ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından serbest muhasebeci mali müşavir onaylı * tarihli bilanço bilanço bilgileri tablosu ve * yılı gelir tablosunun sunulmuş olduğu idare tarafından söz konusu bilanço ve gelir tablosu bilgilerinin EKAP üzerinden teyidinin yapılması

Toplantı No : 2019/041
Gündem No : 18
Karar Tarihi : 05.09.2019
Karar No : 2019/UH.I-1063
BAŞVURU SAHİBİ:

Körfez Turizm Seyahat Nakliyat Taah. Tic. Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kocaeli Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/325466 İhale Kayıt Numaralı “Kocaeli Üniversitesine Bağlı Fakülte ve Yüksekokullardaki Personelin 2019 Yılı Taşıma İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Kocaeli Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 12.07.2019 tarihinde pazarlık usulü ile gerçekleştirilen “Kocaeli Üniversitesine Bağlı Fakülte ve Yüksekokullardaki Personelin 2019 Yılı Taşıma İşi” ihalesine ilişkin olarak Körfez Turizm Seyahat Nakliyat Taah. Tic. Ltd. Şti. nin 22.07.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 25.07.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 29.07.2019 tarih ve 31450 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.07.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/783 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1) İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyiminin tevsiki için sunulan faturalarda, sözleşmede yer alan birim fiyatların kullanılmadığı, toplam sözleşme bedeli ile faturalarının toplam tutarının uyuşmadığı, iş eksikliğine ilişkin bir belge sunulmadığı, güzergah birim fiyatları ile faturalardaki birim fiyatların uyuşmadıkları, sözleşmede belirtilen her iki firmanın da personel taşıma firması olmasının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 72.6’ncı maddesine uygun olmadığı, sözleşme harcı ve damga vergisi ile bağıtlanmamış sözleşmenin geçerli olamayacağı ve bu vergiyi ödeyen firmalar karşısında haksız rekabete neden olacağı, şoför ve idari personel için SGK primleri ve mükellefiyetine ilişkin belgelerin sunulmamış olduğu, sözleşmede başlangıç ve bitiş tarihlerinin yer almadığı, servis kiralama işi araç kiralamayı kapsadığı için benzer iş tanımına uymadığı, 2018/418930 İKN’li ihalede alt yüklenici olarak gerçekleştirilen işe ilişkin sunulan iş deneyim belgesinin alt yüklenici tanımına uygun olması gerektiği,

2) Bilanço ve eşdeğer belgelerin ilgili vergi dairelerinde teyidinin yapılmamış olduğu, kriterleri karşılamadığı,

3) Banka referans mektubunun kriterlere uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.

(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.

(ç) Sözleşmenin, iş eksilişi yapılarak sona erdirilmesi durumunda, tarafların işin bu şekilde tamamlandığı hususunda anlaştığını gösterir belgenin iş deneyimini gösteren diğer belgelerle birlikte sunulması zorunludur.

(d) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabulü gerçekleştirilen işlerde, iş deneyimini gösteren belge tutarı tam olarak dikkate alınır. Kabulü, ihale ve son başvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasında yapılmış olan işler de bu kapsamda değerlendirilir. Sözleşmede kabul tarihine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanın tarihi kabul tarihi olarak dikkate alınır.

(e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir.

(f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır. İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde, ortakların iş ortaklığındaki hisse oranı esas alınarak iş deneyim tutarı hesaplanır. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyim tutarı, ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın belge tutarı esas alınarak hesaplanır…” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler ve benzer işe ilişkin hususlar” başlıklı 72’nci maddesinde “72.6. Alt yüklenicilerin iş bitirme belgesi almak amacıyla iş sahibi idareye yapacakları başvurularda; yüklenici ile alt yüklenici arasında imzalanan bedel içeren sözleşmenin ve bu sözleşme kapsamında düzenlenen fatura örneklerinin veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM veya vergi dairesi onaylı suretlerinin veya serbest meslek makbuzu nüshalarının ya da bu nüshaların noter, SM,YMM, SMMM veya vergi dairesi onaylı suretlerinin, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak alt yüklenici ile yüklenici arasında imzalanan sözleşme konusu işte personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulması gerekmektedir.” düzenlemesi yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “ İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir…

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

7.6.1.

