ihale Teknik Şartname düzenlemesi üzerinden yapılan incelemede, başvuru sahibi tarafından her ne kadar belge ve belge üzerindeki geçiş tutarının hangisinin puan olarak kabul edileceğinin anlaşılamadığı ileri sürülse de, otoban, köprü ve tünel geçiş belgesinde yer alan tutarın aynı zamanda belge puanı olarak kabul edileceğinin açıkça düzenlendiği bu kapsamda belge üzerindeki geçiş tutarının belge puanı olarak kabul edileceğinin anlaşıldığı, dolayısıyla Teknik Şartnamede yer alan geçiş belgesindeki tutarın belge puanı olarak kabul edileceğine yönelik düzenlemenin isteklileri tereddüde düşürecek herhangi bir unsur taşımadığı

Toplantı No 2022/023
Gündem No 29
Karar Tarihi 20.04.2022
Karar No 2022/UH.II-526

BAŞVURU SAHİBİ:

Atak Turizm Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Avcılar Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2022/131098 İhale Kayıt Numaralı “Belediye Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralama Hizmet Alımı İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Avcılar Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 28.03.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Belediye Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralama Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Atak Turizm Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin 22.03.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 27.03.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 04.04.2022 tarih ve 16660 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.04.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/352 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) Teknik Şartname’nin 3.18’inci maddesinde olumsuz hava koşullarında kullanılacak cam suyu gibi malzeme giderlerinin teklif fiyatına dahil olduğu düzenlenmesine rağmen ne kadar cam suyu kullanılacağının belirtilmediği,

 

2) Teknik Şartname’nin 3.2’nci maddesinde ihale kapsamında çalıştırılacak araçların 34 plaka numaralı olması kriterinin ihaleye katılımı engelleyeceği, başka il plaka numarasına tescilli araçlarla ihaleye teklif verecek araç sahibi veya kiralayan kişiler aleyhine bir düzenleme yapıldığı, yerleşim yeri, merkez veya şube adreslerinin İstanbul’a nakli ve plaka değişikliği zorunluluğunun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde yer alan temel ilkelere aykırılık oluşturacağı, bu kapsamda söz konusu ihalenin iptal edilerek daha saydam, rekabet ortamının oluştuğu şeffaf bir ihaleye çıkılması gerektiği,

 

3) Teknik Şartname’nin 4.2’nci maddesindeki “Puanlama ve puantaj; Her otoban/köprü/tünel geçiş belgesinde yer alan tutar aynı zamanda belge puanı olarak kabul edilecektir.” düzenlemede belge ve belge üzerindeki geçiş tutarının hangisinin puan olarak kabul edileceğinin anlaşılamadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari Şartname’nin “İşin yapılacağı yerin görülmesi” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. İşin yapılacağı yeri ve çevresini gezmek, inceleme yapmak, teklifini hazırlamak ve taahhüde girmek için gerekli olabilecek tüm bilgileri temin etmek isteklinin sorumluluğundadır. İşyeri ve çevresinin görülmesiyle ilgili bütün masraflar istekliye aittir.

12.2. İstekli, işin yapılacağı yeri ve çevresini gezmekle; işyerinin şekline ve mahiyetine, iklim şartlarına, işinin gerçekleştirilebilmesi için yapılması gerekli çalışmaların ve kullanılacak malzemelerin miktar ve türü ile işyerine ulaşım ve şantiye kurmak için gerekli hususlarda maliyet ve zaman bakımından bilgi edinmiş; teklifini etkileyebilecek riskler, olağanüstü durumlar ve benzeri diğer unsurlara ilişkin gerekli her türlü bilgiyi almış sayılır.

12.3. İstekli veya temsilcilerinin işin yapılacağı yeri görmek istemesi halinde, işin gerçekleştirileceği binaya ve/veya araziye girilmesi için gerekli izinler İdare tarafından verilecektir.

12.4. Tekliflerin değerlendirilmesinde, isteklinin işin yapılacağı yeri incelediği ve teklifini buna göre hazırladığı kabul edilir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

