İhale yeterlik bilgileri tablosunda ilgili belgeler için “firmalardan alınan gıda maddelerinin” beyanının yer aldığı, ihalenin ikinci kısmı üzerinde bırakılan istekliye ait yeterlik bilgileri tablosunda ise ilgili belgeler için “firmalardan alınan gıda maddelerinin, Kayıt Belgesi veya İşletme Onay Belgesi” beyanının yer aldığı, anılan istekliler tarafından yeterlik bilgileri tablosunda söz konusu belgelere ilişkin açık bir beyanda bulunmadığı, bir diğer anlatımla bahse konu ifadelerin uygun bir beyan olarak değerlendirilemeyeceği, yeterlik bilgileri tablosunun ihalede istenilen kriterleri karşılayacak şekilde doldurulmamasındaki sorumluluğun isteklilerde olduğu 

Toplantı No 2024/006
Gündem No 64
Karar Tarihi 07.02.2024
Karar No 2024/UM.II-269

BAŞVURU SAHİBİ:

Üreten Temizlik İnşaat Kimya Gıda Makine San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

T.C. Bolu Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1366494 İhale Kayıt Numaralı “2024 Yılı Kuru Gıda” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

T.C. Bolu Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından 25.12.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2024 Yılı Kuru Gıda” ihalesine ilişkin olarak Üreten Temizlik İnşaat Kimya Gıda Makine San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 12.01.2024 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 23.01.2024 tarih ve 128420 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 23.01.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2024/123 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, iki kısımdan oluşan söz konusu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen istekliler tarafından İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde istenen işletme kayıt belgesi, gıda üretim izin belgeleri, TSE, TSE EN ve İSO belgelerinin yeterlilik bilgileri tablosunda tam olarak beyan edilmediği, ayrıca beyan edilen belgelerin belgelerin sunuluş şekli düzenlemelerine uygun olarak idareye sunulmadığı, buna rağmen idarece ilgili isteklilerin teklifinin uygun bulunduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “…7) İstekliye doğrudan bağlı olsun veya olmasın, kalite kontrolden sorumlu olan ilgili teknik personel veya teknik kuruluşlara ilişkin belgeler,

8) İhale konusu işin ihale dokümanında belirtilen standartlara uygunluğunu gösteren, uluslararası kurallara uygun şekilde akredite edilmiş kalite kontrol kuruluşları tarafından verilen sertifikalar,

İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir.” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 26’ncı maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İstenecek belgeler” başlıklı 27’nci maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere istenecek belgeler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 29’uncu maddesinde “…(7) İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin veya bu belgelerde yer alan bilgilerin EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi veya bu bilgilerin teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz.

(8) Aday veya istekliler tarafından, yedinci fıkradaki koşulları taşıyan katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin belgeler ile Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubu, sunulmayacak belgeler tablosunda gerekli bilgilere yer verilmesi şartıyla başvuru veya teklif zarfında sunulmaz. Bu durumda, katılım ve yeterlik kriterleri ile geçici teminat mektubuna ilişkin değerlendirme, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. Sunulmayacak belgeler tablosunun kısmi teklife açık ihalelerde her bir kısım için, ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir…” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 58/A maddesinde “İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.

(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden gönderilmeyen teklifler kabul edilmez.

 

 

hükmü,  

 

a) Yaklaşık maliyet hesaplanırken değerlendirilmeyen her hangi bir husus olup olmadığını,

b) Yaklaşık maliyet güncellenerek tespit edilmişse, güncellemenin doğru yapılıp yapılmadığını,

c) Verilen teklif fiyatlarının piyasa rayiç fiyatlarını yansıtıp yansıtmadığını,

Sorgulayarak verilen teklifleri yaklaşık maliyete göre mukayese eder ve bütçe ödeneklerini de göz önünde bulundurarak, teklif fiyatlarını uygun bulması halinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifi ve varsa ikinci teklifi belirlemek veya verilen teklif fiyatlarını uygun bulmaması halinde ihalenin iptaline karar vermek hususunda takdir yetkisine sahiptir.