Bu ihalede benzer iş olarak, isteklinin yurt içinde ya da yurt dışında kamu veya özel sektörde yapmış olduğu ” Personel ve öğrenci taşıma ile diğer toplu insan taşıma” işleri kabul edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

İhale üzerinde bırakılan istekli GNC İnş. Nak. Tah. Tem. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından iş deneyimini gösteren belge olarak Das Tr. Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. ile imzalanmış olan 29.01.2016 tarihli sözleşme ve Das Er Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. adına düzenlenmiş olan 29.02.2016 tarih ve 023445 sıra numaralı, 31.03.2016 tarih ve 023551 sıra numaralı, 30.04.2016 tarih ve 023555 sıra numaralı, 31.05.2016 tarih ve 023559 sıra numaralı, 30.06.2016 tarih ve 023567 sıra numaralı, 31.07.2016 tarih ve 023572 sıra numaralı, 31.08.2016 tarih ve 023583 sıra numaralı, 30.09.2016 tarih ve 023589 sıra numaralı, 31.10.2016 tarih ve 023602 sıra numaralı, 30.11.2016 tarih ve 023607 sıra numaralı, 31.12.2016 tarih ve 023616 sıra numaralı ve 31.01.2017 tarih ve 023633 sıra numaralı olmak üzere 12 adet faturanın ibraz etmiş olduğu, sözleşmede işverenin Das Tr Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti., taşıyıcı firmanın Gnc İnş. Tur. Tem. Taah. San. Tic. Ltd. Şti. olduğu, sözleşmenin konusunun “İşbu sözleşme, İŞVEREN’in göstereceği hatlar üzerinde, kendi personelinin işe gidiş gelişlerinde kolaylık sağlamak amacıyla, servis kiralanması işini kapsar.” , sözleşmenin süresinin “İşbu sözleşme 01/02/2016 tarihinden 01/02/2017 tarihine kadar geçerlidir. Taraflardan herhangi birinin sözleşme bitim tarihinden 1 ay öncesine kadar yazılı bildirimde bulunmaması halinde, sözleşme kendiliğinden 1 yıl süre ile uzar.” sözleşme bedeli ve ücretlerinin “1-Servis güzergahları ve ücretleri Ek-1 listededir. 2- Fabrikanın talebi üzerine hizmet verilen güzergahlardan mesai için (tek giriş / tek çıkış) araç talep edilmesi durumunda ücretlendirme güzergah fiyatının %70’i üzerinden hesaplanacaktır. 3- İşbu liste fiyatları 01/02/2017 tarihine kadar geçerlidir. 01/02/2017 tarihi itibariyle ve daha sonraki yıllar için geçerli olacak ücretler tarafların karşılıklı anlaşmasıyla belirlenecektir.”, vergi ve masrafların “Sözleşmenin imzalanmasından ve uygulanmasından doğacak tüm vergi, resim ve harçlar taşıyıcı firmaya aittir. Damga vergisi işveren tarafından taşıyıcı firmaya yapılacak ödemeden kesilerek yatırılacaktır.” şeklinde düzenlenmiş olduğu, sözleşmenin EK-1 listesinde 11 farklı güzergah için sefer fiyatlarının ayrı ayrı belirlenmiş olduğu görülmüştür.