Yüklenici Teknik Şartnamede Birim Fiyata Dahil Olan Maddeleri Yerine Getirmeyi Kabul Etmiş Sayılır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin “Araçlarda İstenen Diğer Şartlar ve Kullanım Sırasında Uygulanacak Kurallar ve Genel Hususlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “… 3.18. Kış şartlarında araç kullanımı esnasında görüşü etkileyecek şekilde donma ve kar yağması gibi olumsuz hava şartlarında araçta kullanılacak cam suyu gibi malzeme giderleri birim fiyata dahildir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde Teknik Şartname’de düzenlenen birim fiyata dahil olan giderlerin yüklenici tarafından yerine getirileceğinin belirtildiği, Teknik Şartname’nin 3.18’inci maddesinde de kış şartlarında araç kullanımı esnasında görüşü etkileyecek şekilde donma ve kar yağması gibi olumsuz hava şartlarında araçta kullanılacak cam suyu gibi malzeme giderlerinin birim fiyata dahil olduğunun düzenlendiği, ihaleye katılan veya katılmayı planlayan ilgililerin ihale konusu iş piyasasında faaliyet gösterdikleri ve ihale konusu işte kullanılacak cam suyunun ne kadar kullanılacağına ilişkin maliyetler konusunda bilgi sahibi oldukları, araç kiralama piyasasında faaliyet gösteren basiretli bir tacirin mevcut dokümandaki düzenlemelere göre teklifini sağlıklı bir şekilde oluşturabileceği,

 

Ayrıca İdari Şartname’nin 12.2’nci maddesinde belirtildiği üzere isteklilerin işin yapılacağı yeri incelemek suretiyle işyerinin şekline ve mahiyetine, iklim şartlarına, işinin gerçekleştirilebilmesi için yapılması gerekli çalışmaların ve kullanılacak malzemelerin miktar ve türü için gerekli hususlarda maliyet ve zaman bakımından öngörüde bulunmasının ve ortaya çıkabilecek maliyet kalemlerini dikkate alarak teklif oluşturmasının mümkün olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…” hükmü yer almaktadır.

 

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin dördüncü kısmının “Araçların Tescil İşlemleri” başlıklı birinci bölümünün “Tescil İşlemleri Müşterek Hükümleri” başlıklı 30’uncu maddesinde “…

c) Araca ait kişiselleştirilen tescil belgesi ve motorlu araç trafik belgesinin basımı ve ilgililerine elden veya posta yoluyla teslimi Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kamu kurum veya kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerine de yaptırılabilir. Basılan bu belgeler gerçek kişiler için araç sahibinin Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan yerleşim yeri adresine, tüzel kişiler için ticaret sicil gazetesi, tüzük veya diğer resmi kayıt belgelerinde belirtilen adreslerine posta aracılığı ile teslim edilir. Yabancılar için ise belgelerin gönderileceği adrese ilişkin hususlar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir. Bu şekilde basılan belgeler üzerinde yetkili personelin sicil ve imza şartı aranmaz. Düzenleme sırasında herhangi bir nedenle iptali gereken belgeler, iptal gerekçesi ve seri numarası belirtilerek bir tutanakla tespit edilir ve ilgili muhasebe birimine teslim edilir. Buna dair usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.

ç) İlk defa tescili yapılan her araca bir tescil plaka numarası tahsis edilir. Satış veya devir işlemlerinde daha önce düzenlenerek bir önceki araç sahibine verilmiş olan motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları yeni sahibine devredilir. Yerleşim yeri adresi dışındaki başka bir trafik tescil kuruluşunda kayıtlı araçları satın veya devir alanlar ile yerleşim yeri adresi değişenlerin araçlarına yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunun plakasını alabilmeleri isteklerine bağlıdır. İsteğe bağlı olarak tescil plaka numarasının değiştirilecek olması halinde bu değişiklik; araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin ibrazı zorunlu belgelerle birlikte yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki, yerleşim yeri adresi yurtdışında olan Türk vatandaşlarının ise Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan diğer adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşuna bir ay içerisinde müracaat etmeleri suretiyle yapılır. Aracın tescil plaka numarası, can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde valiliğin talebi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile aracın kayıtlı olduğu yer trafik tescil kuruluşunda başka bir tescil plaka numarası ile değiştirilebilir.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Yeni kayıt” başlıklı 31’inci maddesinde “… Tescil işlemlerinde; gerçek kişiler için Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan yerleşim yeri adresi, yerleşim yeri adresi yurtdışında olan Türk vatandaşlarının Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan diğer adresi, tüzel kişiler için ise ticaret sicil gazetesi, tüzük veya diğer resmi kayıt belgelerinde belirtilen adresi esas alınır. Yabancılar için tescile esas adres bilgisi ise Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.

Tescil edilen her araca, sahibinin tescile esas adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunun il kodu, harf ve rakam grubunu içeren bir tescil plakası tahsis edilir. Kamu kurum veya kuruluşlarınca finansal kiralama yoluyla kiralanan ve ilk defa tescili yapılacak araçlara, kiracının tescile esas adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunun il kodu, harf ve rakam grubunu içeren tescil plakası da tahsis edilebilir.

