ihale Teknik Şartnamede araç kapasiteleri ile araçların kat edeceği günlük yol mesafelerine  yer verildiği, tabloda taşınacak okullar ile öğrenci adresleri arası mesafenin 10 ila 49,2 km arasında değişiklik olması

Toplantı No : 2020/007
Gündem No : 41
Karar Tarihi : 19.02.2020
Karar No : 2020/UH.II-376
BAŞVURU SAHİBİ:

Özyüce Turizm Seyahat Pazarlama Ticaret Limited Şirketi.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/518871 İhale Kayıt Numaralı “Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarında Okuyan 1047 Engelli Öğrenci İle 293 Velinin 122 Araç ve 118 Rehber Personel – Hostes) + 4 (Engelli Rehber Personel) ile 119 İş Günü (167 Takvim Günü) Taşınması İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 18.11.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarında Okuyan 1047 Engelli Öğrenci İle 293 Velinin 122 Araç ve 118 Rehber Personel – Hostes) + 4 (Engelli Rehber Personel) İle 119 İş Günü (167 Takvim Günü) Taşınması İşi” ihalesine ilişkin olarak Özyüce Turizm Seyahat Pazarlama Ticaret Limited Şirketi’nin 09.12.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 16.12.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 25.12.2019 tarih ve 56620 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 25.12.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1687 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1) Doğanay Turizm Seyahat Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.-Dilaver Giyim San.ve Turizm Servis Hiz.Ltd.Şti. İş Ortaklığı tarafından Teknik Şartname’nin 8’inci maddesi kapsamında sadece araçlara ait ruhsat ve taşıt kartları sunulduğu, araç demirbaş listesi sunulmadığı, anılan gerekçeyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

2) Aşırı düşük teklif açıklamalarının idarece uygun görülmediği, ancak Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.den alınan FİAT Marka Ducato minibüs minimum ve maksimum yakıt fiyatlarını gösteren imzalı ve kaşeli (kaşede ticaret unvanı bulunduğu) FİAT Ducato ve Yeni Crafter Kataloğunun yeterli belge olarak kabul edilmesi gerektiği, EPDK internet sitesinden alınan 15.11.2019 tarihli motorin (diğer) fiyatını gösteren belge sunulduğu, bu bağlamda başka belge sunulmasına gerek bulunmadığı, sürücü giderlerinin günlük 1 saat üzerinden hesaplanması nedeniyle açıklamalarının uygun görülmediği, günlük 1 saatlik süre içerisinde taşıma hizmetinin verilemeyeceğinin idarece somut delilleriyle ispat edilmesi gerektiği, Teknik Şartname’nin 8’inci maddesi kapsamında sundukları araç marka ve modellerinin ihale konusu işin yapılması aşamasında sunulan plakalı araçları çalıştırma zorunluluğu bulunmadığı, çalıştırılan araçların teknik şartnamedeki kriterlere uygun olduğu sürece farklı markalar ile hizmet verilmesinin mümkün olduğu, dolayısıyla farklı plaka ve marka model araç çalıştırılmasının engellenmesinin mevzuata aykırılık teşkil ettiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinde “İhale sürecindeki hukuka aykırı işler veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.


Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikayete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikayet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine, karar verilir.” hükmü yer almaktadır.

Başvuru sahibinin teklif bedelinin Doğanay Turizm Seyahat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. – Dilaver Giyim San. ve Turizm Servis Hiz.Ltd.Şti. Ortak Girişimi’nin teklif bedelinden düşük olduğu, başvuru sahibinin kendi teklifine yönelik iddiasının uygun bulunarak teklifinin değerlendirilmeye alınması halinde kendi teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif konumuna gelmesi durumunun söz konusu olacağı ve bu durumun da kendisinden daha yüksek teklif sunmuş olan diğer istekliye yönelik söz konusu iddiasının sonucundan bağımsız olarak gerçekleşeceği, bu nedenle anılan iddia bakımından başvuru sahibinin herhangi bir hak veya menfaat kaybı ya da zarara uğraması durumunun ortaya çıkma ihtimalinin bulunmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin bahse konu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Makine, teçhizat ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır. Ancak idare, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yapılabilmesi için adaya veya istekliye ait olmasını gerekli gördüğü makine, teçhizat ve diğer ekipmanı yeterlik kriteri olarak belirleyebilir. Bu durumda, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur…” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. (Değişik madde: 25/01/2017-29959 R.G./10. md.; Yürürlük:1/2/2017) Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan(Ek ibare: 29.06.2017-30109 R.G./2. md.) ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan(Ek ibare: 29.06.2017-30109 R.G./2. md.) ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.7. (Ek madde: 25/01/2017-29959 R.G./14. md.) İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatlarının(Ek ibare: 06/02/2018-30324 R.G./7. md. ) % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmeyecektir.(Ek cümle: 16/03/2019-30716 R.G./18. md.)Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

…” açıklaması yer almaktadır.