Sözleşmede başlangıç ve bitiş tarihlerinin yer aldığı, düzenlenmiş olan faturaların sözleşmenin süresi içerisinde düzenlenmiş olduğu, faturalarda miktar ve birim fiyat kısımlarının boş bırakılmak suretiyle konu kısmında faturanın düzenlenmiş olduğu ayın personel taşıma bedeli olduğu belirtilerek toplam tutara yer verildiği anlaşılmıştır. Sözleşmenin birim fiyat olarak düzenlenmiş olması ve yapılacak toplam iş tutarı hakkında bir düzenleme yapılmamış olması sebebiyle sözleşme süresi içerisinde gerçekleştirilen iş tutarının iş deneyim tutarı olarak kabul edileceği, her ne kadar faturalarda birim fiyatlara ve güzergahlara yer verilmemiş olsa bile, söz konusu sözleşme kapsamında gerçekleştirilen işlerin toplamının aylık dönemlerde faturalandırılmasının yeterli olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, sözleşmeye ilişkin damga vergisi veya harçların ödenmiş olup olmamasının kamu ihale mevzuatı açısından iş deneyiminin tevsiki için öngörülmüş olan şartlardan biri olmadığı, diğer taraftan sözleşme konusu işte çalışan personelin tam zamanlı yüklenici hesabına kullanması gerektiğine ilişkin sözleşmede herhangi bir düzenleme olmadığı için sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulmasına gerek olmadığı anlaşılmıştır. İşin konusunun personel taşınması amacıyla servis kiralaması işi olması nedeniyle benzer iş kapsamında olduğu, alt yüklenici olarak çalışıldığı iddia edilen işin 2018/418930 İKN’li ve 2019’da gerçekleştirilen bir iş olduğu, iş deneyimine konu edilen işin ise 2016 yılında gerçekleştirildiği hususları da göz önünde bulundurulduğunda başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “ İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.4.2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK025.1/H)

sunmaları gerekmektedir.

Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.

Serbest meslek erbabı tarafından sunulan, ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve onaylanmış serbest meslek kazanç defteri özetinde gösterilen değerlere göre, son yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının veya son iki yıla ait gelir ve giderlerin parasal tutarlarının ortalaması üzerinden bulunacak oranın en az (1,25) olması şartı aranır. Serbest meslek kazanç defteri özetinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması gerekir.

İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.

7.4.3. İstekli tarafından;

a) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun,

b) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını gösteren belgeler,

birinin sunulması yeterlidir.

Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını tevsik etmek üzere; yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belge sunulur.

Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarının hesabında, yurt içinde ve yurt dışında, taahhüt altında devam eden hizmet işlerinin gerçekleştirilen kısmından veya bitirilen hizmet işlerinden elde edilen gelirlerin toplamı dikkate alınır.

Toplam cironun teklif edilen bedelin % 25’inden, hizmet işleri ile ilgili cironun ise teklif edilen bedelin % 15’inden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.

Bu kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Gelir tablosunun veya serbest meslek kazanç defteri özetinin, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

İş ortaklığı olarak ihaleye katılan isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur.

İsteklinin iş hacmi tutarının değerlendirilmesinde, kendi iş hacmi tutarı ile birlikte ortak olduğu ortak girişime/girişimlere ait iş hacmi tutarı da hissesi oranında dikkate alınarak toplanmak suretiyle toplam iş hacmi tutarı belirlenir. Bu durumda isteklinin iş hacmi tutarı kullanılan ortak girişimdeki/girişimlerdeki hisse oranını gösteren belgelerin de teklif kapsamında sunulması gerekmektedir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Yapılan incelemede 12.07.2019 tarihli ihalede ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından serbest muhasebeci mali müşavir onaylı 31.12.2018 tarihli bilanço, bilanço bilgileri tablosu ve 2018 yılı gelir tablosunun sunulmuş olduğu görülmüş, idare tarafından söz konusu bilanço ve gelir tablosu bilgilerinin EKAP üzerinden teyidinin yapıldığı anlaşılmış, idare tarafından ayrıca vergi dairesinden teyit yapılmasını gerektirecek bir husus olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “ İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.4.1. İsteklinin teklif ettiği bedelin % 10’undan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubu sunması zorunludur. Banka referans mektubunun ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.

Yukarıdaki kriter, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.

İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Söz konusu ihalede davet tarihinin 09.07.2019 olduğu, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan Garanti Bankası tarafından düzenlenmiş olan 11.07.2019 tarih ve 173077 sayılı banka referans mektubunun 11.07.2019 tarihinde düzenlenmiş olduğu, yeterli kriterleri sağladığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.