23/9/2004 tarihli ve 25592 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelikte belirtilen ilk muayene süresini geçirmiş araçlar, bir aylık muayene süresi verilmek suretiyle tescil edilir.

Tescil müracaatının;

a) Trafik tescil kuruluşlarına yapılması halinde;

1) Tescil işlemi, araç sahibinin tescile esas adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil şube veya bürosunda yapılır…” hükmü,

 

Araçların trafik tescil hizmetlerine ilişkin olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfasında yer alan “Trafik Tescil Kuruluşlarında Tescil İşlemi Yapılacak  Araçlar İçin Müracaat Sırasında İstenilen Belgeler” başlıklı yazıda “… C- Kendi Adına Nakil Veya Noterden Plaka Değişikliği Talebi:

1-  Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi,

2-  Nüfus cüzdanı,

3- Şoförler odasından alınan araç tescil dosyası,

4- Araç özelliklerine ve sahibinin kimlik bilgilerine göre doldurulmuş şoförler odasından alınan iki adet araç trafik tescil ve müracaat işlem formunun (EK-1)
İbraz edilmesi zorunludur.

·Eski araç tescil ve motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları ilgili trafik tescil kuruluşuna iade edilir. 

·Tescil işlemi için aracın geçerli muayenesinin bulunması zorunludur.

·Gerçek kişiler adına yeni kayıt tescil işlemleri MERNİS’de kayıtlı yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda,

·Tüzel kişiler adına yeni kayıt tescil işlemleri ticaret sicil gazetesinde yayımlanmış merkez veya şubesinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda,

Yapılmaktadır.

·Kendi adına nakil veya noterden plaka değişikliği için bir ay içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşuna müracaat zorunludur. Aksi takdirde plaka değişikliği yapılmamaktadır. 

·Araç tescil işlemi için araç sahibi veya kanuni temsilcisinin bizzat ilgili trafik tescil kuruluşuna müracaatı zorunludur.” bilgileri bulunmaktadır.

 

Teknik Şartname’nin “Araçlarda İstenen Diğer Şartlar ve Kullanım Sırasında Uygulanacak Kurallar ve Genel Hususlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “… 3.2. Dosya kapsamında çalıştırılacak işin yapılacağı il olan İstanbul (34) plakalı olacaktır.

3.3. Yüklenici bahse konu araçları işin sözleşmesinin imzalanmasından sonra işe başlama tarihi olan 01.04.2022’den en geç 3 (üç) iş günü öncesinde Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün belirleyeceği park alanına getirecek idarenin görevlendireceği kontrol teşkilatı tarafından, araçların ve istenen evrakların teknik şartnameye uygunluğu kontrol edilecek ve eksiksiz teslim alınacaktır. Teknik Şartnamedeki şartlara uygun olması neticesinde yer teslimi yapılacak ve araçlar teslim alınacaktır. Teslimatta gecikme olması halinde Teknik Şartnamenin 8. Maddesinde ki ceza hükümleri uygulanacaktır.

3.4. Araçlar, Avcılar Belediye Başkanlığının resmi hizmetlerinde 7 (gün), 24 (yirmi dört) saat esasına göre, gece ve gündüz, hafta sonu ve hafta içi, resmi tatil günleri de dâhil olmak üzere kullanılacaktır. Araçlar gece ve gündüz kullanılmayan saatlerde Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün belirleyeceği parklanma ve bekleme alanında veya idarenin ücretsiz olarak tahsis edeceği başka bir alanda park ettirilecektir.