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okullarında okuyan 1047 engelli öğrenci ile 293 velinin 122 araç ve 118 rehber personel – hostes) + 4 (engelli rehber personel) ile 119 iş günü (167 takvim günü) taşınması işi

b) Miktarı ve türü:

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okullarında okuyan 1047 engelli öğrenci ile 293 velinin 119 iş günü (167 takvim günü) 122 araç ile taşınması

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonu

…” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.2.

Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin “Okul servis araçlarının çalıştırılması” başlıklı 8. maddesinde;

“Gerçek ve tüzel kişiler, birlikte taşıma hizmeti yapabilirler. Ancak bu durumda taşımacının taşımayı gerçekleştireceği taşıtların üçte birinin taşımacıların adlarına tescilli olması zorunludur.” Denilmektedir. Bu doğrultuda gerçek ve tüzel kişilerin taşıma işini birlikte yapması durumunda taşımayı gerçekleştireceği taşıtların üçte birinin taşımacıların adlarına tescilli olması gerekmektedir.

Yukarıdaki madde dışındaki durumlarda ise (Taşıma işinin gerçek ve tüzel kişiler tarafından birlikte yapılmaması durumunda) isteklinin işin tamamı için gerekli olan 122 araçtan:

118 adet normal okul taşıtı aracının 24 adet aracı, 4 adet okul taşıtı liftli araçtan 2 adet okul taşıtı liftli araç olmak üzere toplam 26 adet araç isteklinin özmalı olacaktır. Araçlara ait ruhsatlar, taşıt kartları ve araç demirbaş listesi, istekli tarafından başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince yapılacak, Ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderlerinin hepsi teklif edilecek fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. Araçların her türlü bakım onarım giderleri, araç yakıt giderleri, ulaşım, araç muayene giderleri, zorunlu trafik sigorta giderleri, araç egzos emisyon muayene giderleri, çalıştırılacak araçların amortismanı, kiralanacak araçların kiralama bedeli, yedek parça giderleri , araç sürücü giderleri ile GPRS giderleri (gerektiğinde), refakatçi personel giderleri ve sigortaları ve benzeri giderlerin hepsi teklif bedeline dahildir

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

Yine aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Teknik Şartname’nin “Okul servis araçlarının çalıştırılması” başlıklı 3’üncü maddesinde “Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin 8. maddesi gereği;

Okul servis araçlarının çalıştırılması

Madde 8 – (3) Gerçek ve tüzel kişiler, birlikte taşıma hizmeti yapabilirler. Ancak bu durumda taşımacının taşımayı gerçekleştireceği taşıtların üçte birinin taşımacıların adlarına tescilli olması zorunludur.” Denilmektedir. Bu doğrultuda gerçek ve tüzel kişilerin taşıma işini birlikte yapması durumunda taşımayı gerçekleştireceği taşıtların üçte birinin taşımacıların adlarına tescilli olması gerekmektedir.

Yukarıdaki madde dışındaki durumlarda ise (Taşıma işinin gerçek ve tüzel kişiler tarafından birlikte yapılmaması durumunda) isteklinin işin tamamı için gerekli olan 122 araçtan:

118 adet normal okul taşıtı aracının 24 adet aracı,
4 adet okul taşıtı liftli araçtan 2 adet okul taşıtı liftli araç olmak üzere toplam 26 adet araç isteklinin özmalı olacaktır. Araçlara ait ruhsatlar, taşıt kartları ve araç demirbaş listesi, istekli tarafından başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.” düzenlemesi yer almaktadır.

İhaleye ilişkin aşırı düşük teklif sınır değerinin idarece 3.609.715,36 TL olarak hesaplandığı, söz konusu değerin altında teklif veren Özyüce Turizm Seyahat Pazarlama Ticaret Limited Şirketi ile Doğanay Turizm Seyahat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. – Dilaver Giyim San.ve Turizm Servis Hiz.Ltd.Şti. Ortak Girişimi’nin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulduğu, isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazılarında “1) Çalıştırılacak 118 rehber personel/hostes ve 4 engelli rehber personel/hostesin ücret ve SGK giderleri

2) Çalıştırılacak olan araç sürücülerinin ücret ve SGK giderleri,

3) Hizmetin sunulmasında temin edilecek 118 aracın yakıt, ücret, bakım, onarım, amortisman, kiralanacak araçların kiralama bedeli v.s. giderleri,

4) 4 Adet okul taşıtı liftli aracın yakıt, ücret, bakım, onarım, amortisman, kiralanacak araçların kiralama bedeli v.s. giderleri,

5) Okul servis araçlarının zorunlu Karayolu Mali Sorumluluk Sigortası giderleri,

6) Okul servis araçlarının Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası giderleri,

7) Ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri,

8) Teknik şartnamede yer alan diğer giderlerin açıklaması ile belgelerinin; 22.08.2009 tarih ve 27327 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve yürürlüğe giren Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79. maddesine uygun olarak verilmesi gerekmektedir.” ibarelerine yer verildiği, yapılan değerlendirme neticesinde her iki isteklinin de aşırı düşük teklif açıklamaları uygun görülmeyerek tekliflerinin reddedildiği tespit edilmiştir.

