ihale üzerinde bırakılan isteklinin pilot ortağına ilişkin sunulan iş deneyimini gösteren belgelerin aktarılan Yönetmelik hükmüne uygun olduğu işin dağıtım ve servis hizmetlerine ilişkin kısımlarının işverenin adresinde gerçekleştirildiği; işin yemeğin hazırlanmasına ilişkin kısmı işverenin adresinde gerçekleştirilmemekle beraber, kamu ihale mevzuatında buna ilişkin bir zorunluluk getirilmediği yüklenici tarafından yemeğin başka bir adreste hazırlanarak işverenin adresine taşınmasının yemeğin yüklenici tarafından yapılmadığı sonucunu doğurmadığı yemek hazırlama dağıtımı ve servisi hizmetlerini içeren sözleşme konusu işin benzer işe uygun olduğu hk

İŞ DENEYİM

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

d) Bu Şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen yeterlik belgeleri,

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Kamu veya özel sektörde  tek sözleşme kapsamında  gerçekleştirilmiş yemek hazırlama, dağıtımı ve servisi hizmetleri benzer iş olarak kabul edilecektir…” düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.

(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.

(ç) Sözleşmenin, iş eksilişi yapılarak sona erdirilmesi durumunda, tarafların işin bu şekilde tamamlandığı hususunda anlaştığını gösterir belgenin iş deneyimini gösteren diğer belgelerle birlikte sunulması zorunludur.

(d) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabulü gerçekleştirilen işlerde, iş deneyimini gösteren belge tutarı tam olarak dikkate alınır. Kabulü, ihale ve son başvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasında yapılmış olan işler de bu kapsamda değerlendirilir. Sözleşmede kabul tarihine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanın tarihi kabul tarihi olarak dikkate alınır.

(e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir.

(f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır…” hükümleri bulunmaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli Sares Gıda San. ve Tic. A.Ş. – Bahri Çekli Ortak Girişimi’nin teklif dosyası incelendiğinde; pilot ortak Sares Gıda San. ve Tic. A.Ş.ye ilişkin olarak Ulusoy Tekstil San. Tic. A.Ş. ile imzalanmış, Ulusoy Tekstil San. Tic. A.Ş.ye ait tesislerdeki yemekhanede taşıma yemek servisi ve dağıtımı hizmetlerinin gerçekleştirilmesine yönelik sözleşmenin, bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin SMMM onaylı fatura örneği suretlerinin ve Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin, özel ortak Bahri Çekli’ye ilişkin olarak ise Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 2016/282987 İKN’li “Öğle Yemeği Hizmeti Alımı” ihalesi neticesinde düzenlenmiş iş bitirme belgesinin sunulduğu görülmektedir.  

 

Sözleşmenin içeriğinden yüklenici Sares Gıda San. ve Tic. A.Ş.nin yemek üretimini işveren Ulusoy Tekstil San. Tic. A.Ş.nin tesisinde yapmayacağı, başka yerde ürettiği yemekleri söz konusu adrese taşıyarak orada dağıtımını gerçekleştireceği anlaşılmaktadır.

 

Yukarıda yer verilen hususlar çerçevesinde; ihale üzerinde bırakılan isteklinin pilot ortağına ilişkin sunulan iş deneyimini gösteren belgelerin aktarılan Yönetmelik hükmüne uygun olduğu; işin dağıtım ve servis hizmetlerine ilişkin kısımlarının işverenin adresinde gerçekleştirildiği; işin yemeğin hazırlanmasına ilişkin kısmı işverenin adresinde gerçekleştirilmemekle beraber, kamu ihale mevzuatında buna ilişkin bir zorunluluk getirilmediği, yüklenici tarafından yemeğin başka bir adreste hazırlanarak işverenin adresine taşınmasının yemeğin yüklenici tarafından yapılmadığı sonucunu doğurmadığı; bu kapsamda yemek hazırlama, dağıtımı ve servisi hizmetlerini içeren sözleşme konusu işin benzer işe uygun olduğu; bu nedenlerle başvuru sahibinin ikinci iddiasının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

Toplantı No : 2019/044
Gündem No : 38
Karar Tarihi : 26.09.2019
Karar No : 2019/UH.I-1211