğitimi

İşletmen

8

Sistem Bakım-Onarım Eğitimi

İşletmen

8

 

uyarınca eğitim saati üzerinden teklif edilen personele ilişkin ücret bordroları ve SGK hizmet dökümleri sunulmak suretiyle yapıldığı, bu bileşene ilişkin açıklamaların mevzuata uygun olduğu,

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “demonstrasyon personel maliyeti” giderine ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının demo süresince çalışacak personele ilişkin ücret bordroları ve SGK hizmet dökümleri sunulmak suretiyle yapıldığı, bu bileşene ilişkin açıklamaların mevzuata uygun olduğu,

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “konaklama” giderine ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının konaklamanın yapılacağı yer olarak beyan edilen kamu kurumu sosyal tesisinin internet sitesinde yayınlanmış birim fiyatları üzerinden hesaplandığı şeklinde yapıldığı,  bu bileşene ilişkin açıklamaların mevzuata uygun olduğu,

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “ulaşım” giderine ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının araç kira bedeli ve akaryakıt için ayrı ayrı açıklandığı, araç kira bedeli için Güler Nakış Dokuma Turizm Taşımacılık Tekstil İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından düzenlenmiş fiyat teklifinin sunulduğu; fiyat teklifi üzerine faaliyet belgesi bulunan meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (25/01/2023) tarih ve (1) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalandığı ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelendiği, fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından teklife konu araç kiralama hizmeti için fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlendiği anlaşılan satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) sunulduğu; teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığı tespitinin (Ek-O.6) formunda esas alınan fatura bilgilerine yer verilmek suretiyle yapıldığı, bu haliyle açıklamanın Kamu İhale Genel Tebliği’nin üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerine ilişkin açıklamalarına uygun yapıldığı,

 

Ancak, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.4’üncü maddesi uyarınca Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunlu iken ve ayrıca fatura bilgileri tablosunda yer verilen fatura tarihleri de 1, 2, 3 ve 4’üncü aylar olarak belirtilmiş iken, anılan tutanağın 2022/4. geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlendiği, ihale tarihinin 23.11.2022 olduğu dikkate alındığında, son dönemin 2022/3. ve bir önceki dönemin 2022/2. geçici vergi beyanname dönemi olduğu anlaşıldığından açıklamanın bu yönden mevzuata uygun olmadığı,

           

Demonstrasyon ve kurulum için gidilirken kullanılacağı tahaahhüt edilen ve ruhsat örnekleri sunulan kiralanacak araçların yakıt maliyeti için ise yapılacak kilometre ve tüketilecek akaryakıt miktarı hesabı yapılmak suretiyle ve araç yakıt sarfiyatını gösterir teknik verileri içeren araç katalog çıktıları ile 28.01.2022 tarihli EPDK akaryakıt fiyat tarifesinin sunulduğu, beyan edilen litre fiyatlarının EPDK’nın yayınladığı En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporun Ocak 2023 aylık bülteninde yer alan fiyatların altında olmadığı, bu haliyle açıklamalarda Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.7’nci maddesine aykırılık bulunmadığı,

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ve eğitim” giderine ilişkin olarak Burtom Bursa Tıbbi Organizasyon Merkezleri Tic. Ltd. Şti.den alınan fiyat teklifinin sunulduğu; fiyat teklifi üzerine faaliyet belgesi bulunan meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (25/01/2023) tarih ve (1) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalandığı ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelendiği, fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından teklife konu hizmetler için fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlendiği anlaşılan satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) sunulduğu; teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığı tespitinin (Ek-O.6) formunda esas alınan fatura bilgilerine yer verilmek suretiyle yapıldığı, bu haliyle açıklamanın Kamu İhale Genel Tebliği’nin üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerine ilişkin 79.2.2.1 ve 79.2.2.7 maddesine uygun yapıldığı,

 

Ancak, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.4’üncü maddesi uyarınca Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunlu iken ve ayrıca fatura bilgileri tablosunda yer verilen fatura tarihleri de 1, 3, 4, 9, 10, 12’nci aylar olarak belirtilmiş iken anılan tutanağın 2022/4. geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlendiği, ihale tarihinin 23.11.2022 olduğu dikkate alındığında, son dönemin 2022/3. ve bir önceki dönemin 2022/2. geçici vergi beyanname dönemi olduğu anlaşıldığından açıklamanın bu yönden mevzuata uygun olmadığı,

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “yaka kartı” giderine ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının Devlet Malzeme Ofisi E-satış portalındaki fiyatın kullanıldığı belirtilmiş olup açıklamanın mevzuata uygun olduğu,

 

Önemli teklif bileşeni olarak açıklanması istenilen “sözleşme gideri”ne ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının Kamu İhale Genel Tebliği’nin “79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.” düzenlemesine uygun şekilde yapıldığı tespit edilmiştir.

 

Yukarıda belirtilen fiyat tekliflerinin dayanağı satış tespit tutanaklarının geçici vergi beyanname döneminin son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ait olmaması nedeni ile aşırı düşük teklif açıklamalarında mevzuata uygunluk bulunmadığı tespit edilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin, iddialarının tamamında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanunun öngördüğü şekilde “başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

  Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde bırakılan istekli Arnil-Net Bilgisayar İletişim Hizmetleri Yazılım Turizm Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamaları mevzuata uygun bulunmadığından değerlendirme dışı bırakılması ve başvuru sahibi istekli Akgün Bilgisayar Program ve Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş.nin yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettiği vekaletnamenin mevzuata uygun şekilde sunulmasının idare tarafından istenilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.