16.3.2. Yaklaşık maliyetin üzerinde olmakla birlikte teklifin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde idarenin ek ödeneğinin bulunması veya ilgili mali mevzuatı gereği ödenek aktarımının mümkün olması durumlarında teklifler kamu yararı ve hizmet gerekleri de dikkate alınarak kabul edilebilir. Bu durumda sorumluluk idareye aittir…” açıklaması,

 

a) Adı: 2024 Yılı Kuru Gıda Alımı

b) Türü: Mal alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu:

e) Miktarı:

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü – Aşevi” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

 

 

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

Tüm Kısımlar

Belge Adı

Açıklama

 

firmalardan alınan gıda maddelerinin

Alınan gıda maddelerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda işletmelerinin Kayıt ve Onay işlemlerine Dair Yönetmelikte belirtilen işletme Kayıt Belgesi veya İşletme Onay Belgesi aranacaktır.

 

şartnamedeki tüm ürünlerin

Türk Gıda Maddeleri Tüzüğüne uygun, Gıda Üretim İzin Belgeleri, TSE, TSE EN veya İSO ibarelerinden en az birinin olması gerekmektedir.

7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz…” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı maddesinde “…Alınan gıda maddelerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda işletmelerinin Kayıt ve Onay işlemlerine Dair Yönetmelikte belirtilen işletme Kayıt Belgesi veya İşletme Onay Belgesi aranacaktır.

Şartnamedeki tüm ürünlerin Türk Gıda Maddeleri Tüzüğüne uygun, Gıda Üretim İzin Belgeleri, TSE, TSE EN veya İSO ibarelerinden en az birinin olması gerekmektedir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

05.01.2024 onay tarihli ihale komisyonu kararına göre 7 adet ihale dokümanı indirilen ihaleye 3 isteklinin katıldığı, ihalenin birinci kısmında ekonomik açıdan en avantajlı teklifin Fuat Kılınç, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklifin başvuru sahibi Üreten Tem. İnş. Kim. Gıd. Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti., ihalenin ikinci kısmında ekonomik açıdan en avantajlı teklifin Hatice Gonca Sarıkaya, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklifin ise başvuru sahibi Üreten Tem. İnş. Kim. Gıd. Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İdarece İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde, istekliler tarafından gıda maddeleri için işletme kayıt belgesi veya işletme onay belgesinin, ayrıca tüm ürünler için gıda üretim izin belgesi, TSE, TSE EN veya İSO belgelerinden en az birinin sunulmasının istendiği anlaşılmaktadır.

 

Anılan madde kapsamında isteklilerden TSE, TSE EN veya İSO belgelerinin sunulmasının istenildiği, ancak söz konusu düzenlemede hangi TSE, TSE EN veya İSO belgesinin yeterliğin tevsik edilmesi için sunulacağına dair açık düzenlemeye yer verilmediği, diğer bir ifadeyle İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde istenilen TSE, TSE EN veya İSO belgelerine ilişkin bir standart numarasına ve/veya standart adına yer verilmediği görülmüştür.  Dolayısıyla bahse konu belgelerin yeterlik kriteri olarak değerlendirilemeyeceği anlaşılmıştır.

 

Ayrıca bahse konu İdari Şartname düzenlemesinde gıda maddeleri için sunulması istenen işletme kayıt belgesi veya işletme onay belgesinin yeterlik kriteri olduğu ve istekliler tarafından söz konusu belgelerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

 

İdarece düzenlenen E-teklif açma ve belge kontrol tutanağının “Yeterlik Bilgileri Tablosu” sütununda ihaleye teklif veren 3 istekli için de “Var / Yeterlik bilgileri tablosunda bilgiler/beyanlar mevcuttur.” ibaresinin yer aldığı görülmüştür.

 

İhalenin birinci kısmı üzerinde bırakılan Fuat Kılınç’a ait yeterlik bilgileri tablosunun “İdari Şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen belgeler” sütununun “İdari Şartname 7.5.4 Maddesi” satırında işletme kayıt belgesi/işletme onay belgesine ilişkin “firmalardan alınan gıda maddelerinin” beyanının yer aldığı görülmüştür.