İhale komisyonu kararında “…yakıt sarfiyatını tevsik etmek üzere sadece Crafter Okul Teknik Özellikler başlıklı imzasız broşür ve Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.den alınan Fiat marka Ducato Minibüs minimum ve maksimum yakıt fiyatlarını gösteren imzalı ve kaşeli (kaşede sadece ticaret unvanı bulunmaktadır.) belge, fiat ducato minibüs kataloğu, yeni crafter kataloğu ile EPDK internet sitesinden alınan 15.11.2019 tarihli Motorin (diğer) fiyatını gösteren belge sunulduğu, akaryakıt bedellerini tevsik etmek üzere başkaca belge sunulmadığı, Teknik Şartnamenin 8. maddesi uyarınca sunulan özmal araçlara ilişkin ruhsatları incelendiğinde farklı marka ve model araçların söz konusu olduğu, bu nedenle her bir aracın yakıt sarfiyatının farklı olacağı…” ifadelerine yer verildiği tespit edilmiştir.

Başvuru sahibi tarafından araç yakıt giderlerinin tevsiki amacıyla akaryakıt giderine ilişkin hesaplama tablosu sunulduğu, anılan tabloda 10-14 kişilik öğrenci taşıma servis aracı için 100 kilometrede ortalama 7,8 litre yakıt sarfiyatı, 10-14 kişilik engelli servis aracı için 100 kilometrede 11,1 litre yakıt sarfiyatı öngörüldüğü, bahse konu değerlerin tevsiki amacıyla TOFAŞ’tan alınan yakıt sarfiyat yazısı, ayrıca Volkswagen Crafter marka araca ilişkin yakıt tüketimini gösterir kataloğa yer verildiği tespit edilmiştir.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıya aktarılan ilgili hükümlerine göre işin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verileceği, makine, teçhizat ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esas olmakla birlikte idarece işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yapılabilmesi için istekliye ait olmasını gerekli gördüğü makine, teçhizat ve diğer ekipmanı yeterlik kriteri olarak belirleyebileceği anlaşılmaktadır. İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesi ile Teknik Şartname’nin “Okul servis araçlarının çalıştırılması” başlıklı 3’üncü maddesinde ise işin yürütümünde kullanılacak 118 adet normal okul taşıtı aracının 24 adet aracı, 4 adet okul taşıtı liftli araçtan 2 adet okul taşıtı liftli araç olmak üzere toplam 26 adet aracın isteklinin özmalı olacağı düzenlemesine yer verildiği anlaşılmıştır. Dolayısıyla, istekli tarafından kendi malı araçların yakıt tüketimini tevsik edici belgeler sunulması gerektiği değerlendirilmiştir.

İstekli tarafından teklif kapsamında özmalı araçları tevsiken, Mercedes-Benz Sprinter marka araçlara ilişkin araç ruhsatları sunulduğu, ancak anılan araçların yakıt giderlerini gösterir herhangi bir belgeye açıklama kapsamında yer verilmediği, işin yürütümünde kullanılması beklenen araçların yakıt tüketim giderlerini göstermeden yapılan açıklamanın mevzuata aykırılık teşkil ettiği anlaşıldığından başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Ayrıca, ihale komisyonu kararında “…ayrıca sürücü giderleri hesaplanırken günlük bir saat çalışacakları düşünülerek hesaplama yapıldığı ancak öğrencilerin her gün tek tek evden alınacağı ve okul çıkışı evlere bırakılacağı düşünüldüğünde sürücülerin günlük bir saatten fazla çalışması gerekeceğinden açıklamanın bu hali ile Kamu İhale Genel Tebliği ve ilgili diğer mevzuata uygun olmadığı…” ifadelerine yer verildiği tespit edilmiştir.

İstekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasında “..Günlük çalışma saatinin 1 saati kurumunuz maliyeti olarak hesaplanmış…” ifadelerine yer verildiği tespit edilmiştir. Teknik Şartname’de araç kapasiteleri ile araçların kat edeceği günlük yol mesafelerine aynı tabloda yer verildiği, tabloda taşınacak okullar ile öğrenci adresleri arası mesafenin 10 ila 49,2 km arasında değiştiği, 122 araçta toplam kat edilecek mesafenin 3040,55 km olarak tespit edildiği, 122 aracın ortalaması dikkate alındığında ortalama 24,93 km mesafe kat edileceği, araç gidiş ve dönüş yönleri toplamı esas alındığında günlük ortalama 49,86 km mesafe kat edileceği anlaşılmaktadır. Öğrencilerin ve velilerin araca biniş ve araçtan iniş süreleri, araçların kat edeceği mesafeler ve işin yürütüleceği yerin İstanbul ili olduğu dikkate alındığında idarece yapılan işlemin ihale dokümanında yer alan düzenlemeler ve mevzuat hükümleriyle uygun olduğu değerlendirilmiştir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.