3.5. Araçlar görev boşluğunda kullanılmaması sırasında veya hizmetin bitiminde olası çıkabilecek durumlara karşı güvenlik nedeniyle Avcılar Belediyesi garajında bulundurulacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalede 15 adet binek oto, 1 adet ilaçlama aracı, 1 adet hayvan toplama aracı, 1 adet hayvan acil müdahale aracı, 1 adet kamyonet, 2 adet açık kasa çift kabin kamyonet, 4 adet 4+1 yolcu kapasiteli camlı van, 3 adet çift kabin zabıta aracı, 1 adet engelli aracı, 5 adet 35 yolcu kapasiteli sürücü hariç midibüs-otobüs, 1 adet 16+1 yolcu kapasiteli minibüs, 1 adet 44 yolcu kapasiteli otobüs ve 1 adet 8+1 yolcu kapasiteli otomobil olmak üzere toplam 37 adet aracın kiralanacağı ve iş kapsamında kullanılacak kiralık araçların tümünün İstanbul (34) plaka numaralı olmasının istendiği görülmüştür.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden, isteğe bağlı olarak tescil plaka numarasının değiştirilecek olması halinde bu değişikliğin araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin ibrazı zorunlu belgelerle birlikte yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki, yerleşim yeri adresi yurt dışında olan Türk vatandaşlarının ise kimlik paylaşımı sisteminde yer alan diğer adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşuna bir ay içerisinde müracaat etmeleri suretiyle yapılacağı, tescil işlemlerinde; gerçek kişiler için kimlik paylaşımı sisteminde yer alan yerleşim yeri adresi, tüzel kişiler için ise ticaret sicil gazetesi, tüzük veya diğer resmi kayıt belgelerinde belirtilen adresinin esas alınacağı, tescil edilen her araca, sahibinin tescile esas adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunun il kodu, harf ve rakam grubunu içeren bir tescil plakası tahsis edileceği, kiracının tescile esas adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunun il kodu, harf ve rakam grubunu içeren tescil plakasının da tahsis edilebileceği anlaşılmaktadır.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından araçların tesciline ilişkin olarak yayımlanan bilgi yazısından ise kendi adına nakil veya noterden plaka değişikliği talebine konu araçlar bakımından tescil başvuru taleplerinde gerçek kişiler adına yeni kayıt tescil işlemlerinin MERNİS’de kayıtlı yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda, tüzel kişiler adına yeni kayıt tescil işlemlerinin ise ticaret sicil gazetesinde yayımlanmış merkez veya şubesinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda yapıldığı anlaşılmıştır.

 

Yukarıda yer verilen hususlar birlikte değerlendirildiğinde, trafik tescil işlemlerinde gerçek kişiler adına MERNİS’de kayıtlı yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki, tüzel kişiler adına ise ticaret sicil gazetesinde yayımlanmış merkez veya şubesinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunun yetkili olduğu, tescile ilişkin bilgilerden ise adres esaslı bir sistemin belirlendiğinin anlaşıldığı, Teknik Şartname’nin yukarıda yer verilen düzenlemesinde ihale konusu işte kullanılacak araçların tamamının işin yapılacağı İstanbul İlinde tescilli olması şartının getirildiği, bu kapsamda kiralanacak araçların tamamının 34 plaka numaralı olması kriterinin, başka il plaka numarasına tescilli araçları ile araç sahibi veya kiralayan kişilerin, yerleşim yeri veya merkez ya da şubesinin yeri İstanbul İli olanlar karşısında dezavantajlı konuma düşeceği, sözleşmenin uygulanması aşamasında araçların İstanbul İline tescil edilebilmesi için yüklenicilerin yerleşim yeri veya merkez ya da şube adresinin İstanbul’a nakli ve bunun yanı sıra plaka değişikliği zorunluluğunu ortaya çıkaracağı açıktır.

 

Bu itibarla şikayete konu edilen düzenleme ile herhangi bir ayrım yapılmaksızın kiralamaya konu tüm araçlar için bu koşulun aranmasının, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesine aykırılık teşkil ettiği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

Teknik Şartname’nin “Köprü, Otoyol, Tünel, vb. Yol Ücretleri (Özel İşletmeli Yollar Dahil)” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.2. Puanlama ve puantaj; Her otoban/köprü/tünel geçiş belgesinde yer alan tutar aynı zamanda belge puanı olarak kabul edilecektir. Sözleşme süresince her ay için ortalama olarak 25.000 puanlık otoban/köprü/tünel geçişi yapılacağı yaklaşık olarak öngörülmüş olup, sözleşme süresi boyunca toplamda 750.000 (30 x 25.000) puanı geçmesi durumunda belgeler ile birlikte idareye başvurması sonucunda fazla olan tutarı idareden talep edebilecektir. Birim fiyat teklifleri buna göre değerlendirilmelidir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda yer alan Teknik Şartname düzenlemesi üzerinden yapılan incelemede, başvuru sahibi tarafından her ne kadar belge ve belge üzerindeki geçiş tutarının hangisinin puan olarak kabul edileceğinin anlaşılamadığı ileri sürülse de, otoban, köprü ve tünel geçiş belgesinde yer alan tutarın aynı zamanda belge puanı olarak kabul edileceğinin açıkça düzenlendiği, bu kapsamda belge üzerindeki geçiş tutarının belge puanı olarak kabul edileceğinin anlaşıldığı, dolayısıyla Teknik Şartname’de yer alan geçiş belgesindeki tutarın belge puanı olarak kabul edileceğine yönelik düzenlemenin isteklileri tereddüde düşürecek herhangi bir unsur taşımadığı değerlendirilmiş olup başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,

 


Oybirliği ile karar verildi.