 

İhalenin ikinci kısmı üzerinde bırakılan Hatice Gonca Sarıkaya’ya ait yeterlik bilgileri tablosunun “İdari Şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen belgeler” sütununun “İdari Şartname 7.5.4 Maddesi” satırında işletme kayıt belgesi/işletme onay belgesine ilişkin “firmalardan alınan gıda maddelerinin, Kayıt Belgesi veya İşletme Onay Belgesi” beyanının yer aldığı görülmüştür.

 

Öte yandan, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 29’uncu maddesi gereği, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilen veya teyidi yapılabilen bilgi ve belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartların aranmayacağı anlaşılmaktadır.

 

İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesi kapsamında tüm ürünler için TSE, TSE EN veya İSO belgelerinin sunulmasının istendiği, ancak anılan düzenlemede hangi TSE, TSE EN veya İSO belgesinin yeterliğin tevsik edilmesi için sunulacağına dair açık düzenlemeye yer verilmediği, diğer bir ifadeyle İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde istenilen TSE, TSE EN veya İSO belgelerine ilişkin bir standart numarasına ve/veya standart adına yer verilmediği, İdari Şartname’nin 7’nci maddesi kapsamında yapılacak düzenlemenin istekliler açısından hiçbir tereddüde yer vermeyecek şekilde açık ve net olarak yapılmasının gerektiği, İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde yer alan TSE, TSE EN veya İSO belgelerine ilişkin düzenlemenin mevcut ihalede yeterlik değerlendirilmesinde dikkate alınacak bir düzenleme olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan, ilgili düzenleme kapsamındaki gıda maddeleri için sunulması istenen işletme kayıt belgesi veya işletme onay belgesinin yeterlik kriteri olduğu ve istekliler tarafından söz konusu belgelerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi gerektiği, ihalenin birinci kısmı üzerinde bırakılan Fuat Kılınç’a ait yeterlik bilgileri tablosunda ilgili belgeler için “firmalardan alınan gıda maddelerinin” beyanının yer aldığı, ihalenin ikinci kısmı üzerinde bırakılan Hatice Gonca Sarıkaya’ya ait yeterlik bilgileri tablosunda ise ilgili belgeler için “firmalardan alınan gıda maddelerinin, Kayıt Belgesi veya İşletme Onay Belgesi” beyanının yer aldığı, anılan istekliler tarafından yeterlik bilgileri tablosunda söz konusu belgelere ilişkin açık bir beyanda bulunmadığı, bir diğer anlatımla bahse konu ifadelerin uygun bir beyan olarak değerlendirilemeyeceği, yeterlik bilgileri tablosunun ihalede istenilen kriterleri karşılayacak şekilde doldurulmamasındaki sorumluluğun isteklilerde olduğu hususu da dikkate alındığında, başvuru sahibinin “İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde istenen işletme kayıt belgesinin yeterlilik bilgileri tablosunda tam olarak beyan edilmediği” yönündeki iddiasının anılan istekliler açısından yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca başvuru sahibi tarafından “beyan edilen belgelerin belgelerin sunuluş şekli düzenlemelerine uygun olarak idareye sunulmadığı” iddiasında bulunulsa da, mevcut durumda anılan istekliler tarafından yeterlik bilgileri tablosunda yer verilen beyanların uygun olmadığı anlaşıldığından, söz konusu iddia kapsamında ayrıca değerlendirme yapılmasına gerek bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Fuat Kılınç’ın ihalenin birinci kısmına ilişkin teklifinin ve Hatice Gonca Sarıkaya’nın ihalenin ikinci kısmına ilişkin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması, ihalenin iki kısmında da tek geçerli teklif olan Üreten Temizlik İnşaat Kimya Gıda Makine San. ve Tic. Ltd. Şti.nin yaklaşık maliyet üzerindeki teklif tutarının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.3’üncü maddesi açıklaması gereğince ihale komisyonunca uygunluğunun değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 


Oybirliği ile karar verildi.