ihale Teknik Şartname düzenlemesi kapsamında isteklilerce teklif edilecek ürünün CE belgesine sahip olmasının istenildiği görülmekle birlikte bu belgenin teklif kapsamında sunulmasının bir yeterlik kriteri olarak düzenlenmemesi

Toplantı No 2020/006
Gündem No 38
Karar Tarihi 12.02.2020
Karar No 2020/UY.I-338

BAŞVURU SAHİBİ:

Mehmet Ali Sevinç,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Malatya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/509165 İhale Kayıt Numaralı “Doğanyol Koldere 539,91 Kw Off-Grid Güneş Enerji Santrali” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Malatya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü tarafından 01.11.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Doğanyol Koldere 539,91 Kw Off-Grid Güneş Enerji Santrali” ihalesine ilişkin olarak Mehmet Ali Sevinç tarafından 10.01.2020 tarih ve 1580 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10.01.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/83 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; idarece alınan kararla tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve geçerli teklif kalmadığı gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği söz konusu hususun mevzuata uygun olmadığı; şöyle ki, idarece tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerekçe olarak Teknik Şartname’nin 3.19’uncu maddesi gereğince istenilen CE belgesinin yeterlilik bilgileri tablosunda beyan edilmeyerek CE belgesi yerine fv modül imalatçısı firmaya ait noterde düzenlenmiş EC uygunluk beyanının ve Türkçe tercümesinin beyan edilmesinin gösterildiği, söz konusu hususun mevzuata uygun olmadığı, zira taraflarınca sunulan EC uygunluk beyanının CE işareti taşıma hakkını elde etmiş ürünler için üretici tarafından düzenlendiği, bu belge ile ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü’nde gerekli işlemlerin yapılmakta olduğu ve bu belgenin CE belgesi olarak kabul gördüğü iddialarına yer verilmiştir.

 

 Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

 

 

İdari Şatname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Doğanyol Koldere 539,91 Kw Off-Grid Güneş Enerji Santrali Yapım İşi

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde):

d) Kodu:

e) Miktarı:

1 adet 539,91 Kw Off-Grid Güneş Enerji Santrali Yapım İşi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Malatya İli Doğanyol İlçesi Koldere Mahallesi” düzenlemesi,

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgilerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Fotovoltaik Güneş Modülleri Teknik Şartnamesi” başlıklı maddesinde “3.19-FV Modüller “CE” belgeli, IEC 61215 ve IEC 61730 standartları ve ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, BSOHSAS 18001:2007 gibi bu belgelerden en az dört tanesi sahip olacaktır. Ayrıca TUV Rheinland belgesi mutlaka bulunacaktır. Üretici firmalardan alınan modüllerin yeterlilik sertifikaları teklifle birlikte verilecektir.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Yapılan incelemede başvuru sahibi istekli tarafından 26.12.2019 tarihinde yapılan şikayet başvurusu üzerine idarece alınan kararla geçerli teklif kalmadığı gerekçesiyle  ihalenin iptal edildiği, başvuru sahibi isteklinin teklifinin reddedilme gerekçesinin “Teknik Şartname’nin 3.19’uncu maddesi gereği istenilen CE belgesinin, firma tarafından yeterlilik bilgileri tablosunda beyan edilmediği, CE belgesi yerine “FV modül imalatçısı HT Solar Enerji Anonim Şirketine ait noterde düzenlenmiş EC uygunluk beyanı ve Türkçe tercümesinin beyan edildiği ve sonrasında Teknik Şartname’ye uygun olmayan bu belgenin idareye sunulduğu” olarak gösterildiği anlaşılmıştır.

 

Yapılan inceleme neticesinde CE  işaretinin malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği’nin müktesabatı çerçevesinde uygulanan bir sağlık ve güvenlik işareti olduğu, CE  işaretinin üzerine iliştirildiği ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren Avrupa Birliği’nin Yeni Yaklaşım Direktifleri’ne uygunluk işareti olduğu, CE işaretinin bir kalite simgesi olmayıp üzerine iliştirildiği ürünün ilgili yönetmeliğin tüm gereklerini karşıladığı anlamına geldiği, “CE” uygunluk işaretinin “CE” baş harflerinden oluştuğu anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından anılan Teknik Şartname düzenlemesinde bahsi geçen düzenlemeye binaen yeterlik bilgileri tablosunda üretici firmaya ait EC uygunluk beyanı ve söz konusu beyanın noter onaylı tercümesinin beyan edildiği, daha sonra yeterlik bilgileri tablosunda yer verilen bu belgelerin idareye sunulduğu görülmüştür.

 

Yapılan inceleme neticesinde, yukarıda anılan Teknik Şartname düzenlemesi kapsamında isteklilerce teklif edilecek fotovoltaik güneş modüllerinin CE belgesine sahip olmasının istenildiği görülmekle birlikte bu belgenin teklif kapsamında sunulmasının bir yeterlik kriteri olarak düzenlenmediği, bu bağlamda söz konusu belgenin sözleşmenin yürütülmesi aşamasında istenilebileceği, idarece doküman düzenlemeleri kapsamında sunulması yeterlik kriteri olarak düzenlenmemiş bir belge üzerinden değerlendirme yapılarak anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden Mehmet Ali Sevinç’in teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.