ihalede Zarfın üzerine isteklinin adı soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yoksa teklif zarfının açılmadan iadesi doğrumudur

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ve ön yeterlik dokümanının verilmesi” başlıklı 28’inci maddesinde “İhale ve ön yeterlik dokümanı idarede bedelsiz görülebilir. Ancak, ön yeterlik veya ihaleye katılmak isteyen isteklilerin bu dokümanı satın almaları zorunludur…” hükmü yer almaktadır. Anılan hüküm uyarınca ihaleye katılabilmenin ön şartı, ihale dokümanı satın alınmasıdır.

İhale dokümanının satın alınmasına ilişkin olarak Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale ve ön yeterlik dokümanının görülmesi ve EKAP üzerinden indirilmesi” başlıklı 25’inci maddesinde “(Değişik madde:16.03.2019-30716 R.G./5. md.; yürürlük:01.06.2019) (1) İhale ve/veya ön yeterlik dokümanı, EKAP’ta ve idarenin ilanda belirtilen adresinde görülebilir. Ancak ihaleye katılabilmek için dokümanın EKAP üzerinden e-imza kullanılarak indirilmesi zorunludur. Aday veya isteklinin ortak girişim olması halinde, ortaklardan herhangi birinin dokümanı e-imza kullanarak indirmesi yeterlidir…” şeklinde düzenlemeye; Kamu İhale Genel Tebliği’nin “EKAP üzerinden doküman indirilmesi” başlıklı 32.2’nci maddesinde de “32.2.1 İhale ve ön yeterlik dokümanı bedel ödenmeksizin EKAP üzerinden indirilebilecektir. Ancak dokümanın bu şekilde indirilmesi ile istekli olabilecek sıfatı kazanılamaz. İstekli olabilecek sıfatı kazanılarak ihaleye başvuruda bulunulması veya teklif verilebilmesi için, bu dokümanın EKAP’a kayıt aşamasında düzenlenen protokolde münferiden e-imza kullanmaya yetkili kılınan kişi tarafından e-imza kullanılarak indirilmesi (Mülga ibare: 16.03.2019-30716 RG/12. md., yürürlük: 01.06.2019) gerekmektedir. (Mülga: 19.06.2018-30453/m RG/ 5. md.)” açıklamasına yer verilmiştir.  Anılan düzenleme ve açıklama uyarınca ihaleye katılmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerce, ihale dokümanının yetkili bir kişi tarafından e-imza kullanılmak suretiyle indirilmesi gerekmektedir.

İdarece gönderilen ihale işlem dosyasının tetkikinden, İnanca İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından e-imza kullanılarak ihale dokümanının indirilmediği görülmektedir. Bu itibarla, anılan tüzel kişinin 4734 sayılı Kanun’un aradığı ihale dokümanı satın alma şartını sağlamadığı dolayısıyla bu isteklinin aşama itibariyle istekli olabilecek ve bunun sonucu olarak istekli olma ehliyetine sahip olmadığı anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde “Teklif mektubu ve geçici teminat da dahil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak istenilen bütün belgeler bir zarfa konulur. Zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır ve mühürlenir.” hükmü ve “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde; “(Değişik birinci cümle: 30/7/2003-4964/23 md.) Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. …” hükmü yer almaktadır. Bu hükümler uyarınca, anılan 30’uncu maddede yer alan şartları taşımayan isteklilere ait teklif zarflarının değerlendirmeye alınmayacağı kuralından hareketle ihale dokümanını indirmeyen ve dolayısıyla istekli olabilme statüsüne girmenin ön şartını ikmal etmeyen tüzel kişiye ait teklif zarfının açılmaksızın iade edilmesinde mevzuata aykırılık bulunmamıştır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde, ihalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan isteklilere ait tekliflerin sınır değer tespitinde dikkate alınacağı yönünde düzenlemeye yer verilmiştir.  İnanca İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti., istekli olma sıfatını haiz olmadığından, teklifinin sınır değer hesabında dikkate alınmamasında mevzuata aykırılık bulunmadığı, dolayısıyla başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No 2020/008
Gündem No 42
Karar Tarihi 26.02.2020
Karar No 2020/UH.I-426